حدود یک سال قبل وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اولین روزهای کاری خود اظهاراتی را درباره مسئولیت وزارتخانه متبوعش در vodها و شبکه نمایش خانگی مطرح کرد که نشان از عزم جدی او برای بازپسگیری اعتبار این وزارتخانه در این بخش داشت، ولی باید پرسید آیا این موضوع همچنان برای مدیران ارشاد اهمیت دارد؟
به گزارش سینماسینما، شهریور ماه سال گذشته محمدمهدی اسماعیلی که تازه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شده بود، درباره اختلاف میان این وزارتخانه و سازمان صدا و سیما بر سر صدور مجوز آثار تولید شده در vodها با صراحت اعلام کرد که «برخی دوستان این مجوزها را در دست دارند و باید از این حالت در بیاید.» منظور او به طور مشخص زیرمجموعهای از صدا و سیما بود و برهمین اساس قرار شد طبق گزارشهای کارشناسی، این اختلافها تعیین تکلیف شوند.
اما بعد از گذشت نزدیک به یک سال، نه تنها هنوز اتفاق جدیدی رخ نداده بلکه ساترا به عنوان سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی به طور کامل مدیریت تولید و نظارت محتوای شبکه نمایش خانگی – بجز فیلمهای سینمایی – را در اختیار دارد و البته دعوا و اختلاف میان این سازمان با پلتفرمها هم جدی شده است.
در ماههای گذشته کارزاری از سوی تعدادی از سینماگران با نوشتن نامهای به رئیس جمهور برای بازگشت مدیریت شبکه نمایش خانگی به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به راه افتاد و به امضای بیش از چهار هزار نفر رسید که البته هنوز به سرانجامی نرسیده، این در حالی است که در چند هفته اخیر دامنه اختلاف بین پلتفرمها و ساترا بالا گرفته و کار به تهدید برای جلوگیری از فعالیت یکی از اصلیترین پلتفرمهای نمایش اینترنتی رسیده است.
خبررسانی از نتیجه پیگیریها و آخرین وضعیت اختلافها، از این جهت مهم است که در صحبتهای روز گذشته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دیدار با نمایندگان دانشجویان انجمنهای اسلامی سراسر کشور به نظر میرسد موضع نرمتری را باید جستجو کرد.
اسماعیلی در این زمینه گفته است: اینکه با صدا و سیما در خصوص وضعیت شبکه نمایش خانگی دچار اختلاف نظرهایی باشیم طبیعی است، اما به این معنا نیست که بخش نظارت شبکه نمایش خانگی رها شده چرا که همچنان توسط ساترا صورت میگیرد. ما با همراهی رئیس سازمان صدا و سیما به دنبال حل و فصل مسائل مرتبط با شبکه نمایش خانگی هستیم و وزارت فرهنگ در خصوص نتایج این جلسات کاملاً تابع قوانین است.
این اظهارات به این دلیل قابل تأمل است که اسماعیلی و محمد خزاعی -رییس سازمان سینمایی -در ماههای ابتدایی مدیریت خود بارها بر لزوم بازگشت شوراهای ساخت و نمایش تولیدات نمایش خانگی به سازمان سینمایی تاکید کرده بودند و حتی صحبتهای آن زمان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با انتشار بیانیههایی از سوی صنوف سینمایی با استقبال و همراهی مواجه شد و آنها موضعگیری صریح اسماعیلی را مایه دلگرمی دانستند.
علاوه بر همراهی و درخواست سینماگران، به نظر میرسد با توجه به عملکرد ساترا که صدای انتقاد برخی نمایندههای مجلس را نیز بلند کرده، جدیتر میتوان این مسئله را دنبال کرد. اخیرا مجتبی توانگر -رییس کمیته دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال مجلس شورای اسلامی – خطاب به رییس صدا و سیما گفته است: «مطابق با بررسیهای کارشناسی صورت گرفته در مراجع مختلف از جمله مرکز ملی فضای مجازی اساسا اینکه صنعت نمایش سینمای خانگی مشمول تعریف صوت و تصویر فراگیر باشد یا خیر محل بحث است و در آن صورت تنظیمگری این حوزه بر عهده آن سازمان محترم (صدا و سیما) نیست. به علاوه در شرایطی که با کمکاری و کج سلیقگی مدیران آن سازمان روز به روز از مخاطبان آن کاسته شده و اوقات فراغت هموطنان با شبکههای ماهوارهای عمدتا معاند نظام پر میشود، افزایش فشار بر شرکتهای دانشبنیان داخلی که در حوزه تولید و نشر محتوای سینمای خانگی مشغولند جز ریختن آب به آسیاب دشمن نیست؛ چرا که مخاطب این پلتفرمها در صورت محرومیت از این محتوا یقینا به سوی صدا و سیما چرخش نخواهند نمود و در میانه جنگ فرهنگی نظام با رقبا و دشمنان منطقهای و بینالمللی، این کار معنی جز خلع سلاح کردن نظام از ابزارهایش ندارد. هر چند ضروریست تمام سرویسهای پخش آنلاین فیلم( VODها) توجه دقیقتری به فرهنگ و آداب مردم عزیزمان داشته باشند.
او ادامه داده است: «به استحضار میرسانم در آشفتگی ناشی از عملکرد بیقانون ساترا در این حوزه و با لحاظ ابهامات فوقالذکر، مجلس شورای اسلامی که عطف به فرموده حضرت امام(ره) و تأکیدات مقام معظم رهبری در رأس همه امور کشور است موظف به انجام اقدامات لازم جهت تدوین، تنظیم و تصویب قوانین مورد نیاز در زمینه صوت و تصویر فراگیر است که ان شاء الله با همکاری همه ارکان تصمیمساز و تصمیمگیر این حوزه در نظام این مهم به انجام خواهد رسید.»
بر این اساس و پس از گذشت نزدیک به یک سال باید این پرسش را مطرح کرد که با توجه به پیگیریهای صورت گرفته، آیا موضعگیری مدیران سینمایی و ارشاد همچنان مانند گذشته است یا تغییری در آن رخ داده؟ طرح این پرسش از آنجایی اهمیت بیشتر پیدا میکند که بیشتر فعالان شبکه نمایش خانگی از اهالی سینما هستند و ترجیح میدهند وقتی قرار است آثارشان از فیلترهای مختلفی رد شود، این فیلترها در شوراهای سازمان سینمایی باشد نه صدا و سیما.
منبع: ایسنا

لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- برگزاری «دومین جشن مهر سینمای ایران» در کشور
- درخواست انجمن تهیهکنندگان مستقل سینما از پلتفرمها
- پیشنهاد انجمن تهیهکنندگان مستقل سینما؛ نه ساترا، نه ارشاد
- مردی برای همیشه/ در ستایش فریدون جیرانی
- خروج از موقعیت ذینفع، پیش نیاز نظارت صداوسیما بر شبکه نمایش خانگی
- چالشهای امروز ساترا و تاثیر آن بر آینده نمایش خانگی
- پیامدهای ناگزیر/ درباره واگذاری نظارت بر شبکه نمایش خانگی به صداوسیما
- درخشش «آکتور» در جایزه جهانی درامای سئول
- ادعای عجیب وزیر ارشاد؛ ارشاد باید مجوز ۹۰ درصد از فعالیتهای نمایش خانگی را بدهد
- بیانیه انجمن صنفی ویاودیها/ جناب آقای رئیسی! به کجا چنین شتابان…
- پایان نمایش/ آیا باید با شبکه نمایش خانگی هم خداحافظی کرد؟
- جزئیات کامل تفاهم ارشاد و صداوسیما درباره نمایش خانگی، فضای مجازی و…
- کانون کارگردانان سینما بیانیه داد؛ نمایش خانگی تعطیل خواهد شد/ هشدار کانون کارگردانان سینما به مجلس
- بیانیه خانه سینمای ایران درباره مصوبات اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی
- جدیدترین اظهارات جبلی درباره نمایش خانگی؛ آییننامه تخلفات در راه است
نظر شما
پربازدیدترین ها
آخرین ها
- آثار تجربی راهیافته به چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران اعلام شد/ معرفی اعضای هیات انتخاب و داوری
- تولید فیلم کوتاه «بالا، پایین» به پایان رسید
- اکران بسته فیلم کوتاه ژانر وحشت در گروه سینمایی هنروتجربه از ۱۲ مهر
- فردوس کاویانی درگذشت
- شانس سینمای ایران در اسکار پیش رو چقدر است؟
- چهار جایزه برای ایرانیها از تیرانا
- جشنواره سنسباستین ۲۰۲۳ به پایان رسید/ معرفی برندگان و اهدای جوایز
- ۵ شانس اصلی اسکار بینالمللی امسال کدام کشورها هستند؟
- «هتل» صدرنشین تازه اکران سینماها
- «قلب تپنده خاورمیانه» آماده نمایش شد
- اجرای گروه موسیقی خاطره سازها در تالار وحدت
- محمدرسول صادقی معاون فرهنگی و هنری خانه هنرمندان ایران شد
- افتتاح مدرسه هفت کلاسه «راه ایمان» شادگان با حمایت همراه اول
- «آه سرد» از ۱۲ مهر اکران میشود
- دانههایی که سبز نمیشوند/ درباره اقتباس در «زخم کاری: بازگشت»
- هری پاتر و یاران در سوگ پروفسور دامبلدور/ مایکل گمبون درگذشت
- جایزه جشنواره جاده ابریشم چین برای نرگس محمدی
- تغییر برنامه مستندات یکشنبه؛ «کیهان حشرات» نمایش داده میشود
- فوت بازیگر فیلمهای کیمیایی و مهرجویی؛ امراله صابری درگذشت
- سهم کودکان و نوجوانان ایرانی از سینمای ایران چقدر است؟
- اکران «جوجه تیغی» از نیمه دوم مهر/ اولین فیلم مستانه مهاجر در راه سینماها
- نامزدهای اولیه جوایز آکادمی فیلم اروپا معرفی شدند
- «علی مسیو» در مستندات یکشنبه و «زیرزمین» در سینماتک خانه هنرمندان ایران
- اکران سه مستند در سالن حقیقت/ ادامه اکران حقیقت
- فضای پرداخت به مسائل اجتماعی در سینمای کوتاه بیشتر فراهم است/ تلاش برای حفظ سینما
- انتشار نسخه ویژه نابینایان «همه مردان رئیس جمهور» با صدای منصور ضابطیان
- همزمان با هفته دفاع مقدس؛ اکران رایگان ۴ فیلم سینمایی در بوستان آب و آتش
- کسب نخستین مدال طلای کاروان کشورمان در هانگژو با حمایت همراه اول
- تکسواران کُرد/ نگاهی به مستند «سرپتیها»
- حفاظت امنیتی برای ورود به زادگاه؛ واکنش سیاسی به فیلمی درباره مهاجران/ لهستان «مرز سبز» را به اسکار نفرستاد