حسین سلطانمحمدی
مجموعه تلویزیونی کیمیا، به روزهای پایانی خودش رسیده است. مجموعه ای که با چند ویژگی مثبت معرفی شد اما آنچه در آن به نمابش گذاشته شد، پر از اشکالات تاریخی و خطاهای جهتدار نسبت به واقعیات و ضروریات امروزی بود. پیشتر نسبت به این مجموعه، نکات بسیاری بیان شده است و خوشبختانه مدیریت تلویزیون نیز در مواردی نشان داد که نسبت به این خطاها واقف است. تلویزیون ابتدا در مجموعه مطالبی که در هفتهنامه رسمی خودش یعنی سروش منتشر کرد نشان داد که جدا از منتقدان، از درون ساختار تلویزیون هم ایراداتی به این مجموعه وارد شده و این علاوه بر انتشار نتایج یک نظرسنجی اولیهای بود که از سوی شورای نظارت بر سازمان صداوسیما انجام شده بود. در روزهای اخیر هم که گزارشی با صدای آقای حسینی بای از سیما پخش شد که در آن هم اذعان شد نسبت به این مجموعه انتقادات محتوایی و … نیز وارد شده است. حالا که خود سیما نشان داده که بر خطاها واقف است، چند نکته کوتاه هم بر آنچه پیش از این گفته شده، اضافه کنیم.
این روزها مجموعه کیمیا به آنجا رسیده که دختر گمشده در ایران به دنبال مادر است و مادر در پاریس و تهران به دنبال اوست. نکته جالب در تصویرسازی از خانواده کیمیا پارساست. خانوادهای که از زبان همسایه قدیمیشان به صورت دقیق اعلام میشود که استفاده کامل از انقلابیگری کردهاند و در تصاویر بعدی، به گونهای این موضوع نشان داده میشود که خانه بزرگ و امکانات زندگی خوب و البته با فرزندانی تقریبا بی مسئولیت دارند که از عهده کارهای خودشان برنمیآیند و … . یعنی همان نگاه نادرست فیلمنامهنویس به موضوع انقلاب و قهرمانان انقلابی و البته در نقطه مقابلش، رفتار آرش و تربیت درست فرزندش را میبینیم. به زعم سازندگان، همان بهتر که دختر دزدیدهشده به دست آرش بزرگ شد تا کیمیا! ضمن آنکه گروه انقلابیون که عرضه نداشتند سلامت بمانند و فرخ پارسا و مهری خانم و آقای نکونام و همسرش، از دنیا رفته اند اما جناب مشفق و آرش و فرزانه، همچنان زنده و سرحال هستند!
اما نکتهای مرتبط با بحث بالا؛ سالها پیش در یک روزنامه، هنگامی که عکس سرتراشیده رویا نونهالی در فیلم زندان زنان، یا عکس بازیگر افغانی ساکن کانادای فیلمی از مخملباف را بدون حجاب چاپ کردیم، از مدعی العموم شکایتی واصل شد که شما حق ندارید تصویر بدون پوشش زن مسلمان را حتی اگر خودش معتقد به حجاب نباشد منتشر کنید. حالا چرا در این مجموعه، خانم معتقد مسلمان «چادری شده بعد از انقلاب» به نام کیمیا، عکس بی حجاب دخترش را دست گرفته و در شهر میچرخاند که این بوده یا نه؟ و دست کم به همسایه سمسار فعلی نشان میدهد؟ همه مراجع از امام تا دیگران، حکمشان در زمینه نشان دادن تصویر زن مسلمان مشخص است. لطفا با همان سیستم های روتوش و محوکننده که بر تن بازیگران خارجی لباس میپوشانید، این تصویر را اصلاح فرمایید!
دیگر آنکه، اصرار بر رساندن مجموعه تا ۲۲ بهمن، چه وجهی دارد؟ شما که ۲۰ و خوردهای سال را بیخیال شدید، دیگر فیلمفارسیوار، داستان را برای چه مطول میکنید؟ آنچه این روزها مشاهده میشود، فقط و فقط آب بستن به مجموعه با تمهیداتی چون شهدای مفقودالاثر یا افراد سودجو و مانند آن است. خانواده شهید داستان که ناتوانترین افراد این داستان نسبت به پیشبرد موضوع هستند و حس حرکت و تلاش در آنها از بین رفته است، فقط برای یادآوری زورکی بازگشت پیکر شهدای عملیات بیتالمقدس، همان عملیات آزادسازی خرمشهر، در داستان گنجانده شدهاند. گویا نقششان هم فقط طولانیکردن داستان است تا رکورد مجموعه از صد قسمت پایینتر نیاید. مشخص است که میتوان مجموعه را کوتاه کرد. همه قبول داریم که تا همین جا هم رکورد زده شده است!
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
نظر شما
پربازدیدترین ها
آخرین ها
- مدیر جشنواره برلین راهی جشنواره ایتالیایی شد
- بررسی مشکلات فیلمنامهنویسی درگفتوگوی کیوان کثیریان با شادمهر راستین و مهران کاشانی/ سانسور مشکل اساسی سینمای ایران
- نگاهی به «صورت زخمی»(۱۹۸۳) به مناسبت ۸۴ سالگی برایان دی پالما/ دنیا از آنِ توست!
- برندگان اسکار دانشجویی اعلام شدند
- «آخرین حرکتِ» شهاب حسینی، بهترین فیلم شمال آمریکا شد
- «ویلای موروثی» از فردا در پلتفرمهای پخش آنلاین/ روایتی از زندگی یک باغبان
- انتشار نسخه ویژه نابینایان «ئی.تی.» با صدای محمدرضا غفاری
- اختتامیه هفته پاسداشت فرهنگی روز ملی سینما / گزارش تصویری
- ۶ فیلمنامه پروانه ساخت سینمایی گرفتند
- کیارستمی در آثار خود بیشتر به دنبال راه حل بود/ فرم برای کیارستمی همیشه اهمیت داشت
- اختتامیه پاسداشت فرهنگی روز ملی سینما؛ یادبود کیومرث پوراحمد و داریوش مهرجویی برگزار شد
- بدرقه پیکر صدرالدین حجازی به خانه ابدی
- برای رقابت در شاخه بهترین فیلم بینالمللی؛ ایسلند، کنیا، نپال و فنلاند نمایندگانشان به اسکار را معرفی کردند
- رونمایی از دو کتاب فیلمهای محبوب زندگی من و مخمصه۲ / گزارش تصویری
- افتتاحیه سریال بازنده / گزارش تصویری
- پس از ۳ سال؛ «برف آخرِ» امین حیایی به سینماها میآید
- حضور همراه اول در سومین نمایشگاه رصتا
- اکران فیلم کلینت ایستوود و احتمال وداع با دنیای فیلمسازی
- فراخوان سیزدهمین جشن مستقل سینمای مستند منتشر شد
- تحولات سیاسی و جریان موسوم به موج نو در سینمای ملی/ بهمناسبت روز ملی سینما
- «جهان غیرموازی» در لندن و بوداپست اکران شد
- «گُم، میان منزویترین زاویه» از امروز روی صحنه میرود
- سینمای مستقل و آینده سینمای ایران بررسی شد؛ سینمای مستقل آزادی، سلطه ناپذیری، عشق و ارزش زن را بازتاب میدهد
- برندگان جوایز امی ۲۰۲۴ اعلام شد/ رکوردشکنی سریال «شوگان» با کسب ۱۸ جایزه در امی
- کتاب «داریوش خنجی» رونمایی شد؛ فرهنگ در برنامه هفتم توسعه بسیار ضعیف است/ سینمای ایران گوهر نایاب هستند
- دیپلم افتخار جشنواره اسپانیایی برای «پتتیک»
- نشست بررسی آسیبهای سینمای ایران / گزارش تصویری
- نشست بررسی سیمای مستقل ایران / گزارش تصویری
- معرفی بستههای ویژه همراه اول بهمناسب هفته وحدت
- کهنترین شرح جامع مثنوی معنوی مولانا منتشر شد