انتخاب لباس برای حضور سینماگران ایرانی در جشنواره کن در دو مرحله صورت میگیرد؛ یکی مراسم فوتوکال (مراسمی صرفاً برای عکاسی از عوامل یک فیلم) که معمولاً عوامل با لباس غیر رسمی در آن حاضر میشوند و دیگر به هنگام فرش قرمز (مراسم خوشآمدگویی دبیر جشنواره و آشنایی حضار با عوامل) که این بار با لباس رسمی و همخوان با مناسبات جشنواره کن ظاهر میشوند.
در واقع در مراسم فوتوکال، انگار شخصیت حقیقی آدمها به عنوان یک فرد مستقل در نظر گرفته میشود و در مراسم فرش قرمز در یک کلیت دیده میشوند و شخصیت حقوقی و به عنوان نمایندهای از کشورشان. معمولاً در مقایسه این دو نوع مراسم نوع پوشش بازیگران بهویژه زنان ایرانی تنوع جالبی دارد. بر عکس مردان ایرانی که معمولاً در هر دو مراسم با لباسی ساده و شبیه به هم حاضر میشوند، زنان سعی میکنند که لباس اولی لباسی سادهتر و اسپرت و لباس دومی لباسی مجلسی و با شکوه و پر زرق و برق به نظر آید. به عنوان مثال نوع تیپ عوامل فیلم فروشنده میتوانند مثال مناسبی برای این تفاوتها باشد. هر چند که باید محدودیت فرهنگی و خطوط قرمز کشور را نیز باید در نوع پوشش آنان در نظر گرفت که مثلاً زنان باید تا حد امکان حجاب را رعایت کنند و مردان کمتر از لباسهای رنگهای شاد و تند استفاده کند.
ترانه علیدوستی؛ نخودیپوشی در هوای بهاریِ «کن»
لباس ترانه علیدوستی در مراسم شبانه، رنگ نخودی و در ترکیب با رنگ سیاه و نقرهای که نقوش برجسته روی لباس در قسمت گردن پراکنده شده و در قسمت بالاتنه کنار هم قرار گرفتهاند که در جزییات متناسب نظر میرسد اما در کلیات به خاطر بافت ریزش کمتر توجهها را جلب میکند. اما شاید جسارت علیدوستی در لباس مراسم فوتوکال جلب نظر میکند. وقتی دقیقا مطابق با حال و هوای بهاری کن بلوز و شلوار میپوشد و از رنگهای گرم استفاده میکند. علیدوستی در این مراسم با شلوار کاکی و بلوز و کت روشن حاضر شده بود. این شلوار مدلدار که در میان خیاطان به مدل کرهای معروف است، از جمله شلوارهای طرحداری است که برای خانمهای ریرنقش و لاغر مناسبتر است که به نظر میرسد انتخاب رنگ و ست ساده شلوار و کت روشن و استفاده از صندل، پوشش معمول و مناسبی را به وجود آورده است که هم خطوطی مثل حجاب را رعایت کرده باشد، هم رنگبندی مناسب داشته باشد، هم تشخص لازم را به یک بازیگر زن ببخشد و از همه مهمتر همجهت با حال و هوای شاداب بهار باشد که ژست ایستادن شاداب و جوانانه علیدوستی نیز این حس را دو چندان کرده است. ظرافت او در طراحی در لباس شب در متعلقات لباسش هم جلوهگر بود. از گوشواره همرنگ با بالاتنه لباس تا کیف کوچک همرنگ با سیاهی نقش و نگار روی لباس و ژست ایستادنش که نوعی وقار را به قد و قامت او میبخشید. [در دو گزارش جداگانه، به صورت مفصل به پوشش ترانه علیدوستی و از جمله سومین لباسی که او به تن کرد، خواهیم پرداخت.]
شهاب حسینی؛ نخل طلا با کت و شلوار سرمهای
شهاب حسینی در هر دو مراسم به یک شکل لباس پوشیده. کت شلوار با کراوات که هر دو لباس به نظر میرسد فیت تن او نیستند و اندکی گشاد هستند که به نوعی شلختگی تیپش را برجسته میکند.اما به هر شکل سادگی ظاهرش بیشتر جلب نظر میکند. ضمن اینکه از لحاظ دوخت زیاد طراحیشده به نظر نمیرسد. حسینی مسلما برازندهترین لباسی که در کن به تن کرد، لباسی بود که شب اختتامیه پوشید؛ کتوشلواری سرمهای که اینبار راست قامت تنش و برازنده برنده نخل طلای بهترین بازیگر مرد جشنواره.
بابک کریمی؛ همپسندی با کنیها
اما بین عوامل فیلم، به نظر میرسد بهترین لباس از آن بابک کریمی است. او برای فتوکال، شلوار سفید با پیراهن فیروزهای انتخاب کرده که ترکیب رنگی بهشدت گرم و بهاری است و از این مهمتر اعتمادبهنفس شخص را زیاد میکند. در واقع، متناسبترین لباس در ساعات روز فصول بهار و تابستان، رنگهای شاد و با لباسهایی سبک و راحت است که کریمی بهخوبی آن را رعایت میکند.
لباسهایی با رنگهای روشن مثل آبی، کرِم و خاکستری به نوعی لباس محبوب سینماگران در کن هستند که کریمی هم به آن فکر و عمل کرده. کریمی در مراسم فرش قرمز، نسبت به دیگران رسمیتر پوشید و البته از ظرایف هم غافل نبود؛ کت و شلوار مشکی، پیراهن سفید با پاپیون بزرگ مشکی و یقه ساتن.
فرهادی؛ از شلوار جین تا کت-شلوار رسمی
بر عکس کریمی، اصغر فرهادی بیشتر لباسهای سخت و زبر را انتخاب کرده مثل شلوار جین و کت سرمهای که شاید جنسی سبک داشته باشد اما رنگ تیره آن، فضایی سخت را تداعی میکند. فرهادی هر چقدر که در فرش قرمز لباسی رسمی رسمی پوشیده در لباس او برای مراسم فوتوکال کمتر هارمونی در نوع رنگ و بافت لباسش به چشم میخورد. پیراهن بهاری آبی با گلهای درشت که کمتر تشخص لازم را دارد و به نظر میرسد فیت تن او هم نیست. کتی سرمهای که دقیقاً هماندازه پیرهن اوست! شلوار جین لی زهوار دررفته که زانو هم خورده و کفش مشکی که بیشتر با کت و شلوار همخوانی دارد تا لباس اسپرت. درواقع ترکیبی متناقض از لباس تابستانی و بهاری، اسپرت و مجلسی در لباس فرهادی دیده میشود که نشان از نوعی شتابزدگی و بیدقتی میتواند باشد. فرهادی به زعم خودش میخواسته حالتی کژوال و مدرنتر به لباس خود ببخشد اما به خاطر اغراق و بیظرافتی در نوع جنس پارچه و رنگها، لباسی شلخته و ناموزون ارائه کرده است. بهخصوص اینکه معمولا در فصل بهاری کتهایی از جنس کتان و لی مناسبتر است تا کتی معمولی با پارچهای ضخیم. در مراسم فرش قرمز حسینی و فرهادی کتی معمولی پوشیدهاند تا صرفاً حداقل سلیقهها را رعایت کرده باشند و کفشها نیز به همین شکل معمولی و بیقواره هستند. در صورتی که بیشتر مردان سعی میکنند از کفشهای ورنی استفاده کنند.
مردان در کنار زنان؛ تنوع و تکرار
در کل اینکه مردان تنوع بیشتری در پوشش دارند، اغلب شلخته و بدون تناسب با بافت و جنس و رنگ لباس می پوشیدهاند اما زنان سعی میکنند این تناسب را رعایت کرده و به نوعی موقر جلوه کنند. این تفاوت، در طراحی لباس و شکل راه رفتن و روحیات علیدوستی کاملا این وقار و نجابت شرقی نمایان بود.
و اما درباره پوشش عوامل فیلم «وارونگی»:
؛ بالابلند و آراسته در «کن»
بهنام بهزادی کارگردان، سحر دولتشاهی، علی مصفا، علیرضا آقاخانی، رویا جاویدنیا و ستاره پسیانی در مراسم فرش قرمز «وارونگی» در کن شرکت کردند.
رویا جاویدنیا را در عکسی که سایت رسمی جشنواره کن منتشر کرده، در سمت چپ تصویر میبینیم. بازیگر نقش «هما» در فیلم که با لباسی روشن و با شال دیده میود؛ خلاف قاعده بازیگران زن ایرانی که اغلب از کلاه در جشنوارههای بینالمللی استفاده میکنند. نسیم ملکی، طراح لباس و از کارشناسان سایت «مدآنلاین»، درباره پوشش جاویدنیا میگوید: «رویا جاویدنیا لباسی راحتتر نسبت به سحر دولتشاهی دارد. مدل لباس او که پیراهن ساده با پارچهای طرحدار و ظریف به همراه شلوار بسیار گشاد است، با تجهیز به نوعی هارمونی رنگی یکدست و ملایم، برای این مراسم بسیار قابل قبول جلوه کرده». ملکی اما درباره شیوه بستن شال او معتقد است که میتوانست با نظمی همراه باشد.
کنار دست جاویدنیا، ستاره پسیانی را با کت و شلواری تیره میبینیم که نقش سودابه را در «وارونگی» ایفا کرده. نسیم ملکی درباره او میگوید: «ستاره پسیانی کت و شلواری کاملاً طراحیشده به تن دارد؛ کت و شلواری کاملاً رسمی که شاید مناسب یک مراسم خارجی باشد، اما قطعاً نمیتوان آن را در یک مراسم رسمی در داخل ایران به تن کرد. یقه و سرشانه سمت چپ لباس او و ایجاد فرم بریدهبریده در یقه، کت او را از سادگی خارج کرده و حالتی استوارتر به آن داده و وجود برشها و زاویههای مثلثی شکلگرفته در لباس در کنار مشکی بودن آن، کمی نمای خشن به لباس بخشیده است».
لباس سحر دولتشاهی نیز، انتخابی هوشمندانه است. این طراح لباس نیز با اشاره به همین موضوع میگوید: «سحر دولتشاهی پیراهن کاملاً ساده از جنس حریر دارد؛ پیراهنی که همچنان که مناسب یک مراسم رسمی خارجی است، پوشش کامل نیز دارد. گشادی و بلندی لباس همچنان که به عنوان مدل لباس انتخاب شده، به نوعی پوشیدگی را به خوبی در خود حفظ کرده، و انتخاب جنس حریر آن را از یک لباس ساده و معمولی، جدا کرده است».
اما مردان چطور؟ بهنام بهزادی، علی مصفا، علیرضا آقاخانی و در کل مردان این فیلم، همگی همشکل و هماستایلاند و کاملا متناسب با قاوعد رسمی جشنواره کن.
در تصویری دیگر که سایت جشنواره منتشر کرده، عوامل فیلم را لحظاتی پیش از اکران در داخل سالن، به همراه کتایون شهابی، داور جشنواره میبینیم.
منبع: مدآنلاین

لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- ریما رامینفر، «جدایی نادر از سیمین» را برای نابینایان روایت میکند + تیزر
- آغاز هفتاد و پنجمین جشنواره فیلم کن / گزارش تصویری
- اصغر فرهادی از پرونده قضایی فیلم «قهرمان» گفت/ یک اتفاق واقعی، در انحصار و مالکیت کسی نیست
- اکران «علفزار» از اوایل هفته آینده آغاز میشود
- رئیس هیات داوران جشنواره کن: فیلمهایی که درباره سوپر قهرمانان ساخته میشود را نمیبینم
- به دعوت امیر کاستاریکا انجام میشود؛ اکران «قهرمانِ» فرهادی در صربستان
- جوایز جشن کارگردانان به برادران ارک، فرهادی و پاکروان رسید
- اعلام نامزدهای بخش بهترین کارگردانی در جشن کارگردانان
- سهم سینماگران ایرانی در داوری جشنواره کن
- گلمکانی : مخالفان فرهادی انتظار دارند که فرهادی با تانک حمله کند
- فیلمبرداری «چرا گریه نمیکنی؟» به پایان رسید
- نوید محمدزاده اجرای نمایش «گیاهخوار» را لغو کرد/ واکنش ترانه علیدوستی
- قهرمان و اندیشه دو بنیِ ایرانی/یادداشت محمد علی سجادی درباره قهرمان فرهادی
- انتشار اولین تصاویر رسمی از «برادران لیلا»
- مروری بر حضور سینمای ایران در جشنواره کن؛ از «زیر درختان زیتون» تا «برادران لیلا»
نظر شما
پربازدیدترین ها
- فیلمنامهی جزئینگر، اجرای دقیق/ نگاهی به سریال «یاغی»
- برگزیدگان آکادمی ایسفا معرفی شدند/ جوایز اصلی به «ارفاق» رسید
- جدول ستارههای منتقدان بینالمللی به فیلمهای جشنواره کن (۳)
- یادداشت محمد حقیقت از کن/ در روز پنجم جشنواره، فعلا فیلمی شایسته نخل طلا نیست
- بهرام دهقانی در جشنواره «سایه» تجلیل شد/ دهقانی: ما به «سینما» اعتبار نمیدهیم
آخرین ها
- دومین جشنواره فیلم کرمان افتتاح شد
- ویژه برنامه «سینما خرمشهر» در خانه هنرمندان ایران برگزار میشود
- یادداشت محمد حقیقت از کن/ در روز پنجم جشنواره، فعلا فیلمی شایسته نخل طلا نیست
- جدول ستارههای منتقدان بینالمللی به فیلمهای جشنواره کن (۳)
- برگزیدگان آکادمی ایسفا معرفی شدند/ جوایز اصلی به «ارفاق» رسید
- بهرام دهقانی در جشنواره «سایه» تجلیل شد/ دهقانی: ما به «سینما» اعتبار نمیدهیم
- فیلمنامهی جزئینگر، اجرای دقیق/ نگاهی به سریال «یاغی»
- مدیرکل دفتر نظارت بر عرضه و نمایش فیلم: ستاد صیانت از آثار سینمایی فعال است/ ضرورت مساعدت صداوسیما
- پایان نقشآفرینی شقایق فراهانی در «عقرب عاشق»
- معرفی چهار بسته ویژه و استثنایی رومینگ همراه اول در امارات
- جشنواره فیلمهای ایرانی در زوریخ با فیلم سینمایی «گاو» افتتاح میشود
- نمایش «تیغ پنهان» سینمای ژاپن در سینماتک خانه هنرمندان ایران
- سرویس سفر و گردشگری اپلیکیشن «اوانو» راهاندازی شد
- شناسایی افکار منفی برای دوستداران کتاب
- حقایقی درباره عزیز الله حمید نژاد به بهانه سالروز تولد او:قصه گوی آدمهای گمنام
- نمایش «اول شخص مفرد» / گزارش تصویری
- جدول ستارههای منتقدان بینالمللی به فیلمهای جشنواره کن (۲)
- با فرومایگان چه باید کرد؟
- در انتخاب برنده بخش فیلم کوتاه؛ همکاری با «تیکتاک» برای کن دردسرساز شد!/ جدایی رئیس داوران
- یادداشت محمد حقیقت از کن/ EO؛ فیلم جنونآمیزی که داوران جرات نمیکنند به آن جایزه بدهند!
- اصلانی در رونمایی از کتاب «شطرنج باد» مطرح کرد؛ ناسرهها جای سرهها را گرفتهاند/ از توجه به «شطرنج باد» دیگر خرسند نمیشوم
- اما سفر نیست علاجِ این درد/ نگاهی به فیلم «جاده خاکی»
- در دیار خود غریب/ نگاهی به فیلم «مجبوریم»
- ونجلیس، آهنگساز یونانی برنده اسکار درگذشت
- نشست تخصصی اولین جشنواره ایده تا محصول صنعت ارتباطات برگزار شد
- جدول ستارههای منتقدان بینالمللی به فیلمهای جشنواره کن (۱)
- قهرمان تنهایی که دوربین رهایش نمیکند/ نگاهی به فیلم «مرد بازنده»
- توضیحات روابط عمومی خانه هنرمندان ایران: آنقدر دیر درخواست دادند که امکان هماهنگی وجود نداشت/ بزرگداشت استاد بیضایی از ابتدا هم قرار بود در خانه تئاتر برگزار شود
- جشنواره کن تام کروز را غافلگیر کرد/ اهدای نخل طلای افتخاری
- جواد نوروز بیگی : در انتظار صدور پروانه ساخت فیلم زندگی شهید ابراهیم هادی هستیم