سرگرمیسازی در امریکا یک صنعت است اما کاملاً منطبق با منافع ملی مدیریت میشود. در ایران اما صرف سرگرم کردم مردم اولویت اصلی را دارد و ظاهراً هرگز قرار نیست از دل سرگرم کردن، فرهنگسازی به نفع نیازهای اساسی کشور نیز صورت گیرد.
یوتیوب تحت کنترلتر از آپارات
این وضعیت در بیرون از صداوسیما و فضای مجازی به مراتب بیسروسامانتر است. در این فضا ساخت دوربین مخفی با استفاده از هر شیوهای در حال رشد است. کلیپ خندهدار مردمآزاری از این موارد است. در این کلیپ روشهای مختلف مردم آزاری خیابانی که خندهدار جلوه میکند ساخته شده و در آن از کیف قاپی از دختران تا ماشین دزدی به چشم میخورد. جالب است که این کلیپها در ایران توسط سایت ویدئو آپارات به اشتراک گذاشته میشود و بازدیدهای بالایی هم دارد اما همین موارد در سایتهای خارجی چون سایت امریکایی یوتیوب به عنوان موارد ضداجتماعی و ضدفرهنگی حذف میشود و کنترل بیشتری روی آن است. همین نظارتها باعث شد تا چندی پیش یکی از به اصطلاح شاخهای مجازی که محتوای ویدئوهای او از سوی یوتیوب حذف میشد با اسلحه به ساختمان یوتیوب رفته و اقدام به تیراندازی کند؛ عملی که منجر به کشتهشدن وی نیز شد اما فضای اینستاگرام و آپارات در ایران فضای بازتری در اختیار این افراد قرار داده است.
خط قرمزی وجود ندارد
آیدین زوارهای نام فردی است که به واسطه ساخت کلیپهای دوربین مخفی در فضای مجازی شناخته میشود؛ دوربین مخفیهایی که برای جذب مخاطب بسیاری از خط قرمزهای اخلاقی و صد البته حقوق شهروندی و حقوق فردی را زیرپامیگذارد. روی صندلی جلوی یک خودرو مردی با نوزادی قلابی در دست نشسته، خانمی از همه جا بیخبر در صندلی عقب به عنوان مسافر سوار میشود. مرد از صدای گریه بچه عصبانی شده و نوزاد را حین حرکت ماشین از پنجره به بیرون پرتاب میکند. خانم مسافر به طور طبیعی نسبت به این صحنه ساختگی واکنش نشان داده و اقدام به کتک زدن مرد میکند و مخاطب باید از دیدن این صحنه به وجد آمده و سرگرم شود. در مورد دیگری راننده تاکسی پس از سوار کردن مسافران مثلاً اقدام به خودکشی با اسلحه کمری میکند. خون کله مرد راننده روی شیشه میپاشد و واضح است که مسافران از همه جا بیخبر قرار است چه واکنشی به این صحنه نشان دهند.
گناه نابخشودنی رسانه ملی
تأسفآور اینکه برخی کلیپهای آیدین زوارهای عید امسال در پربینندهترین زمان پخش رسانه ملی یعنی لحظات تحویل سال در برنامه احسان علیخانی به نمایش درآمده و برای این فرد تبلیغ میشود.
ساخت کلیپهای دوربین مخفی از جهت بازی با روح و روان مردمی که از آنها برای ساخت ویدئو سوء استفاده میشود باید غیرانسانی و غیراخلاقی تلقی شود و به لحاظ عادیسازی فرهنگ ترساندن مردم به هر قیمتی برای خنده و البته کسب پول ضدفرهنگی به حساب آید.
گزارشهای مردمی نیز یکی از این نمونه هاست، گرفتن گزارش از مردم با طرح سؤالات غیرمتعارفی چون «آیا تا به حال تجربه جنسی داشتهاید؟» که در آپارات و سایتهای اشتراک گذاری ویدئو بارگذاری میشود نه صرفاً به دلیل طرح موضوع بلکه به دلیل آنکه فکر درستی پشت آن نیست و صرفاً به انگیزه جذب مخاطب از طریق سوء استفاده از یک تابو صورت گرفته قابل انتقاد است