سینماسینما، حمیدرضا گرشاسبی
در این تصاویرِ جمعشده کنار هم که عنوان «و کیارستمی ادامه دارد» بر آن نهاده شده، بارها و بارها آدمهایی در برابر دوربین قرار میگیرند و هر بار که نام آقای کیارستمی به گوششان میرسد، تقریبا یک واکنش را نشان میدهند: «خدا رحمتش کند.» اینها ـ همگی ـ آدمهایی ساده و بیآلایش هستند که چند صباحی با کیارستمی زندگی کردهاند و حالا هم سادهترین واکنش خود را در قبال شنیدن خبر تاسفبرانگیز مرگ عباس کیارستمی بروز میدهند. آنها بلد نشدهاند حرفهایی عمیق درباره کیارستمی بزنند. نمیدانند چه فرقی است بین فیلم داستانی یا مستند/داستانی. یاد نگرفتهاند فیلمهای آقای کیارستمی (که برای برخی برادر بوده، برای عدهای پدر و برای برخی دیگر دوست و رفیق) در چه ژانری قرار میگیرند. و حتی اصلا خبر ندارند جادو و سحر فیلمهای او از چه چیزی ناشی میشوند، اما فقط از یک چیز آگاه هستند: «آقای کیارستمی مرد خیلی خوبی بوده است.» چرا اینطور است؟ آنها با او و او با آنها زندگی کردهاند/کرده است. خیلی چیزی به عنوان رابطه بازیگر و کارگردان بین آنها نبوده. برای همین است که این رابطه با اتمام فیلمها قطع نشده و همچنان تا سالها ادامه داشته و به یک دوستی بیغلوغش تبدیل شده. اینجا آنچه ارزش است، آن سادگیِ نهفته در ارتباطهای انسانی است؛ یعنی همان مفهومی که کیارستمی در فیلمهایش سعی در تبیین آن دارد و شخصیتهایش را به آن سو سوق میدهد. او همواره تلاش میکند دنیایی بیافریند که در آن آدمها به سادهترین شکل زندگی میکنند و رابطههاشان را پیش میبرند. به بیانی دیگر، کیارستمی با طرح رابطهها و زندگیهایی عمیق و ژرف، راهی غیرپیچیده را طی میکند. همچون چیزی که در هایکوها میبینیم؛ سادگی در عین پیچیدگی.
این مقدمه را گفتم که یاد بیاورم از اینکه سادگیِ عمیق چه تحسینآمیز است، اما سادگیِ سادهانگارانه چه نامقبول. «و کیارستمی ادامه دارد» مجموعه تصاویری است که سادهانگارانه در کنار هم قرار گرفتهاند. هم از اینروست که این مجموعه تصاویر، فاصله دارند با یک فیلم؛ فیلمی که بشود بر پرده بیفتد. شاید بتوان اینها را به عنوان یک فیلم خانگی بر یک لوح فشرده حک کرد و روی میز کار خود گذاشت و آن را در رفتوآمدهای دوستانه بر یک صفحه شیشهای کوچک اکران کرد. حالا بگذارید از این پس ـ با اغماض ـ این مجموعه تصاویر را «فیلم» عنوان کنیم و بگوییم فیلم «و کیارستمی ادامه دارد» چه کرده و چه نکرده. دمدستترین ایدهای که میتواند از ذهن کسی عبور کند برای ساختن فیلمی درباره عباس کیارستمی، همین است که حالا ما شاهد آن هستیم. که این نیز خود از فیلمهای کیارستمی میآید؛ وقتی که زلزله میشود، او میشتابد تا ببیند چه بر سر شخصیتهای فیلمش آمده است. اینجا هم گویا سازنده قرار داشته تا ببیند آدمهای فیلمهای کیارستمی چه حال و روزی دارند بعد از مرگ کیارستمی. همین و دیگر هیچ. برای او همین مقدار کافی بوده تا مقداری راش تهیه کند. راشهایی که تا مرحله پایانی و خروجی کشیدن، راش باقی ماندهاند. فیلم روی محور مشخصی حرکت نمیکند. موضوعی منسجم را دنبال نمیکند. به نظر میرسد همین که آدمها حرف بزنند و از کیارستمی بگویند، کفایت میکند. اینکه از منزلی به منزلی دیگر برویم، از ایستگاهی به ایستگاهی دیگر تا یک فرد تازه را پیدا کنیم و جلوی دوربین بنشانیم، از او بپرسیم آقای کیارستمی چه جور آدمی بود و آنها نقلِ خاطره کنند، آیا فیلمی ساخته خواهد شد درخورِ یکی از بزرگترین فیلمسازان ایران، نه که جهان؟ اصلا این فیلم حرف تازهای میزند از او، که تا پیش از این نشنیدهایم؟
کیارستمی آنقدر فیلمساز بزرگی است که درباره شکل کار او، مرام انسانیاش، مرام کاریاش، برخوردهای حرفهایاش، نگاهش به زندگی و رابطه، میزان تاثیرگذاریاش بر سینما و اجتماع، اهمیت دادنهایش به واقعیت و زیباییشناسی به یک میزان، به کرات صحبت شده و مطالعات و پژوهشهای فراوانی حول سینمای او و شخصیتش انجام گرفته است. بنابراین شاید بشود گفت پیدا کردن حرفهایی تازه از او سخت به نظر میرسد. اما اگر رفتن به سوی کیارستمی با مسامحهکاری نیز همراه باشد ـ آنچنانکه در این پروژه شاهدش هستیم ـ نتیجه به مراتب بیسروشکلتر هم خواهد بود.
پروژه «و کیارستمی ادامه دارد» یک پروژه کوچک و ظاهرا دو نفره است که بیشتر از سر ذوق و شوقی غیرحرفهای به بار نشسته است. و البته در این حد، بیشتر به یک تحقیق بصری میماند. میتوانسته پژوهشی باشد که کارگردانی پیش از ساختن یک فیلم انجام میدهد؛ گیرم که مشاهدات سفرش را به جای اینکه بر کاغذ بنگارد، ضبط تصویری کرده. کارگردان پس از چند روز از فوت کیارستمی، با کمی خلوت کردن با خود و اینکه دوست داشته در جهت ادای دین به آن مرحوم کاری کند، پشت فرمان نشسته، ماشین را راه انداخته و از کنار دستیاش هم خواسته دکمه دوربین را بزند. جالب اینجاست که گویا اطلاعات کنار دستی آنقدر کم است که راننده باید درباره علاقه کیارستمی به تکدرختها نیز برایش حرف بزند. اشتباه گرفتن سیمان آبیک با پالایشگاه که مثلا تمهیدی است برای کات زدن به فیلم «زندگی و دیگر هیچ» نیز از نوع ایدههایی است که بهشدت توی ذوق میزند.
این پروژه یک پروژه دو بخشی است. بخش زیادی از آن در شمال میگذرد؛ در لوکیشنهای کیارستمی، و بخش دوم که کوتاهتر است، در تهران است و بر مزار کیارستمی. اگر فرض را بر این بگذاریم که قصد از ساخت این پروژه توجه دادن به شخصیتهای سهگانه کوکر است، پایان دادن فیلم با مزار کیارستمی و عکسهای پشت سر هم او در شهر تهران، نداشتن ایده برای پایان دادن به فیلمی است که در حجم زیادی از خود، حرف دیگری داشته است.
وقتی این همه آدم پیدا کردهایم که جلوی دوربین از «خوبی» کیارستمی حرف میزنند و از بزرگی او، آیا بهتر نبود راه بهتری پیدا میکردیم که فیلم «خوب»تری بسازیم به احترام آن بزرگوار؟
منبع: ماهنامه هنروتجربه

لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- رایزنی عباس کیارستمی برای رفع ممنوع از کاری یک هنرمند
- آثار کیارستمی، شیردل، گلستان، نادری، بنیاعتماد و… در ایتالیا اکران میشوند
- در پنجمین «مستندات یکشنبه» مطرح شد؛ هنرمند معترضی که نمیتوان ادای او را درآورد!/ این فیلم هنوز زنده است
- نیکی کریمی، کیارستمی را به جشنواره برلین بُرد
- ۱۰۰ فیلم برتر تاریخ سینما از نگاه منتقدان و نویسندگان ورایتی/ از ایران «کلوزآپ» در لیست قرار دارد
- اکران فیلمی از عباس کیارستمی در جشنواره فیلم تلوراید ۲۰۲۲
- اهدای جایزه کیارستمی در یک جشنواره فرانسوی
- مهدی شامحمدی: اکران آنلاین تاثیری بر تعداد مخاطبان مستند نداشت/ مستند اجتماعی همیشه پر مخاطب است
- مردی که خودِ زندگی بود و دیگر هیچ/ به بهانه سالروز درگذشت عباس کیارستمی
- در «یک روز با کیارستمی» مطرح شد؛ «طعم گیلاس» درباره خودکشی نیست/ میراث کیارستمی از «گزارش» تا «بلیتها»
- «یک روز با کیارستمی» را در خانه هنرمندان تجربه کنید
- بازخوانی یک قتل از پیش طراحی شده/ نگاهی به مستند «ترور سرچشمه»
- بهمن فرمانآرا در مراسم بزرگداشت عباس کیارستمی: اگر ما گل میدیدیم، کیارستمی ریشه را میدید
- مسئولان فقط تنبیه بلد هستند؟
- ژولیت بینوش جایزه سنسباستین را دریافت میکند
نظر شما
پربازدیدترین ها
آخرین ها
- سازمان سینمایی اعلام کرد؛ بیشترین مخاطبان سینما در هفت ماه گذشته
- میتوان برادر لیلا هم نبود/ نگاهی به فیلم «برادران لیلا»
- وقتی نگاه هالیوود به زنان مورد انتقاد قرار میگیرد/ نگاهی به فیلم «بلوند»
- مار از پونه خوشش نمیآید!/ نگاهی به فیلم «چپ راست»
- تمجید مت دیمون از بازی کیلین مورفی در «اوپنهایمر»
- مطالعات سینمایی یا تحصیلات سینمایی؟/ تأملی بر ترجمهی کتابهای سینمایی
- مدیرکل اداره نظارت سازمان سینمایی: شورای پروانه نمایش از دیدن و ارزیابی «برادران لیلا» خودداری کرد
- ابد و صد روز/ نگاهی به فیلم «برادران لیلا»
- نمایش فیلم کوتاه «آغاز» در پلتفرم هاشور
- اختصاصی سینماسینما/ گفتگو با نیما جاویدی پس از جایزه سریز مانیا/ در هر واقعیتی بخشی از دروغ وجود دارد
- عاشقانهای از سه نسل؛ «جان جانان» به تهیهکنندگی حبیب الهیاری دارای پوستر رسمی شد
- درگذار از خشونت و تحقیر گذشته/ یادداشتی بر فیلم «زنی ناشناس»
- دو جایزه جشنواره فریبورگ برای «جنگ جهانی سوم»
- رونمایی از مستند «سبز بن دار»
- سمبلیک و مضمونگرا/ نگاهی به فیلم «برادران لیلا»
- «شهربانو» به رقابت آسیایی بنگلور راه یافت
- جایزه بزرگ جشنواره فرانسوی به «آکتور» رسید
- آناتومی نکبت/ نگاهی به فیلم «برادران لیلا»
- وقتی پول معیار همه چیز است
- «آقای کلاین»؛ تلاش برای زدودن یک اشتباه
- سرگذشت لیلا و برادرانش
- جایزه بزرگ جشنواره فرانسوی برای فیلمی به تهیهکنندگی نیکی کریمی
- عیدی اول نوروز ۱۴۰۲ با بستههای عیدانه همراه اول
- چند نفر در سال ۱۴۰۱ به تئاترشهر رفتند؟
- «قطع فوری» بهار به سینماها میآید/ آخرین فیلم علی انصاریان در راه اکران
- جایزه اصلی جشنواره ژنو به «شب، داخلی، دیوار» رسید
- «لامینور» مهرجویی در بنگلور
- واکنش تهیهکننده فیلم «هوک» به پخش تلویزیونی فیلمش
- نسخه ویژه نابینایان «بادکنک سفید» با صدای گلاره عباسی منتشر میشود
- فیلمهای نوروزی در روزهای اول اکران چقدر بلیت فروختند؟