اصغر فرهادی کابوس «ترامپ» می‌شود

اصغر فرهادیانتشار گسترده خبر امضای فرمان دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در رسانه‌های جهان مبنی‌بر ممنوعیت ورود اتباع هفت کشور از جمله ایران به خاک آمریکا با بهانه مهار تروریسم، جدا از واکنش‌های منفی، مراسم جوایز اسکار را وارد چالش جدیدی کرد.

البته پیش از این صنعت سینمای آمریکا به طور مستقیم وارد مصافی چالشی با این رئیس‌جمهور جنجالی شده بود. در مراسم گلدن‌گلوب امسال، مریل استریپ، بازیگر بزرگ سینما، به سیاست‌های نژادپرستانه، ضد اقلیت‌های مذهبی و مخالف مهاجرانِ ترامپ تاخته بود و در پاسخش به‌صراحت مطرح کرد که بیشتر افراد حاضر در هالیوود مهاجر هستند و هالیوود غیر از مهاجران چه آثار ارزشمندی می‌تواند خلق کند؟! هرچند که بلافاصله ترامپ پاسخ مریل استریپ را داد، اما این موضوع مدتی مسکوت ماند تا اینکه رسما اعلام شد ترامپ فرمان را امضا کرده است. ترانه علیدوستی، بازیگر فیلم «فروشنده»، در برابر این حرکت ضدایرانی، در یادداشتی در توییتر اعلام کرد در مراسم اسکار شرکت نخواهد کرد. او نوشت: «صدور ویزا برای ایرانیان نژادپرستانه است، چه این ممنوعیت، رویدادهای فرهنگی را شامل شود یا نشود، من به نشانه اعتراض در مراسم اسکار ۲۰۱۷ شرکت نخواهم کرد».
بعد از آن از طریق ایمیل با روزنامه نیویورک‌تایمز گفت‌وگویی انجام داد و دلایلش را مطرح کرد: «حتی اگر بتوانم در مراسم اسکار شرکت کنم نیز این کار را نخواهم کرد. چون از اینکه می‌بینم مردم عادی کشورم از حق قانونی‌شان برای ملاقات با فرزندانشان در خارج از کشور محروم می‌شوند، عمیقا آزرده می‌شوم».
روز گذشته تریتا پارسی، نویسنده و تحلیلگر سیاسی و رئیس فعلی شورای ملی ایرانیان آمریکا (نایاک)، با انتشار خبری در صفحه توییتر خود، ممنوعیت ورود اصغر فرهادی را برای حضور در مراسم اسکار امسال تأیید کرد و نوشت: «اصغر فرهادی، نماینده ایران اجازه نخواهد داشت برای حضور در مراسم اسکار وارد خاک آمریکا شود. او در رشته بهترین فیلم خارجی‌زبان نامزد شده…».
همین توییت، توفانی به‌پا کرد. هرچند به نظر می‌رسید که اصغر فرهادی بلافاصله توضیحاتی دراین‌باره بدهد، اما تاکنون اصغر فرهادی، کارگردان فیلم «فروشنده» که فیلمش یکی از نامزدهای دریافت جایزه بهترین فیلم خارجی‌زبان شده، واکنشی از خود نشان نداده است.
پاسخ به این نکته فقط از سوی روابط‌عمومی او صورت گرفت. ثمین مهاجرانی به «شرق» گفت: «آقای فرهادی برای سفر به آمریکا منع قانونی ندارند، اما تصمیمشان برای حضور یا عدم حضور در مراسم را تا چند روز آینده به طور رسمی اعلام خواهند کرد».
نکته جالب در همین روز، توییت دیگر ترانه علیدوستی بود که عنوان کرد: «تاکنون هیچ ایرانی‌ای متهم به حمله تروریستی در خاک آمریکا نشده، این در حالی است که حمله‌کنندگان در ماجرای ۱۱ سپتامبر از ملیت‌هایی هستند که نام کشور آنها در فهرست کشورهای اعلام‌شده وجود ندارد».
حالا این سؤال مطرح است که با وجود کارت سبز اصغر فرهادی، آیا او درباره رفتن به مراسم اسکار تصمیم نهایی را می‌گیرد یا اینکه پیشاپیش دونالد ترامپ منعی برای ورود این کارگردان مهم سینمای ایران به وجود آورده است. نتیجه هرچه باشد، مطمئنا فیلم «فروشنده» در موقعیتی قرار گرفته که می‌توان تصور کرد در صورت دریافت جایزه احتمالی و حمایت از سوی هنرمندان هالیوود، جواب دندان‌شکنی به فرامین سیاست‌مداری ناپخته بدهد، اما بااین‌حال «فروشنده» رقبای جدی هم دارد. تاکنون اعضای آکادمی واکنش رسمی از خود نشان نداده‌اند. «فروشنده» به نمایندگی از سینمای ایران به جمع نامزدهای نهایی شاخه بهترین فیلم غیرانگلیسی‌زبان راه یافته و باید با آثاری از کشورهای آلمان، دانمارک، سوئد و استرالیا در این بخش رقابت کند. مراسم اعطای جوایز هشتادونهمین دوره جوایز سینمایی اسکار روز ۲۶ فوریه ۲۰۱۷ (یکشنبه هشتم اسفند) در دالبی تیه‌تر لس‌آنجلس برگزار می‌شود.

منبع : شرق/ فرانک آرتا

ثبت شده در سایت پایگاه خبری تحلیلی سینما سینما کد خبر 42566 و در روز یکشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۵ ساعت 02:40:33
2024 copyright.