به گزارش سینماسینما، اسکار قدیمیترین جایزه سینمایی جهان سال ۲۰۱۹ برای نودویکمین بار برگزار میشود. این ۹۱ دوره به خوبی نشانگر قدمت و اعتبار این جایزه مشهور سینمایی است که بودنش در کلکسیون افتخارات هر فیلمسازی رؤیای هر روز است.
برای سینمای ایران تا پیش از «بچههای آسمان» مجید مجیدی این رؤیا دستنیافتنی مینمود اما «بچههای آسمان» تا یک قدمی جایزه رفت و به عنوان یکی از پنج نامزد نهایی معرفی شد. شاید فقط بخت بد باعث شد که اسکار آن دوره به ایران نرسد و روبرتو بنینی با فیلم «زندگی زیباست» هم ستاره اسکار آن سال بود و چند جایزه از جمله اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسیزبان و بهترین بازیگر مرد را دریافت کرد.
البته تا رسیدن مجسمه اسکار به یک فیلم ایرانی مسیر زیادی نمانده بود، و این جایزه با فیلم «جدایی نادر از سیمین» اصغر فرهادی به ایران آمد. موفقیتهای فرهادی در اسکار به اینجا ختم نشد و این کارگردان بار دیگر با فیلم «فروشنده» برنده اسکار شد و به یکی از کارگردانهای پرافتخار در این جایزه سینمایی تبدیل شد.
فرهادی با «جدایی نادر از سیمین» علاوه بر بردن اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسیزبان در شاخه بهترین فیلمنامه ارژینال هم نامزد جایزه شد که در نوع خود موفقیت بزرگی به شمار میرود.
شاید این موفقیتهای اخیر است که سبب شده هر سال هنگام معرفی نامزد سینمای ایران به آکادمی علوم و هنرهای سینِما در آمریکا نیم نگاهی به راه یافتن به فیلمهای نهایی و رسیدن به اسکار داشته باشیم و ناامید به این میدان نفسگیر پا نگذاریم
«بدون تاریخ، بدون امضا» نماینده ایران در اسکار ۹۱
امسال فیلم «بدون تاریخ، بدون امضا» به کارگردانی وحید جلیلوند و بازی نوید محمدزاده، هدیه تهرانی و امیر آقایی نماینده ایران در اسکار است. این فیلم دو سال پیش در جشنواره فجر نخستین بار به نمایش درآمد و دو جایزه بهترین کارگردانی و بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را برای وحید جلیلوند و نوید محمدزاده به ارمغان آورد.
این فیلم تا پیش از اکران در ایران در چند جشنواره خارجی از جمله جشنواره فیلم ونیز هم به نمایش درآمد. «بدون تاریخ، بدون امضا» در بخش افقهای جشنواره ونیز هم عملکرد موفقی داشت و دوباره دو جایزه کارگردانی و بازیگری را نصیب جلیلوند و محمدزاده کرد.
حال این فیلم نماینده ایران در اسکار نودویکم شده است، و چشم امید علاقهمندان سینِما به آن است تا شاید موفقیتی دیگر برای سینمای ایران کسب کند هر چند که راه دشواری پیش رو دارد.
رقبای سرسخت در مسیر رسیدن به جایزه
امسال از زمان برگزاری جشنواره کن در بهار مشخص بود که اسکار فیلمهای خارجی رقابت دشواری خواهد بود. تعداد فیلمسازان نامی و شاخص در این دوره از جشنواره کن چنان بود که هیات داوری جشنواره به ریاست کیت بلانشت نیز در برگزیدن برنده نخل طلا کار بسیار دشواری پیش رو داشتند.
از «جنگ سرد» اثر پاوو پاولیکفسکی کارگردان برنده اسکار فیلم «ایدا»، که نماینده لهستان در اسکار نودویکم شد و «دزدان فروشگاه» برنده نخل طلای کن که از ژاپن به اسکار میرود تا «کفرناحوم» که در همین جشنواره برنده جایزه هیات داوران شد و نماینده لبنان است، همگی در جشنواره کن رونمایی شدند.
از دیگر نامهای مشهوری که امسال راهی اسکار شده است، فیلمساز مشهور کشور همسایه نوری بیلگه جیلان است که با فیلم «درخت گلابی وحشی» نماینده ترکیه شده است. لاسلو نمش که با فیلم «پسر شائول» یکبار اسکار گرفته هم با فیلم «غروب» در اسکار حاضر است.
البته این تازه آغاز راه است و جشنواره ونیز اصلیترین مدعی اسکار را معرفی شد. «رما» ساخته آلفونسو کوارون مکزیکی در ونیز چشم منتقدان سینمایی را خیره کرد و در نهایت شیر طلایی را از آن خود کرد.
این فیلم در نهایت نماینده مکزیک در بخش اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسیزبان شد در حالی که در نقدهایی که بر آن نوشته شده بود از شانس بالایش برای جایزه اصلی مراسم اسکار یا همان بهترین فیلم نام میبردند.
کوارون که سابقه بردن اسکار را با فیلم «جاذبه» در کارنامه دارد فیلم «رما» را در شهر زادگاهش مکزیکوسیتی فیلمبرداری کرده است.
موفقترین کشورها در اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسیزبان
تاریخچه اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسیزبان به بلندای عمر ۹۱ ساله اسکار نیست و از سال ۱۹۴۷ اهدای آن آغاز شده است هر چند که تا سال ۱۹۵۵ جایزهای ویژه و افتخاری بود.
در این سالها که اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسیزبان اهدا میشود دو کشور ایتالیا و فرانسه با فاصله زیاد از بقیه پرافتخارترین هستند. ایتالیا ۱۴ بار برنده این جایزه شده است (سه جایزه بین سالهای ۴۷ تا ۵۵) و فرانسه ۱۲ بار این جایزه را از آن خود کرده است.
پس از این دو کشور پرافتخار اسکار ژاپن و اسپانیا قرار دارند که هر کدام ۴ بار برنده اسکار شدهاند و پس از آنها تعدادی کشور ۲ بار اسکار گرفتهاند که ایران هم یکی از آنها است.
در این میان فدریکو فلینی و ویتوریو دسیکا هر کدام با ۴ اسکار پرافتخارترین فیلمسازان این بخش هستند و پس از آنها نام اینگمار برگمان با ۳ اسکار و آکیرا کوروساوا و اصغر فرهادی با ۲ اسکار به چشم میخورد.
تاریخهای تعیین شده برای معرفی نامزدها و اهدای جوایز اسکار
آکادمی علوم و هنرهای سینِما اعلام کرده است که فهرست نامزدهای این جوایز ۲۲ ژانویه منتشر خواهد شد.
مراسم نودویکمین دوره جوایز اسکار روز یکشنبه ۲۴ فوریه برگزار خواهد شد.
منبع: خبرآنلاین