سینما، کتاب، تئاتر، نمایش خانگی و کنسرت بهطور متوسط حدود ۷ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان برای این خانواده خرج دارد، درحالیکه درآمد حداقلی این خانواده حدوداً ۱۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان است.
به گزارش سینماسینما، «سبد فرهنگی خانوار»؛ همین سه کلمه این روزها آنقدر گران شده که اگر بگوییم در حال حذف شدن است خیلی دور از ذهن و عجیبوغریب نیست. روزگاری سینما رفتن جزو تفریحات ساده به حساب میآمد و خانوادهها حتماً برای خودشان زمانی را داشتند که همگی با هم به سینما بروند. به غیر از سینما، از کتاب تا موارد دیگر در همان سبدی که گفتیم در حال حذف شدن است.
فکر نکنید که درخصوص روزگار خیلی دور صحبت میکنیم. تا همین چند سال پیش هم این مواردی که گفته شد در خانوادهها مرسوم بود و حتماً هر خانواده، سبد فرهنگیاش را با توجه به درآمد درنظر میگرفت. اما در این روزها گفتن از اینکه مردم باید سینما بروند، کتاب بخوانند و تئاتر ببینند شاید کمی خندهدار باشد. آنقدر هزینههای زندگی زیاد شده است که دیگر مردم نمیتوانند این مدل هزینه را برای خانواده خود داشته باشند. در گزارش امروز یک خانواده ۴ نفره را درنظر گرفتهایم و برایشان این پیشفرض را داشتیم که هزینه فرهنگی که میتوانند در سبد خانوار خود داشته باشند، چقدر است؟ سینما، کتاب، تئاتر، نمایش خانگی و کنسرت بهطور متوسط حدود ۷ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان برای این خانواده خرج دارد، درحالیکه درآمد حداقلی این خانواده حدوداً ۱۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان است. یعنی اگر بخواهند فقط در حوزه فرهنگی هزینه کنند بیشتر از نصف درآمدشان را باید برای این موضوع بگذارند. با این اوضاع میتوان گفت سبد فرهنگی خانواده این روزها آنقدر لاکچری شده که دیگر دسترسی به آن سخت و ناممکن است.
بر اساس دادههای مرکز آمار ایران، متوسط هزینههای سالانه هر خانوار شهری در سال ۱۴۰۲ معادل ۲۰۶ میلیون تومان بود که این رقم ۵۰٫۶ درصد نسبت به سال ۱۴۰۱ افزایش داشته است. همچنین متوسط هزینه کل سالانه خانوارهای روستایی در سال ۱۴۰۲ با رشد ۴۰٫۳ درصدی در مقایسه با سال ۱۴۰۱ به ۱۱۰ میلیون تومان بود. در سال ۱۴۰۳ حداقل دستمزد یک خانواده با دو فرزند در تهران معادل ۱۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان است. طبق آمار ۷۴ درصد از کل هزینههای یکخانواده چهارنفره به بخش غیرخوراکی اختصاص مییابد. جایی که در ترکیب انواع هزینههای سالانه خانوار شهری، سهم تفریحات، سرگرمیها و خدمات فرهنگی حدود ۳ درصد است. این درحالی است که هزینه «مسکن، سوخت و روشنایی» با ۴۵ درصد بیشترین سهم را از بخش غیرخوراکیها میبرد.
سینما و هزینه ۲ میلیونی برای یک خانواده ۴ نفره
خانواده چهارنفرهای که سرگرمی مطلوب خودش را در تلویزیون پیدا نمیکند و میخواهد به سینما برود، بلیت سینما ۸۰ هزار تومان است که جمعا ۳۲۰ هزار تومان هزینه بلیتشان میشود. باید درنظر بگیریم که اگر در تهران هر خانواده بخواهد در سه سینمایی که بیشترین مخاطب را دارند فیلم ببیند باید مثلاً از مرکز شهر تا ایرانمال -که در غربیترین نقطه تهران است- برود و اگر با ماشین خودشان باشد باید هزینه بنزین را هم درنظر بگیریم و اگر با تاکسی اینترنتی بروند رفتوبرگشت تاکسی اینترنتی را که حدوداً ۳۵۰هزار تومان میشود هم حساب کنیم، یعنی یک خانواده چهارنفره برای یک سینما رفتن باید متوسط حدود ۷۰۰هزار تومان هزینه کند. البته این به غیر از هزینه خوراکی یا شامی است که این خانواده باید تهیه کند که اگر با آن موارد در نظر بگیریم حدوداً ۲ میلیون تومان برای یک سینما رفتن باید هزینه کنند.
کتاب میلیونی شد
زمانی کتاب را ارزانترین تفریح فرهنگی به حساب میآوردند اما الان همین کتاب ارزان هم گران شده. برای همین شاید بهسختی بتوانیم کتاب را در سبد فرهنگی خانوادهها قرار دهیم اما باز هم این را در نظر میگیریم که اگر خانواده چهارنفره فرضی بخواهند در ماه چندکتاب برای خودشان و فرزندانشان خریداری کنند، طبق آخرین آماری که توسط خانه کتاب و ادبیات ایران منتشر شده هزینه متوسط برای خرید کتاب کودک و نوجوان برای هر جلد کتاب حدود ۱۴۰ هزار تومان و برای کتابهای عمومی بزرگسال حدود ۲۰۶ هزار تومان است. حال اگر سه کتاب برای بچهها و سه کتاب برای بزرگسالان درنظر بگیریم، این خانواده حدود یک میلیون تومان بهصورت متوسط باید برای خرید کتاب هزینه کنند. البته ممکن است بخواهند برای بچهها هزینه کتاب آموزشی هم داشته باشند، هزینه متوسط خرید هر کتاب کمکدرسی و آموزشی حدود ۳۰۴ هزار تومان است.
منبع: فرهیختگان
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
پربازدیدترین ها
- ردپای یک کارگردان مؤلف / نگاهی به فیلمهای کوتاه سعید روستایی
- وقتی زن تبدیل به «ناموس» میشود/ نگاهی به فیلم «خورشید آن ماه»
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- موقعیت فیلمهای ایران و سینماگران فراملی در فرانسه
- با نظرسنجی از ۱۷۷ منتقد فیلم؛ نشریه ایندی وایر برترینهای سال ۲۰۲۴ سینما را معرفی کرد
آخرین ها
- برگزاری پانزدهمین کنفرانس بینالمللی فناوری اطلاعات و دانش با حمایت همراه اول
- برگزاری جشنواره فیلم ۱۰۰ در اردیبهشت سال آینده/ «فراصد» بخش جدید جشنواره با رویکرد فلسطین
- حذف فرهنگ از سبد طبقه متوسط؟/ هزینههای سبد فرهنگی خانواده ۴نفره در تهران چقدر است؟
- نکوداشت زنده یاد اکبر عالمی و بزرگداشت مهدی رحیمیان در آیین معرفی برندگان هفتمین جایزه پژوهش سال سینما
- با پیشتازی «۴۷» و «مخفیانه»؛ نامزدهای جوایز اسکار سینمای اسپانیا معرفی شد
- همزمان با سالگرد اولین نمایش عمومی «قیصر»؛ بزرگداشت مسعود کیمیایی برگزار میشود
- دو خبر از جشنواره بینالمللی تئاتر فجر؛ زمان بازبینی حضوری و انتخاب نهایی آثار بخش دیگرگونههای نمایشی/ آغاز ثبتنام اصحاب رسانه و منتقدان
- برگزاری نمایشگاه پشت دریای وهم
- حضور همراه اول با مجموعهای از سرویسهای فناورانه در نمایشگاه تلکام ۲۰۲۴
- بازگشت جنابخان به تلویزیون همراه با محسن کیایی
- «در آغوش درخت» بهترین فیلم بلند سینمای جهان جشنواره هندی شد
- نکوداشت خسرو خسروشاهی در جشنواره فیلم رشد
- «شهر خاموش» و «شناور» در شبکه نمایش خانگی
- به پاس یک عمر دستاورد سینمایی؛ خرس طلایی افتخاری برلین به تیلدا سوئینتون اهدا میشود
- کنسرت نمایش ایرج، زهره، منوچهر / گزارش تصویری
- حقایقی درباره محمد نوری به بهانه سالروز تولد او/ مردی که از شکست هراس نداشت
- ذلت ماندن یا لذت رفتن و رستن!
- جدول فروش سینمای ایران در آخرین روز پاییز/ پنج فیلمی که از ابتدای امسال بیش از ۱۰۰ میلیارد فروختند
- نمایش «دِویل» تمدید شد/ آغاز اجرای نمایش «تشنگان» از ۴ دی
- شایعه فروش آثار تجسمی مربوط به فروغ فرخزاد و سهراب سپهری/ سریال و فیلم مستند سهراب و فروغ به زودی کلید میخورد
- نامزدی یک فیلم کوتاه ایرانی-آمریکایی در جوایز آکادنی فیلم سوئد
- نشست خبری بزرگداشت فروغ فرخزاد / گزارش تصویری
- درباره سه مستند سینماحقیقت/ از جسارت نمایش عریان اعتیاد تا عشق به سینما در اتاق آپارات
- به خاطر نقش برجسته در صنعت سینما؛ کریستوفر نولان و همسرش، شوالیه و بانوی فرمانده شدند
- چرا «لیلی» سریال «داییجان ناپلئون» زشت بود؟/ پاسخ ناصر تقوایی را بخوانید
- «تیآرتی» ترکیه آغاز به کار کرد؛ صداوسیما هنوز در فکر سانسور است
- سیمرغ مردمی به جشنواره فیلم فجر بازگشت
- بستههای ویژه شب یلدای همراه اول با هدیه دیجیتال معرفی شد
- آنونس رسمی عاشقانه «عزیز» رونمایی شد
- با نظرسنجی از ۱۷۷ منتقد فیلم؛ نشریه ایندی وایر برترینهای سال ۲۰۲۴ سینما را معرفی کرد