ردپای سینمای اروپای شرقی در دکوپاژ «خاطرات پاییزی» مشهود است.
سینماسینما، شادی حاجی مشهدی:
علی فخر موسوی، فیلمساز ایرانی و مهاجر به اروپا، اولین تجربه بلند سینمایی خود را با همراهی سه کشور ایران، چک و اوکراین، با درک مشترکی که از عشق و جنگ داشتند، به تصویر کشیده است.
فیلم به کشور، زبان و مردم خاصی تعلق ندارد. درد مشترک همه جانها و خاکهای پایمالشده است و با اینکه قصه فیلم در خاک اوکراین میگذرد و مختصات فرهنگی و اجتماعی روستایی در شرق کییف را دارد، اما عموما بر حالوهوای جنگزدگی و پیامدهای آن تاکید دارد.
در نگاه کلی و با در نظر گرفتن تمامی قواعد تولید محصولی مشترک از سه کشور سازنده، شایسته است حفظ کلیت و یکپارچگی، انسجام مضامین و یکدستی عناصر بصری در فیلم «خاطرات پاییزی» را جزو نکات مثبت آن به شمار آوریم. شعلهور شدن آتش جنگی ناخواسته در اروپا از سوی جداییطلبان شرق در مقابل نیروهای اوکراینی و بروز درگیری در پی بحران کریمه و ادعای شورشیان طرفدار روسیه مبنی بر جدا شدن خاک اوکراین و پیوستن به روسیه از یک طرف و ایجاد بحرانی خانمانسوز در عراق و سوریه از سوی دیگر، دستمایه پرداختن به طرح دوباره موضوع جنگ و پیامدهای ناگوار پس از آن است. اینبار در منطقهای از اروپای شرقی، مردمان هر روز به کارهای روزمره خود میپردازند، اما گویی در سایه همین روزمرگی، هیمنه تاریخی سوسیالیسم در حال شکسته شدن است و اثرات دنبالهدار و مخرب جنگ اخیر نیز بهآرامی پدیدار میشود.
فیلم، فارغ از سیاستزدگی و مرزبندیهای جغرافیایی میکوشد تا با نگاهی مثبت و امیدوارانه، پدیده جنگ را تفسیر کند و به جای اینکه بر ناگواریهای آن صحه بگذارد، بر تاثیری که در تغییر سرنوشت آدمهایش داشته، تمرکز کند. اینگونه است که دستیابی به معجزه صلح و عشق را، درمان ابدی آلام بشری برشمرده و برای رسیدن به آرامش و درکی مشترک، از چاشنی عشق بهره میگیرد.
با وجود برخی کاستیها در شخصیتپردازی دختر پناهجوی عراقی، بخش زیادی از فیلمنامه بهدرستی بسط داده شده، مقدمهچینی و معرفی شخصیتها جای درستی دارند و گرهافکنیها بهموقع انجام میشود. تنها نکته غیرملموس در قصه فیلم، اطلاعات ناقص از فراز و نشیب و گذشته دخترک و شرایط جسمی اوست. در هیچ جایی از فیلمنامه مختصات دقیق و درستی برای همذاتپنداری با دختر جنگزده و روانِ آزرده او، به بیننده داده نمیشود. نه توضیحی و نه فلاشبکی از گذشته، زندگی سخت او را برای مخاطب بازگو نمیکند.
مشکل بزرگ دیگر، ابراز عشق بیتناسب و همزمان ساشا – خراطِ بیوه – و آناتولی – سرباز جوان پیانیست – به دختر نابینای مهاجر است، که با منطقی هیجانی و به دور از محرکهای عاطفی کافی و تنها به ضرورت گرهافکنی در فیلمنامه، صورت میپذیرد.در این کشاکشِ احساسی، نکته مثبت فیلم البته، نشان دادن این دلبستگی و حالات عاطفی، به دور از استفاده از رفتارهای فیزیکی بارز است. بهطوریکه کنش و واکنشهای بازیگران در مواجهه با این حالات، کاملا زیرپوستی، درونی و توام با ظرافتهای حسی است که به دلیل نبودن محدودیتهای شرعی مرسوم در فرهنگ اسلامی ایران از سوی بازیگران خارجی بهطور طبیعی و مناسب در فیلم عادی و جاری است.
آدمهای فیلم میخواهند بهتر باشند و خوشبختتر زندگی کنند، اما جنگ سد راه همیشگی آنهاست. تنهایی درد مشترک تولیای سرباز، ایمای فراری و الکساندر نیکلای اویچ خراط و حتی ناتاشای عاشقپیشه و حسود است. فقدان دوست و همسر و نداشتن آرامش و امنیت، روح آنها را خراش میدهد… و جنگ با همه ابعاد غیرانسانی و ویرانگرش بهانهای میشود برای یکرنگی و نزدیکی این آدمها.
موسیقی خوب و گوشنواز رُمان کروتین، آهنگساز جوان اوکراینی، نقش بسزایی در حفظ ریتم و کشش داستانی آن دارد و گویی بار سنگین جهانِ معنایی فیلم را به دوش میکشد.
فیلمبرداری این اثر، امتیاز قابل توجه و ارزشمند دیگر آن به شمار میرود. حرکات دوربین، نرم و حسابشده بر پرده مینشینند. زوایای نماهای مربوط به قبرستان یا کارگاه خراطی ساشا و رفت و برگشتهای گفتوگوها، بسیار دقیق و حسابشده تصویربرداری شدهاند. دوربین حتی در حالت سکون نیز با حرکتی مواج و بسیار ظریف بدون داشتن تلاطم و لرزشهای محسوس، در گردش و حرکت است. این شیوه فیلمبرداری، حسی زنده و سیال را در تغییر قابها، از کلوزآپ به مدیومشات و برعکس، به دنبال دارد. بدین ترتیب دوربین، حتی به روی دست نیز، در پویایی و نزدیک شدن به جهان شخصیتها تاثیرگذار است.
موسیقی خوب با تلفیق فیلمبرداری و قابهای زیبا، آمیزه دلچسبی است که بیننده را برای مدتی در خلسه سبز و سرد نوستالژیک همجنس با فیلمهای اروپای شرقی فرو میبرد. تمهای فولکلوریک اجتماعی در طراحی صحنه و لباس و فضای فیلم بارز است، اما چیزی از لامکانی آن نمیکاهد و درک مشترک شخصیتهای فیلم و مخاطبان آن را خدشهدار نمیکند.
پایانبندی فیلم همچنین از نکات مثبت فیلمنامه است. سرباز جوان در عین دلدادگی، پس از تحقق بخشیدن به آرزوی دخترک، قدم در راهی نامعلوم میگذارد تا از کشورش در مقابل متجاوزان دفاع کند و سرنوشت پردردِ دخترک اکنون در شرف تغییر و بهروزی است.
«خاطرات پاییزی» با دوبله فارسی در سینما به نمایش درآمد. اما به نظر میرسد که شنیدن صدای دیرآشنای دوبلورهای ایرانی از دهان بازیگران خارجی به پاشنه آشیل فیلم بدل شده باشد، چراکه اگر امکان نمایش این فیلم به زبان اصلی و با زیرنویس فارسی وجود داشت، حسوحال حقیقی بازیگران و میزان تسلط آنان در هماهنگی میان بیان و بدنشان ملموستر میشد و لحن و گویش حرفهای دوبلورها، عنصر واسطی، میان فیلم و مخاطب به شمار نمیرفت.تجربههایی از این دست، برای مشارکت در ساخت آثاری با تم و مضمونی جهانشمول، میتواند برای سینمای ایران نویدبخش و پرآموزه باشد. همچنین، همفکری و مساعدت در ساختن آثار هنری از سوی کشورهای مختلف، بهویژه در مدیوم سینما، سایر حیطههای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در جوامع بشری را به هم پیوند میزند و آرام آرام فانوسک راهی میشود برای ساختن جهانی عاری از آشوب و جنگهای ویرانگر.
ماهنامه هنر و تجربه
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- این هنر و تجربه آنتی ویروسی ست بر فیلم های به هرقیمت مسخره
- تحقق آرزوی چندساله فعالان انیمیشن در هنرو تجربه
- جعفر صانعی مقدم: گسترش فعالیتها در سینمای «هنر و تجربه» بستگی به تامین نیازهای مالی دارد
- انتشار تیزر هفته فیلم ایتالیا + ویدئو
- اسامی فیلمهای حاضر در هفته فیلم ایتالیا اعلام شد/ از آثار مورتی تا برتولوچی
- هفته فیلم ایتالیا ۱۱ آذر آغاز میشود/ نمایش آنلاین و رایگان فیلمها
- چهارمین دوره هفته فیلم اروپایی برگزار میشود/ اعلام جزییات رویداد
- نانهای بیات/ نگاهی به فیلم «حوا، مریم، عایشه»
- کدام چریکه؟ کدام بهرام؟/ نگاهی به مستند «چریکه بهرام»
- سالها بایست تا دَم پاک شد/ نگاهی به فیلم «پری»
- فهرست فیلمهای روی پرده در سینماهای «هنروتجربه»/ «منگی» از ۱۵ شهریور میآید
- تابناک: نخستین گامها برای تعطیلی بستر نمایش دهها فیلم سینمایی ایران؟
- قابهای نامتعارف بیمعنی/ نگاهی به فیلم «امیر»
- ابوالفضل جلیلی: مشکل فیلمهای من این است که مردم را به فکر میاندازد
- آئین دیدار با عوامل فیلم «یلدا» برگزار شد/ گپی با فروغ قجابگلو بازیگر فیلم مسعود بخشی
نظر شما
پربازدیدترین ها
- با حضور ۵۰۰ هزار تماشاگر در پنج هفته اتفاق افتاد/ استقبال غیرمنتظره فرانسویها از «دانه انجیر معابد»
- چند کلمه دربارهی فساد و فحشا و ابتذال و «کیک محبوب من»
- «آنها مرا دوست داشتند»؛ گوشهنشینانِ فراموش شده!
- نگاهی به فیلم «کیک محبوب من»/ عشق را در پستوی خانه نهان باید کرد
- اعضای شورای پروانه فیلمسازی سینمایی معرفی شدند
آخرین ها
- نشست خبری اپرای عروسکی مولوی / گزارش تصویری
- جشنواره فرانسوی به «کشیم عاشق» جایزه داد
- رایان رینولدز و هیو جکمن در یک فیلم غیرمارولی همراه میشوند
- درباره نمایش و اجرای متفاوت «قلاده ای برای یک سگ مرده»
- موسیقی نمایش آوای پارسی / گزارش تصویری
- اکران مردمی فیلم شبگرد / گزارش تصویری
- «آنها مرا دوست داشتند»؛ گوشهنشینانِ فراموش شده!
- بدون حضور جانی دپ؛ دو فیلم جدید از «دزدان دریایی کاراییب» سال آینده تولید میشود
- چند کلمه دربارهی فساد و فحشا و ابتذال و «کیک محبوب من»
- معرفی داوران و آثار راهیافته بخش «هنرهای نمایشی» جشنواره چندرسانهای میراثفرهنگی/ اعلام برنامه بخش بینالملل
- نمایش «آخرین کوسه نهنگ» در جشنواره اسپانیایی
- جایزه طلای جشنواره ژاپنی به «زمین بازی» رسید
- برگزاری نخستین بوتکمپ مدیریت محصول آکادمی همراه اول
- درباره «بازنده» / لبه تاریکی
- نقدی به مدل فیلمسازی در ایران/ سینما بدون ساختار مشخص و قوانین دقیق
- «قهوه پدری» مهران مدیری از در شبکه نمایش خانگی
- «تَرَک عمیق» دو جایزه جشنواره بارسلون را گرفت
- گزارشی از گیشه سینماها؛ «زودپز» صدرنشین فروش فیلمهای هفته گذشته
- ۲ فیلم جدید در راه اکران سینماها
- پیوستن رضا بابک و شیرین اسماعیلی به «با خشم به گذشته نگاه کن»
- با یک کمپین کوچک برای فیلم ایستوود؛ کمپانی برادران وارنر «هیئت منصفه شماره۲» را وارد اسکار میکند
- پیمان معادی بازیگر فیلم جنایی هالیوودی شد
- «نادره رضایی» معاون هنری وزیر ارشاد شد
- اعضای شورای پروانه فیلمسازی سینمایی معرفی شدند
- از ۱۶ آبان؛ «خورشید آن ماه» ساخته ستاره اسکندری آنلاین اکران میشود
- حضور همراه اول در نمایشگاه کیشاینوکس با هدف گسترش فرصتهای جدید سرمایهگذاری
- ادعای سازندگان پربازدیدترین سریال تاریخ نتفلیکس؛ چالشهای فصل دوم «بازی مرکب» جذابتر است
- تهیهکننده سینما مطرح کرد: کوچ سینماگران حرفهای به پلتفرمها و فیلمهایی که تعطیل میشوند
- «فصل فرار اسبها» آماده نمایش شد
- عرضه یک فیلم کوتاه با بازی هوتن شکیبا در شبکه نمایش خانگی