ادوارد آلبی به پرسش کسانی که دوست دارند بدانند خلق یک اثر برای او چقدر طول میکشد، نوشتن برایش چگونه است، از کجا شروع میکند و کجا نقطه پایان را میگذارد، پاسخ داده.
به گزارش سینماسینما، «ویلیام فلاناگان» موسیقیدان و دوست ۱۸ ساله «ادوارد آلبی»، چهارم جولای ۱۹۶۶ گفتوگویی مفصل با او انجام داد. این دو در کار نگارش موسیقی و نمایشنامه با هم کار میکردند و حتی برخی معتقدند تاثیر موسیقی «فلاناگان» را میتوان در کارهای موزیکال نویسنده «چه کسی از ویرجینیا وولف میترسد؟» شاهد بود. بخشی از پرسش و پاسخ فلاناگان و ادوارد آلبی را می خوانید:
شما گفتهاید که در جریان فرآیند نوشتن است که متوجه تم نمایشنامه میشوید. گاهی هم پذیرفتهاید که حتی بعد از تمام شدن نگارش یک اثر نمیدانید دقیقا تم درباره چیست. در اینباره چه میگویید؟
طبیعتا هیچ نویسنده خوبی نمیشیند و یک برگه سفید در دستگاه تایپ بگذارد و نوشتن یک نمایشنامه را شروع کند، مگر این که بداند دارد درباره چه مینویسد. اما در عین حال، نوشتن باید یک حرکت اکتشافی باشد برای پیدا کردن چیزهایی که دربارهاش میخواهی بنویسی. تا حدی من تصور میکنم یک نمایشنامه بدون این که خودم بدانم، پیش از این که بنشینم و نوشتنش را شروع کنم، در ذهنم تمام شده است. پس با این حساب من فکر میکنم نوشتن یک نمایشنامه کشف چیستی آن اثر است. من همیشه بهترین جواب را برای این سوال پیدا میکنم. این سوالی است که من از آن منتفرم و آن را تعرض شدید به فضای خصوصی خود میدانم؛ فضای خصوصی که هر نویسنده باید برای خودش حفظ کند.
اگر فرآیند خلاقانه را خیلی مورد آزمایش قرار دهید و با دقت به آن فکر کنید، زایل میشود و از بین میرود. حرف زدن در این مورد نه تنها به شدت سخت است، بلکه خطرناک هم هست. حتما این داستان قدیمی را شنیدهاید که روزی یک حیوان خیلی باهوش با هزارپایی روبهرو میشود و میگوید: اوه! خدای من. خیلی شگفتانگیز است. تو چطور با این چندصدپا راه میروی؟ چطور این کار را انجام میدهی؟ هزارپا میایستد، فکر میکند و میگوید: خب، اول پای جلو سمت چپم را برمیدارم بعد… و بعد مدتی به فکر فرومیرود و دیگر نمیتواند راه برود.
فکر کردن درباره یک نمایشنامه چقدر طول میکشد؟
من معمولا پیش از نوشتن، بین شش ماه تا یک سال درباره یک نمایشنامه فکر میکنم.
میتوانید نوع این تفکرات را توصیف کنید؟ کل این صحنهها در ذهنتان هستند یا این که فرآیند آنقدر در عمق نیمهخودآگاه شماست که به ندرت از آنچه رخ میدهد آگاه هستید؟
من میفهمم که دارم به یک نمایشنامه فکر میکنم؛ این اولین آگاهی از شکلگیری یک اثر جدید است. وقتی از شکلگیری یک نمایشنامه در ذهنم آگاه میشوم، داستان تا حدی در حال پیشروی است. یک نفر میپرسد: بعد از این نمایشنامه میخواهی چه بنویسی؟ و من ناگهان خودم را غافلگیر میکنم و میگویم: نمایشنامهای درباره این یا آن و من هرگز درباره آن فکر نکرده بودم. بنابراین بخش زیادی از فکرها جلو رفته، حالا نمیدانم اصطلاح ناخودآگاه یا نیمهخودآگاه اینجا درست است یا نه. اما هر کدام که هست، بخش اعظم کار تا اینجا انجام شده است. این دوره میتواند شش ماه ادامه پیدا کند. در مورد یکی از نمایشنامههایم این مرحله تا حالا سه سال و نیم طول کشیده است. معمولا من نمایشنامه را روی سطح و در فضای خودآگاه میآورم تا ببینم چطور دارد پیش میرود و اگر شخصیتها به نظرم سهبُعدی بیایند، یعنی همه چیز خوب است.
در نقطه بهخصوصی، آزمایشاتی انجام میدهم تا ببینم چقدر شخصیتها را میشناسم. آنها را در موقعیتی که مطمئنم در نمایشنامه نیامده، امتحان میکنم. اگر در این موقعیت بداهه طبیعی رفتار کردند، دیالوگهای خودشان را خلق کردند و براساس طبیعتی که من برایشان تعریف کردهام رفتار کردند، به این نتیجه میرسم که نمایشنامه به اندازه کافی جلو رفته و مینشینم و مینویسمش.
این زمانی است که میفهمید نمایشنامهای از فرآیند نیمهخودآگاه عبور کرده و آماده بیرون آمدن است؟
نه لزوما. زمانی است که دست به نوشتن میشوم.
این جواب این سوال نیست.
واقعا هست. زمانی هست که باید سراغ دستگاه تایپ بروی. مثل یک سگ که پیش از چمباتمه زدن روی یک چیز، دور یک تکه از زمین، چمن یا یک دایره برای مدت زیادی میچرخد، دور دستگاه تایپ میچرخی و آماده نوشتن میشوی و در نهایت مینشینی. من فکر میکنم وقتی پشت دستگاه تایپ مینشینم که زمان آن رسیده باشد. این به معنای این نیست که وقتی من سرانجام پای دستگاه مینشینم و نمایشنامهام را با سرعتی که هم بدگوها و هم نیمی از خیرخواهانم را میترساند جلو میبرم، درگیر هیچ کاری نیستم. این کار سختی است و نویسنده آن را به تنهایی انجام میدهد.
با این حال من نویسندگانی را میشناسم که میخواهند خودشان را دست بیاندازند و میگویند شخصیتهایشان آنقدر خوب شکل گرفتهاند که به راحتی به سرانجام میرسند. آنها منظورشان ساختار نمایشنامه است که به نظرم یعنی ذهن ناخودآگاه آنقدر کارش را به خوبی انجام داده که نمایشنامه باید از طریق ذهن خودآگاه فیلتر شود.
اما کارهایی باید انجام شود و اکتشافاتی باید صورت گیرد که بخشی از لذت کار است. به نظرم این یک نوع آبستن است برای حمل آن ایده رو به جلو. تعداد کمی از این افراد باردار هستند که لحظه دقیق بسته شدن نطفه این کودک را میدانند اما بعدا کشف میکنند که باردار هستند و در مورد کشف فکر کردن به یک نمایشنامه هم همینطور است.
وقتی شروع میکنید مستقیم از پرده اول تا انتها پیش میروید؟ یا این که دوروبر میچرخید، یک صحنه را مینویسید و میروید سراغ یکی دیگر؟ در مورد جملات آخر هر پرده چه؟ آیا ساختار آگاهانهای برای پایان هر اَکت وجود دارد؟
خوب یا بد، من نمایشنامه را از آنچه شروع آن میدانم مینویسم تا به پایان. در مورد جملات نهایی، هستند نمایشنامهنویسانی که برای آن مقدمهچینی میکنند، اما من این کار را نمیکنم. به نوعی، این همان انتخابی است که درباره زمان شروع یک نمایشنامه و پایان دادن به آن باید داشته باشید. زندگی شخصیتها پیش از لحظهای که شما برای رخ دادن اتفاقات نمایشنامه در نظر گرفتهاید، وجود داشته و تا پس از زمانی که شما پردهها را پایین میکشید ادامه خواهد داشت، مگر اینکه آنها را کشته باشی. کجا تمامش میکنی؟ جایی که شخصیتها به نظر دچار وقفه میشوند… وقتی به نظر میرسد میخواهند توقف کنند. به نظر شبیه ساختار یک قطعه موسیقی است.
شما خودتان را یک نمایشنامهنویس حسی میدانید. آنچه میگویید به معنای این است که تحمیل اضافی هر تم ثابتی بر کارتان باعث تحمیل محدودیتهایی بر ساختار تخیلی نیمهخودآگاه شما میشود.
من فکر میکنم که تم، طبیعت شخصیتها و روش رسیدن از آغاز به پایان نمایشنامه در ناخودآگاه شکل گرفته است.
اگر یک نویسنده با روش درک مستقیم کار کند، آیا فرم از کنترل خارج نمیشود؟
وقتی یک نفر فرم را کنترل میکند، این کار را با کرنومتر یا یک جدول انجام نمیدهد. این کار را با حس کردن و درک حسی مستقیم انجام میدهد.
بعد از نوشتن نمایشنامه به این سبک، آیا ساختار کلیاش را میپذیرید یا برمیگردید و بازنویسی میکنید تا به یک ساختار منسجم برسید؟
کم و بیش به شکل اولیه کار اعتماد دارم. جالب است بدانید که تنها دو نمایشنامه بودند که من بارها آنها را بازنویسی کردم و آنها همان اقتباسیها بودند. این علیرغم مشخص بودن شکل کلی کارها به خاطر اثر اصلی بود. درباره نمایشنامههای خودم به جز گنجاندن برخی حرفها در جاهای مختلف متن، تغییرات خیلی جزیی هستند. اما با وجود کم بودن این تغییرات، تحمل ناتوانی بازیگران یا تمایل نداشتن کارگردان برای همراهی کردن با من، همیشه برایم تأسفبرانگیز بوده است.
کارهای ابتداییتان از «داستان باغوحش» تا «ویرجینیا وولف» شهرت سریع و بینالمللی را برایتان به ارمغان آورده، با وجود این که شما هنوز ۳۸ ساله هستید…
۳۷ سال.
وقتی این مصاحبه منتشر شود شما ۳۸ ساله شدهاید. با این حال همچنان یک نویسنده جوان روبهرشد به حساب میآیید. با وجود لذت حتمی و امنیت مالی که این شهرت بزرگ برایتان به همراه داشته، آیا احساس کردهاید که این میتواند تهدیدی برای رشد این نمایشنامهنویس جوان باشد؟
خب، یک نمایشنامهنویس میتواند به دو چیز دست پیدا کند؛ موفقیت یا شکست. من فکر میکردم در هر دو اینها خطراتی وجود دارد. مسلما خطر روبهرو شدن با بیتفاوتی یا خصومت، دلسرکننده است و موفقیت زودهنگام و خیلی سریع است که ممکن است توجه بعضیها را جلب کند.
من کمتر به تأثیرات شخصی این اتفاق فکر میکردم. براساس آنچه خودتان گفتید به نظر میرسد یک الگوی خاص در تئاتر آمریکا وجود دارد و آن هم بالا بردن نمایشنامهنویسان جوان تا رسیدن به شهرت و اعتبار زیاد و بعد، پس از یک بازه زمانی قراردادی، پایین کشیدن آنهاست.
خب، تصمیم نهایی در هر بازهای از ۲۵ گرفته یا ۱۰۰ سال، ممکن است رخ دهد و اگر نمایشنامهنویس آنقدر قوی باشد که به بیطرفی خود در مواجهه با خصومت یا تحسین منتقدان ادامه دهد، کارش را به همان منوال قبل ادامه خواهد داد.
گمان میکنم این که از یک نویسنده بپرسی کدام کارش را بهترین یا مهمترین میداند، احمقانه باشد اما شاید بتوانم از شما بپرسم به کدام نمایشنامهتان بیشتر احساس نزدیکی میکنید؟
خب، طبیعتا کاری که الان در دست نگارش دارم…
خب، به جز آن؟
نمیدانم.
هیچ کار دیگری نیست که علاقه خاصی به آن داشته باشید؟
من به شدت به «جعبه شنی» علاقه دارم. فکر میکنم این یک نمایشنامه کاملا زیبا، دوستداشتنی و بینقص است.
و در مورد نمایشنامهای که دارید مینویسید…
«تعادل ظریف» کاری است که الان دارم مینویسم. «سخنران جایگزین» کاری بعدی است و پس از آن سه نمایشنامه کوتاه خواهم نوشت، به علاوه اثری درباره «آتیلا» رهبر هونها.
میگویید سه نمایشنامه کوتاه. آیا دارید برای اجرای خارج از «برادوی» برنامهریزی میکنید؟
خب با در نظر گرفتن واکنشهای منتقدان به نمایشنامههایی که طی چند سال اخیر داشتهام، احتمالا در آینده نزدیک به آنجا میرسم.
منظورم بیش از لزوم این کار، نداشتن انتخاب بود.
من هم همان را گفتم.
منبع: ایسنا
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
نظر شما
پربازدیدترین ها
- وقتی زن تبدیل به «ناموس» میشود/ نگاهی به فیلم «خورشید آن ماه»
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- اختصاص سینماسینما/ سه فیلم ایرانی در جشنواره فیلمهای برتر سال ۲۰۲۴ مجله تله راما
- گفتوگو با محمد مقدم درباره سینمای مستند/ فیلم مستند، جهانی است ساختگی؟
- تاریخچه سریالهای ماه رمضان از ابتدا تاکنون/ در دهه هشتاد ۴۰ سریال روی آنتن رفت
آخرین ها
- نکوداشت مقام فرهنگی و هنری علی اکبر صادقی؛ هنرمندی که هنر و اندیشه اش رنگ کهنگی نمی گیرد
- چهاردهمین حضور بینالمللی «آخرین حرکت»؛ فیلم شهاب حسینی در بخش اصلی فستیوال بزرگ سالرنو ایتالیا
- انتخاب هیات رییسه جدید انجمن تهیهکنندگان مستقل سینما
- رقابت ۲۸۵ فیلم در ۳ بخش انیمیشن، مستند و بینالمللی اسکار نود و هفتم
- حضورهای بین المللی فیلم کوتاه تامینا
- گلدن گلوب اعلام کرد؛ وایولا دیویس جایزه سیسیل بی دمیل ۲۰۲۵ را میگیرد
- درباره «قهوه پدری»؛ قهوه بیمزه پدری
- «کارون – اهواز» در راه مصر
- اختتامیه جشنواره «دیدار» ۱۷ دی برگزار خواهد شد
- اختصاص سینماسینما/ سه فیلم ایرانی در جشنواره فیلمهای برتر سال ۲۰۲۴ مجله تله راما
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ «مجمع کاردینالها»؛ موفقیت غیرمنتظره در گیشه و جذب مخاطبان مسنتر
- مدیر شبکه نسیم توضیح داد؛ مهران مدیری، جنابخان، فرزاد حسنی و چند برنامه دیگر
- تاکید بر سمزدایی از سینما و جشنواره فجر/ علیرضا شجاع نوری: ادغام جشنوارهی ملی و جهانی فجر سیاسیکاری بود
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ جادوی «شرور»؛ داستانی از دوستی، تفاوتها و مبارزه با تبعیض
- برای پخش در سال ۲۰۲۵؛ پسر شاهرخ خان برای نتفلیکس سریال میسازد
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ «گلادیاتور ۲»؛ بازگشتی باشکوه به کُلُسیوم و سنت حماسههای سینمایی
- اعلام نامزدهای چهلمین دوره جوایز انجمن بینالمللی مستند/ محصول مشترک ایران و انگلیس در شاخه بهترین مستند کوتاه
- اصغر افضلی و انیمیشن «رابینهود» در تازهترین قسمت «صداهای ابریشمی»
- جایزه جشنواره آمریکایی به پگاه آهنگرانی رسید
- چهل و سومین جشنواره فیلم فجر؛ از فرصت ثبت نام فیلمها تا داوری عوامل بخش نگاه نو
- نمایش بچه / گزارش تصویری
- اهمیت «باغ کیانوش» در سینمای کمدی زدهی این روزها
- برای بازی در فیلم «ماریا»؛ نخل صحرای پالم اسپرینگز به آنجلینا جولی اهدا میشود
- اکران فیلم علی زرنگار از اواخر آذر؛ «علت مرگ: نامعلوم» رفع توقیف شد
- مانور آمادگی همراه اول برای رویارویی با بحران؛ تمرینی برای پایداری ارتباطات
- بررسی هزینه و درآمد تولیدات ۳ سال اخیر؛ حساب کتاب فارابی جور است؟
- در اولین روزهای اکران بینالمللی؛ «گلادیاتور۲»، ۸۷ میلیون دلار فروخت
- اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره فیلم فجر معرفی شدند
- نامزدی ۲ جایزه آمریکایی برای «دوربین فرانسوی»
- «شهر خاموش» بهترین فیلم جشنواره نوستالژیا شد