سینماسینما، سمیه علیپور – چند روزی از نمایش «همه میدانند» به کارگردانی اصغر فرهادی در هفتاد و یکمین دوره جشنواره فیلم کن میگذرد و در این مدت نقدها و نظرات مختلفی درباره این فیلم منتشر شده است؛ نظراتی که در مجموع میتوان گفت فیلم فرهادی را درخشانترین اثر کارنامهاش نمیدانند.
به گزارش سینماسینما، «همه میدانند» با قصه معماییاش در نخستین شب برگزاری جشنواره فیلم کن به عنوان اثر افتتاحیه این رویداد سینمایی روی پرده رفت. سه دقیقه تشویق ایستاده تماشاگران بعد از پایان یافتن نمایش فیلم نخستین واکنشی بود که به این اثر نشان داده شد و پس از آن بود که به مرور واکنشهایی در توییتر آمد و کمکم نوشتههایی به عنوان مرور یا نقد درباره فیلم در نشریات و وبسایتهای خبری – تحلیلی منتشر شد.
سفر لورا با بازی پنه لوپه کروز با همسر و فرزندش به روستایی در اسپانیا و مواجهه لورا با عشق قدیمی خود با بازی خاویر باردم فرصتی است برای شروع یک قصه در هم تنیده در فیلم جدید فرهادی. فیلم که با مراسم ازدواج خواهر لورا آغاز میشود با گم شدن دختر او وارد مرحله جدیدی میشود: گم شدن دختر جوان که البته در فیلمهای قبلی فرهادی همچون «درباره الی» هم مشاهده شده، بهانهای است برای عیان شدن بسیاری از موضوعات که سالهاست پنهان مانده.
اولین واکنش
انتخاب فیلم فرهادی به عنوان اثری که جشنواره فیلم کن با نمایش آن افتتاح میشد امید آن را به وجود آورد که فیلم جدید فرهادی بتواند اثری قابل قبول در کارنامه این کارگردان صاحب دو اسکار باشد. تشویق طولانی تماشاگران حاضران در سالن بعد از پایان یافتن نمایش فیلم نشان از آن داشت که اثر جدید فرهادی در جلب رضایت نسبی مخاطبان موفق بوده است.
به فاصله کوتاهی پس از خروج حاضران در سالن واکنشها در فضای مجازی آغاز شد، بخشی از این نظرات به این شرح است:
براساس آنچه کانال تلگرامی «دنیای تصویر آنلاین» منتشر کرد برخی از نظرات درباره فیلم فرهادی به این شرح است:
متیو کریر (اروپا ۱): اصغر فرهادی اثر جدیدی در باب خانواده و شیمی روابط آن ساخته است. چرخدندههای فیلم روغنکاری شده و درست کار میکنند تا اینکه گرد و غبار روی آنها مینشیند. هیجان فیلم با قابل پیشبینی بودنش کمی گرفته شده.
استفانی لیبلانک (کالچر): یک درام خوب در ردهی چیزی که اصغر فرهادی خوب میداند و بلد است. با بازیگرهایش، پنهلوپه کروز و خاویز باردم در اوج.
فیلیپه رویر (مجله پوزتیو): کن ۲۰۱۸ با دوستداران سینما خوب رفتار کرده و «همه میدانند» را به عنوان افتتاحیه انتخاب کرده است. اصغر فرهادی به حومه اسپانیا رفته و احساسات و حسادت را با حضور خاویر باردم و پنه لوپه کروز بهتصویر کشیده است.
لیا بودین (آلوسینه): کن هفتاد و یکم با «همه میدانند» و استایل فرهادی شروع شد، فیلمی کسل کننده و بدون جذابیت سینمایی.
پیتر بردشاو (گاردین): «همه میدانند» به کارگردانی اصغر فرهادی فیلمی دردناک و درامی است قدرتمند که به خصوص توسط نفشآفرینیهای قدرتمندی نگاه داشته شده: – کروز، باردم، دارین.
بئاتریس بن (دن لو سینما): تویست داستان بیست دقیقهای معلوم میشود. اما «همه میدانند» فرهادی همچنان تزلزل خانواده را جذاب نشان میدهد، همچنین کروز. ولی نقشش او را آخر سر به مادری هق هقو تبدیل میکند. متأسفانه جا داشت تا اندکی بیشتر شرارت ببینیم.
پیتر هاول (تورنتو استار): اصغر فرهادی سرنخهایی از تردید و تنش را به درستی در هم میآویزد و داستان پلیسی-آدمرباییاش در حد آگاتا کریستی است. شروعی قدرتمند برای کن ۲۰۱۸ .
توتال فیلم: اصغر فرهادی درامش را در اسپانیا چیده، با بازیهای جذاب خاویر باردم، پنه لوپه کروز، ریکاردو دارین. بهترین کار این کارگردان نیست و کمی بیرون میزند اما در کل جذاب است.
دونالد کلارک (آیریش تایمز): «همه میدانند» اصغر فرهادی تمام تلاشش را برای یک افتتاحیه خوب میکند. موقع فیلم منتظرید خانم مارپل بیاید معما را حل کند.
کایل بوکانن (نیویورک مگزین): مردم میگویند «همه میدانند» اصغر فرهادی یک تریلر مقوایی با ستارههای بزرگ، موقعیتهای ملودراماتیک و لوکیشن دوستانهی خارج شهر است. اما… این دقیقا همان دلیلی است که من دوستش دارم.
شروع انتشار نقدها
به فاصله یک روز از نمایش فیلم فرهادی در کن انتشار نقدها در مورد این فیلم آغاز شد، یکی از نخستین نقدها به قلم پیتر بردشاو منتقد نشریه گاردین انتشار یافت. او با دادن ۴ ستاره از ۵ ستاره به فیلم فرهادی درباره این اثر نوشت: «فیلم «همه میدانند» دارای خطوط اصلی فیلمها فرهادی است و ایده آن یادآور ساختههای پیشین و از نگاهی دیگر تحت تاثیر آثار میشائیل هانکه و میکلآنجلو آنتونیونی است… مضمون جنایی فیلم نیز به طرز عجیبی مرا به یاد نمایشنامه «بازپرس وارد میشود» نوشته جی. بی. پریستلی انداخت. من فکر می کنم نقشآفرینیهای فیلم و حال و هوای جنوب اروپا در آن، قدرت جدیدی به زبان سینمایی فرهادی بخشیده است.»
پیتر دیبروگ منتقد نشریه ورایتی نیز در بخشهایی از مطلبش درباره فیلم جدید فرهادی نوشت: «فیلم «همه میدانند» که برای افتتاحیه جشنواره کن ۲۰۱۸ انتخاب شده گرچه ضعیفترین فیلم اوست اما از عمده فیلمهای تجاری ساخته شده در اسپانیا، فرانسه و حتی آمریکا بهتر است. این فیلم شبیه بهترین آثار فرهادی از سناریویی ساده بهره میبرد، جایی که زندگی شخصیت پنه لوپه کروز و خاویز باردم در فیلم که پیش از این عاشق یکدیگر بودند پس از سالها با یک گذشته حل نشده رو به رو میشوند و فیلم به تدریج از زندگی شخصی این دو پردهبرداری میکند.»
لیسا نسلسون از نشریه سینمایی اسکرین نیز درباره این فیلم نوشت: «فرهادی در این فیلم که به شکل طعنهآمیزی «همه میدانند» نام داد با استفاده از بازیگران مطرح اسپانیایی به شکل ماهرانهای عشق، انزجار، طبقه اجتماعی، پول و روابط خانوادگی را در یک درام سرشار از شک و تردید، اتهام، نکات انحرافی و … در هم تنیده است. این فیلم سرگرمکننده که دومین ساخته فرهادی خارج از ایران است میتواند پس از افتتاح کن، فروش موفقی در سطح جهان داشته باشد.»
«ال پاییس» پرتیراژترین روزنامه اسپانیا در نقدی بر «همه میدانند» فیلم اسپانیایی زبان اصغر فرهادی نوشت: «فرهادی در طرح دلهرهآور و ملودرام خود به بهترین وجه، گروهی از بازیگران شاهنشین زبان اسپانیایی و حتی بینالمللی را گرد آورده است، همانند خاویر باردم و پنه لوپه کروز، زوج پُرذوق اسپانیایی به همراه ریکاردو دارین آرژانتینی که خود سلطانیست. به این جمع باید حضور بسیار روان و جذاب ادوارد فرناندز را افزود و باربارا لنی که ایدهآل تمام فیلمنامههایی با زنان پر تلاطم است… کلام فرهادی برای بیان مجموعه احساسات و پدیدههایی که همزمان در درون انسان جریان دارد، بسیار قدرتمند است. پس از دیدن فیلم، هنوز صدای حزین «همه می دانند» در گوش، طنینافکن است.»
لوییس مارتینز منتقد سینما و فرستاده روزنامه ال موندو به جشنواره کن در بخشی از یادداشت خود درباره «همه میدانند» نوشت: «سالها از توان فرهادی برای به تصویر کشیدن جامعه ایران تمجید شده است و اکنون او در پی روایتهای جهانشمول در ریشههای بومی هر محل است. او در فیلم تازه خود با همان شیوههای خویش، ویژگی های جامعه روستایی را بیان می کند و در لحظاتی ما را شگفتزده می سازد. به خوبی درون مایههای نفرت را به تصویر می کشد و همچنین خصومتهای ویژه یک روستای آفتابگیر را یادآوری میکند.»
ستارههایی که به فیلم فرهادی رسید
به سبک جشنوارههای سینمایی در جشنواره فیلم کن نیز بعد از نمایش فیلمها نظرات منتقدان در قالب ستارهها جمعآوری میشود. نظرات منتقدان که به شکل ستاره دادن به فیلم مطرح شده در مورد فیلم فرهادی به این شرح است:
لیبراسیون فرانسه:
ژولین جسته/ دیدیه پرون |
دایزیت آلمان:
کاتیا نیکودموس |
المن چین: وانگ مویان | سایت اند ساوند:
نیک جیمز |
بانکوک پست تایلند:
کانگ ریثدی |
دیلی تلگراف:
تیم رابی/ راب کالین |
لسآنجلس تایمز:
جاستین چانگ |
پوزتیف:
مایکل سیمنت |
مدوزا روسیه: آنتون دالین | اسکرین اینترنشنال | میانگین |
۱ ستاره | ۲ ستاره | ۱ ستاره | ۲ ستاره | ۱ ستاره | ۱ ستاره | ۱ ستاره | ۳ ستاره | ۲ ستاره | ۳ ستاره | ۱٫۸ |
۱ ستاره: ضعیف/ ۲ ستاره: متوسط/ ۳ ستاره: خوب/ ۴ ستاره: عالی
پریمر | استودیو | کایهدو سینما | پوزتیف | تله راما | لزاراکیپتیبل | نون آبزرواتور | اکس پرس |
۳ ستاره | ۲ ستاره | صفر | ۳ ستاره | ۱ ستاره | ۱ ستاره | ۲ ستاره | ۲ ستاره |
در انتظار مراسم اختتامیه
حالا باید دید در میان نظرات مختلفی منتقدان در مورد فیلم فرهادی مطرح کردهاند سهم این اثر از جوایز هفتاد و یکمین جشنواره فیلم کن چه خواهد بود. برای رسیدن به پاسخ این سئوال باید تا روز شنبه ۲۹ اردیبهشت ماه صبر کرد.
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- دیدار اصغر فرهادی با علاقهمندان فیلمهایش در استانبول
- سینمای ملی ایران را تعریف کنید و شکل آن را بکشید
- سینماگران ایرانی برای اسکار ۲۰۲۵ چقدر شانس دارند؟
- سینماگران ایرانی در اسکار ۲۰۲۵ چقدر شانس دارند؟
- تمجید مدیر نتفلیکس از فیلم اصغر فرهادی
- فرهادی تجریباتش را در اردن به اشتراک میگذارد
- ترایبکا ۲۰۲۴ برندگانش را معرفی کرد/ انیمیشن ایرانی برنده شد
- فرهادی داور جشنواره ترایبکا شد
- صعود مقاومت ناپذیر و حیرت انگیز آقای کارگردان/ نگاهی به فیلم «چهارشنبه سوری» به مناسبت سالروز تولد اصغر فرهادی
- شهاب حسینی؛ تنوع در پذیرش نقش، تناقض و شتابزدگی در واکنشها
- بزرگداشت اصغر فرهادی در جشنواره کلمبیایی
- دعوت هندیها از اصغر فرهادی
- با حکم دادگاه؛ «قهرمانِ» فرهادی تبرئه شد
- جشنواره بلگراد به اصغر فرهادی جایزه داد
- بزرگداشت اصغر فرهادی در جشنواره بلگراد
نظر شما
پربازدیدترین ها
- وقتی زن تبدیل به «ناموس» میشود/ نگاهی به فیلم «خورشید آن ماه»
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- اختصاص سینماسینما/ سه فیلم ایرانی در جشنواره فیلمهای برتر سال ۲۰۲۴ مجله تله راما
- گفتوگو با محمد مقدم درباره سینمای مستند/ فیلم مستند، جهانی است ساختگی؟
- تاریخچه سریالهای ماه رمضان از ابتدا تاکنون/ در دهه هشتاد ۴۰ سریال روی آنتن رفت
آخرین ها
- انتخاب هیات رییسه جدید انجمن تهیهکنندگان مستقل سینما
- رقابت ۲۸۵ فیلم در ۳ بخش انیمیشن، مستند و بینالمللی اسکار نود و هفتم
- حضورهای بین المللی فیلم کوتاه تامینا
- گلدن گلوب اعلام کرد؛ وایولا دیویس جایزه سیسیل بی دمیل ۲۰۲۵ را میگیرد
- درباره «قهوه پدری»؛ قهوه بیمزه پدری
- «کارون – اهواز» در راه مصر
- اختتامیه جشنواره «دیدار» ۱۷ دی برگزار خواهد شد
- اختصاص سینماسینما/ سه فیلم ایرانی در جشنواره فیلمهای برتر سال ۲۰۲۴ مجله تله راما
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ «مجمع کاردینالها»؛ موفقیت غیرمنتظره در گیشه و جذب مخاطبان مسنتر
- مدیر شبکه نسیم توضیح داد؛ مهران مدیری، جنابخان، فرزاد حسنی و چند برنامه دیگر
- تاکید بر سمزدایی از سینما و جشنواره فجر/ علیرضا شجاع نوری: ادغام جشنوارهی ملی و جهانی فجر سیاسیکاری بود
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ جادوی «شرور»؛ داستانی از دوستی، تفاوتها و مبارزه با تبعیض
- برای پخش در سال ۲۰۲۵؛ پسر شاهرخ خان برای نتفلیکس سریال میسازد
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ «گلادیاتور ۲»؛ بازگشتی باشکوه به کُلُسیوم و سنت حماسههای سینمایی
- اعلام نامزدهای چهلمین دوره جوایز انجمن بینالمللی مستند/ محصول مشترک ایران و انگلیس در شاخه بهترین مستند کوتاه
- اصغر افضلی و انیمیشن «رابینهود» در تازهترین قسمت «صداهای ابریشمی»
- جایزه جشنواره آمریکایی به پگاه آهنگرانی رسید
- چهل و سومین جشنواره فیلم فجر؛ از فرصت ثبت نام فیلمها تا داوری عوامل بخش نگاه نو
- نمایش بچه / گزارش تصویری
- اهمیت «باغ کیانوش» در سینمای کمدی زدهی این روزها
- برای بازی در فیلم «ماریا»؛ نخل صحرای پالم اسپرینگز به آنجلینا جولی اهدا میشود
- اکران فیلم علی زرنگار از اواخر آذر؛ «علت مرگ: نامعلوم» رفع توقیف شد
- مانور آمادگی همراه اول برای رویارویی با بحران؛ تمرینی برای پایداری ارتباطات
- بررسی هزینه و درآمد تولیدات ۳ سال اخیر؛ حساب کتاب فارابی جور است؟
- در اولین روزهای اکران بینالمللی؛ «گلادیاتور۲»، ۸۷ میلیون دلار فروخت
- اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره فیلم فجر معرفی شدند
- نامزدی ۲ جایزه آمریکایی برای «دوربین فرانسوی»
- «شهر خاموش» بهترین فیلم جشنواره نوستالژیا شد
- فروغ قجابگلی بهترین بازیگر جشنواره ریچموند شد
- «تگزاس ۳»؛ کمدی از نفس افتاده یا موفقیت تکراری؟