سینماسینما، یاسمن خلیلیفرد
«هزارتو» نخستین ساخته ی امیرحسین ترابی را می توان در زمره ی آن دسته از فیلم هایی قرار داد که احتمالاً خودشان هم آگاه هستند که دارند با یک داستان تکراری کار می کنند و با این وجود می کوشند به همان قصه ی بارها تکرارشده سر و شکل متفاوتی ببخشند. اما تکراری بودنِ موضوع فیلم آنقدر در پیرنگ آن تنیده شده است که حتی هر دو نقطه عطف فیلمنامه نیز به لحاظ محتوایی تکراری به نظر م یرسند و داستان در روند پیشرفتش غافلگیری چندانی را برای مخاطب پدید نمی آورند. دو خط سیر اصلی داستان همان مایه های آشنای سال های اخیر سینمای ایران اند: کودک و گم شدن اش که مسبب آن والد بی مسئولیت است و سپس معضل خیانت و تلاش فیلمساز برای آسیب شناسی این پدیده ی فراگیر اجتماعی.
فیلم از همان آغاز تکلیف مان را روشن می کند و متوجه می شویم که هسته ی اصلی و مرکزی داستان کودک است و همه ی موقعیت های دیگر قرار است پیرامون مسئله ی گم شدن او شکل بگیرند. در راستای واقعه ی گم شدن کودک، بحران عاطفی زندگی مشترک زوج و اختلافاتشان با یکدیگر به تدریج آشکار شده و از رازهای قدیمی زندگی آنها پرده برداشته می شود و اینجاست که دیگر تنها مسئله ی فیلم محدود به کودک نمی شود و بحران دراماتیک گستردهتر از آنچه می پنداشتیم می گردد. با این حال، حجم گسترده ی تنشی که از آغاز درام به مخاطب تزریق می شود درنهایت منجر به فراز قابل اعتنایی در متن کار نشده و «هزارتو» از میانه ی راه کشدار و از نفس افتاده می شود.
فیلم در طرح بحران اولیه ی خود عملکرد بدی ندارد. مسئله ی گم شدن کودک و نقشی که هریک از شخصیت های داستان می توانند در این واقعه داشته باشند ماهیتاً قابلیت این را دارد که تعلیق مناسبی را در نیمه ی نخست فیلم ایجاد کند اما جزییات پراکنده و تکرار بیهوده ی برخی رویدادها همچون پناه بردن چندباره ی نگار به اتاقش و خط و نشان کشیدن های پی در پی او خطاب به امیرعلی، عدم پرداخت کافی به کاراکترهای فرعی چون مادر و برادر نگار که حتا متوجه کیفیت رابطه شان با او نمی شویم و عدم باورپذیری و درنیامدن شکلِ رابطه ی برخی از آدم های داستان با یکدیگر (مثلاً امیرعلی با بیتا) که بسیار صیقل نیافته و خام باقی مانده اند موجب آن می شوند که ارتباط مطلوب و ارگانیک میان فیلم و مخاطب به درستی شکل نگیرد و به رغم پرکشش بودن موضوع، در درک مخاطب از فیلم و پذیرش رخدادهای آن از سوی او خلل ایجاد شود.
گرچه ملودرام با واقعه ی گم شدن کودک شروع می شود اما جرقه ی بدبختی های زوج در گذشته زده شده و شاید آغاز تمام این مصیبتها به شب حادثه ی تصادف اسفندیار و امیرعلی بازگردد که امیرعلی موجب مرگ شریکش شده و با تن دادن به یک ازدواج نه چندان عاشقانه بستر را برای آغاز رابطه با زنی دیگر فراهم می کند. بنابراین آنچه باعث می شود فیلمنامه در کشاکش پیچ و خم روابط آدمها و تعدد رویدادهایش راه به جایی نبرد و در اندازه ی یک موقعیتِ ایستای بسط یافته باقی بماند این است که احتمالاً موقعیت بنیادی و داستانِ اصلی فیلم همان بخش هایی هستند که در قالب دیالوگ هایی شتابزده (درباره ی گذشته) مطرح می شوند و فیلمساز به سرعت ازشان عبور می کند؛ بدین ترتیب بیشتر زمانِ فیلم صرف تکرار دو الگوی دراماتیک ثابت می شود؛ بحث و جدل های کنایه آمیز زن و شوهر و جستجوهای از سر رفع تکلیف امیرعلی برای یافتن کودک که هیچ یک از این دو الگو منجر به شکل گیری داستان و تکامل شخصیتها نمی شوند و صرفاً در قالب چند موقعیت دراماتیک بی حاصل باقی می مانند، موقعیت هایی که گرچه درام را جلو می برند اما در تکامل قطعات گمشده ی پازل روایی داستان نقش بسزایی ایفا نمی کنند و به بسیاری از چرایی های مخاطب پاسخی نمی دهند.
نکته ی دیگری که به”تعلیقها”ی فیلم آسیب رسانده و از طرفی نظم زمانی و عِلّی میانِ گره افکنی ها و گره گشایی های کار را به هم ریخته است، برخی پراکنده گویی ها و داستان های فرعی آن هستند. مثلاً فیلمساز در راستای معماگونه کردن درام، به شکل هوشمندانه ای مخاطب را نسبت به شخصیتِ نریمان دچار سوظن می کند و درنهایت برای اعلام این که او رباینده ی کودک نیست تمهید اخاذی از امیرعلی را اجرا می کند حال آنکه چنین مسئله ای بی ربط به خط سیر اصلی داستان است و وقتی ناگهان چنین داستانکی به فیلم اضافه و به واسطه اش یک شخصیت فرعی دیگر (مریم معصومی) نیز به مخاطب معرفی می گردد انتظار گره گشایی پیچیده تری در ما شکل می گیرد که دست کم به بحرانِ اصلی فیلمنامه و آن رخدادهای درهم تنیده و متعدد دخلی داشته باشد اما نه تنها چنین اتفاقی نمی افتد بلکه پس از این سکانسِ نسبتاً طولانی، نریمان و دختر جوان کلاً از فیلم حذف می شوند. ضمن آنکه به طور کلی پذیرش آنی چنین نقشه ی سردستی و خامی از سوی امیرعلی که فردِ کم تجربه ای هم نیست در منطق روایی داستان نمی گنجد و در لحن فیلم گسست ایجاد می کند.
«هزارتو» کاملاً به بازی شهاب حسینی و ساره بیات وابسته است. شهاب حسینی بازیگریست که علیرغم سمپاتیک بودنش قابلیت ایفای نقش های مختلفی را دارد و به خوبی می داند چگونه بازی دو نفره ی مطلوبی را با بازیگر نقش مقابلش رد و بدل کند. در این فرآیند، گاه ساره بیات از او عقب می ماند؛ که در نهایت با عبور دادن نقش از خود می تواند خودش را به بازیگر مقابلش برساند. موقعیت و بدنه ی کلی نقشِ بیات در این فیلم شباهت های بسیاری به نقش اش در فیلم «اتاق تاریک» دارد و همین باعث می شود بازی او در «هزارتو» ناخودآگاه شبیه بازی اش در فیلم روح الله حجازی بشود که نمی توان آن را یک ایراد برشمرد چراکه تا حدودی برآمده از ماهیت درونی این دو نقش است. اما غزال نظر، بازیگری که قرار است تکامل گر مثلث عشقی فیلم باشد شاید به سبب نقصا نهای شخصی تپردازی و در کلیشه ماندنِ نقش اش که شبیه نقش بیشتر زنانِ دوم در فیلمهای سینمای ایران است بسیار متوسط ظاهر شده و از دو بازیگر دیگر عقب می ماند.
فیلمنامه ی«هزارتو» یک برگ برنده دارد و آن پایان بندی اش است. فیلم می توانست یک پایان خوش تحمیلی داشته باشد که اینگونه نیست. خوشبختانه فیلمساز به اسلوب های ژانر و منطق روایی اثر متعهد می ماند و همان پایان نیمه باز نامطمئن را انتخاب می کند که بهترین انتخاب ممکن برای فیلمی ست که معمایش در بطن داستان نیز ناگشوده باقی مانده است.
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- بیست و سومین جشن حافظ برگزیدگانش را شناخت/ تقدیر از یک عمر فعالیت هنری مرتضی عقیلی
- چهاردهمین حضور بینالمللی «آخرین حرکت»؛ فیلم شهاب حسینی در بخش اصلی فستیوال بزرگ سالرنو ایتالیا
- جایزه جشنواره اسپانیایی به «آخرین حرکتِ» شهاب حسینی
- توضیح شهاب حسینی درباره صحبتهایش در اختتامیه جشنواره فیلم کوتاه تهران
- شهاب حسینی به فیلم هالیوودی علی عطشانی پیوست
- داوران آثار داستانی جشنواره فیلمکوتاه تهران معرفی شدند
- «محکوم» در راه شبکه نمایش خانگی
- «آخرین حرکتِ» شهاب حسینی، بهترین فیلم شمال آمریکا شد
- «رها» با شهاب حسینی کلید میخورد
- «شین» دوباره اکران میشود
- راهیابی فیلم شهاب حسینی به جشنواره بینالمللی فیلم نالیوود تورنتو
- شهاب حسینی؛ تنوع در پذیرش نقش، تناقض و شتابزدگی در واکنشها
- اکران آنلاین «مقیمان ناکجا» با بازی شهاب حسینی
- شهاب حسینی: میخواهم فیلمی اقتباسی از ساعدی بسازم
- «گناه فرشته» و داستان خون، عشق، عدالت
نظر شما
پربازدیدترین ها
- ردپای یک کارگردان مؤلف / نگاهی به فیلمهای کوتاه سعید روستایی
- وقتی زن تبدیل به «ناموس» میشود/ نگاهی به فیلم «خورشید آن ماه»
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- موقعیت فیلمهای ایران و سینماگران فراملی در فرانسه
- با نظرسنجی از ۱۷۷ منتقد فیلم؛ نشریه ایندی وایر برترینهای سال ۲۰۲۴ سینما را معرفی کرد
آخرین ها
- حذف فرهنگ از سبد طبقه متوسط؟/ هزینههای سبد فرهنگی خانواده ۴نفره در تهران چقدر است؟
- نکوداشت زنده یاد اکبر عالمی و بزرگداشت مهدی رحیمیان در آیین معرفی برندگان هفتمین جایزه پژوهش سال سینما
- با پیشتازی «۴۷» و «مخفیانه»؛ نامزدهای جوایز اسکار سینمای اسپانیا معرفی شد
- همزمان با سالگرد اولین نمایش عمومی «قیصر»؛ بزرگداشت مسعود کیمیایی برگزار میشود
- دو خبر از جشنواره بینالمللی تئاتر فجر؛ زمان بازبینی حضوری و انتخاب نهایی آثار بخش دیگرگونههای نمایشی/ آغاز ثبتنام اصحاب رسانه و منتقدان
- برگزاری نمایشگاه پشت دریای وهم
- حضور همراه اول با مجموعهای از سرویسهای فناورانه در نمایشگاه تلکام ۲۰۲۴
- بازگشت جنابخان به تلویزیون همراه با محسن کیایی
- «در آغوش درخت» بهترین فیلم بلند سینمای جهان جشنواره هندی شد
- نکوداشت خسرو خسروشاهی در جشنواره فیلم رشد
- «شهر خاموش» و «شناور» در شبکه نمایش خانگی
- به پاس یک عمر دستاورد سینمایی؛ خرس طلایی افتخاری برلین به تیلدا سوئینتون اهدا میشود
- کنسرت نمایش ایرج، زهره، منوچهر / گزارش تصویری
- حقایقی درباره محمد نوری به بهانه سالروز تولد او/ مردی که از شکست هراس نداشت
- ذلت ماندن یا لذت رفتن و رستن!
- جدول فروش سینمای ایران در آخرین روز پاییز/ پنج فیلمی که از ابتدای امسال بیش از ۱۰۰ میلیارد فروختند
- نمایش «دِویل» تمدید شد/ آغاز اجرای نمایش «تشنگان» از ۴ دی
- شایعه فروش آثار تجسمی مربوط به فروغ فرخزاد و سهراب سپهری/ سریال و فیلم مستند سهراب و فروغ به زودی کلید میخورد
- نامزدی یک فیلم کوتاه ایرانی-آمریکایی در جوایز آکادنی فیلم سوئد
- نشست خبری بزرگداشت فروغ فرخزاد / گزارش تصویری
- درباره سه مستند سینماحقیقت/ از جسارت نمایش عریان اعتیاد تا عشق به سینما در اتاق آپارات
- به خاطر نقش برجسته در صنعت سینما؛ کریستوفر نولان و همسرش، شوالیه و بانوی فرمانده شدند
- چرا «لیلی» سریال «داییجان ناپلئون» زشت بود؟/ پاسخ ناصر تقوایی را بخوانید
- «تیآرتی» ترکیه آغاز به کار کرد؛ صداوسیما هنوز در فکر سانسور است
- سیمرغ مردمی به جشنواره فیلم فجر بازگشت
- بستههای ویژه شب یلدای همراه اول با هدیه دیجیتال معرفی شد
- آنونس رسمی عاشقانه «عزیز» رونمایی شد
- با نظرسنجی از ۱۷۷ منتقد فیلم؛ نشریه ایندی وایر برترینهای سال ۲۰۲۴ سینما را معرفی کرد
- احمد رسولزاده و «بنهور» در بیست و هفتمین قسمت «صداهای ابریشمی»
- درباره «بی همه چیز»؛ درامی پیچیده با شخصیتهایی چندلایه