رییس دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است که، رسانهی متعلق به نظام طبعیتا محدودیتهایی مانند ملاحظات امنیت ملی و منافع عمومی را دارد اما اینکه تعریف این ملاحظات و منافع عمومی چیست و مصادیق آن کدام است، میتواند محل بحث، گفتوگو و تامل باشد.
به گزارش سینماسینما ،مهدی فرقانی درباره شیوه درست انتشار اخبار در رسانهها اظهار کرد: برای هر رسانهای مهم است که بتواند اعتماد مخاطبان خود را جلب کند و این اطمینان را به او بدهد که حقایق را به صورت کامل و درست و در زمان مناسب در اختیار او قرار میدهد. این روند میتواند به شکلگیری شناخت و آگاهی در مخاطب کمک کند و ارتقای سطح شناخت و آگاهی در جامعه میتواند توانمندی ایجاد کند و تصمیمات بهینهای را در لحظات حساس اتخاذ کند. بنابراین اصل بر این است که اطلاعرسانی شفاف، بهموقع، دقیق و درست باشد و از تحریف، دستکاری و جهتدادن به حقایق که آن را در تئوری ارتباطات به اسم چارچوببندی میشناسیم خوددداری کند. هر نوع تحریف، دستکاری و جهت دادن میتواند نوعی تجاوز به حقوق مخاطب، جامعه و مردم تلقی شود. البته رسانهای که خود را به عنوان رسانه ملی معرفی میکند صرفنظر از ملاحظات حرفهای که باید رعایت کند، یکسری ملاحظات سیاسی و امنیتی هم ممکن است داشته باشد بنابراین آن را با رسانه بخش خصوصی یا رسانه خارج از کشور نمیتوان ارزیابی کرد.
او با تاکید بر ایجاد توافق نسبی درباره ملاحظات امنیت ملی و منافع عمومی، بیان کرد: نمیتوان همان توقعی که از رسانه مستقر در خارج از کشور وجود دارد از تلویزیون هم داشت. طبیعی است که ملاحظات امنیت ملی و منافع عمومی در شکلگیری اخبار رسانههای خارج از کشور به آن معنایی که ما میشناسیم، وجود ندارد. بنابراین نباید این رسانه داخلی و خارجی را با یکدیگر مقایسه کرد. اما اینکه انتظار داشته باشیم حقیقت را بهموقع، درست و دقیق بشنویم، معقول و منطقی است. رسانهای که متعلق به کلیت نظام است باید جایگاه خود را در این معادله پیدا و تعریف کند و باید ببیند که چگونه میشود ملاحظات امنیت ملی سلیقهای و جناحی نباشد و یک نوع توافق و اجماع درباره این ملاحظات امنیت ملی هم وجود داشته باشد. باید در جامعه بر سر ملاحظات امنیت ملی و منافع عمومی اتفاقنظر نسبی وجود داشته باشد.
رییس دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی اضافه کرد: رسانهی متعلق به نظام طبعیتا محدودیتهایی مانند ملاحظات امنیت ملی و منافع عمومی را دارد و این مساله را هیچکس نفی نمیکند اما اینکه تعریف این ملاحظات و منافع عمومی چیست و مصادیق آن کدام است؟، میتواند محل بحث، گفتوگو و تامل باشد. اگر تلویزیون بتواند باب گفتوگویی را در این زمینه باز کند، خوب است. همچنین از دیدگاههای کارشناسان، صاحبنظران و نخبگان جامعه برای بحث در پیرامون آنچه که ملاحظات امنیت ملی را شکل میدهد، استفاده کند و آنچه ممکن است سلیقهای باشد، تفکیک ایجاد کند.
فرقانی اظهار کرد: به نظرم هیچکس مخالفتی ندارد آنجایی که منافع و امنیت ملی ما به خطر میافتد، ملاحظاتی از طرف تلویزیون رعایت شود. البته درباره آنچه اجماع نسبی وجود دارد باید این اتفاق بیفتد.
او در پاسخ به این پرسش که صداوسیما چهقدر به دغدغههای مردم توجه میکند؟، گفت: اگر صداوسیما به نیاز و علایق مردم جواب میداد، رسانههای خارج از کشور و شبکههای اجتماعی محل مراجعه مردم نبودند.
رییس دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه امروزه با واقعیت ویرانگری به اسم اخبار جعلی مواجهیم، اظهار کرد: متاسفانه تعداد و حجم اخبار جعلی در شبکههای اجتماعی بالاست و همین مساله کار تشخیص واقعیت از غیرواقعیت را برای مردم دشوار کرده است. البته اگر رسانههای سنتی درست عمل کنند، میتوانند نقش مرجعیت برای تشخیص میزان صدق و کذب در اخبار برای عموم پیدا کنند. اما زمانی که رسانههای سنتی به هر دلیلی در تأمین نیازهای خبری مردم در زمان مناسب ناتوان بمانند، طبیعتا حق انتخاب برای مردم وجود دارد و کانالها و دیگر منافذ اطلاعرسانی که ممکن است خیلی هم موثق نباشند، برای مردم به عنوان یک منبع خبری تبدیل میشوند.
ایسنا

لینک کوتاه
مطالب مرتبط
نظر شما
پربازدیدترین ها
آخرین ها
- مونا فرجاد با «کتابخانه نیمهشب» روی صحنه میرود
- اکران یک فیلم اقتباسی؛ «هنری جانسونِ» دیوید ممت روی پرده میرود
- نقدی علمی بر عملکرد صدا و سیما
- درنگی بر خارج از متنِ «هامون»/ مهم است این چیزها را بدانیم؟
- تازهترین خبرها از جشنواره/ کدام فیلم جشنواره کن را افتتاح میکند؟
- دیدار و گردهمایی بزرگ پخشکنندگان آثار هنر و تجربه در جشنواره کن
- به کارگردانی گرتا گرویگ؛ مذاکره مریل استریپ برای نقش اصلانِ «نارنیا»
- مرگ بازیگر سرشناس هالیوود؛ وال کیلمر درگذشت
- خبرهایی از «جزیره آزاد» و «ذرات آشوب»
- «موسی کلیمالله»؛ دومین فیلم پرفروش اکران نوروزی
- «در سرزمین برادران» در فرانسه اکران میشود
- رکوردشکنی «پایتخت ۷» در تلوبیون؛ ۳۳۰ میلیون دقیقه تماشا و ۶۶۰ هزار کاربر همزمان
- فوت بازیگر آمریکایی؛ ریچارد چمبرلین درگذشت
- بزرگداشت رخشان بنیاعتماد برگزار شد
- نگاهی به فیلم عزیز؛ فیلمی قابل احترام
- عیدی ویژه همراه اول بهمناسبت عید فطر
- پرفروشهای سینما در هفته اول نوروز/ هیچ کدام از فیلمهای نوروزی، یک میلیون تماشاگر نداشتند
- آکادمی اسکار عذرخواهی کرد
- «میراث» در جشنواره هاتداکس رقابت میکند
- تازهترین ساخته هادی محقق به چین میرود/ اولین حضور جهانی «دِرنو» در جشنواره پکن
- یک جایزه برای آیدا پناهنده؛ جشنواره فرانسوی به «در انتهای شب» جایزه داد
- یک واکنش دیرهنگام؛ بیانیه آکادمی داوری در پی خشونت علیه برنده اسکار
- پس از ۴ دهه برگزاری در یوتا؛ جشنواره ساندنس به کلرادو میرود
- فرشته سقوط کرده/ نگاهی به فیلمنامه «هیات منصفه شماره ۲» با بررسی عناصر مشترک درامهای دادگاهی
- «داستان سلیمان»؛ یک داستان واقعی از هزاران پناهجوی جهان
- «یک نبرد پس از دیگریِ» دیکاپریو کوتاهتر شد!
- یک عشق بی رحم،مجازات اعدام را در بریتانیا لغو کرد
- اکران آنلاین «زودپز» در شبکه نمایش خانگی
- نتفلیکس با «صد سال تنهایی» به یک رمان کلاسیک «غیرقابلاقتباس» جان میبخشد
- «ذهن زیبا»؛ اتفاقی زیبا در تلویزیون