در نهمین شب برنامه “شصت سال سینمای ایران و عرض ارادت به پیشگاه امام رضا (ع)” ، فیلم شب ساخته رسول صدرعاملی در پردیس مهر کوهسنگی به نمایش در آمد ودر ادامه با حضور علیرضا رضا داد از مدیران با سابقه فرهنگی ، نشست پرسش و پاسخ درباره سینمای دینی برگزار شد .
علیرضا داد در ابتدای صحبتهای خود تاکید کرد : نسبتی در ذات هنر با معنویت موجود دارد . این نسبت می تواند یک وجوهی را در سینمای دینی برجسته تر کند و ظرفیت مفاهیم دینی این اجازه را می دهد که خیال انگیز شود و به تعبیر آیت الله جوادی آملی بتواند یک مفهوم معقول ، متخیل بشود و بتواند تبدیل به مفهومی شده که از طریق حس به مخاطب منتقل شود.
او افزود : هنرمند با بخش احساس مخاطب سرو کار دارد و زبان هنر می تواند بهترین زبان باشد برای انتقال مفاهیمی در بحث های کلامی و اعتقادی که نمی توان برای مخاطب تبیین کرد و مخاطب درک درستی از آن مفاهیم پیدا نمی کند ، بشود به زبان هنر آن مفاهیم را منتقل کرد .
رضا داد تاکید کرد : به تعببر درست حضرت آیت الله جوادی آملی ، آن چیزی را که از بیان آن عاجز هستید و یا نمی توانید به درستی منتقل کنید آن را باید به دست هنر سپرد . هنرمند با زبان احساس خود آن مفهوم را منتقل می کند .
او افزود : مثلا برای اینکه آن آیه معروف که شهدا نزد خدا زنده هستند و روزی می خورندرا برای مخاطب تبیین کرد هیچ چیزی بهتر از تابلوی نقاشی که آقای فرشچیان کشیده است نمی تواند این کار را انجام دهد .هر جوری که می خواهد این حس را منتقل کند می بیند هیچ بیانی بهتر از آن بیان یعنی نقاشی آقای فرشچیان نمی تواند این کار را انجام دهد وآن عالم را به چشم مخطب بیاورد .اصولا کار هنر همین است .کارهنر ورود به رمز و رازهایی هست که از طریق آن رمزو راز ها می تواند با ادراک حسی مخاطبین ارتباط برقرار کند .
رضا داد ادامه داد : آثار مدهبی ظرفیت زیادی دارند برای اینکه بتوانند دستمایه آثار هنری قرار بگیرند . در تاریخ هنر هم که نگاه می کنیم یک وجه غالب آثار ماندگار هنری، آثاری هستند که در یا ساحت دینی خلق شده اند و یا در موقعیتهای دینی نگهداری شده اند . مثلا آثاری در هنر غرب ماندگار شده اند مانند نقاشی های که در کلیساها نگهداری شده اند .
او در پاسخ به سوالی که آیا این آثار نمایشی که در این سالها در حوزه امام رضا ساخته شده کافی است گفت : من درباره سینمای دفاع مقدس با اینکه آثار زیادی در این زمینه تولید شده معتقدم هنوز کافی نیست و درباره فیلمهایی با موضوع امام رضا هم می توان همین جمله را گفت .
رضا داد در بخش دیگری از سخنان خودگفت : ما وقتی به هنرمندان فرصت تجربه کردن نمی دهیم دچار محدودیتهایی می شود که به کارش لطمه می زند .
این مدیر با سابقه سینمایی تاکید کرد : آثار ارزشمند زیادی در زمینه سینمای دینی در پس از انقلاب ساخته شده است . فیلمی مثل تولد یک پروانه مجتبی راعی ، مفاهیم دینی و مذهبی را برجسته سازی می کند و از مفاهیم عمیق عرفانی سخن می گوید .سریال ولایت عشق از سریالهای مهم تلویزیون است . هیچ وقت ما نباید راضی باشیم به کارهایی که انجام شده .مسیر پیش رو و کارهای انجام نشده خیلی بیشتر از کارهای انجام شده است و مهم این است که راجع به مفاهیم دینی ، سینماگران با چالشهای متعددی روبرو هستند .بخشی از این چالش ها چالش های ممیزی است .
رضا داد تاکید کرد : سینمای دینی با رویکرد اسلامی تازه با وقوع انقلاب شکل گرفت و یک نهال نوپایی است . فرصت تجربه کردن برای فیلمسازان پس از انقلاب خیلی محدود بوده است و امکان تجربه نبوده و حق نداشته اند که اشتباه بکنند .این از ایرادات مدیریت فرهنگی است که فرصت اشتباه کردن را برای فیلمسازانی که قصد ورود به این عرصه را دارند ایجاد نکرده است .
او به فیلم رستاخیز اشاره کرد و گفت : آقای درویش ۱۰ الی ۱۲ سال از عمر خود را صرف ساخت فیلم رستاخیز کرد . او قبل از فیلم دوئل قصد ساخت یک فیلم با موضوع امام حسین را داشت و بعد از رستاخیز هم کار جدیدی را شروع نکرده است . ضربه ای که به روح و روان و زندگی و جان هنرمند می خورد جبران ناپذیر است .با این وضعیت اکثر هنرمندان می گویند سری که درد نمی کنه چرا باید دستمال بست و دنبال کارهایی می روند که دردسر کمتری دارد و نان و آبش بیشتر است و حساسیت کمتری روی آن وجود دارد .اجازه اشتباه کردن را باید به هنرمندان بدهیم .
او افزود : فیلم رستاخیز احمد رضا درویش که دربخش خصوصی تولید شد و برنامه ریزی گسترده ای هم برای اکران و بازگشت سرمایه کرده بودند .
فیلمهای مذهبی این پتانسیل را دارند که بازگشت سرمایه معقولی را داشته باشند .این نافی مسئولیت دولت نیست و دولت هم باید احساس مسئولیت بکند .البته پول پخش کردن دراین کارها به شکل بدآن ، آن کارها را با شکست روبرو می کند .یک ظرافتی باید وجود داشته باشد که به دقت رعایت شود در تشویق بخش خصوصی و حمایت بخش دولتی.دولت بهترین کاری که می تواند بکند این است که بخش خصوصی را برای سرمایه گذاری از این فیلمها حمایت و تشویق کندو تضمین بازگشت سرمایه و تسهیل امکانات لازم را بدهد.
این مدیر باسابقه سینما افزود : مثلا در یک دوره ماجرای جایزه دادن ستاد اقامه نماز به مدیریت آقای قرائتی به فیلمها خیلی جدی بود و همین موصوع باعث شد که نگاه کلیشه ای به چنین موضوعاتی شکل بگیرد . همه این فیلمها تحسین می شدند به خاطر همین برخورد کلیشه ای شان ،در حالی که هنرمندان خلاق هشدار می دادن که این جور سفارش دادن ، به هیچ وجه نمی تواند به رشد مفاهیم دینی کمک کند .گاهی وقت ها به زیان خود و یا عکس خود تبدیل می شود.
او افزود : سرمایه گذاری در زمینه فیلمهای مذهبی ، بیشتر سرمایه گذاری حاکمیتی است و خود همین یک مانع محسوب می شود و چالش های ساخت چنین فیلمهایی را بیشتر می کند .مدیریت فرهنگی باید زمینه سازی بکند برای ایجاد علاقه در هنرمند برای ورودفیلمسازی در این حوزه ها و هیچ نگرانی نداشته باشد و هنرمند را هم نگران نکند.جوری با هنرمند برخورد نشود که نا امید شده و فرصت تجربه مجدد از او گرفته شود.
او افزود : اکثر کسانی که درحوزه مفاهیم دینی کار کرده اند از برخوردهایی که با آنها شده راضی نبوده اند . سختی های کار در این حوزه ها باعث شده دیگر به سراغ این حوزه ها نروند .
رضا داد گفت : با ظرفیتهایی که در نهادهایی مثل آستان قدس وجود دارد باید خیلی مسئولانه با این مسئله برخورد کنند تا زمینه ساخت این آثار بیشتر شود.
او تاکید کرد : از هنرمند نباید انتظار نگاه احکامی وآدابی داشت .فیلم طلا و مس نمونه فیلمی است که هم مورد پسند کسانی است که نگاه عرفی دارند و هم مورد پسند کسانی است که نگاه آدابی دارند .
اجرای این برنامه را مسعود نجفی برعهده داشت.
این برنامه توسط بنیاد بین المللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) با مشارکت حوزه هنری و همراهی فیلمخانه ملی ایران،موسسه تصویر شهر ومدرسه اسلامی هنر برگزار می شود.
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- علیرضا رضاداد: ادغام بخش ملی و بینالمللی فیلم فجر نیازمند بازنگری است
- بازدید علیرضا رضاداد از استودیو هورخش
- رییس سازمان سینمایی به دیدار سیدحسن خمینی رفت
- خودت را به وسعت میدان بسپار
- نشست دبیر جشنواره فیلمهای کودکان برگزار شد/ثبات برگزاری جشنواره کودک در اصفهان
- هنرمندان بینالملل جشنواره فیلمهای کودک حملات تروریستی تهران را محکوم کردند
- اعلام اسامی فیلمهای کوتاه و نیمهبلند بینالملل جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان
- اعلام اسامی فیلمهای بخش بینالملل جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان
- ضیافت افطار سینماییها با طعم فوتبال
- اعلام اسامی فیلمهای بخش «مسابقه سینمای ایران» سىاُمین جشنواره فیلم کودک
- چه فیلمهایی در بخش پویانمایی جشنواره کودک رقابت میکنند؟
- اعلام اسامى فیلم هاى کوتاه و نیمه بلند پویانمایى جشنواره فیلم کودک
- رقابت هشت فیلم بلند داستانی (غیرسینمایی) در جشنواره کودک اصفهان
- برگزاری نشستهاى تخصصی و میان رشتهای در جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان
- با حضور چهرههای مطرح سینما/ پوستر جشنواره فیلم کودک و نوجوان رونمایی شد
پربازدیدترین ها
- ردپای یک کارگردان مؤلف / نگاهی به فیلمهای کوتاه سعید روستایی
- وقتی زن تبدیل به «ناموس» میشود/ نگاهی به فیلم «خورشید آن ماه»
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- موقعیت فیلمهای ایران و سینماگران فراملی در فرانسه
- با نظرسنجی از ۱۷۷ منتقد فیلم؛ نشریه ایندی وایر برترینهای سال ۲۰۲۴ سینما را معرفی کرد
آخرین ها
- نکوداشت زنده یاد اکبر عالمی و بزرگداشت مهدی رحیمیان در آیین معرفی برندگان هفتمین جایزه پژوهش سال سینما
- با پیشتازی «۴۷» و «مخفیانه»؛ نامزدهای جوایز اسکار سینمای اسپانیا معرفی شد
- همزمان با سالگرد اولین نمایش عمومی «قیصر»؛ بزرگداشت مسعود کیمیایی برگزار میشود
- دو خبر از جشنواره بینالمللی تئاتر فجر؛ زمان بازبینی حضوری و انتخاب نهایی آثار بخش دیگرگونههای نمایشی/ آغاز ثبتنام اصحاب رسانه و منتقدان
- برگزاری نمایشگاه پشت دریای وهم
- حضور همراه اول با مجموعهای از سرویسهای فناورانه در نمایشگاه تلکام ۲۰۲۴
- بازگشت جنابخان به تلویزیون همراه با محسن کیایی
- «در آغوش درخت» بهترین فیلم بلند سینمای جهان جشنواره هندی شد
- نکوداشت خسرو خسروشاهی در جشنواره فیلم رشد
- «شهر خاموش» و «شناور» در شبکه نمایش خانگی
- به پاس یک عمر دستاورد سینمایی؛ خرس طلایی افتخاری برلین به تیلدا سوئینتون اهدا میشود
- کنسرت نمایش ایرج، زهره، منوچهر / گزارش تصویری
- حقایقی درباره محمد نوری به بهانه سالروز تولد او/ مردی که از شکست هراس نداشت
- ذلت ماندن یا لذت رفتن و رستن!
- جدول فروش سینمای ایران در آخرین روز پاییز/ پنج فیلمی که از ابتدای امسال بیش از ۱۰۰ میلیارد فروختند
- نمایش «دِویل» تمدید شد/ آغاز اجرای نمایش «تشنگان» از ۴ دی
- شایعه فروش آثار تجسمی مربوط به فروغ فرخزاد و سهراب سپهری/ سریال و فیلم مستند سهراب و فروغ به زودی کلید میخورد
- نامزدی یک فیلم کوتاه ایرانی-آمریکایی در جوایز آکادنی فیلم سوئد
- نشست خبری بزرگداشت فروغ فرخزاد / گزارش تصویری
- درباره سه مستند سینماحقیقت/ از جسارت نمایش عریان اعتیاد تا عشق به سینما در اتاق آپارات
- به خاطر نقش برجسته در صنعت سینما؛ کریستوفر نولان و همسرش، شوالیه و بانوی فرمانده شدند
- چرا «لیلی» سریال «داییجان ناپلئون» زشت بود؟/ پاسخ ناصر تقوایی را بخوانید
- «تیآرتی» ترکیه آغاز به کار کرد؛ صداوسیما هنوز در فکر سانسور است
- سیمرغ مردمی به جشنواره فیلم فجر بازگشت
- بستههای ویژه شب یلدای همراه اول با هدیه دیجیتال معرفی شد
- آنونس رسمی عاشقانه «عزیز» رونمایی شد
- با نظرسنجی از ۱۷۷ منتقد فیلم؛ نشریه ایندی وایر برترینهای سال ۲۰۲۴ سینما را معرفی کرد
- احمد رسولزاده و «بنهور» در بیست و هفتمین قسمت «صداهای ابریشمی»
- درباره «بی همه چیز»؛ درامی پیچیده با شخصیتهایی چندلایه
- نشست «شاهد عینی» / گزارش تصویری