برخی دادهها نشان میدهد فیلم «پیشمرگ» نخستین فیلم در تعداد بلیتها و سانسهای فوقالعاده جشنواره نبوده است.
به گزارش سینماسینما، روزنامه فرهیختگان نوشت: سال ۱۴۰۰، یک روز قبل از آیین اختتامیه جشنواره فیلم فجر، دبیر آن دوره جشنواره اعلام کرد، سیمرغ مردمی حذف شد! مسعود نقاشزاده، دبیر آن دوره دلیل این حذف یکباره را این طور عنوان کرد: «بررسی تیمهای کارشناسی نشان میدهد به دلیل پارهای اشکالات و از جمله اشکال فنی در ارسال پیامک که باعث شده است بعضی از مخاطبان دریافت نکنند و نیز قطعی و اختلال اینترنت در بعضی سینماها، نتایج نظرسنجی مردمی برای ستاد جشنواره اطمینانبخش نیست.»
انتخاب فیلم «پیشمرگ» بهعنوان برگزیده مردمی در جشنواره چهلوسوم بار دیگر، همان شک و شبهه چند سال پیش را به ذهن همگان رساند که چطور این فیلم بهعنوان برگزیده این بخش معرفی شده است. قبل از اینکه جشنواره آغاز شود، از این جایزه و اهمیتش گفتیم و نوشتیم، سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران -یا به بیان اهالی سینما سیمرغ مردمی- سه سالی میشد که پس از جنجالهای جشنواره چهلم، از گردونه رقابتهای فجر حذف شد و به این ترتیب نام «ابلق» بهعنوان آخرین فیلم برنده سیمرغ مردمی در تاریخ جشنواره باقی ماند. قرار بود، تیم تازه جشنواره سیمرغ مردمی را باز گردانند البته با سازوکاری جدید! سازوکاری که با حذف آرای سازمانی و الکترونیکی شدن تمام فرایند آن در سایت سمفا شک و شبهه تقلب را به صفر برساند و دیگر ماجراهای جشنواره چهلم تکرار نشود. اما انگار این اتفاق نیفتاده. «فرهیختگان» به آمار ۶ فیلم برتر بخش مردمی دست پیدا کرده که جالب توجه است. برای آنانی که فجر را با تماشاگر و بیتماشاگر تجربه کردهاند، پرواضح است که بخش مهمی از هیجان جشنواره به رقابت میان فیلمها در اکران مردمی است. حقیقتاً جایی که نقطه تفاوت فجر با سایر جشنوارههای خارجی است، همین ماجرای سیمرغ مردمی است. سیمرغی که باعث میشود مخاطب با جشنواره درگیر شود و عملاً حالوهوای جشنواره در میان مردم تکثیر شود.
در گفتوگویی که با علی آشتیانیپور، مدیر بخش سیمرغ مردمی جشنواره فیلم فجر قبل از برگزاری فستیوال فجر داشتیم؛ اعلام کرد فرایند رأیگیری برای سیمرغ مردمی تنها در سمفا و ذیل این سایت شکل میگیرد، برخلاف سالهای گذشته که سایتی ذیل جشنواره فجر طراحی میشد و آن سایت با قطعیها و مشکلات فراوان رأیگیری را انجام میداد و در همان مدل از رأیگیری هم بارها ابهاماتی پدید میآمد، خبر از انتقال تمام فرایند به سمفا و سایت آن داد و گفت: «همه سینماهای تهران تقریباً در این رأیگیری شرکت دارند. البته در حال حاضر لیست دقیق سینماها را در اختیار ندارم، زیرا این لیست در زمان خرید بلیت از طریق سامانه سمفا به مخاطبان اعلام میشود. هر فردی که قصد خرید بلیت دارد از طریق این سامانه متوجه میشود که کدام سینماها در این فرایند مشارکت دارند. سینماهایی که از این فرایند خارج میشوند، ممکن است شامل سینماهایی باشند که خانه سینما برای کارکنان خود اختصاص داده یا سینماهایی که تهیهکنندگان برای اعضای خاص خود درنظر گرفتهاند، همچنین سینماهایی که در شهرهای دیگر مانند اصفهان قرار دارند، در این رأیگیری شرکت نمیکنند.»
تقریبا از روز سوم جشنواره اولین لیست آمار فیلمهای مردمی مشخص شد که شامل ۱۵ فیلم بود بعد از آن آمار به ۱۲ فیلم رسید و نهایتا ۷ فیلم در گرده رقابت مردمی باقی ماندند؛ «رها»، «بچه مردم»، «زیبا صدایم کن»، «پیشمرگ»، «خدای جنگ»، «موسی کلیمالله» و «ناتوردشت.» طبق آماری که به دست «فرهیختگان» رسیده است، فیلم انتخابشده در بخش مردمی تعداد بلیتهای فروختهشدهاش ۷ هزار و ۳۰۰ عدد بوده که در تناسب با بلیت دیگر فیلمها بسیار کمتر است. البته این فرض را باید لحاظ کرد همه کسانی که بلیتهای جشنواره را خریداری میکنند نظر مثبت به فیلم ندارند، یعنی تعداد بلیت خریداریشده تنها نمیتواند نشانه برتری یک فیلم باشد اما حتما موثر است. نکته مهم شفافیتی است که آمار اعلام شده از سوی ستاد جشنواره را زیر سوال میبرد، در مراسم اختتامیه ۷ فیلم برتر آرای مردمی اعلام شد اما نکته مهم اینجاست که درصد رضایت مخاطبان و اینکه تعداد بلیتهای فروختهشده این فیلمها چقدر بوده است، در هالهای از ابهام باقی ماند. دبیر جشنواره در مراسم اختتامیه در بخشی از صحبتهایش به فروش بلیتها اشاره کرد و گفت: «در این دوره ۳۰ درصد رشد داشتیم و هنوز در برخی استانها فیلمهای جشنواره در حال نمایش فیلمها هستند و بیش از ۳۵۰ هزار بلیت فروش رفته است و این برگشت به ماقبل کرونا است و دورههای سخت را برای دور هم جمع شدن فراهم کرده است.» اما آماری از درصد رضایت، امتیاز فیلمها و با چه میزان سانس فوقالعاده ارائه نشد! مطمئنا روش رسیدن به این آمار بعد از سه سال برگزار نشدن سیمرغ مردمی با آن همه حاشیه در آخرین دوره برگزاری برای همه مهم است که بدانند سازو کار رسیدن به این فیلم چگونه صورت گرفته.
طبق اطلاعات رسیده به «فرهیختگان»، فیلم «پیشمرگ» در لیست فروش بلیت جشنواره در جایگاه ۱۶ یا ۱۷ قرار داشته است و همین هم باز ابهام دیگری را ایجاد میکند که چطور این فیلم انتخاب مردمی است. نکته مهم در انتخاب مردمی، جریانساز بودن آن فیلم است که باعث میشود تا مردم گوشبهگوش به هم برسانند و فیلم را انتخاب و بلیت را خریداری کنند و بعد هم میزان رضایت از فیلم را ثبت کنند. شاید بهتر باشد تا دبیر جشنواره یا دبیر سیمرغ مردمی روش رسیدن به این فیلم برتر را اعلام کنند و سوالها را پاسخ دهند تا دوباره این سیمرغ مهم درگیر حاشیه نشود و برای چند سال آن را از دست ندهیم!

لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- مهدی مسعودشاهی درگذشت
- انتقاد سازندگی از گفتوگوی کمال تبریزی با ایسنا/ داوران بر اساس مصلحت رای دادند نه کیفیت
- جشنواره علیه جشنواره
- انتقاد صریح کمال تبریزی و علیرضا رییسیان از بهرام رادان
- به بهانه نامساعد بودن شرایط جوی جنوب کشور؛ اختتامیه تجلی اراده ملی فیلم فجر ۴۳ در پردیس ملت برگزار میشود
- پاسخهای آشتیانیپور به شبهات رأیگیری مردمی جشنواره فیلم فجر
- درباره متن و حاشیه داوری جشنواره فیلم فجر؛ کمال تبریزی: حس کردم جلسات داوری شنود میشود/ فشار از بیرون مانع پخش «قاتل و وحشی»
- یک یادداشت در هفت پرده
- پیام حسن پورشیرازی به مصطفی زمانی؛ از تو آیین و رسم جوانمردی آموختم
- واکنش شهاب حسینی به جوایز جشنواره فجر؛ میلی بودن جشنواره به یقین همگان رسیده است
- «خدای جنگ» سیمرغ ویژه جشنواره فجر را نپذیرفت
- برگزیدگان جشنواره فیلم فجر معرفی شدند؛ سعید خانی: «قاتل و وحشی» را اکران کنید/ مصطفی زمانی سیمرغش را با حسن پورشیرازی تقسیم کرد
- حاشیههای جشنواره فیلم فجر/ ادامه حسرت تماشای یک فیلم پس از ۵ سال و نامزدهای پرسش برانگیز
- ایستگاه پایانی؛ ایدههایی که هدر رفت و سرمایههایی که بر باد شد
- یادداشتی بر فیلم سینمایی «رها»/ رهایی
پربازدیدترین ها
آخرین ها
- بزرگداشت فرهنگ جولایی در فرهنگسرای ارسباران
- یادبود «منوچهر والیزاده» در خانه هنرمندان ایران
- «چای با نویسنده» پل میان نویسندگان و مخاطب
- همایون اسعدیان مطرح کرد؛ «پیر پسر» پروانه نمایش دارد ولی قراردادی در شورای صنفی نمایش ندارد
- به یاد آرش کوردسالی؛ فیلمساز نجیبی که جوانمرگ شد
- نگرانی انجمن تهیهکنندگان مستقل از حکم قضایی فیلم «کیک محبوب من»
- «جگر هندی»؛ نمونهای از یک بازآفرینی موفّق نمایشی
- حضور فیلم کارگردان ایرانی در بخش جنبی جشنواره کن
- نگرانی خانواده از تصمیم کیت بلانشت/ آیا برنده دو اسکار از بازیگری خداحافظی میکند؟
- با حضور پنهلوپه کروز؛ انتشار اولین تصویر از جانی دپ در «بادهنوش روز»
- گیشه سینماها در اردیبهشت؛ فیلمهای رضا عطاران، امین حیایی و پیمان معادی اکران میشوند
- راهیابی «گوسفند» به جشنواره «بوسان»
- «خانه دوست کجاست» در تازهترین قسمت سینماماجرا
- بیانیهی صنفی اعلام حداقل دستمزد نگارش فیلمنامه در سال ۱۴۰۴
- با حضور اما کورین و اولیویا کولمن؛ یوروس لین «غرور و تعصب» را میسازد
- نزدیک به ۷۲ میلیارد تومان فروش آنلاین سینمای ایران در نوروز ۱۴۰۴
- فرهاد آییش «ونگوگ» میشود
- راهیابی «پس از پدر» به جشنواره روسی
- ۱۱ فیلم اعلام شد؛ «منفعت آدام» بخش هفته منتقدان کن را افتتاح میکند
- فوت برنده جایزه نوبل ادبیات؛ ماریو بارگاس یوسا درگذشت
- واکنش نماوا به اظهارات حسن فتحی؛ کلیه تعهدات سریال «ازازیل» انجام شده/به دنبال ایجاد وفاق بین تهیهکننده و کارگردان هستیم
- مرگ بازیگر شرور سینما؛ نیکی کَت درگذشت
- دومین نمایشگاه «چند تکه آینه» با آثار تجسمی سینماگران این بار در شیراز
- با حکم رئیس سازمان سینمایی؛ حامد جعفری مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی شد
- نمایش و نقدِ «چاقوکشی» در سینما اندیشه
- آغاز داوری پانزدهمین جشن بزرگ منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران
- تاریخ نمایش فیلم جعفر پناهی در فرانسه مشخص شد
- برای آرش کوردسالی/ «نفت» از آن سوی «دیوار»
- ای مرگ بیا که زندگی کشت مرا؛ سریال «ازازیل» و آغازی بر یک پایان
- با انتشار یک متن گلایهآمیز؛ حسن فتحی از «ازازیل» خداحافظی کرد