فیلم سینمایی «فروشنده» به کارگردانی اصغر فرهادی در حالی در جمع نامزدهای نخست بهترین فیلم غیرانگلیسیزبان اسکار جای گرفت که تاکنون در عرصههای مختلف رقابتی سینما موفق ظاهر شده است.
به گزارش سینماسینما پس از حضور موفق «فروشنده» در جشنواره فیلم کن که همزمان با نخستین آن در یک رویداد سینمایی بود، بسیاری این اثر را جزو شانسهای مراسم اسکار هشتاد و نهم ارزیابی کردند. این تحلیلها که از سوی منتقدان حاضر در کن و افرادی که به تماشای فیلم نشسته بودند مطرح میشد، زمان نمایش فیلم فرهادی در ایران از سوی طیف گستردهتری از مخاطبان تکرار شد.
ساختار فیلم فرهادی و هیجان و کشش قصه، در کنار شیوه کارگردانی این فیلمساز موجب شد، اثری که توانسته بود جایزه بهترین بازیگر مرد و فیلمنامه را از جشنواره کن دریافت کند، در ایران نیز رکوردهای فروش را به نام خود ثبت کند و همه اینها نشان دهنده آن بود که میتوان «فروشنده» را همچون یک سرمایه ملی محسوب کرد؛ سرمایهای ملی که میتواند بار دیگر نام سینمای ایران را در عرصه بینالمللی مطرح کند.
با وجود تمامی اتفاق نظری که در میان مخاطبان و اغلب منتقدان در مورد «فروشنده» وجود داشت، زمانی که قرار بود این فیلم به عنوان نماینده ایران به مراسم اسکار معرفی شود، همچون سالهای گذشته صدای سازهای مخالف نیز بلند شد، اما قاطعیت شورای تصمیمگیری در این زمینه به گونهای بود که قبل از دامنهدار شدن بیش از حد بحثها، نام «فروشنده» به عنوان نماینده ایران در اسکار ۸۹ معرفی شد. حاصل این انتخاب راه یافتن فیلم فرهادی به جمع ۹ نامزد نخست جایزه مراسم اسکار است. اسامی پنج نامزد نهایی پنجم بهمن ماه (۲۴ ژانویه) اعلام خواهد شد.
در ادامه آنچه میتوانست برای دوستداران سینمای ایران و آثار فرهادی دلگرمکننده باشد، موفقیتهای اثر جدید این کارگردان در عرصه بینالملل بود.
فیلم فرهادی تاکنون در سه رویداد سینمایی موفق به کسب جایزه برتر تماشاگران شده است، اینها در کنار جوایز جهانی فیلم نشان دهنده محبوبیت فیلم در جمع دوستداران نخبه سینما و عموم مردم است.
غافلگیری در کن
فیلم فرهادی شروع غافلگیرکنندهای در کن داشت. زمانی که نام شهاب حسینی به عنوان بهترین بازیگر مرد برای حضور در «فروشنده» در کن مطرح شد، کمتر کسی تصور میکرد بار دیگر اسمی از سینمای ایران در همان مراسم پشت میکروفن خوانده شود، اما این اتفاق رخ داد و به فاصله چند دقیقه بار دیگر اسم «فروشنده» در سالن پیچید. اصغر فرهادی که جوایز بهترین کارگردانی و فیلم را در رقابتهای سطح بالای سینمای جهان دریافت کرده بود، این بار موفق شد جایزه فیلمنامه را از آن خود کند. به این ترتیب «فروشنده» با دو جایزه از کن خداحافظی کرد.
جایزه جشنواره مونیخ
این شروع خوشایند در دیگر حضورهای جهانی نیز ادامه یافت. تیرماه به نیمه نرسیده بود که فیلم «فروشنده» جایزه «ARRI/Osram» برای بهترین فیلم بینالملی را در جشنواره فیلم مونیخ از آن خود کرد.
هیات داوران این جشنواره در بیانیه خود درباره اهدای این جایزه به فیلم «فروشنده» نوشتند: «ما انتخاب کردیم این جایزه را به فیلمی بدهیم که در عین معاصر بودن نگاهی جهانی و از همه مهمتر به سوی آینده دارد. داستانی که بسیار هیجانانگیز و پر از شگفتی است. فیلمی درباره آنچه هستیم یا میتوانستیم به عنوان انسان باشیم.»
جایزهای از آمستردام
به فاصله یک ماه بعد از آنکه فیلم فرهادی در جشنواره ملبورن در استرالیا روی پرده رفت و با استقبال مواجه شد، در سوی دیگر دنیا یعنی در آمستردام هلند، «فروشنده» موفق به کسب جایزه شد. این فیلم که در افتتاحیه جشنواره آمستردام به نمایش در آمد، براساس گزارش وبسایت رسمی این جشنواره، «تعداد فوق العاده ۴۵۸۴ رای تماشاگران» را به دست آورد و از روز اول، در صدر جدول انتخاب تماشاگران قرار گرفت. براساس این آرا و با توجه به جایزه مشابهی که در سال ۲۰۱۱ فرهادی با «جدایی نادر از سیمین» از این جشنواره دریافت کرده بود، «فروشنده» دومین فیلم از اصغر فرهادی شد که در این جشنواره جایزه تماشاگران را از آن خود کرد. فرهادی اولین فیلمسازی است که در این رشته، دوبار برنده این جایزه از جشنواره آمستردام شده است.
حضورهای جشنواره در شهریورماه
«فروشنده» در ماه شهریور در جشنوارهها تورنتو به نمایش درآمد. همچنین جشنواره فیلمهای آسیایی رم که در روزهای پایانی شهریورماه آغاز به کار کرد میزبان فیلم فرهادی بود.
شروع امیدوارکننده در پاییز
جشنواره فیلم ونکوور مهرماه برگزار شد و نمایش «فروشنده» در این جشنواره با استقبال گستردهای رو به رو شد. فیلمهایی که از زمان نمایش فیلم در فضای مجازی انتشار یافت به وضوح نشان دهنده صف طولانی طرفداران فرهادی در غربیترین نقطه کانادا بود. این محبوبیت بینتیجه نماند و جایزه فیلم برگزیده تماشاگران را از این جشنواره برای فرهادی به همراه آورد.
در نیمههای مهرماه نیز تندیس بهترین فیلم جشنواره فیلمهای پارسی که در استرالیا برگزار میشود به «فروشنده» تعلق گرفت.
دریافت هوگوی طلایی همزمان با شروع آبان ماه
جشنواره فیلم شیکاگو که از قدیمیترین جشنوارههای سینمایی در آمریکای شمالی محسوب میشود «فروشنده» را برگزید. مراسم پایانی این جشنواره روز نخست آبان ماه برگزار شد و «فروشنده» در این مراسم جایزه ویژه هیات داوران را از آن خود کرد. داوران در توضیح اهدای این جایزه به فرهادی اعلام کردند: «فیلمی که به ما نگاهی منحصر به فرد درباره مشکلات برخاسته از اتفاقی همچون تعدی جنسی و برخورد جامعه با آن میدهد. در عین حال، فیلم، داستانی بسیار قدرتمند و جهانشمول را درباره انتقام روایت میکند که در این فیلم به شیوهای واقعگرایانه روایت میشود و یک دو راهی و سردرگمی بسیار دردناک را نمایش میدهد. فروشنده داستانیست که شرایط انسانی را در سطوح مختلف، آشکار میکند.»
در حالی که فرهادی جوایز جشنوارهها را برای اثر خود دریافت میکرد، از سوی دیگر مخاطبان برای تماشای اثر او در کشورهای مختلف صف میکشیدند. یکی از استقبالهای گسترده از فیلم فرهادی در هند رخ داد. مخاطبان در هجدهمین جشنواره فیلم بمبئی در ۶۰ ثانیه تمام بلیتهای نمایش فیلم را پیش خرید کردند و باقی برای به دست آوردن فرصتی جهت تماشای فیلم، صفی طولانی تشکیل دادند. نتیجه این استقبال هم جایزه بهترین فیلم از نگاه تماشاگران بود.
بیست و پنجمین جشنواره فیلم فیلادلفیا در بخش «اساتید سینما» (Masters of Cinema) «فروشنده» را اکران کرد و مخاطبان برای تماشای فیلم در این جشنواره صفی طولانی تشکیل دادند.
«فروشنده» همچنین در بخش غیررقابتی شصت و یکمین جشنواره فیلم سمینس اسپانیا حضور داشت. داوران جوان این جشنواره از بین همه فیلمهاى بخشهاى رقابتى و غیر رقابتى، «فروشنده» را به عنوان فیلم منتخب خود اعلام کردند.
ماه پرموفقیت آذر برای «فروشنده»
آذرماه از ابتدا تا روزهای پایانی، ماهی خوش یمن برای «فروشنده» بوده است.
جایزه بهترین فیلم غیرانگلیسیزبان انجمن ملی نقد فیلم، جایزه بهترین فیلم جشنواره اجیال قطر دو جایزهای بودهاند که در این ماه برای «فروشنده» به ارمغان آمده است، اما شاید مهمتر از این جوایز، دو فرصت نامزدی بود که در این ماه فیلم فرهادی به دست آورد: اولی نامزدی در بخش بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان مراسم گلدن گلوب و بعدی راه یافتن به جمع ۹ نامزد نخست هشتاد و نهمین مراسم اسکار.
همچنین «فروشنده» در جوایزی چون جایزه انتخاب منتقدان و انجمن منتقدان واشنگتن دیسی نامزد دریافت جایزه بود.
با راه یافتن فیلم فرهادی به جمع ۹ فیلم نامزد اولیه بهترین فیلم غیرانگیسیزبان، سینمای ایران بار دیگر شانسی جدی برای دریافت مجسمه اسکار خواهد داشت.
منبع: سمیه علیپور، خبرآنلاین
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- دیدار اصغر فرهادی با علاقهمندان فیلمهایش در استانبول
- سینمای ملی ایران را تعریف کنید و شکل آن را بکشید
- سینماگران ایرانی برای اسکار ۲۰۲۵ چقدر شانس دارند؟
- سینماگران ایرانی در اسکار ۲۰۲۵ چقدر شانس دارند؟
- تمجید مدیر نتفلیکس از فیلم اصغر فرهادی
- فرهادی تجریباتش را در اردن به اشتراک میگذارد
- ترایبکا ۲۰۲۴ برندگانش را معرفی کرد/ انیمیشن ایرانی برنده شد
- فرهادی داور جشنواره ترایبکا شد
- صعود مقاومت ناپذیر و حیرت انگیز آقای کارگردان/ نگاهی به فیلم «چهارشنبه سوری» به مناسبت سالروز تولد اصغر فرهادی
- شهاب حسینی؛ تنوع در پذیرش نقش، تناقض و شتابزدگی در واکنشها
- بزرگداشت اصغر فرهادی در جشنواره کلمبیایی
- دعوت هندیها از اصغر فرهادی
- با حکم دادگاه؛ «قهرمانِ» فرهادی تبرئه شد
- جشنواره بلگراد به اصغر فرهادی جایزه داد
- بزرگداشت اصغر فرهادی در جشنواره بلگراد
نظر شما
پربازدیدترین ها
آخرین ها
- آنونس رسمی عاشقانه «عزیز» رونمایی شد
- با نظرسنجی از ۱۷۷ منتقد فیلم؛ نشریه ایندی وایر برترینهای سال ۲۰۲۴ سینما را معرفی کرد
- احمد رسولزاده و «بنهور» در بیست و هفتمین قسمت «صداهای ابریشمی»
- درباره «بی همه چیز»؛ درامی پیچیده با شخصیتهایی چندلایه
- نگاهی به فیلم «هفتاد سی»/ در بستر واقعیت
- موقعیت فیلمهای ایران و سینماگران فراملی در فرانسه
- قهوه دمنکشیده/چرا سریال مهران مدیری نتوانست انتظارات را برآورده سازد؟
- سرقتهای سریالی ۳زن به سبک «تسویه حساب»
- با اعلام آکادمی داوری؛ نامزدهای اولیه اسکار معرفی شدند/ یک انیمیشن ایرانی در میان آثار
- انیمیشنی درباره لیونل مسی؛ پخش «مسی و غولها» از تلویزیون دیزنی
- کدام شبکههای تلویزیونی ادغام یا منحل میشوند؟
- جشنوارۀ ملی تئاتر اقتباس افتتاح شد/ امید به حضور در خانوادۀ جهانی تئاتر با شناسنامه خاص خود
- فوت بازیگر سرشناس اسپانیایی؛ ماریسا پاردس درگذشت
- معرفی هیأت انتخاب بخش سینمای ایران در جشنواره چهل و سوم فیلم فجر
- معرفی داوران بخش مسابقه تبلیغات سینمای ایران در فجر۴۳
- «کیک محبوب من»، رابطهای رویایی اما تراژیک
- لغو نمایش فیلم “آخرین تانگو در پاریس”
- اسطوره موسیقی هند و یکی از برجستهترین نوازندگان طبلا در جهان درگذشت
- بررسی «ازازیل» و «انجمن اشباح» در شورای صدور مجوز ساترا
- «عزیز» از چهارشنبه اکران میشود/ رونمایی از پوستر فیلم
- مرور آثار سینمایی، تئاتری و مستند «اینگمار برگمان» در سینماتک خانه هنرمندان ایران
- از ۵ دی ماه؛ «علت مرگ: نامعلوم» روی پرده سینما میرود
- بازگشت ژان کلود ون دام با کمدی اکشن/ «باغبان»، ژانویه، انحصاری در فرانسه اکران میشود
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ نیکول کیدمن: در سال ۲۰۰۸ بازیگری را رها کردم/ فکر میکردم کارم تقریباً تمام شده است
- انتقاد روزنامه جام جم از تمسخر نام مریم و مسیحیت در فیلم صبحانه با زرافه ها
- بر اساس اعلام سامانه نمایش آنلاین نتفلیکس؛ کمک ۵۲ میلیون دلاری «صد سال تنهایی» به کلمبیا
- معرفی برگزیدگان جشنواره سینماحقیقت هجدهم/ وزیر ارشاد: ما مسئولان خودنظامپنداری را کنار بگذاریم
- نگاهی به جذابیت های ماندگار «ریوبراوو» وسترن با طعم شکلات
- به هر داستانی نباید اطمینان کرد
- وزیر ارشاد : بعضی مسئولان خودنظام پنداری را کنار بگذارند