سینماسینما: تابناک نوشت: برخی اشخاص مطالبی درباره شماری از فیلمهای سینمایی منتخب جشنواره فجر نوشتهاند که حکایت از نمایش این فیلمها برای آنها دارد.
موضوعی که با توجه به تبعات امنیتی چنین مسالهای و نگرانی صاحبان فیلمها از امنیت سرمایهشان، اسباب نگرانی فراوان را در پی داشت و این پرسش را پیش آورده که آیا متولی برپایی مهمترین رویداد هنری کشور نتوانسته به درستی امانتداری کند و اگر جز این است، آیا در موضع گیری شفاف ابعاد ماجرا مشخص خواهد شد و سازمان سینمایی و دبیرخانه جشنواره فجر، اقدامات ضروری در این حوزه را انجام خواهند داد؟
هزینه تولید یک فیلم سینمایی میلیاردها تومان است که بازگشت این سرمایه گذاری منوط به اکران این آثار و فروش آنهاست. رویه جشنواره فیلم فجر در سالهای اخیر، ارائه DCP یا Digital Cinema Package است. فایل DCP دارای امکان تنظیمات منحصر بفرد است که به فیلمساز اجازه میدهد تعیین کند. این فایل فقط در یک ویدیو پروژکشن مشخص با یک سریال نامبر خاص، در یک تاریخ میلادی و زمان مشخص و یک یا چند نوبت پخش می شود؛ بنابراین دیدن دوباره فیلم در دستگاه دیگر یا ساعتی زودتر یا دیرتر از زمان تعیین شده و به دفعاتی بیشتر از دفعات تعیین شده، ناممکن است.
با این اوصاف فیلمهای سینمایی راه یافته به جشنواره فیلم فجر تا اینجا فقط امکان نمایش برای هیات انتخاب را داشته و اکنون قاعدتاً بحث ممیزی نیز مطرح میشود و معاونت نظارت و ارزشیابی نیز این فیلمها را میتواند ببیند؛ بنابراین تنها اشخاصی میتوانستند فیلمها را دیده باشند که در زمان نمایش فیلمها برای هیات انتخاب یا شورای پروانه نمایش، حضور داشتند و یا به نحوی -که قاعدتاً قانونی نیست- به نسخهای از فیلم به نمایش درآمده درون هیات و شورا دسترسی پیدا کردهاند؟! این پرسش مهم و کلیدی است که متولیان جشنواره باید در قبالش پاسخگو باشند.
اکنون نزدیک یک ماه تا آغاز چهلمین دوره جشنواره فیلم فجر، برخی از اشخاص که عضو هیات انتخاب جشنواره فیلم فجر نبودند و قاعدتاً نمیتوانستند فیلمها را دیده باشند، درباره فیلمها در شبکههای اجتماعی مطالبی نوشتهاند که از تماشای این آثار توسط آنها حکایت دارد. یکی از این اشخاص اساساً سلسله مطالبی درباره شماری از فیلمهای منتخب جشنواره نظیر «نگهبان شب» ساخته رضا میرکریمی، «خائن کشی» اثر مسعود کیمیایی و «دسته دختران» به کارگردان منیر قیدی نوشته است که در نوع خود قابل تامل است. نکته قابل توجه آنکه با توجه به ادبیات نویسنده این مطالب و وعده نوشتن درباره فیلمهای دیگر به صورت روزانه، ظاهراً شمار زیادی یا همه فیلمها برای این شخص و احتمالاً دیگران به نمایش درآمده است.
ممکن است در نگاه اول تصور شود این فیلمها همگی توسط سازندگانشان به این اشخاص نشان داده شده اما قطعاً چنین چیزی نیست. به طور مشخص صادق میرکریمی، مدیرتولید فیلم «نگهبان شب» در واکنش به این اتفاق عجیب، نوشته است: «فیلم های ما را به چه کسانی نشان می دهید؟! فیلم ما نگهبان شب همچنان مراحل فنی خود را طی می کند و بجز هیات انتخاب جشنواره و شورای پروانه نمایش، در جای دیگری نمایش نداشته است، که احتمالا این در مورد فیلمهای دیگر راه یافته به جشنواره هم صدق می کند.»
او افزود: «این موضوع که چطور یک منتقد سینمایی آنها را یک ماه قبل از شروع جشنواره دیده و درباره شان نوشته و حتا قصه فیلمها را هم لو داده، کاملا عجیب است و با کمال تاسف، ایشان با شهامت نام دبیر محترم جشنواره را هم در انتهای مطالب منتشره خود منشن کرده که مسئولیت دبیر را برای پیگیری موضوع بیشتر میکند. با توجه به اینکه رعایت استانداردهای حرفه ای و اخلاقی، انتظار حداقلی فیلمسازان از برگزارکنندگان جشنواره است، انتظار پاسخگویی و یا موضعگیری ستاد جشنواره در این مورد از سوی پدیدآورندگان آثار، کاملا منطقی به نظر می رسد. طبعا مالکان حقوق معنوی و مادی فیلم “نگهبان شب” در صورت انتشار غیر قانونی فیلم، هرگونه پیگیری حقوقی را برای خود محفوظ میدارند.»
پس از این واکنش، محمدتقی فهیم از عوامل برنامه تلویزیونی هفت ـ که این مطالب را نوشته و مورد خطاب میرکریمی نیز قرار گرفته ـ پست مربوط به «نگهبان شب» را در اینستاگرام حذف کرد؛ اما تا زمان انتشار این گزارش پستهایشان درباره دیگر فیلمها را حذف نکرده است. اکنون این پرسش پیش روست که چگونه فیلمهای جشنواره فیلم فجر لو رفته و آیا مسئولان سینمایی در قبال امنیت فیلمها و سرمایههایی که برای خلق این آثار هزینه شده، خود را مسئول نمیدانند؟
فیلمسازان حق دارند از امنیت سرمایه شان اطمینان حاصل کنند؛ بنابراین، انتظار میرود سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیرخانه جشنواره فیلم فجر در این زمینه موضع گیری صریح داشته باشند و در دفاع از امنیت فیلمهای سینمایی ورود کرده و اعلام موضع کنند و البته اقدامشان نیز به اعلام موضع محدود نشود؛ رویکردی که تا حدودی میتواند به برقراری دوباره آرامش در فضای سینما منجر شود.
دبیرخانه جشنواره فجر: احتمالا خارج از ستاد جشنواره و سازمان سینمایی دیدند!
پس از این اتفاق، ستاد جشنواره فجر در اطلاعیه ای صرفاً در قبال فیلم «نگهبان شب» واکنش نشان داد و درباره سایر فیلمها سکوت کرد. در بخشی از این اطلاعیه با اشاره به ضوابط DCP که مورد اشاره قرار گرفت، ادعا شده است: «با توجه به این که نسخه فیلم «نگهبان شب»، در قالب DCP و رمزگذاری شده بود، این رمز بعد از نمایش فیلم برای هیأتانتخاب غیرفعال شد و طبق روال، نسخه فیلم از سرور نمایش فیلم هیأت انتخاب حذف شد. بررسیهای دبیرخانه جشنواره نشان میدهد که به دلیل نمایش این فیلم در قالب DCP رمزگذاری شده، نه در نمایش برای هیأت انتخاب جشنواره و نه در نمایش برای شورای پروانه نمایش سازمان سینمایی، امکان بازبینی توسط افراد غیر مسئول وجود نداشته است.»
ستاد چهلمین جشنواره فیلم فجر در این اطلاعیه ضمن تأکید بر صیانت از حقوق صاحبان کلیه آثار، از جمله فیلم «نگهبان شب»، این اطمینان را داده که تمامی فیلمها و از جمله فیلم «نگهبان شب» مورد صیانت و حراست این ستاد قرار داشته و مدعی شده است: «احتمالاً نسخه دیگری از این فیلم در خارج از ستاد جشنواره و سازمان سینمایی در معرض دید منتقد مذکور قرار گرفته است؛ بنابراین، ضمن حمایت از تهیه کننده و صاحبان فیلم، تا یافتن عامل یا عاملین احتمالی دیده شدن فیلم «نگهبان شب» و استیفای حقوق معنوی و مادی صاحبان فیلم، در کنار ایشان خواهد بود.»
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- سیمرغ مردمی به جشنواره فیلم فجر بازگشت
- معرفی هیأت انتخاب بخش سینمای ایران در جشنواره چهل و سوم فیلم فجر
- معرفی داوران بخش مسابقه تبلیغات سینمای ایران در فجر۴۳
- آیا فیلم حاتمیکیا به جشنواره فجر میرسد؟
- آغاز بازبینی آثار متقاضی رقابت در جشنواره فیلم فجر از ۲۲ آذر
- علیرضا رئیسیان مطرح کرد؛ مرگ مغزی سینمای ایران بر اثر یک شوک غیرعادی
- انتشار فراخوان مسابقه تبلیغات سینمای ایران چهل و سومین جشنواره فیلم فجر
- تاکید بر سمزدایی از سینما و جشنواره فجر/ علیرضا شجاع نوری: ادغام جشنوارهی ملی و جهانی فجر سیاسیکاری بود
- چهل و سومین جشنواره فیلم فجر؛ از فرصت ثبت نام فیلمها تا داوری عوامل بخش نگاه نو
- اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره فیلم فجر معرفی شدند
- با حکم رئیس سازمان سینمایی؛ منوچهر شاهسواری دبیر جشنواره چهل و سوم فیلم فجر شد
- با حکم وزیر ارشاد؛ رییس سازمان سینمایی، دبیر جشنواره فیلم فجر چهل و سوم شد
- گفتوگو با علیرضا رئیسیان درباره مهمترین رویداد سینمایی کشور؛ جشنوارهای که انحصاری بود
- چه بودیم و چه شد!
- چرا سیمرغ فیلمنامه حذف شد؟/ نامه سرگشاده کانون فیلمنامهنویسان به رئیس سازمان سینمایی
نظر شما
پربازدیدترین ها
- ردپای یک کارگردان مؤلف / نگاهی به فیلمهای کوتاه سعید روستایی
- وقتی زن تبدیل به «ناموس» میشود/ نگاهی به فیلم «خورشید آن ماه»
- موقعیت فیلمهای ایران و سینماگران فراملی در فرانسه
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- با نظرسنجی از ۱۷۷ منتقد فیلم؛ نشریه ایندی وایر برترینهای سال ۲۰۲۴ سینما را معرفی کرد
آخرین ها
- جوایز ادبی و دوستان و دشمنان واقعی
- انتقاد نویسنده روزنامه اعتماد از جشنواره سینما حقیقت : اغلب آثار شلخته و پروپاگاندایی بودند
- بلا گردان / در حاشیه مستند «ضد قهرمان»
- کوتاه درباره «ملاقات با جادوگر» لمپنیسم سینمایی!
- بازدید معاون اول رییسجمهور و وزیر ارتباطات از غرفه همراه اول
- پس از ۳۸ سال؛ رئیس فیپرشی استعفا داد
- نمایش غلامرضا لبخندی / گزارش تصویری
- جشنواره ملی تئاتر کوتاه کیش افتتاح شد/ معرفی داوران بخش عکس
- پرورش نسل آینده تئاتر ایران؛ جشنواره تئاتر «خوشه پروین» به دنبال کشف استعدادهای کارگردانان زن جوان است
- آرت ایوانز درگذشت
- «شیرشاه» در صدر گیشه جهانی سینما
- ژاله علو درگذشت
- شبی که بهزاد فراهانی وصیت کرد؛ نکوداشت خسرو حکیم رابط برگزار شد
- برگزاری پانزدهمین کنفرانس بینالمللی فناوری اطلاعات و دانش با حمایت همراه اول
- برگزاری جشنواره فیلم ۱۰۰ در اردیبهشت سال آینده/ «فراصد» بخش جدید جشنواره با رویکرد فلسطین
- حذف فرهنگ از سبد طبقه متوسط؟/ هزینههای سبد فرهنگی خانواده ۴نفره در تهران چقدر است؟
- نکوداشت زنده یاد اکبر عالمی و بزرگداشت مهدی رحیمیان در آیین معرفی برندگان هفتمین جایزه پژوهش سال سینما
- با پیشتازی «۴۷» و «مخفیانه»؛ نامزدهای جوایز اسکار سینمای اسپانیا معرفی شد
- همزمان با سالگرد اولین نمایش عمومی «قیصر»؛ بزرگداشت مسعود کیمیایی برگزار میشود
- دو خبر از جشنواره بینالمللی تئاتر فجر؛ زمان بازبینی حضوری و انتخاب نهایی آثار بخش دیگرگونههای نمایشی/ آغاز ثبتنام اصحاب رسانه و منتقدان
- برگزاری نمایشگاه پشت دریای وهم
- حضور همراه اول با مجموعهای از سرویسهای فناورانه در نمایشگاه تلکام ۲۰۲۴
- بازگشت جنابخان به تلویزیون همراه با محسن کیایی
- «در آغوش درخت» بهترین فیلم بلند سینمای جهان جشنواره هندی شد
- نکوداشت خسرو خسروشاهی در جشنواره فیلم رشد
- «شهر خاموش» و «شناور» در شبکه نمایش خانگی
- به پاس یک عمر دستاورد سینمایی؛ خرس طلایی افتخاری برلین به تیلدا سوئینتون اهدا میشود
- کنسرت نمایش ایرج، زهره، منوچهر / گزارش تصویری
- حقایقی درباره محمد نوری به بهانه سالروز تولد او/ مردی که از شکست هراس نداشت
- ذلت ماندن یا لذت رفتن و رستن!