شاید فکر کنید متفاوت باشند، شاید فکر کنید ویژگی های آنها منحصر به فرد باشد، ولی اصلا این طور نیست. آنها هم مثل بقیه افراد جامعه هستند، فقط با این تفاوت که قدشان کوتاه تر است. مسلما وقتی پای درد دل آنها بنشینید، متوجه می شوید این افراد هم توانمندی های خودشان را دارند و می توانند در هر شغلی به بهترین شکل حاضر شوند. این افراد معتقدند خواستن، توانستن است، اما اعتقاد دارند افراد جامعه هم باید آنها را بپذیرند. عده ای از کوتاه قامتان علاقه مند به دنیای بازیگری شدند و در مدیوم های تئاتر، سینما و تلویزیون نقش هایی را بازی می کنند. البته خیلی نقش های محوری به آنها سپرده نمی شود و بیشتر نقش های مکمل پیشنهاد خواهد شد، ولی از آنجا که شور و علاقه زیادی به این عرصه دارند، باعث شده تن به این ماجرا بدهند و نقش های مکمل هم بپذیرند. البته برخی از آنها به نقش های مکمل دسته چندم رضایت نمی دهند و با اعتماد به نفسی که دارند، موفق شده اند نقش های کمی بلندتر بگیرند که یکی از این افراد شاخص و قدیمی اسدا… یکتاست که در بیش از ۶۰ فیلم و سریال بازی کرده است که از کارهای تلویزیونی او می توان به«هزاران چشم» و «چاق و لاغر» اشاره کرد. البته کارگردانان هم باید این افراد را دست کم نگیرند تا عرصه ای فراهم شود تا آنها هم مثل پیتر هایدن دینکلیج بازیگر سریال بازی تاج و تخت که امروز در دنیا به شهرت رسیده است، بتوانند توانمندی هایشان را به منصه ظهور برسانند. همین موارد بهانه ای شد تا ما به سراغ این افراد برویم و از آنها بپرسیم چطور علاقه مند به دنیای بازیگری شدید؟ چه نقش هایی به دلتان مانده که دوست داشتید بازی کنید، اما شرایط آنها برایتان فراهم نشده است؟ در حال حاضر چه کاری در نوبت پخش دارید؟ درآمدتان چقدر است و آیا از همین شغل امورات زندگی را می گذرانید؟ از این که همیشه نقش های تکراری بازی می کنید، خسته نشدید؟
سال ۱۳۴۳ شاگرد مغازه زرگری بودم تا این که یکی از روزها خبر آوردند که عمویم فوت شد، اما صاحبکارم به من اجازه مرخصی نمی داد. تا این که به بهانه چای آوردن برای صاحبکارم در رفتم. بعد از آن دیگر به آنجا نرفتم چون علاقه زیادی به تئاتر داشتم. برای تماشای تئاتر به خیابان لاله زار می رفتم، اما نمی توانستم پول بلیت بپردازم و چون ریزه میزه بودم، یک روز تصمیم گرفتم از لای جمعیت یواشکی برای دیدن تئاتر بروم. همان طور میان جمعیت بودم که آقای عبدی، مسوول تئاتر پارس مچم را گرفت و بعد از این که متوجه شد به تئاتر علاقه زیادی دارم، پذیرفت و اجازه داد برای دیدن تئاتر بروم، اما گفت حتما بعد از تماشای تئاتر پیشش بروم؛ دوباره می خواستم فرار کنم و پیشش نروم. تا این که آقای عبدی مرا دید و پیشنهاد بازی در تئاتر را داد. راستش خیلی خوشحال شدم. اصلا فکر نمی کردم او می خواهد من را به بازی دعوت کند و از همان زمان وارد عرصه بازیگری شدم و در سریال ها و فیلم های زیادی بازی کرده ام.
خیلی دلم می خواهد نقش دو شخصیت را بازی کنم که هنوز پیشنهاد نشده است؛ یکی نقش نابیناست و دیگری فردی که مشکل ذهنی دارد.
من شغل دیگری به غیر از بازیگری ندارم. مسلما دستمزدها کفاف زندگی را نمی دهد. گرچه سینما کمک حال است، اما شرایط اقتصادی هم خوب نیست و تورم روز به روز بالاتر می رود و همه چیز گران است. من خانه ام ورامین است. وقتی بخواهم برای بازی به تهران بیایم، فقط ۷۰ درصد دستمزد روزانه ام را برای خرج رفت و آمد باید بدهم. خب خودتان قضاوت کنید چطور باید زندگی ام را بچرخانم.
مسلما من هم دلم نمی خواهد نقش های تکراری بازی کنم. کدام بازیگری دلش می خواهد نقش های تکراری بازی کند، اما کارگردانان باید پیشنهادهای خوب بدهند؛ ضمن این که کارگردانان فقط از نام هنرپیشه های قدیمی استفاده می کنند.
سال ۱۳۷۶ وارد عرصه بازیگری شدم. یکی از همسایه ها به نام رحمان تقی پور در برنامه صبح بخیر ایران فعالیت هنری داشت. یک روز او به بچه های کوچه پیشنهاد کرده بود می خواهد یک فیلم کوتاه از فوتبال بازی کردن آنها بگیرد و در برنامه صبح بخیر ایران پخش کند. راستش وقتی شنیدم این فرصت را برای بچه های محل فراهم کرده و به من هیچ پیشنهادی نداده، کمی دلخور شدم و پیش اش رفتم و گفتم که چرا چنین پیشنهادی به من نداده است! او هم پاسخ داد که این کلک را به بچه های محل زده تا واکنش من را بداند، چون شک و تردید داشت که با من مطرح کند. من هم بعد از شنیدن این حرف خیلی خوشحال شدم و با کمال میل پذیرفتم. در ابتدا در برنامه عید آمد عید آمد شبکه سه حضور داشتم و بعد هم در برنامه صبح بخیر ایران قطعات نمایشی بازی می کردم. در این برنامه نقش ای کیوسان را داشتم. البته تا به امروز در سریال های زیادی بازی کردم. به عنوان مثال در سریال موج و صخره نقش طلبکار را داشتم یا در سریال افسانه هزارپایان بازی کردم. البته با مسابقه مسیر طلایی به اوج رسیدم و در حال حاضر هم سریال دوقلوها را روی آنتن شبکه دو دارم. اما گاهی آنقدر پیشنهادهای دم دستی شده که رویم نمی شود درباره اش بگویم.
مسلما خیلی دلم می خواهد نقش های محوری بازی کنم. از خدایم است، اما نقش های محوری به ما پیشنهاد نمی شود. این در حالی است که من ارشد سینما را می خوانم. خیلی دلم می خواست در سریال های مختارنامه و یوسف پیامبر (ع) بازی می کردم، اما پیشنهاد نشد. در حالی که پیتر هایدن دینکلیج جزو کوتاه قامتان است که با بازی در سریال های مهم همچون تاج و تخت خوش درخشیده است.
من در این مدت بیکار ننشسته ام و یک فیلم به نام کابوس ساخته ام که مراحل تدوین را سپری می کند. داستان این فیلم درباره زندگی یک زوج کوتاه قامت است. این فیلم را برای شرکت در جشنواره های فیلم ساخته ام.
سال ۱۳۷۶ که کارم را شروع کردم به ازای هر روز بازی ۵۰۰۰ تومان دریافت می کردم. ولی در حال حاضر روزی ۲۰۰ هزار تومان. واقعا با این تورم این مبلغ خیلی کم است. در حالی که من با جان و دل بازی می کنم و همه انرژی ام را برای کار می گذارم.
مسلما هیچ بازیگری دوست ندارد نقش تکراری بازی کند. من هم دوست ندارم. با این که از شبکه های ماهواره ای به من پیشنهاد کارهای طنز شده است، اما قبول نکردم؛ چون دلم می خواهد در کشورم باشم و در اینجا بازی کنم. ضمن این که من زندگی سختی هم داشتم و فرزند شهید هستم و در بمباران، پدر و مادر و دو خواهرم را از دست دادم.
از سال ۷۲ به واسطه پیشنهاد دوستان وارد این کار شدم و تا امروز هم در سریال هایی همچون فکر پلید، زمستانه، لبخند پیروزی و… بازی کردم. همچنین در برنامه های کودک مجید قناد هم حضور داشتم. فعالیتم را در این عرصه ادامه داده ام.
راستش همیشه نقش های کمدی به ما سپرده می شود. خیلی دلم می خواهد نقش جدی بازی کنم. مطمئن هستم از عهده آن بر می آیم.
در حال حاضر در سریالی بازی نکردم، اما در کنار بازیگری موسسه فرهنگی هنری دارم که مدیر عامل آن هستم. در این موسسه اجرای برنامه های جشن برای سازمان ها را قبول می کنیم. خوشبختانه رزقی هم برای بقیه شده است.
من فقط به واسطه بازیگری نمی توانم چرخ زندگی ام را بچرخانم و در کنار بازیگری و موسسه فرهنگی هنری، رستوران کوتاه قامتان را دارم که ۹۵ درصد پرسنل این رستوران کوتاه قامتان هستند.
من هم دوست ندارم نقش های تکراری بازی کنم، اما ما مقصر نیستیم کارگردانان و تهیه کنندگان نقش های تکراری به ما پیشنهاد می دهند.
یکی از کوتاه قامتان با نمکی که امروز کنارمان نیست، رشید اصلانی یا همان سمندون معروف است که بچه ها در دهه ۷۰ از او خاطرات زیادی دارند. او در سریال سمندون به نویسندگی، کارگردانی و بازیگری ناصر هاشمی بازی کرد که حسابی خوش درخشید و توانست دل مخاطبان را ببرد. این بازیگر در زمان بازی در این سریال ۶۵ سال داشت و البته طاس هم بود، اما جلال الدین معیریان با گریم، چهره او را بسیار شیرین و دوست داشتنی کرده بود. او چند سال بعد از این محبوبیت بر اثر سکته مغزی دار فانی را وداع گفت.
اصلانی در ۱۷ سالگی به تئاتر دهقان رفت و اغلب در نمایش های کمدی بازی کرد سپس فعالیتش را در تئاترهای دیگری از جمله فردوسی و جامعه باربد ادامه داد. او در زمینه آکروبات نیز فعال بود. این بازیگر به ورزش زیبایی اندام پرداخت و مطبوعات ورزشی آن روزها به دلیل ویژگی های جسمانی اش به او لقب «آقا کوچولوی جهان» را دادند.
او همچنین در فیلم های تبلیغاتی زیادی بازی کرد، اما فعالیتش در تلویزیون بسیار محدود بود و سریال سمندون باعث شد مدتی نامش بر سر زبان ها بیفتد. اصلانی در فیلم های سوته دلان، کمال الملک و دلشدگان (علی حاتمی)، ناصرالدین شاه آکتور سینما، هامون (داریوش مهرجویی) و… ظاهر شد و آخرین نقش سینمایی اش در عشق طاهر (محمدعلی نجفی، ۱۳۷۸) بود.
راستش من علاقه ای به مصاحبه ندارم، ولی دلم می خواهد چند جمله ای از طرف من بنویسید. این که من نسبت به دوستان و همکارانم که وارد عرصه بازیگری شدند، انتقاد دارم، چون هر نقشی را می پذیرند و این درست نیست. همیشه از این مساله رنج می برم. معتقدم ما هنرور نیستیم. لطفا با تاکید هم این جمله را بنویسید. حق ماست که نقش های خوب بگیریم، چرا باید تن بدهیم و نقش کلفت و نوکر بگیریم؟ شما نگاهی به پیتر هایدن دینکلیج داشته باشید تا ببینید که این بازیگر چه بازی درخشانی در سریال تاج و تخت دارد. می دانید دلیلش چیست؟ فقط این که صبوری کرده و تن به هر نقشی نداده است. من هم معمولا صبوری می کنم تا نقش های کوتاه نگیرم. دلم نمی خواهد هنرور باشم.
در سریال ستایش ۳ بازی کردم که آماده پخش است. همچنین در سریال دنیای گمشده هم نقش خوبی داشتم که آن هم هنوز از شبکه دو پخش نشده است. در سریال همسرایی هم بازی کردم که آن هم در نوبت پخش است.
من شغل دیگری به غیر از بازیگری ندارم و در کنار بازیگری، دستیار تهیه و دستیار کارگردان هم هستم. از درآمدم هم راضی هستم. خدا را شاکرم که درآمدم بد نیست و می توانم زندگی ام را بچرخانم.
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- مراسم خاکسپاری نصرتالله وحدت برگزار شد
- تصویری از بهرام رادان و بازیگر قدیمی سینما پشت صحنه «چهارراه استانبول»
- تقدیر از اسدالله یکتا بازیگر پیشکسوت در روزنامه قانون + عکس
- عکسی از سه بازیگر قدیمی سینمای ایران/ این قاب روزگاری گیشه بی پایان سینما بود
- نوشته اسدالله یکتا خطاب به قالیباف: مأمورانت در شهرداری بساط کوچکم را بردند
- عکسی از اسدالله یکتا بر سر مزار محمدعلی فردین
- اسدالله یکتا و همسرش به کربلا مشرف میشوند
نظر شما
پربازدیدترین ها
- وقتی زن تبدیل به «ناموس» میشود/ نگاهی به فیلم «خورشید آن ماه»
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- اختصاص سینماسینما/ سه فیلم ایرانی در جشنواره فیلمهای برتر سال ۲۰۲۴ مجله تله راما
- تاریخچه سریالهای ماه رمضان از ابتدا تاکنون/ در دهه هشتاد ۴۰ سریال روی آنتن رفت
- درباره «قهوه پدری»؛ قهوه بیمزه پدری
آخرین ها
- «انسان سالم»؛ زنِ سالم
- «لیلی و مجنون»؛ داستانی که در هر عصر روایان خویش را میطلبد
- جشنواره فیلم جهانی آسیایی به «در آغوش درخت» جایزه داد
- انتشار اولین تصویر سعید آقاخانی و آناهیتا افشار در «خاتی»
- نمایش مستند «کارون – اهواز» در جشنواره نیجریهای
- مراسم رونمایی از کتاب «بیتا؛ درختها ایستاده میمیرند» / گزارش تصویری
- درباره آثار ایرج رامینفر/ تکیه بر پشتوانه نظری، برای رسیدن به نقاط قوت
- در آستانه سالگرد درگذشت بیتا فرهی؛ «بیتا؛ درختها ایستاده میمیرند» رونمایی شد
- پایان کار مجید زینالعابدین؛ سرپرست بنیاد سینمایی فارابی منصوب شد
- موتمن: سردر سینماهای کشور شبیه تئاتر بولینگ عبدو شده است/ فارابی را تعطیل کنید
- مستند لهستانی از جشنواره هلندی جایزه گرفت/ ایدفا برندگان خود را شناخت
- بخش رسمی جشنواره کن شروع به کار کرد
- نکوداشت مقام فرهنگی و هنری علی اکبر صادقی؛ هنرمندی که هنر و اندیشه اش رنگ کهنگی نمی گیرد
- چهاردهمین حضور بینالمللی «آخرین حرکت»؛ فیلم شهاب حسینی در بخش اصلی فستیوال بزرگ سالرنو ایتالیا
- انتخاب هیات رییسه جدید انجمن تهیهکنندگان مستقل سینما
- رقابت ۲۸۵ فیلم در ۳ بخش انیمیشن، مستند و بینالمللی اسکار نود و هفتم
- حضورهای بین المللی فیلم کوتاه تامینا
- گلدن گلوب اعلام کرد؛ وایولا دیویس جایزه سیسیل بی دمیل ۲۰۲۵ را میگیرد
- درباره «قهوه پدری»؛ قهوه بیمزه پدری
- «کارون – اهواز» در راه مصر
- اختتامیه جشنواره «دیدار» ۱۷ دی برگزار خواهد شد
- اختصاص سینماسینما/ سه فیلم ایرانی در جشنواره فیلمهای برتر سال ۲۰۲۴ مجله تله راما
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ «مجمع کاردینالها»؛ موفقیت غیرمنتظره در گیشه و جذب مخاطبان مسنتر
- مدیر شبکه نسیم توضیح داد؛ مهران مدیری، جنابخان، فرزاد حسنی و چند برنامه دیگر
- تاکید بر سمزدایی از سینما و جشنواره فجر/ علیرضا شجاع نوری: ادغام جشنوارهی ملی و جهانی فجر سیاسیکاری بود
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ جادوی «شرور»؛ داستانی از دوستی، تفاوتها و مبارزه با تبعیض
- برای پخش در سال ۲۰۲۵؛ پسر شاهرخ خان برای نتفلیکس سریال میسازد
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ «گلادیاتور ۲»؛ بازگشتی باشکوه به کُلُسیوم و سنت حماسههای سینمایی
- اعلام نامزدهای چهلمین دوره جوایز انجمن بینالمللی مستند/ محصول مشترک ایران و انگلیس در شاخه بهترین مستند کوتاه
- اصغر افضلی و انیمیشن «رابینهود» در تازهترین قسمت «صداهای ابریشمی»