یک کارشناس بینالمللی سینمای ایران در متنی تحقیقاتی نوشت که «از ۲۰۲ جایزه دریافتی سینمای ایران در بخش بازیگری در ۴۴ سال اخیر، ۷۰ جایزه توسط بازیگران زن و ۶۰ جایزه توسط بازیگران مرد دریافت شده است.»
محمد اطبایی به بهانهی دویست و دومین جایزه بینالمللی بازیگری سینمای ایران در ۴۴ سال اخیر متنی تحقیقاتی را منتشر کرد که در ابتدای آن، این تحقیق را به بازیگران هنرمند سینمای ایران به ویژه فاطمه معتمدآریا تقدیم کرده است.
متن این تحقیق بدین شرح است: «اولین جایزه بازیگری بینالمللی سینمای ایران را عزتالله انتظامی در سال ۱۳۵۰ و برای فیلم “گاو” ساخته داریوش مهرجویی از جشنواره فیلم شیکاگو دریافت کرد و پس از ۴۴ سال، دویست و دومین جایزه بازیگری بینالمللی سینمای ایران را فاطمه معتمدآریا چندی پیش برای فیلم “نبات” از جشنواره فیلم داکا به خود اختصاص داد.
بهروز وثوقی دومین جایزه دورهی بازیگری بینالمللی سینمای ایران را در سال ۱۳۵۱ و برای فیلم “داش آکل” ساخته مسعود کیمیایی در جشنواره فیلم تاشکند در شوروی سابق گرفت و خود وی در سال ۱۳۵۴ جایزه بهترین بازیگری مرد جشنواره فیلم هند را برای“تنگسیر” ساخته امیر نادری دریافت کرد.
مری آپیک برای فیلم “بن بست” در جشنواره مسکو و گیتی پاشایی برای فیلم “سفر سنگ” در جشنواره قاهره دیگر دریافتکنندههای جایزههای بازیگری سینمای ایران در سالهای پیش از انقلاب بودند.
اولین جایزه بازیگری در بعد از انقلاب را جمشید مشایخی برای فیلم “پدربزرگ” ساخته مجید قاری زاده” از جشنواره فیلم پیونگیانگ کره شمالی در سال ۱۳۶۶ دریافت کرد و همین جشنواره در سال ۱۳۷۱، علیرضا خمسه را برای فیلم “آپارتمان شماره ۱۳” ساخته یدالله صمدی شایسته جایزه بازیگری خود دانست.
اما در سال ۱۳۷۲ یکی از معتبرترین جایزههای بین المللی بازیگری سینمای ایران را نیکی کریمی با دریافت صدف نقرهای بهترین بازیگر زن جشنواره فیلم سن سباستین اسپانیا در فیلم “سارا” ساخته داریوش مهرجویی رقم زد و همان سال نیکی کریمی در جشنواره فیلم سه قاره نانت نیز جایزه مشابهی را برای فیلم “سارا” دریافت کرد.
فاطمه معتمد آریا با دریافت ۱۱ جایزه مستقل بازیگری، پرافتخار ترین بازیگر ایرانی در عرصههای جهانی است و پس از وی ساره بیات با دریافت ۹ جایزه، شامل ۵ جایزه مستقل و ۴ جایزه مشترک با دیگر بازیگران یک فیلم، در جایگاه بعدی قرار دارد.
لیلا حاتمی با ۸ جایزه از رویدادهای بین المللی شامل ۴ جایزه مستقل و ۴ جایزه مشترک در جایگاه سوم است. پرویز پرستویی و نیکی کریمی (شامل یک جایزه مشترک) هر یک با ۶ جایزه در جایگاه چهارم افتخار آفرینان عرصه بازیگری در صحنههای جهانی قرار دارند.
گلشیفته فراهانی با ۵ جایزه، فرامرز قریبیان، حمید فرخ نژاد، ترانه علیدوستی و طنار طباطبایی با ۴ جایزه، بهروز وثوقی، حسین محجوب، رضا ناجی، مریلا زارعی و علی شادمان (بازیگر کودک فیلم زمانی برای دوست داشتن) نیز ۳ جایزه بین المللی به خود اختصاص دادهاند.
از مجموعه ۲۰۲ جایزه بازیگری فیلمها و فیلمسازان ایرانی، ۲۸ جایزه در جشنوارههای ایرانی در خارج از ایرانی نصیب سینمای ایران شده است و ۸ جایزه نیز توسط بازیگران غیر ایرانی در آثار سینماگران ایرانی کسب شده است که باید به جایزه بهترین بازیگری جشنواره فیلم کن به ژولیت بینوش برای فیلم “کپی برابر اصل” ساخته عباس کیارستمی در سال ۱۳۸۹ و همین جایزه برای برنیسبژو برای فیلم “گذشته” ساخته اصغر فرهادی در سال ۱۳۹۲ اشاره داشت.
از ۲۰۲ جایزه دریافتی سینمای ایران در ۴۴ سال اخیر، ۷۰ جایزه توسط بازیگران زن و ۶۰ جایزه توسط بازیگران مرد دریافت شده است. بازیگران زن ۵ جایزه را به طور مشترک با یکدیگر (آنسامبل) دریافت داشته و بازیگران مرد نیز ۱ جایزه مشترک و گروهی دریافت کردهاند.
مجموعه بازیگران زن و مرد یک فیلم ۴ جایزه مشترک گرفته و مجموعه بازیگران کودک یک فیلم نیز ۲ جایزه جهانی دریافت داشتهاند.
از میان ۲۰۲ جایزه بین المللی بازیگری سینمای ایران، ۳۱ جایزه توسط ۲۱ نا بازیگر و بازیگر کودک دریافت شده و ۱۷۱ جایزه توسط بازیگران حرفهای سینمای ایران کسب شده است.
کشور آمریکا با ۲۹ جایزه، هند با ۲۲ جایزه، روسیه با ۲۰ جایزه، فرانسه با ۱۸ جایزه، کانادا با ۱۵ جایزه، ایتالیا با ۸ جایزه، اسپانیا با ۷ جایزه و کره شمالی با ۶ جایزه، بیشترین توجه را به بازیگران فیلمها و فیلمسازان ایرانی داشتهاند.
از میان معتبرترین جایزههای بازیگری سینمای ایران باید به ۳ خرس نقرهای جشنواره فیلم برلین اشاره داشت که اولی نصیب رضا ناجی در سال ۱۳۸۶ برای فیلم “آواز گنجشکها” ساخته مجید مجیدی و دو جایزه خرس نقرهای بهترین بازیگران مرد و زن فیلم “جدایی نادر از سیمین” ساخته اصغر فرهادی در سال ۱۳۸۹ شد.
حمید فرخنژاد نیز در سال ۱۳۷۹ جایزه معتبر بهترین بازیگری جشنواره فیلم کارلوویواری جمهوری چک را برای فیلم “عروس آتش” ساخته خسرو سینایی دریافت کرد و لیلا حاتمی هم در سال ۱۳۸۱ جایزه بهترین بازیگر زن را برای فیلم “ایستگاه متروک” ساخته علیرضا رییسیان در جشنواره فیلم مونترال گرفت.
فرامرز قریبیان با فیلم “رقص در غبار” ساخته اصغر فرهادی در جشنواره مسکو ۱۳۸۲، حمید فرخنژاد با فیلم طبل بزرگ زیر پای چپ” ساخته کاظم معصومی در جشنواره مسکو ۱۳۸۴، فاطمه معتمد آریا با فیلم “اینجا بدون من” ساخته بهرام توکلی در جشنواره مونترال ۱۳۹۰ پس آن جایزه معتبر هانری لانگلوآ در بهمن ماه همان سال، لیلا حاتمی با فیلم “پله آخر” ساخته علی مصفا در جشنواره کارلووواری ۱۳۹۱، نگار جواهریان با فیلم “ملبورن” ساخته نیما جاویدی در جشنواره ماردلپلاتا سال ۱۳۹۳ و سه جایزه بازگران ایرانی در مراسم جایزه سینمای آسیا و پاسیفیک در بریسبان استرالیا توسط رضا ناجی، مریلا زارعی و فاطمه معتمد آریا از دیگر جوایز معتبر جهانی سینمای ایران محسوب می شوند.
۳۲ جایزه بازیگری سینمای ایران با فیلم کوتاه و سریالهای تلویزیونی و بزرگداشتها و یا توسط یک سینماگر خارجی بوده است و جایزههای یک عمر دستاورد هنری بازیگران سینمای ایران شامل جایزه بنیاد آیلکس برای فاطمه معتمد آریا در سال ۱۳۸۰، جایزه جشنواره وزول در اسفند ماه ۱۳۸۳ برای عزت انتظامی (که هزارمین جایزه بین المللی سینمای ایران نیز بود)، جایزه بنیاد آیلکس برای نیکی کریمی در سال ۱۳۸۴، جایزه جشنواره توکیو فیلمکس برای بهروز وثوقی در سال ۱۳۹۱، جایزه الله مراد رشتیانی در جشنواره عدم خشونت اربیل عراق در سال ۱۳۹۱جایزه گوهر خیراندیش در جشنواره فیلم های ایرانی تورنتو در سال ۱۳۹۲ بودهاند.
تاکنون ۹۲ کارگردان فیلمهای بلند سینمایی از رویدادهای بین المللی خارج از ایران جایزه بازیگری دریافت داشتهاند که اصغر فرهادی با ۱۲ جایزه در راس این فهرست قرار دارد.
منبع: ایسنا
پس از وی مجید مجیدی با ۱۰ جایزه بازیگری برای آثار خود قرار دارد، رضا میرکریمی با ۶ جایزه بازیگری و رسول صدر عاملی و عباس رافعی با ۵ جایزه در جایگاه بعدی حضور دارند.
داریوش مهرجویی، ابراهیم فروزش و محمد علی طالبی هر یک ۴ جایزه جهانی برای بازیگران خود به دست آوردهاند و پوران درخشنده، رخشان بنی اعتماد، تهمینه میلانی، عزیزالله حمید نژاد، مانی حقیقی و نرگس آبیار هر کدام ۳ جایزه بازیگری برای فیلمهای خود دریافت کردهاند.»
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- امروز، روز ملی سینما نیست!
- «پیر پسر» در جشنواره لوکا/ فیلمی با بازی لیلا حاتمی و حامد بهداد مسافر ایتالیا شد
- معرفی بازیگران فیلم جدید حمید نعمتالله
- جایزه بهترین فیلم سینمای جهان در جشنواره گالوِی به «پیر پسر» رسید
- رقابت «پیر پسر» در جشنواره ایرلندی
- چشیدن طعم نابرابری/ نگاهی به فیلم «عامهپسند»
- «عامه پسند» اکران آنلاین میشود
- معرفی داوران جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی
- فیلم ترنس مالیک به جشنواره کن نرسید/ لیلا حاتمی با مریم مجدلیه به ونیز میرود؟
- با بازی لیلا حاتمی و حامد بهداد؛ «پیر پسر» برگزیده روتردام شد
- علیرضا خمسه: سینما براساس عشق بوجود آمده است/ طنز یک مسئله ادبی و کمدی یک مقوله نمایشی است
- «تهران سیمین»؛ داستانِ تهرانی که فاطمه معتمدآریا تجربه کرده است!
- فصل دوم «بگو بخند» تولید میشود/ معرفی داوران
- بیتا فرهی به خانه ابدی بدرقه شد
- گنجینه «علیرضا خمسه» در موزه سینما راه اندازی شد
نظر شما
پربازدیدترین ها
- وقتی زن تبدیل به «ناموس» میشود/ نگاهی به فیلم «خورشید آن ماه»
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- اختصاص سینماسینما/ سه فیلم ایرانی در جشنواره فیلمهای برتر سال ۲۰۲۴ مجله تله راما
- بخش رسمی جشنواره کن شروع به کار کرد
- درباره آثار ایرج رامینفر/ تکیه بر پشتوانه نظری، برای رسیدن به نقاط قوت
آخرین ها
- آغاز دور جدید حراج شمارههای رند همراه اول
- میزبانی جشنواره تورین از سه فیلم ایرانی
- روایتی عاشقانه از زهره ومنوچهر
- فروش «گلادیاتور» به ۲۲۰ میلیون دلار رسید/ «شرور» در هفته اول اکران صدرنشین گیشه جهانی سینما شد
- «جسدهای جاندار» در گالری ثالث؛ آثار مسعود کیمیایی تماشایی میشود
- «سلام آنا» به جشنواره داکا میرود
- جایزه فرانسویها برای «در سرزمین برادر»
- دومین جایزه بینالمللی یک بازیگر در یک هفته؛ فروغ قجابگلی، بهترین بازیگر جشنواره آمریکایی شد
- درخواست هواداران: هنگام تماشای فیلم «شرور» فعلاً همخوانی نکنید
- داستان کوتاه/ بومرنگ
- دعوت دبیر جشنواره جاده سبز از مستند سازان
- گزارشی از فیلمهای پرمخاطب جهانی؛ ۱۰ فیلم پرفروش سال ۲۰۲۴ همه دنباله هستند!
- فصل سوم «آقای قاضی» ساخته میشود/ تولید سیتکام در دستور کار سیمرغ
- گزارشی از گیشه سینماها؛ ۳ فیلم کودک و نوجوان در میانِ ۵ فیلم صدرنشین گیشه در هفته گذشته
- بیست و سومین جشن حافظ برگزیدگانش را شناخت/ تقدیر از یک عمر فعالیت هنری مرتضی عقیلی
- «انسان سالم»؛ زنِ سالم
- «لیلی و مجنون»؛ داستانی که در هر عصر روایان خویش را میطلبد
- جشنواره فیلم جهانی آسیایی به «در آغوش درخت» جایزه داد
- انتشار اولین تصویر سعید آقاخانی و آناهیتا افشار در «خاتی»
- نمایش مستند «کارون – اهواز» در جشنواره نیجریهای
- مراسم رونمایی از کتاب «بیتا؛ درختها ایستاده میمیرند» / گزارش تصویری
- درباره آثار ایرج رامینفر/ تکیه بر پشتوانه نظری، برای رسیدن به نقاط قوت
- در آستانه سالگرد درگذشت بیتا فرهی؛ «بیتا؛ درختها ایستاده میمیرند» رونمایی شد
- پایان کار مجید زینالعابدین؛ سرپرست بنیاد سینمایی فارابی منصوب شد
- موتمن: سردر سینماهای کشور شبیه تئاتر بولینگ عبدو شده است/ فارابی را تعطیل کنید
- مستند لهستانی از جشنواره هلندی جایزه گرفت/ ایدفا برندگان خود را شناخت
- بخش رسمی جشنواره کن شروع به کار کرد
- نکوداشت مقام فرهنگی و هنری علی اکبر صادقی؛ هنرمندی که هنر و اندیشه اش رنگ کهنگی نمی گیرد
- چهاردهمین حضور بینالمللی «آخرین حرکت»؛ فیلم شهاب حسینی در بخش اصلی فستیوال بزرگ سالرنو ایتالیا
- انتخاب هیات رییسه جدید انجمن تهیهکنندگان مستقل سینما