فرانک آرتا در شرق نوشت :
تاریخ سینما گواه این ادعاست که سازوکار چرخه تولید یک فیلم؛ از ابتدای قلمیشدن یک ایده تا اکران آن برای نمایش به مردم در سالنهای سینما، فرایندی سهل و ممتنع بوده. چهبسا در این مسیر ایدههایی ناب به ورطه نابودی غلتیده و درعینحال هم نمونههایی وجود داشته که شعلههای خلاقیت یک نگرش بهگونهای زبانه کشیده که جریانهای هنری را رقم زده است. بنابراین جدا از بحثهای زیباییشناسانه که معمولا در جایگاه ارزشهای هنری یک اثر تقسیمبندی میشوند، مدیریت و واژه دقیقتر آن؛ یعنی تهیهکنندگی و اساسا «تهیهکننده» در حیات و ممات یک فیلم نقش بسزایی دارد. به همین دلیل همواره موضوع تهیهکنندگی در سینمای ایران مورد بحث و جدل بوده؛ چه آن زمان که برخیها معتقد بودند سینمای ایران یکسره دولتی است و بالطبع تهیهکننده دولتی بر تارک این سینما حکمرانی میکند و چه این روزها که صحبت از بخش خصوصی و تهیهکننده خصوصی مطرح میشود، اما آنچه واضح و مبرهن بوده، سینمای ایران در گستره حیات خود از کمبود تهیهکنندگان کاربلد رنج کشیده؛ همانگونه که در تبوتاب فیلمنامههای وزین و بدیع است! حال این بحث را در کنار معضل اخیر؛ یعنی ورود سرمایههای مشکوک و تهیهکنندگان معلومالحال تازهورود قرار دهید و از این منظر به عمق فاجعه بنگرید!
برای تشریح این موضوع بد نیست به سخنان یکی از فعالان صنفی توجه کرد. یونس صباحی، بازرس «انجمن مدیران تولید سینما»، اخیرا در گفتوگویی با «ایلنا» عنوان کرده که «یکی از مشکلات سینمای ما حضور افرادی است که تهیهکننده نیستند و به دلیل آنکه پول دارند خودشان را بهعنوان تهیهکننده به سینما قالب کردهاند و به نوعی تهیهکننده قلابی هستند! این گروه، چون از سرمایه خوبی برخوردار هستند، تصور میکنند میتوانند در سینما هر کاری انجام دهند، درحالیکه این رفتار آنها، نظم کلی سینما را بههم میزند و باید با وضع قوانین، جلوی بروز بینظمیها را گرفت».
پرداختن به کلیدواژه «تهیهکنندگان قلابی» میتواند ما را به مختصات این معضل نزدیک کند. به عبارت دقیقتر، هرچند که بحث ورود سرمایههای مشکوک مدتهاست که سینمای ایران را درگیر خود کرده و بیان چنین جملاتی، موضوع تازهای نیست، اما آنچه که پیگیری این موضوع را لازم و ضروری میکند، پرداختن به «چگونگی» ورود افراد مشکوک با سرمایههای کلان به سینماست که همواره بحثهای زیادی را دامن زده.
در مواجهه با این موضوع نخستین سؤال این است که اساسا نقش سازمان سینمایی وزارت ارشاد در قبال این افراد چیست؟ مگر قرار نبود که ارشاد از نقش تصدیگری فاصله بگیرد و بر نقش حمایتی – نظارتی خود مؤکد شود؟ چگونه است که ارشاد در دادن مجوزهای ساخت و نمایش فیلمها و موارد دیگر مسئولیت مستقیم دارد، اما درباره حضور افراد سودجو خیر؟ مگر «استعلام» فعالیت افراد شاغل در سینما از سوی آن وزارتخانه پیگیری نمیشود؟ … شاید پاسخ این است که این موارد به خانه سینما احاله شده … با این پاسخ باید پرسید که «خانه سینما» چگونه تاکنون نتوانسته مانع حضور چنین افرادی شود؟ … واقعیت این است که این بحث هم سهل است و ممتنع، چراکه افراد سودجو حتما چراغسبزی از برخی از افراد در سینما دیدهاند که به راحتی وارد این فضا میشوند … خب اگر این افراد قابل شناسایی هستند، چرا معرفی نمیشوند؟ اگر هم شناسایی نشدهاند، آیا ارادهای برای معرفی آنها وجود دارد؟ و … چگونه میشود که این افراد سودجو یا تهیهکنندگان قلابی به راحتی وارد سینما شدهاند و جدا از ضربهزدن به حیثیت افراد فرهنگی شاغل در سینما، چرخه اقتصادی را به انواع آلودگیها مبتلا میکنند؟!
به نظر میرسد حتما برای کاملشدن این چرخه مسئلهدار، فرایندی در پشت صحنه در جریان است که هم افراد داخل و خارج از سینما را درگیر میکند. اما سؤال این است چرا؟ …
واقعیت این است که در مقایسه با صنایع و دیگر موارد چرخه اقتصادی سینما خیلی بالا نیست! پس چرا سودجویان علاقهمند به حضور در این فضا هستند؟ …
دیگر اینکه ارقام پیشنهادی آنقدر وسوسهانگیز هستند که بسیاری از عوامل و بهخصوص بازیگران در مقابل آن سر خم میکنند؟ … چرا وضعیت اشتغال سینما باید آنقدر نابرابر باشد که به قول آقای صباحی؛ «فقط ۲۰ درصد اعضای صنوف شغل دائم دارند»!
اصلا سؤال اصلی این است که گرانکردن ساخت فیلم در ایران به سود چه کسانی است؟ آیا مگر غیر از این است که با گرانشدن هزینههای ساخت فیلم نخستین قربانیان، مغزهای اندیشهورز، جوانان و اصولا افراد خلاق بدون پشتوانه و دارای ایدههای نوجو هستند که به مسلخ نابودی میروند؟ آیا جز این است که سینمای مستقل، به نفس افتاده و در حال احتضار است؟! در نهایت عدالت در کجا قرار میگیرد؟
تکمله:
در فروردینماه امسال خبری منتشر شد با این محتوا که «مدتی است صنوف چهارگانه تهیهکنندگان سینمایی در تلاش هستند تا زیر یک چتر واحد قرار بگیرند و بتوانند در یک راستا و با قوانین مشترک فعالیتهای خود را ادامه دهند و نقطه پایانی بر فعالیتهای صنفی موازی در این حوزه پرچالش بگذارند. در همین راستا، یک تیم ۱۲ نفره از تهیهکنندگان سینمای ایران که عضو صنوف مختلف تهیهکنندگان هستند، مسئولیت این کار را برعهده گرفتهاند؛ در روزهای اخیر این تیم آییننامهای را برای حرفه تهیهکنندگی آماده کرده که در آن قوانین و ویژگیهای لازم برای تهیهکنندگی سینما به طور کامل تشریح شده است. بر اساس این آییننامه و قوانینی که بر مبنای آن طراحی و تأیید شده، تهیهکنندگان واقعی سینما شناسایی میشوند و در نهایت اساسنامهای بر مبنای آییننامه اولیه، جهت شکلگیری صنف واحد با هدف یکپارچهسازی صنوف تهیهکنندگی نوشته میشود. طبق این اساسنامه، فهرست اسامی کسانی که واجد شرایط تهیهکنندگی در سینما هستند به زودی اعلام خواهد شد. طبق اعلام سیدضیاء هاشمی، دبیر شورای یکپارچگی تهیهکنندگان سینمای ایران، مسئولان سازمان سینمایی تنها تا پایان فروردینماه ۹۸ به صنوف چهارگانه تهیهکنندگی مهلت داده بودند تا ذیل چتر واحد گرد هم بیایند».
سؤال این است که نتیجه این یکپارچگی چه شد؟ آیا تهیهکنندگان به اتحاد رسیدهاند؟ و…

لینک کوتاه
مطالب مرتبط
نظر شما
پربازدیدترین ها
- تاریخچه سریالهای ماه رمضان از ابتدا تاکنون/ در دهه هشتاد ۴۰ سریال روی آنتن رفت
- نگاهی به «عروج» به بهانه زادروز لاریسا شپیتکو/ لحظه روبرو شدن با «خود»
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- یک جایزه برای آیدا پناهنده؛ جشنواره فرانسوی به «در انتهای شب» جایزه داد
- سکانس طلایی/ تصنیف نارایاما
آخرین ها
- رکوردشکنی «پایتخت ۷» در تلوبیون؛ ۳۳۰ میلیون دقیقه تماشا و ۶۶۰ هزار کاربر همزمان
- فوت بازیگر آمریکایی؛ ریچارد چمبرلین درگذشت
- بزرگداشت رخشان بنیاعتماد برگزار شد
- نگاهی به فیلم عزیز؛ فیلمی قابل احترام
- عیدی ویژه همراه اول بهمناسبت عید فطر
- پرفروشهای سینما در هفته اول نوروز/ هیچ کدام از فیلمهای نوروزی، یک میلیون تماشاگر نداشتند
- آکادمی اسکار عذرخواهی کرد
- «میراث» در جشنواره هاتداکس رقابت میکند
- تازهترین ساخته هادی محقق به چین میرود/ اولین حضور جهانی «دِرنو» در جشنواره پکن
- یک جایزه برای آیدا پناهنده؛ جشنواره فرانسوی به «در انتهای شب» جایزه داد
- یک واکنش دیرهنگام؛ بیانیه آکادمی داوری در پی خشونت علیه برنده اسکار
- پس از ۴ دهه برگزاری در یوتا؛ جشنواره ساندنس به کلرادو میرود
- فرشته سقوط کرده/ نگاهی به فیلمنامه «هیات منصفه شماره ۲» با بررسی عناصر مشترک درامهای دادگاهی
- «داستان سلیمان»؛ یک داستان واقعی از هزاران پناهجوی جهان
- «یک نبرد پس از دیگریِ» دیکاپریو کوتاهتر شد!
- یک عشق بی رحم،مجازات اعدام را در بریتانیا لغو کرد
- اکران آنلاین «زودپز» در شبکه نمایش خانگی
- نتفلیکس با «صد سال تنهایی» به یک رمان کلاسیک «غیرقابلاقتباس» جان میبخشد
- «ذهن زیبا»؛ اتفاقی زیبا در تلویزیون
- اسرائیل، کارگردان برنده اسکار را بازداشت کرد
- یک جایزه برای مجری اسکار؛ کونان اوبراین، جایزه مارک تواین را گرفت
- برای دستاوردهای یک دهه فعالیت حرفهای؛ بالاترین تجلیل سینمایی بریتانیا از تام کروز
- داوری فیلمساز ایرانی در جشنواره مورد تایید اسکار
- نگاهی به «اکنون»/ هنرِ شنیدن
- «بیگانه» کامو مقابل دوربین کارگردان فرانسوی میرود
- «روایت ناتمام سیما» قاچاق شد/ علیرضا صمدی: خواهش میکنم نسخه غیرقانونی را نبینید
- نقدچیست؟ منتقدکیست؟
- نوروز موسیقایی با فیدیبو؛ برنامه فستیوال موسیقی «گوشه» اعلام شد
- دارن آرونوفسکی میسازد؛ اقتباس سینمایی از رمان «کوجو»
- «بیصدا حلزون»؛ تلخی میان تصمیم و تسلیم