مهرداد رایانی مخصوص مجری کارشناس بخش تئاتر «چشم شب روشن» شنبه شب میزبان مرضیه برومند و امیر مشهدی عباس برای گفتگو درباره وضعیت نمایش کودکان بود و با حسن دادشکر نیز به صورت تلفنی گفتگو کرد.
به گزارش سینماسینما، در برنامه شب گذشته «چشم شب روشن»، مهرداد رایانی مخصوص به گفتگوی تلفنی با حسن دادشکر نویسنده و کارگردان تئاتر پرداخت.
دادشکر در این برنامه گفت: «ما تعداد زیادی فارغ التحصیل رشته تئاتر داریم که وقتی از دانشگاه بیرون می آیند، کاری ندارند. همچنان علاقهمندانی هستند که خودجوش کار می کنند.»
او افزود: «متاسفانه وضعیت تئاتر کودک علی رغم تلاش هایی که توسط موسسات و سازمانهایی مثل کانون، شهرداری، آموزش و پرورش و وزارت ارشاد اسلامی مرکز هنرهای نمایشی و حوزه هنری می شود و هر کدام از اینها ارزش خودشان را دارند و زحماتی کشیده اند، خوب نیست و اینکه بخواهیم آنها را هماهنگ کنیم ممکن نیست.»
این پیشکسوت تئاتر کودک یادآور شد: «اگر تئاتر کودک سرپا است، به صورت خودجوش سرپا است و عده ای علاقهمند از جان و زندگی گذشته خودشان را وقف این کار کرده اند.»
دادشکر تأکید کرد: «بنابراین سازمانها، موسسات یا دولت و مجلس در سیاستگذاری های کلان فرهنگی کشور باید تصمیم اساسی و بنیادین بگیرند. من در سالهای بعد از انقلاب همیشه گفته ام دولت در سرمایه گذاری فرهنگی بایستی فرهنگ را جزو سرمایه هایی بداند که ۲۰ سال بعد نتیجه می گیرد. مثل احداث پالایشگاه یا کارخانه می ماند.»
او ادامه داد: «ما نسلی را امروز هدایت و راهنمایی می کنیم و غیرمستقیم آموزش می دهیم که دو دهه بعد جوانی خواهد شد که زندگی خود را مدیریت و اداره می کند و در مقابل پدیده های فرهنگی درست انتخاب می کند. متاسفانه حالا تئاترها کیفیت مناسبی ندارند.»
این کارگردان نمایش عروسکی افزود: «کارهای کانون در تاریخ فرهنگی ایران ماندنی است اما متاسفانه بودجه چنین ارگان هایی هرسال کاهش پیدا می کند. وضعیت کیفی تئاتر کودک و نوجوان رو به قهقرا می رود و بازی ها، استفاده از موسیقی و… بسیار نازل است و به سمت شو می رود.»
دادشکر تصریح کرد: «ما در سالهای گذشته کمتر سعی کرده ایم تماشاگر تئاتر تربیت کنیم. مدام فعالیت ها شروع وسپس قطع شده اند و ادامه پیدا نکرده اند. چرا تلویزیون از دهه ۶۰ به بعد دیگر کار کودک نمی کند؟ چرا برنامه های کودک ما شده آن آقایی که در شبکه یک است و اسمش را یادم رفته است. من برنامه های تلویزیونی کودک همه شبکه ها را می بینم. اینها دارند سلیقه بد تربیت می کنند. همه بر مبنای یک کلیشه و فرمول است. آبروی گروه بااستعداد فتیله را هم دارند می برند. تلویزیون شورا یا کارشناسی ندارد اینها را بررسی کند؟ شما وقتی اول برنامه به بچه ها می گویید یک جیغ و یک هورا بکشید، آن بچه در طول برنامه باید چند تا جیغ و هورا بکشد؟ او دیگر انرژی ندارد حرف شما را گوش کند!»
در ادامه مرضیه برومند درباره این حرف دادشکر که آثار از کیفیت برخوردار نیستند، گفت: «به قول معروف هرچقدر پول بدهی همان قدر آش می خوری، وقتی پول نیست کار حقیر و بعد فقیر می شود. وقتی سالن نیست دو سه نمایش پشت سر هم اجرا می شود؛ این یکی دکورش را برمیدارد، آن یکی میگذارد.»
برومند افزود: «در کار برای کودک یکی از عناصر مهم این است که باید به تخیلات او عینیت ببخشی و همه چیز زیبا باشد، پر از نور و رنگ و جذابیت باشد. در همان جشنواره هم ما تلاش کردیم بودجه ها به ۱۲ میلیون برسد، اما باز هم چطور می شود با این هزینه دکور و موسیقی و بازیگر و… یک نمایش را تامین کرد؟ همه خیلی به من ارادت دارند و در کودکی آثار مرا دیده اند، اما پول نمی دهند!»
مشهدی عباس نیز بیان کرد: «تئاتر کودک ایران چیزی از تئاتر دنیا کم ندارد. ما فقط امکاناتمان کم است، تهران ۶۰۰ سالن دارد که ۳۵ تای آن را هم به ۳۵ گروه کودک و نوجوان نمی دهند که اجرا کنند. نیاز تئاتر اصلا برای آموزش و پرورش جدی نیست. در حالی که ما یک بار اجرای درس تاریخ را در قالب نمایش برای دانش آموزان تجربه کردیم و به گفته معلمان معجزه ای در آموزش این درس رخ داد.»
او افزود: «وقتی شما تاثیرگذارترین هنر دنیا را برای تاثیرپذیرترین مخاطب دنیا اجرا کنید، معلوم است که معجزه می شود. بچه هایی بودند که لکنت زبان یا رفتارهای غلط داشتند و با نمایش درمان شدند. اما آموزش و پرورش اصلا اعتقادی به این موضوع ندارد.»
کارگردان نمایش «ژنرالها» ادامه داد: «تئاتر کودک و نوجوان به این نیاز دارد که حمایت شود. یکی از بزرگترین مشکلات ما این است که ما برای این تئاتر، هیچ رسانه و حمایت رسانه ای نداریم. ما حتی منتقد تئاتر کودک و نوجوان نداریم.»
مشهدی عباس همچنین به دشواری های تولید نمایش برای کودکان اشاره و اظهار کرد: «من برای روز بهداشت، پیشنهاد دادم که نمایشی اجرا کنیم که هزینه اش ۱۰۰ میلیون تومان می شد اما با این پیشنهاد موافقت نشد و در عوض ۲۵۰ میلیون تومان به خریداری مسواک هایی اختصاص پیدا کرد که هیچ کدام استفاده نشد. بچه ها در خانههایشان مسواک دارند!»
برومند در این باره گفت: «مسئولان ما بی سلیقه هستند. زمانی که من داشتم «خونه مادربزرگه» را می ساختم، یک مسئول اسمش را نبری مرا از تلویزیون اخراج کرد! من نامه اش را دارم که او نوشته بود من زیر استاندارد هستم و چرا گذاشته اند سری دوم آن مجموعه را بسازم. مسئولان در سلیقه و شناخت ابزاری که می توانند در جهت اهدافشان به کار ببرند، ضعیف هستند. همه کارها را هم زودبازده می خواهند و برنامه ریزی ندارند.»
در ادامه مشهدی عباس با اشاره به اینکه در دانشگاه ها هم هیچ برنامه ای برای تئاتر کودک و نوجوان وجود ندارد، تصریح کرد: «فارغ التحصیلان برای اینکه کارشان را شروع کنند، سراغ تئاتر کودک و نوجوان می آیند! در صورتی که این اشتباه است!»
برومند در پایان گفت: «تمام ناهنجاری های فرهنگی که متاسفانه در این روزهای ما فراوان است و باعث به هم ریختن خیلی چیزها شده است، می تواند خیلی مفید و ساده و با هزینه هایی کمتر از آنچه تبعات این اتفاقات می بلعد، از طریق هنر تئاتر و سینما به بچه ها انتقال داده شود.»
مشهدی عباس نیز در پایان تأکید کرد: «ما اگر بدانیم تئاتر کودک و نوجوان چه معجزهای برای بچهها می کند، از آن غافل نخواهیم بود.»
«چشم شب روشن» به تهیهکنندگی امیر قمیشی و با اجرای محمد صالح علا، شنبه تا چهارشنبه هر شب ساعت ۲۳ از شبکه چهار سیما روی آنتن میرود.
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- مرضیه برومند: من تنـدم اما تندرو نیستم
- مرضیه برومند از استعفایش میگوید؛ تناقصهای درونی خانه سینما/ خودداری سازمان سینمایی از پرداخت بودجه
- با اعلام هیات رییسه خانه سینما؛ استعفای مرضیه برومند پذیرفته شد
- دشمنان متجدد داریوش مهرجویی و مرضیه برومند
- داوران بخش ملی و بینالملل جشنواره۳۵ فیلم کودک معرفی شدند
- مشاور اقتصادی خانه سینما منصوب شد
- عرضه مستندی درباره محمد صالحعلا/ به امید بهبودی حال کارگردان اثر
- سعید رشتیان در مراسم اهدای نشان عالی خورشید مطرح کرد: باید بیشتر به سمت حرفهای شدن در سینمای مستند پیش برویم/ افزایش توجه بر تهیهکنندگی سینمای مستند
- انتقاد برومند و عسگرپور از مواضع خزاعی/ ماهیت «خانه سینما» چیست؟
- تبریک انجمن بازیگران سینمای ایران به مرضیه برومند
- مرضیه برومند مدیرعامل خانه سینما شد
- نظر متناقض تهیهکننده و کارگردان «کلیله و دمنه» درباره پایان این مجموعه
- مشکل «کلیله و دمنه» حل شد/ انتشار قسمت جدید با مجوز ساترا
- معرفی هیات داوران دو بخش جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان
- «شهرک کلیله و دمنه» توقیف شد
نظر شما
پربازدیدترین ها
- ردپای یک کارگردان مؤلف / نگاهی به فیلمهای کوتاه سعید روستایی
- وقتی زن تبدیل به «ناموس» میشود/ نگاهی به فیلم «خورشید آن ماه»
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- موقعیت فیلمهای ایران و سینماگران فراملی در فرانسه
- با نظرسنجی از ۱۷۷ منتقد فیلم؛ نشریه ایندی وایر برترینهای سال ۲۰۲۴ سینما را معرفی کرد
آخرین ها
- نکوداشت زنده یاد اکبر عالمی و بزرگداشت مهدی رحیمیان در آیین معرفی برندگان هفتمین جایزه پژوهش سال سینما
- با پیشتازی «۴۷» و «مخفیانه»؛ نامزدهای جوایز اسکار سینمای اسپانیا معرفی شد
- همزمان با سالگرد اولین نمایش عمومی «قیصر»؛ بزرگداشت مسعود کیمیایی برگزار میشود
- دو خبر از جشنواره بینالمللی تئاتر فجر؛ زمان بازبینی حضوری و انتخاب نهایی آثار بخش دیگرگونههای نمایشی/ آغاز ثبتنام اصحاب رسانه و منتقدان
- برگزاری نمایشگاه پشت دریای وهم
- حضور همراه اول با مجموعهای از سرویسهای فناورانه در نمایشگاه تلکام ۲۰۲۴
- بازگشت جنابخان به تلویزیون همراه با محسن کیایی
- «در آغوش درخت» بهترین فیلم بلند سینمای جهان جشنواره هندی شد
- نکوداشت خسرو خسروشاهی در جشنواره فیلم رشد
- «شهر خاموش» و «شناور» در شبکه نمایش خانگی
- به پاس یک عمر دستاورد سینمایی؛ خرس طلایی افتخاری برلین به تیلدا سوئینتون اهدا میشود
- کنسرت نمایش ایرج، زهره، منوچهر / گزارش تصویری
- حقایقی درباره محمد نوری به بهانه سالروز تولد او/ مردی که از شکست هراس نداشت
- ذلت ماندن یا لذت رفتن و رستن!
- جدول فروش سینمای ایران در آخرین روز پاییز/ پنج فیلمی که از ابتدای امسال بیش از ۱۰۰ میلیارد فروختند
- نمایش «دِویل» تمدید شد/ آغاز اجرای نمایش «تشنگان» از ۴ دی
- شایعه فروش آثار تجسمی مربوط به فروغ فرخزاد و سهراب سپهری/ سریال و فیلم مستند سهراب و فروغ به زودی کلید میخورد
- نامزدی یک فیلم کوتاه ایرانی-آمریکایی در جوایز آکادنی فیلم سوئد
- نشست خبری بزرگداشت فروغ فرخزاد / گزارش تصویری
- درباره سه مستند سینماحقیقت/ از جسارت نمایش عریان اعتیاد تا عشق به سینما در اتاق آپارات
- به خاطر نقش برجسته در صنعت سینما؛ کریستوفر نولان و همسرش، شوالیه و بانوی فرمانده شدند
- چرا «لیلی» سریال «داییجان ناپلئون» زشت بود؟/ پاسخ ناصر تقوایی را بخوانید
- «تیآرتی» ترکیه آغاز به کار کرد؛ صداوسیما هنوز در فکر سانسور است
- سیمرغ مردمی به جشنواره فیلم فجر بازگشت
- بستههای ویژه شب یلدای همراه اول با هدیه دیجیتال معرفی شد
- آنونس رسمی عاشقانه «عزیز» رونمایی شد
- با نظرسنجی از ۱۷۷ منتقد فیلم؛ نشریه ایندی وایر برترینهای سال ۲۰۲۴ سینما را معرفی کرد
- احمد رسولزاده و «بنهور» در بیست و هفتمین قسمت «صداهای ابریشمی»
- درباره «بی همه چیز»؛ درامی پیچیده با شخصیتهایی چندلایه
- نشست «شاهد عینی» / گزارش تصویری