شارلیز ترون در فیلم «هیولا» پس از اینکه مورد آزار جنسی و تجاوز مردی قرار میگیرد، عصیان میکند و از آن به بعد تصمیم به انتقام از مردان دیگری از این جنس میگیرد؛ نقشی که ترون را برای بازی در آن به اسکار بهترین بازیگر زن هم رساند.
کلید اولیه فیلم «بیخوابی» با آزار جنسی و سپس قتل یک دختر ۱۷ ساله زده میشود. یکی از محورهای اصلی فیلم «اسپلیت» هم دختری است که از قربانیهای آزار و اذیت است.
هالیوود بجز فیلمهای فراوانی از این دست حالا یک هفتهای میشود که قصههایش را از جلوی دوربین به پشت دوربین و در دنیای واقعی منتقل کرده و نشان داده همه آن اذیت و آزارهای جنسی و تجاوز و سوءاستفاده شرم آور از قدرت، حقیقتی ترسناک است. آن هم نه توسط بیمارانی از طبقات فرودست و با زندگی مشقت بار و شرایط روحی نامتعادل بلکه در پوشش افرادی خوشنام، موجه و محبوب و دوستداشتنی در صنعت سرگرمی و هالیوود.
بهدنبال گزارش اخیر نیویورکتایمز که در آن درباره سه دهه آزار و اذیتها و تجاوزهای هاروی واینستاین، تهیهکننده بزرگ هالیوود نسبت به برخی بازیگران زن سینما از جمله آنجلینا جولی و گویینت پالترو پرده برداری شده، موج بیسابقهای از افشاگری درباره این سوءاستفاده از قدرت در هالیوود به راه افتاده است. بعد از هاروی واینستاین، بن افلک، روی پرایس و الیور استون هم از انتقاداتی در این مورد در امان نماندند و درباره بیاخلاقیهای آنها هم افشاگری شد.
این حجم از افشاگری و برملاکردن انحرافات شخصیتی چند چهره سرشناس هالیوود و دنیای سرگرمی، آن هم در کمتر از یک هفته، هم باعث تعجب و حیرت همگانی بویژه در میان خود فعالان و علاقهمندان سینما شده و هم سبب شده تا دیگر قربانیان جنایتهای اخلاقی دیگر صنعت سینما هم در ادامه جرات پیدا کنند و دست به اقدامات شجاعانه و افشاگریهای بیسابقهای بزنند. در صورت ادامه این روند که بعید هم نیست، هالیوود و صنعت فیلمسازی از گزند این رسوایی در امان نخواهد بود و میتواند متحمل ضربات غیرقابل جبران مادی و معنوی شود؛ هالیوودی که برخی فیلمهایش پر از صحنههای برهنگی و تجاوز و آزارجنسی است و از کنار این عناصر، دلارها به جیب میزند، حالا خودش گرفتار آن روی سکه این ماجرا شده است.
شیطانی در لباس تهیهکننده
هاروی واینستاین، تهیهکننده فیلمهایی چون شکسپیر عاشق، دار و دستههای نیویورکی و مالنا پس از این رسوایی نهتنها از کمپانی خودش «واینستاین» ـ توسط برادرش و هیات مدیره ـ اخراج شده، دیگر جایی هم در میان آکادمی اسکار ندارد و بتازگی از آنجا هم اخراج شده است.
درادامه تبعات این ماجرا روزگذشته امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه هم اعلام کرد نشان لژیون دونور از واینستاین که دارای فساد اخلاقی است پس گرفته میشود. به محض افشاگری نیویورکتایمز و اعتراف قربانیان آزارجنسی و تجاوز، برخی چهرههای سرشناس هالیوودی که از دوستان واینستاین بهشمار میروند، طی صحبتهایی علیه رفیق و همکار قدیمی خود موضع گرفتهاند.
جورج کلونی، مریل استریپ، کیت وینسلت، بری لارسن، مارک روفالو، جودی دنچ، جنیفر لارنس و پاتریشیا آرکت از جمله سینماگران مطرحی هستند که سابقه همکاری در چند فیلم را با واینستاین دارند. آنها ضمن محکوم کردن اقدامات غیراخلاقی و شرمآور دوست تهیهکننده خود، افشاگری قربانیان جنسی این ماجرا را «شجاعانه» توصیف کردند. هر چند به نظر میرسد اگر بخواهیم موشکافانه تر به این مساله نگاه کنیم، به نوعی پای کسانی هم که اقدام دوست قدیمی خود را محکوم کردهاند، در ماجرا گیر است، حتی با وجودی که ممکن است بعضی از آنها حالا که موضوع بیخ پیدا کرده و به یک رسوایی عظیم تبدیل شده، تظاهر به بیاطلاعی از شخصیت واینستاین میکنند. گمانهزنی بدبینانهاش این است برخی ستارههای زن سینما که اقدامات افشاگرانه همکارانشان را «شجاعانه» توصیف میکنند، خود از ترس آبرو حرفی نمیزنند و از چگونگی پیشرفتها و موفقیتهای احتمالی توسط آقای تهیهکننده چیزی نمیگویند. در این صورت پای بازیگر محبوب و اهل خانوادهای چون مریل استریپ که واینستاین را خدا خوانده و در فیلمهایی چون «بانوی آهنین» و «آگوست: اوسیج کانتی» با او همکاری کرده بود هم در این ماجرا باز است. همینطور جودی دنچ که در چند فیلم با واینستاین همکاری کرده و حتی بهدلیل ارادت فراوان، نام این تهیهکننده را روی بدنش خالکوبی کرده است!
بیاخلاقی کارگردان آرگو
از متهمان اخیر این موج رسوایی هالیوودی، بن افلک بازیگر و کارگردان سینما است. جالب اینجاست که او جزو افرادی بود که درباره بیاخلاقیهای واینستاین به اظهارنظر پرداخت، اما بلافاصله خودش هم متهم به بیاخلاقی و اذیت و آزار جنسی شد. افلک که در ایران بیشتر با کارگردانی فیلم ضدایرانی «آرگو» شناخته میشود، در سال ۲۰۰۳ یک بازیگر و مجری تلویزیونی به نام هیلاری برتون را مورد اذیت و آزار جنسی قرار داد. این افشاگری را برتون در همین چند روز گذشته انجام داد. افلک البته به محض افشاگری این خانم، صمیمانه از رفتار نادرستی که درباره او انجام داد، عذرخواهی کرد. هر چند این پوزش، نمیتواند بدگمانی عمومی را که حالا نسبت به او ایجاد شده برطرف کند. جالب اینجاست جورج کلونی هم یکی از تهیهکنندههای «آرگو» بود که اشاره شد دوستی دیرینی با واینتساین داشت. البته هنوز مورد مشکوکی درباره این چهره سرشناس گزارش نشده، شاید هم قربانیان آزار و اذیتهای احتمالی را بهخاطر خوشتیپی و محبوبیت کلونی زیرسبیلی رد کرده باشند! اما نکته جالب دیگری هم هست که نشان از دوستی افلک و واینستاین دارد و آنها از جمله در «شکسپیر عاشق» با هم همکاری داشتند. همان فیلمی که بازیگر نقش اصلی زن آن، گویینت پالترو بود و پس از سوءاستفاده جنسی واینستاین بود که موفق به دریافت این نقش مهم و بعد پیشرفت در ادامه کار سینما شد. همانطور که میبینید، ریزبینی و موشکافی در شناسنامه برخی فیلمهای مشهور هالیوودی، میتواند مناسبات خطرناک و غیراخلاقی مختلفی را برملا کند.
از الیور استون تا وودی آلن
یکی دیگر از متهمان جریان شکل گرفته یک هفته اخیر هالیوود، الیور استون است. کارگردان بزرگ آمریکایی که اتفاقا ساخت آثاری ضدسیاستهای آمریکایی از جمله «جوخه»را در کارنامه دارد. او جزو معدود کسانی بود که در اظهارنظر درباره واینستاین، به همدردی با او پرداخت، اما بلافاصله با افشاگری یک بازیگر و مدل به نام کری استیونز مجبور به عقبنشینی از این حمایت ضمنی شد. استیونز پردهبرداری کرد که استون سالها قبل او را مورد تعرض جنسی قرار داده بود. این طرز تلقی البته غیرمنصفانه است، اما راستش همان موقع که استون در فیلم «دوربرگردان» نقش یک قربانی جنسی را به جنیفر لوپز داده بود باید شستمان از انحراف اخلاقی این فیلمساز خبردار میشد!
روی پرایس، مدیر ارشد اجرایی آمازون هم از دیگر افراد بانفوذی است که در همین چند روز متهم به سوءاستفاده از قدرت و آزار و اذیت جنسی شده. این افشاگری تقریبا همه فعالیتهای زیرمجموعه او را تحتالشعاع قرار داده و حتی باعث شد مراسم فرش قرمز جدیدترین فیلم سینمایی وودی آلن، «چرخ فلک» ـ که استودیو آمازون پخشکننده آن است ـ هم لغو شود. نکته جالب اینجاست که بعید نیست بزودی پای این فیلمساز محبوب سینما هم به این ماجراهای افشاگری باز شود. او در سالهای دور در این زمینه حاشیهساز شده بود؛ درست وقتی که تصمیم گرفت با دختری که او را همراه همسرش میا فارو به فرزندخواندگی قبول کرده بود، روی هم بریزد و بعد با طلاق فارو با دخترشان ازدواج کند! احتمالا قربانیان احتمالی آلن، همه سوءاستفادهها را بهخاطر نمک و نبوغ او بخشیده باشند. آن کلاف پیچیده و دومینوی روابط مشکوک هالیوودی، درباره «چرخ فلک» فقط بهوجود وودی آلن و روی پرایس منوط نیست و باید به حضور کیت وینسلت بازیگر نقش اصلی فیلم هم اشاره کرد؛ کسی که سابقه چند همکاری با واینستاین را از جمله در فیلم بیپروای «کتابخوان» دارد.
صنعت سینمای جهان در بهت
اگرچه فعلا این هالیوود است که دارد با این رسوایی دست و پنجه نرم میکند و فعلا و احتمالا تا آیندهای نامعلوم تاوان میدهد، اما این افشاگریها باعث شده صنعت سینما در دیگر نقاط جهان هم مبهوت این موضوع باشد و فعالان و علاقهمندان این عرصه را متوجه این مساله کند که افراد بانفوذ زیادی هستند که بیشرمانه از قدرت و سرمایه و نام و اعتباری که دارند سوءاستفاده میکنند. سینمای ایران شریفتر از این حرفهاست که حتی بتوان این بدنامی را در حوالی آن متصور شد، با این حال نمیتوان منکر وجود افراد سودجو و منحرف در این خصوص هم بود. بنابراین لزوم نظارت اخلاقی بر آن توسط دستگاههای متولی و نظارتی بیش از همیشه ضروری بهنظر میرسد. همه امیدواریم که با پایبندی افراد صاحب قدرت در این سینما و هر سینمای دیگری در هر نقطه از جهان، شاهد سلامت و امنیت اخلاقی در پشتصحنه و خود فیلمها و آثار نمایشی باشیم.
واکنش زرد دیوانه به رسوایی واینستاین
در میان همه اظهارنظرها در چند روز اخیر، شاید یکی از جالبترین واکنشها مربوط به زرد دیوانه، یعنی ترامپ، رئیسجمهور آمریکا باشد. او پس از مطلع شدن از این ماجرا گفت: «من سالهاست هاروی واینستاین را میشناسم. اصلا تعجب نکردم.» این اظهارنظر از این منظر که او همجنس خود را خوب میشناسد، قابل تامل است. ترامپ هم تا دلتان بخواهد حتی بیشتر از واینستاین از قدرت و سرمایهای که دارد سوءاستفاده کرده و تا به حال افراد زیادی درباره او افشاگری کردهاند. ضمن اینکه برداشت دیگری هم از این اظهارنظر وجود دارد و او به نوعی کنایهای را حواله هالیوود کرده؛ جایی که از زمان نامزدی او در انتخابات تا دوران ریاست جمهوری همواره مواضع تندی علیه ترامپ گرفته است. ترامپ در واقع بهنوعی خواسته به هالیوودیها بگوید که اول خودتان را جمع کنید!
منبع: جام جم
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- در یک اظهار نظر غیرمنتظره؛ اولیور استون «شرور» را بهترین فیلم ۲۰۲۴ دانست
- وودی آلن صداپیشه انیمیشن «صندلی آقای فیشر» میشود
- هم زمان با اکران جدیدترین فیلمش؛ وودی آلن: عشق فیلمسازی از بین رفته است
- عذرخواهی الیور استون از سازندگان «باربی»
- فیلم باید به دل بنشیند/ گفتگوی اختصاصی با فوزی بن سعید عضو هیئت داوری جشنواره ونیز ۲۰۲۳
- کدام فیلمها به جشنواره ونیز میروند؟
- زمان برگزاری کنفرانس مطبوعاتی جشنواره کن اعلام شد/ لیست احتمالی فیلمها
- فوت بازیگر فیلم «نجات سرباز رایان»/ تام سایزمور درگذشت
- نام فیلم جدید وودی آلن اعلام شد/ «کودتای شانس» در بازار برلین
- الیور استون رئیس داوران جشنواره عربستان شد/ یک فیلم ایرانی در رقابت
- نسخه ویژه نابینایان «نیمه شب در پاریس» با صدای داریوش کاردان منتشر میشود
- وودی آلن: هیجان فیلمسازی از بین رفته است
- اختصاصی سینماسینما/ الک بالدوین سهشنبه با وودی آلن مصاحبه میکند
- نگاهی به ۲ کتاب خواندنی از «وودی آلن» در ۸۶ سالگی اش
- رکوردشکنی فیلم «سریع و خشمگین۹» در دو روز
نظر شما
پربازدیدترین ها
- حتی نام ایران او را به گریه میانداخت/ داور زنده زنده دق کرد
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- تاریخچه سریالهای ماه رمضان از ابتدا تاکنون/ در دهه هشتاد ۴۰ سریال روی آنتن رفت
- عشق و پساعشق/ چند نکته درباره فیلم سینمایی «نبات» به کارگردانی پگاه ارضی
- اختصاصی سینماسینما/ تازهترین فیلم کارگردان افغانی تبار در مسابقهی جشنواره برلین
آخرین ها
- معرفی نامزدهای تمشک طلایی؛ «جوکر ۲» با ۷ نامزدی پیشتاز بدترینهای سال شد
- غولی که دنیای سرگرمی را میبلعد/ آیا درآمد نتفلیکس در سال جدید بیشتر از ۴۰ میلیارد دلار میشود؟
- نشریه ورایتی پیشبینی کرد؛ انیمیشن ایرانی نامزد جایزه اسکار میشود
- مراسم رونمایی و اکران فیلم مستند «آواز باد» / گزارش تصویری
- به بهانه سریال «زخم کاری»/ فقط خشونت است و حرص و آز
- فوت برنده جوایز اسکار، کن و سزار؛ برتراند بلیه درگذشت
- نشان ویژه «روابطعمومی پیشگام در کاربرد هوش مصنوعی» به همراه اول اعطا شد
- «جن زدگان» ایبسن روی صحنه تئاتر شهرزاد میرود
- با موافقت شورای پروانه فیلمسازی؛ مجوز ساخت سینمایی برای ۶ فیلمنامه صادر شد
- صداپیشه «مهمونی» به «۱۰۰۱» پیوست
- تنها یک فیلم کوتاه، سهم سینمای ایران در برلین؛ فیلمهای جشنواره برلین ۲۰۲۵ اعلام شد
- جوایز سینمایی لومیر اهدا شد؛ ۵ جایزه به «امیلیا پرز» رسید/ «دانه انجیر معابد» بهترین محصول مشترک اروپا شد
- به بهانه تبلیغات «کیولین» و «بنمانو» در سریال «قهوه پدری» مهران مدیری؛ جایی که برندها به قلب داستان میرسند
- هتتریک دیزنی در ۲۰۲۴/ فروش «موآنا ۲» از مرز یک میلیارد دلار گذشت
- نمایندگان جدید وزارت ارشاد در شورای صدور مجوز ساترا معرفی شدند
- «تاری» در راه لهستان
- نکوداشت خسرو سینایی برگزار شد؛ سینماگری که فردگرا و خودنما نبود
- مراسم جوایز «جوی» برگزار شد/ هاپکینز، فریمن و دیگر ستارهها در عربستان
- هوشنگ مرادی کرمانی: هیچ وقت مُهر سیاسی نخوردم و نمیخورم
- آغاز به کار نخستین نمایشگاه «اهواز پترواکس» با حضور همراه اول
- جزئیاتی درباره «۱۰۰۱ قاب»؛ قصه شهرزاد و هزار و یک شب در جشنواره برلین
- ویژگیهای تفکری که سینما را از بنبست و سکون نجات داد
- «خائن کشی» آنلاین میشود
- مستند «در میان امواج» و روایتی زنانه از جنوب ایران
- جوآن پلورایت درگذشت
- معرفی داوران دو بخش چهل و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر
- شهرام میراب اقدم درگذشت
- «عزیز»؛ عاشقانهای با طعم آلزایمر/ مجید توکلی: شورای پروانه ساخت منحل شود
- انجمن منتقدان آثار چهل و سومین جشنواره فیلم فجر را داوری میکند
- یک برنده اسکار، رئیس هیات داورانِ جشنواره فیلم کوتاه عباس کیارستمی شد