سینماسینما، حسین سلطان محمدی
اگر این فیلم را ندیدهاید، این نوشته بخشهایی از داستان را لو میدهد
فیلم های هنر و تجربه، همیشه آکنده از نشانه و نماد هستند که گاه به سادگی مورد مداقه و شناسایی هستند. اینکه از درون آن، بتوان هنری و تجربه ای را یافت، به توان صاحب قلم بر می گردد. فیلم «دشت خاموش» از آثاری است که در زمره این آثار، مشاهده شده است. دو تجربه آشکار سینمایی با دیدن آن و یک برداشت سیاسی و اجتماعی، بخشی از آن چیزی است که دیدن این فیلم، برایم ایجاد کرد.
داستان این فیلم در یک کوره آجرپزی در اطراف تهران می گذرد. محیطی بسته و محدود برای کارگران آن دارد و نوعی نیاز بدوی به خوراک و مکان زیست. این مجموعه کارفرمایی دارد که از طریق یک عامل، بر کار کارگران نظارت می کند و مواد غذایی اولیه را برایشان تأمین می کند. دو تجربه عشق و عاطفه در این فیلم بروز یافته که هر دو یادآور دو تجربه بصری دیگر است. یکی، عشق ابراهیم به گوهر، از نوع ممنوعه، زیرا پدر دختر مخالف است. این داستان، همان داستان فیلم «چند متر مکعب عشق» است که چنین عشقی را نشان داد و تمام داستان در توصیف این رابطه بر بستری بسیط، سیر می کرد و در انتها، به دلیل تجربه زیستی کارگردانان آن (برادران محمودی) که یکی از والدین شان ایرانی و دیگری افغانی است و به علت همین هویت دوگانه، سختی های بسیاری را تجربه کرده بودند، به تلخی، بروز نمونه دیگری از عشق میان پسر ایرانی و دختر افعانی در محیط کار را بر نتابیده و آنان را در یک کانتینر مدفون می کنند. اما در «دشت خاموش»، این دو سویه رابطه عاطفی، با یکدیگر فرار می کنند تا به زندگی خودشان برسند، با وجود مخالفت پدر دختر! یک راه حل خلاف شرع و قانون، که البته با وعده کارفرما که کسی را دارد تا آنان را – قطعا به صورت غیرقانونی – به عقد هم درآورد، به ظاهر راهگشای مشکل می شود. عشق دوم، عشق لطفالله به سرور است. لطفالله از بدو تولد تا چهل سالگی، در این کوره زیسته است و عامل داخلی کارفرما در مدیریت این چند خانواده کارگر است. سرور هم یکی از این خانواده هاست که با پسری هشت ساله و بدون شناسنامه آنجا زندگی می کند. در انتهای داستان، لطفالله به لطایفالحیل به کارفرما می فهماند که می خواهد سرور را به عنوان همسر داشته باشد اما کارفرما، این را مناسب ندانسته و سرور هم می گوید صیغه کارفرماست. بدین گونه عشق لطفالله، به کارفرما رسیده است. این هم یادآور فیلم «جمعه» حسن یکتاپناه است که در آن، کارگر افغانی گاوداری، به دختری از روستاهای اطراف دل بسته و از صاحب کار می خواهد که دختر را برایش خواستگاری کند، اما کارفرما، دختر را برای خود برگزیده و کارگر افغانی بی نصیب می ماند و این رابطه، در بستری بسیط، نمایش داده می شود و برنده دوربین طلایی کن هم می شود. یعنی می توان تجربیات طولانی مدت دیگران را به عنوان عناصری کوتاه از یک فیلم جدید دید و در هم آمیخت!
تجربه اش را گفتم و به اصطلاح هنر بیان دیدگاه سیاسی و اجتماعی اش به صورت یک فیلم را هم بنگارم.
محیط داستان، واجد عناصر تکرار شدنی است. به تعداد خانوارهای حاضر در داستان، علت تعطیلی کوره آجرپزی بیان می شود و البته بی خیال راکورد صحنه. بعد از هربار بیان داستان، ماجرای یک خانواده توصیف می شود. که چند نفرند و چگونه در اتاق هایی یک شکل شبیه خانه های سازمانی از نوع کوره های آجرپزی، زندگی می کنند. غذای همه، هنگام ناهار تابستانی، یکی است: آبدوغ خیار. سرپرست خانوار هر کدام یا عنصر اصلی هر خانواده، بعد ناهار، چایی خورده و همه این سرپرستان، به صورت یکسان در گوشه اتاق و کنار سفره، به شکل یکسان با کشیدن ملحفه ای سفید، می خوابند. دوربین به صورت یکسان و پیاپی، قاب حرکتی خود را روی دیوارهای بخش های گوناگون کوره، به جلو برده و ترک ها و فرسودگی این کوره ها را نشان می دهد. به این فرسودگی بیفزایید که در همان سخن حاوی علت تعطیلی، از این گفته می شود که این روزها دیگر کسی آجر نمی خرد و بتن و تیرچه جایگزین شده است. یعنی ضرورت جایگزینی سنت با مدرنیته پیش آمده است. اعضای این چند خانوار، از این محیط با نظام یکسان و تغذیه مشابه و رفتارهای برابر، یکی از کردستان آمده و یکی از مشهد و دیگری از جای دیگر. محیط زیست محدود، ارتباط با بیرون مسدود، تغذیه جیره بندی شده و یخ نیز برایشان از بیرون، با یک گاری و با یک اسب زار و نزار آورده می شود و مانند این. از ابزار زندگی مدرن، از زیست متفاوت یا از علائق متفاوت خبری نیست. برای دنیای داستان، رنگی ندیده اند و فیلم، سیاه و سفید است. که امیدوارم عبارت عکاسان در اینجا وجه المصالحه قرار نگرفته باشد که دنیای عکس سیاه و سفید بسیار متفاوت و برتر از عالم عکس رنگی است! همه این تمهیدات و چینش افراد و عناصر و انتخاب مکان و گفتارها و نتایج، بیانگر این است که در انتهای روایت از این جمود و سادگی باید گریخت و یک روز صبح، همه حرکت می کنند و می روند و البته پیش از همه، گوهر و ابراهیم می گریزند بدون آنکه پدر گوهر واکنشی داشته باشد! رفتاری حاکی از غیرت ابراهیم نسبت به گوهر یا کلماتی چون صیغه یا عرق خوردن و اینها هم به صورت صوری در داستان می آید و می رود همچنان توهین به خلیفه سنی ها، هم در دهان کارفرماست که ابراهیم را از تکرار آن خطاب به کارگران کرد، نهی می کند نیز بیشتر به صورت صوری است. اما برسیم به پایان نامنتظر آن. در حالی که گفته می شود خریداران این کوره، لطفالله را به عنوان نگهبان می خواهند، اما برای لطفالله سرنوشت دیگری رقم زده می شود: خودکشی! لطفالله ۴۰ ساله از بدو تولد اینجا بوده و عامل توزیع نیازمندی های کارگران تحت ستم یا بهتر است بگوییم تحت استثمار. ۴۰ سال سنتی و محدود و مسدود بودن، تمام شد. شما به دیار خود بروید و آنکه اینجا مباشر است هم باید بمیرد. می توان استنباط کرد که دوران سنت (شامل زیست محدود و مسدود نسبت به تحولات بیرونی و پیشرفت دنیا، یا مقید بودن به اصولی چون عقد شرعی و مانند آن) به پایان رسیده، یا گفت سنت زندگی به مدرنیته در حال استحاله است و این روابطی که شما آجرهایش را می سازید دیگر خریدار ندارد یا تهران این گونه را باید ترک کرد و به دیار خود بشتابید. اما نمی توان مانند بعضی سخن ها گفت که چرا ۴۰ را به انگاره های دیگر منتسب می کنید. اینجا ۴۰ سال، بسیار تعبیر دارد. حالا محترمانه و مثبت اندیشانه می گذاریم به حساب هنرمندی کارگردان! قبول حق!
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- «شهر خاموش» و «شناور» در شبکه نمایش خانگی
- «شهر خاموش» بهترین فیلم جشنواره نوستالژیا شد
- سه پوستر فیلم «شهر خاموش» را حذف کردند/ تلاش برخی فیلمسازان برای حذف سینمای ایران از جشنوارههای جهانی
- اکران فیلمی با بازی باران کوثری
- جایزه دستاورد هنری جشنواره فیلم شانگهای به «مرد خاموش» رسید
- رقابت «مرد خاموش» احمد بهرامی در جشنواره شانگهای
- فیلمهای مهرجویی، کیارستمی و دیگران در استرالیا
- تصویر رئالیستی از فقر و طبقه فرودست/ نگاهی به فیلم «دشت خاموش»
- برای فیلم «شهر خاموش»؛ احمد بهرامی بهترین کارگردان شبهای سیاه تالین شد
- حضور سینمای هنروتجربه ایران در سه جشنواره جهانی
- «شهر خاموش» در بخش اصلی جشنواره شبهای سیاه تالین رقابت میکند
- اعلام نامزدهای جشن کارگردانان در بخش «کارگردانان فیلم اولی»
- با بازی نگار جواهریان، لیلی رشیدی و علی باقری؛ «مخاطب» در تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه میرود
- جایزه صلح نروژی به «دشت خاموش» رسید
- احمد بهرامی «شهر خاموش» را میسازد
نظر شما
پربازدیدترین ها
- حتی نام ایران او را به گریه میانداخت/ داور زنده زنده دق کرد
- عشق و پساعشق/ چند نکته درباره فیلم سینمایی «نبات» به کارگردانی پگاه ارضی
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- تاریخچه سریالهای ماه رمضان از ابتدا تاکنون/ در دهه هشتاد ۴۰ سریال روی آنتن رفت
- به بهانه برنامه «جعبه سیاه»؛ کفن و آگهی فوت لیاقت چه کسانی است؟
آخرین ها
- غولی که دنیای سرگرمی را میبلعد/ آیا درآمد نتفلیکس در سال جدید بیشتر از ۴۰ میلیارد دلار میشود؟
- نشریه ورایتی پیشبینی کرد؛ انیمیشن ایرانی نامزد جایزه اسکار میشود
- مراسم رونمایی و اکران فیلم مستند «آواز باد» / گزارش تصویری
- به بهانه سریال «زخم کاری»/ فقط خشونت است و حرص و آز
- فوت برنده جوایز اسکار، کن و سزار؛ برتراند بلیه درگذشت
- نشان ویژه «روابطعمومی پیشگام در کاربرد هوش مصنوعی» به همراه اول اعطا شد
- «جن زدگان» ایبسن روی صحنه تئاتر شهرزاد میرود
- با موافقت شورای پروانه فیلمسازی؛ مجوز ساخت سینمایی برای ۶ فیلمنامه صادر شد
- صداپیشه «مهمونی» به «۱۰۰۱» پیوست
- تنها یک فیلم کوتاه، سهم سینمای ایران در برلین؛ فیلمهای جشنواره برلین ۲۰۲۵ اعلام شد
- جوایز سینمایی لومیر اهدا شد؛ ۵ جایزه به «امیلیا پرز» رسید/ «دانه انجیر معابد» بهترین محصول مشترک اروپا شد
- به بهانه تبلیغات «کیولین» و «بنمانو» در سریال «قهوه پدری» مهران مدیری؛ جایی که برندها به قلب داستان میرسند
- هتتریک دیزنی در ۲۰۲۴/ فروش «موآنا ۲» از مرز یک میلیارد دلار گذشت
- نمایندگان جدید وزارت ارشاد در شورای صدور مجوز ساترا معرفی شدند
- «تاری» در راه لهستان
- نکوداشت خسرو سینایی برگزار شد؛ سینماگری که فردگرا و خودنما نبود
- مراسم جوایز «جوی» برگزار شد/ هاپکینز، فریمن و دیگر ستارهها در عربستان
- هوشنگ مرادی کرمانی: هیچ وقت مُهر سیاسی نخوردم و نمیخورم
- آغاز به کار نخستین نمایشگاه «اهواز پترواکس» با حضور همراه اول
- جزئیاتی درباره «۱۰۰۱ قاب»؛ قصه شهرزاد و هزار و یک شب در جشنواره برلین
- ویژگیهای تفکری که سینما را از بنبست و سکون نجات داد
- «خائن کشی» آنلاین میشود
- مستند «در میان امواج» و روایتی زنانه از جنوب ایران
- جوآن پلورایت درگذشت
- معرفی داوران دو بخش چهل و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر
- شهرام میراب اقدم درگذشت
- «عزیز»؛ عاشقانهای با طعم آلزایمر/ مجید توکلی: شورای پروانه ساخت منحل شود
- انجمن منتقدان آثار چهل و سومین جشنواره فیلم فجر را داوری میکند
- یک برنده اسکار، رئیس هیات داورانِ جشنواره فیلم کوتاه عباس کیارستمی شد
- انتشار فراخوان نخستین جشنواره نمای باران