سینماسینما، حسین آریانی
«صفر تا سکو» متعلق به گونه ای در سینمای مستند موسوم به مستند پُرتره است. مستند پرتره همانطوری که از نامش پیداست مستندی است که به زندگی مشاهیر و افراد سرشناس در رشتههای مختلف میپردازد.
امروزه با فراگیر شدن و گسترش فضای مجازی، متاسفانه بسیاری از مردم خود را بینیاز از مطالعه کتاب می دانند؛ در این میان مستندهای پرتره خوب و با کیفیت این توانایی را دارند که تا اندازه ای نیاز به مطالعه زندگی مشاهیر را برآورده کنند؛ و حتی چنین مستندهایی از این قابلیت برخوردارند که در آینده به عنوان سندهایی موثق و دستِ اول مورد ارجاع پژوهشگران و محققان قرار بگیرند.
«صفر تا سکو» از جمله مستندهای برخوردار از چنین ویژگیهایی است. مستند پرتره ای که روایت گر زندگی پُر فراز و نشیب خواهران ووشوکار (خواهران منصوریان) و مسیر دشوارشان از حضیض تا اوج است.
مستندساز اجتماعی بر خلاف مستندساز پرتره به دلیل تکثر و عدم قطعیت عوامل دخیل در مسائل اجتماعی از آزادی عمل و امکان تفسیر بیشتری برخوردار است. به همین دلیل در مستندهای اجتماعی تفسیر شخصی مستندساز بسیار به چشم می خورد؛ اما در مستند پرتره، مستندساز بیش از ارائه تفسیری شخصی، باید به توصیف صادقانه زندگی شخصیت مورد نظر و انعکاس زاویه دید راستین و حقیقی او به زندگی وفادار بماند.
یک مستندساز پرتره کارآزموده از سطح و ظواهر ژورنالیستی زندگی مشاهیر گذر میکند؛ و توجه خود را به جوهره اصلی سوژه و شخصیت مورد نظر معطوف می کند؛ او حتی با هوشمندی در هنگام کنکاش لایه های درونی زندگی مشاهیر، خویشتندارانه و معتدل عمل می کند و به دام اغراق، گزافه گویی و سانتیمانتالیسم نمی افتد.
سحر مصیبی این نکته مهم و کلیدی را به خوبی در مستند «صفر تا سکو» مد نظر قرار داده و رعایت کرده است. داستان سه خواهر قهرمان در منطقه ای محروم که خود به تنهایی بار مشکلات خانواده را به دوش می کشند، بسیار مستعد برای القای فضا و حال و هوایی سانتی مانتال، اگزوتیک و تلخ، حداقل در بخش هایی از اثر بوده است. اما به جای آن، ما در فیلم در کنار انعکاس صادقانه مشکلات سه خواهر به جز راه و رسم راستین و حقیقی زندگی آنها یعنی صبر، سخت کوشی، امید و تلاش چیز دیگری نمی بینیم.
یا می توان به صحنه ای اشاره کرد که خواهران منصوریان در خیابان های زادگاه شان (شهرستان سمیرم) قدم میزنند و تفاوت و تمایز پوشش ورزشی آنها با لباسِ زنان بومی کاملا به چشم میآید، و این تصاویر با صحبتهای یکی از خواهرها همراه میشود که میگوید، رفت و آمد آنها در شهر با لباس ورزشی در ابتدای فعالیت ورزشیشان، مورد انتقاد اهالی منطقه قرار گرفته بود. این مسئله می توانست با روایتی پُرآب و تاب و تلخ و حتی فمینیستی مبنی بر پایمال شدن حقوق اولیه دخترها در شهرستانی توسعه نیافته و محروم همراه شود؛ اما سحر مصیبی هوشمندانه، اشارهوار از این مسئله گذر می کند؛ و در عوض تمرکزِ فیلمش را بر احترامی می گذارد که پس از قهرمانی خواهرها، جایگزین این انتقادها شده است.
یکی از اولین شروط فاصله گرفتن یک مستند پرتره از یک اثر سطحی، پروپاگاندا و تبلیغاتی و تبدیل شدن آن به یک اثر هنری ماندگار، نگاه منصفانه و غیر جانبدارانه به زندگی مشاهیر است. مستند پرتره، باید انعکاس دهنده واقعیات زندگی شخصیت یا شخصیتهای مورد نظر باشد؛ حتی اگر آن حقایق در تقابل با عُرف، برداشت عمومی یا دیدگاه رسمی قرار بگیرد.
مثلا سالهای طولانی غیبت پدر میتوانست به بیانیه ای تند علیه پدری بی مسئولیت و سنگدل در جامعه ای مردسالار بدل شود؛ و این مسئله با نگاهی قهرآمیز و انتقامجو برای مخاطب توصیف و تشریح شود. اتفاقا شخصیت پدر هم کاملا پتانسیل انعکاس چنین نگاه انتقام جویانه و خشم آلودی را دارد. چرا که او از مهم ترین وظایفش به عنوان یک پدر و یک همسر، شانه خالی کرده و خانواده اش را در اوج مشکلات، تنها گذاشته است. ولی چنین جبهه گیری در فیلم صورت نمی گیرد؛ و خواهرها برخلاف انتظار مخاطب، پس از شنیدن نام پدرشان با چشمانی اشکبار، دلشکسته و البته دلتنگ او، با بزرگواری می گویند که او را بخشیده اند.
یک مستند پرتره به طور معمول بر اساس گفتگوهایی پیرامونِ شخصیت یا شخصیتهای اصلی شکل می گیرد، و ظاهرا گردآوری، ترکیب و تدوین گفتگوها کار آسانی به نظر میرسد. اما در عمل، اینکه حجم بزرگی از مصاحبهها، بدل به ترکیبی جذاب و غیر ملال آور شود و در عین حال بتواند حق مطلب را در مورد شخصیت مورد نظر ادا کند، به آسانی ممکن نیست.
در «صفر تا سکو» اما به جز صحبتهای خواهران منصوریان، گفتگوها به افراد انگشت شماری مثل مادر و همسرِ یکی از خواهرها و چند نفر دیگر محدود شده است. «صفر تا سکو» همچنین قالب گفتگو محورِ مستندهای پرتره رایج با میزانسنهایی ساکن و تکرار شونده را ندارد. به جای آن، پرتره این سه خواهر قهرمان به تدریج و در جریان زندگی خانوادگی و ورزشی آنها و در مقابل دیدگان مخاطب شکل می گیرد.
شاید این گونه به نظر برسد که سحر مصیبی با انتخاب قهرمانانی از یک رشته ورزشی-رزمی نگرانی کمتری بابت ملال آور و تکراری شدن و سکون صحنههای فیلم داشته است. ولی در اصل این کارگردانی خلاقانه و تاثیرگذار خانم مصیبی است که نقش اصلی و کلیدی را در خلق صحنههای پُر حس و حال، پُر تحرک و جذاب فیلم بازی میکند.
«صفر تا سکو» مستند پرترهای است که وجه قهرمانانه شخصیتهایش را بسیار تاثیر گذار، جذاب و هیجان انگیز به تصویر میکشد؛ و این عنصر مهم و کلیدی در ساخت مستند پرترههایی است که در مورد قهرمانان ورزشی ساخته میشوند.
یکی از بهترین سکانسهای «صفر تا سکو» سکانس پایانی آن است. در سکانس پایانی با اوج گیری پرداخت قهرمانانه، دراماتیک و جذاب شخصیتها و برانگیختن احساساتی چون غرور، خوشحالی و تحسین، تجربه ای دلنشین و لذت بخش برای مخاطب و پایانی به یادماندنی برای فیلم رقم می خورد.
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- هومن بهمنش اولین سریال خود را میسازد/ «سواره نظام کوچک» وارد پیشتولید شد
- «اورکا» برنده جایزه بهترین فیلم از نگاه تماشاگران فستیوال دوحه
- تیزر «اورکا» با بازی ترانه علیدوستی منتشر شد
- «اورکا» در موسسه فیلم دوحه پذیرفته شد
- دلیل غیبت «اورکا» در جشنواره فیلم فجر نامه اعتراض آمیز ترانه علیدوستی نیست
- «صفر تا سکو» برنده جایزه بهترین فیلم الهامبخش از یک جشنواره آمریکایی شد
- «اورکا» با بازی ترانه علیدوستی و مهتاب کرامتی در مرحله تدوین
- پیش تولید «اورکا» آغاز شد
- «صفر تا سکو» برنده جایزه بخش «دیسکاوری» فستیوال ریدنس لندن
- «صفر تا سکو» نامزد جشنواره «ریندنس» شد
- واکنش الهام چرخنده به ادعای جنجالی خواهران منصوریان
- واکنش احسان علیخانی به ناراحتی خواهران منصوریان پس از باخت در فینال
- واکنش مدیر شبکه سه به بیرون راندن خواهران منصوریان از صداوسیما
- نمایش صفرتاسکو در مسکو برای سینماگران و منتقدین روس
- سینماها در قبضه فیلمهای کمدی / «آینه بغل» ۱۱ میلیاردی شد
نظر شما
پربازدیدترین ها
- وقتی زن تبدیل به «ناموس» میشود/ نگاهی به فیلم «خورشید آن ماه»
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- اختصاص سینماسینما/ سه فیلم ایرانی در جشنواره فیلمهای برتر سال ۲۰۲۴ مجله تله راما
- بخش رسمی جشنواره کن شروع به کار کرد
- درباره آثار ایرج رامینفر/ تکیه بر پشتوانه نظری، برای رسیدن به نقاط قوت
آخرین ها
- دومین جایزه بینالمللی یک بازیگر در یک هفته؛ فروغ قجابگلی، بهترین بازیگر جشنواره آمریکایی شد
- درخواست هواداران: هنگام تماشای فیلم «شرور» فعلاً همخوانی نکنید
- داستان کوتاه/ بومرنگ
- دعوت دبیر جشنواره جاده سبز از مستند سازان
- گزارشی از فیلمهای پرمخاطب جهانی؛ ۱۰ فیلم پرفروش سال ۲۰۲۴ همه دنباله هستند!
- فصل سوم «آقای قاضی» ساخته میشود/ تولید سیتکام در دستور کار سیمرغ
- گزارشی از گیشه سینماها؛ ۳ فیلم کودک و نوجوان در میانِ ۵ فیلم صدرنشین گیشه در هفته گذشته
- بیست و سومین جشن حافظ برگزیدگانش را شناخت/ تقدیر از یک عمر فعالیت هنری مرتضی عقیلی
- «انسان سالم»؛ زنِ سالم
- «لیلی و مجنون»؛ داستانی که در هر عصر روایان خویش را میطلبد
- جشنواره فیلم جهانی آسیایی به «در آغوش درخت» جایزه داد
- انتشار اولین تصویر سعید آقاخانی و آناهیتا افشار در «خاتی»
- نمایش مستند «کارون – اهواز» در جشنواره نیجریهای
- مراسم رونمایی از کتاب «بیتا؛ درختها ایستاده میمیرند» / گزارش تصویری
- درباره آثار ایرج رامینفر/ تکیه بر پشتوانه نظری، برای رسیدن به نقاط قوت
- در آستانه سالگرد درگذشت بیتا فرهی؛ «بیتا؛ درختها ایستاده میمیرند» رونمایی شد
- پایان کار مجید زینالعابدین؛ سرپرست بنیاد سینمایی فارابی منصوب شد
- موتمن: سردر سینماهای کشور شبیه تئاتر بولینگ عبدو شده است/ فارابی را تعطیل کنید
- مستند لهستانی از جشنواره هلندی جایزه گرفت/ ایدفا برندگان خود را شناخت
- بخش رسمی جشنواره کن شروع به کار کرد
- نکوداشت مقام فرهنگی و هنری علی اکبر صادقی؛ هنرمندی که هنر و اندیشه اش رنگ کهنگی نمی گیرد
- چهاردهمین حضور بینالمللی «آخرین حرکت»؛ فیلم شهاب حسینی در بخش اصلی فستیوال بزرگ سالرنو ایتالیا
- انتخاب هیات رییسه جدید انجمن تهیهکنندگان مستقل سینما
- رقابت ۲۸۵ فیلم در ۳ بخش انیمیشن، مستند و بینالمللی اسکار نود و هفتم
- حضورهای بین المللی فیلم کوتاه تامینا
- گلدن گلوب اعلام کرد؛ وایولا دیویس جایزه سیسیل بی دمیل ۲۰۲۵ را میگیرد
- درباره «قهوه پدری»؛ قهوه بیمزه پدری
- «کارون – اهواز» در راه مصر
- اختتامیه جشنواره «دیدار» ۱۷ دی برگزار خواهد شد
- اختصاص سینماسینما/ سه فیلم ایرانی در جشنواره فیلمهای برتر سال ۲۰۲۴ مجله تله راما