این روزها در محافل هنری و سینمایی صحبت از فیلم «فروشنده» آخرین ساخته اصغر فرهادی است و جایزه طلایی «کَن» او مانند جایزه «اسکار» افتخار دیگری برای هنر سینمای ایران است. این در حالی است که در تاریخ سینمای ایران هیچ فیلمسازی این افتخارات را به دست نیاورده و فرهادی حالا جزو یکی از بزرگترین فیلمسازان دنیاست.
به گزارش سینماسینما، با نگاهی به زندگی نامه “اصغر فرهادی” به وضوح می توان تلاش و ممارست او را برای یادگیری در زادگاهش دید. نوجوان خمینی شهری اصفهان مانند هر نوجوان دیگر کار خود را از انجمن سینمای جوان و کلاس های آموزشی آغاز کرد و با ساختن فیلم های کوتاه و چند دقیقه ای پله های ترقی را پیمود تا از پله های سن مراسم اسکار و کن و گلدن گلوپ بالا برود و خود را در آسمان هنر سینمای جهان مطرح کند.
اصغر فرهادی متولد ۱۷ اردیبهشت ۱۳۵۱ در «خمینیشهر اصفهان» است. در سن ۱۵ سالگی و در سال ۱۳۶۶ به انجمن سینمای جوان اصفهان که ۴ سال از تاسیس آن گذشته بود، رفت و با ساخت چندین فیلم کوتاه تجاربی به دست آورد که سال های بعد از مهاجرت او به تهران و ساخت و نوشتن فیلمنامه های فیلمهایی مانند «ماه مهربان» و «داستان یک شهر» از آنها استفاده کرد.
اولین حضور در انجمن سینمای جوان شهر اصفهان
در سال ۱۳۶۶ مسئول انجمن سینمای جوان اصفهان «مهدی قاسمی» یکی از کارگردانان بومی اصفهان بود. وی اولین کسی به حساب می آید که اصغر فرهادی را در انجمن سینمای جوان اصفهان نام نویسی کرد. قاسمی از سال ۶۵ تا ۷۱ مسئول انجمن سینمای جوان اصفهان بود و درباره روزهایی که اصغر فرهادی نوجوان به انجمن سینمای جوان رفت، به همشهری می گوید: «آقای فرهادی یک شخص خلاق، با استعداد و زحمت کش بود، و با ثمره زحمات شبانه روزی خود به این جایگاه در دنیا رسید. یک دوره من مسئول انجمن سینمای جوان اصفهان بودم و وظیفه داشتم در خدمت این جوانان باشم. در سال ۶۶، انجمن سینماهای شهرستان ها به تهران وابسته بود و ما هر سال برای پذیرش هنرجو، یک روز را برای امتحان مشخص و از جوانان علاقهمند آزمون ورودی می گرفتیم. این آزمون در سراسر کشور یکسان نبود و سوالات هم از تهران می آمد.
ما در آن سال باید ۲۵ دانشجوی پسر و ۲۵ دانشجوی دختر می پذیرفتیم. آقای فرهادی بچه خمینی شهر اصفهان بود و رسانه ها مثل حالا گسترده نبود که از فراخوان انجمن اطلاعی داشته باشد. چند روز بعد از آزمون با یکی از دوستانش به ما مراجعه کرد و اصرار داشت که در انجمن حضور داشته باشد. ولی برای ما مقدور نبود و من گفتم که کلاس ها شروع شده و انشالله سال بعد تشریف بیاورید. شاید اگر آن روز اصرارها و اشتیاق او را نمی دیدم و او را ثبت نام نمی کردم، مسیر زندگی آن جوان عوض می شد. به هر حال وقتی من اصرار ایشان را برای حضور در کلاس ها و انجمن دیدم چند تا سوال ازش پرسیدم و گفتم ۴ خط درباره یک «گل» بنویس. ایشان با یک نثر خیلی خوب و قوی مطالبی را نوشت و هر سوالی که ما پرسیدیم خیلی خوب جواب داد و من مجاب شدم از مدیریت خودم استفاده کنم و ایشان را بدون آزمون در انجمن ثبت نام کنم.»
از «رادیو» تا «فروشنده»
وی در ادامه می افزاید: «در آن زمان هم دوره های آقای فرهادی افرادی مانند ناصر صفار، مرتضی نیک پایان، سید محمد تقی ابطحی، امیر جوزدانی و از خانم ها جعفریان و غلامی بودند که حالا این افراد در حال فیلمسازی و تدریس در دانشگاه های هنری کشور هستند. همان سال بچه های انجمن در دانشگاه امتحان دادند و از ۲۵ نفر ۱۹ نفر از آنها در دانشگاه قبول شدند و اصغر فرهادی هم یکی از آنها بود. در آن زمان فیلم ها با دوربین های کوچک «۸ میلیمتری» ساخته می شد و ما فیلم ها را در پاکت های مخصوص می گذاشتیم و برای شستوشوی فیلم ها آن را به کشور آلمان پست می کردیم و در آنجا می شستند و برایمان می فرستادند. بعد با ذره بین و قیچی فیلم ها را می بریدیم و با چسب های حرارتی به هم می چسباندیم. فیلم های آقای فرهادی و دیگر بچه ها حول محور موضوعات انسانی ساخته می شد و سوژه ها را با بچه ها تمرین می کردیم و داستان ها کوتاه ولی تکان دهنده بود.
به یاد دارم اصغر فرهادی فیلم های کوتاهی به نام «رادیو» و «هیاهو» ساخت که خیلی خوب بود. یک فیلم هم آن زمان در انجمن سینمای جوان کار کرد که درباره یک پیرمرد عکاس دوره گرد بود.»
مهدی قاسمی با اشاره به اینکه اصفهان مهد و شهر هنر است، می افزاید: «ما در اصفهان به موازات اصغر فرهادی در سینما، استاد محمود فرشچیان را در نگارگری داریم. استاد تاج اصفهان و استاد کسایی و… را در موسیقی داریم. اکثر عالمان هنر ایران، اصفهانی هستند. هنر اصغر فرهادی نمی تواند جدا از معماری سی و سه پل و پل خواجو باشد. هنر او نمی تواند جدا از نقش و نگار و گنبد آبی رنگ میدان نقش جهان اصفهان باشد. اصغر فرهادی یک تکه از گوهرهای گنجینه هنر اصفهان است اما نباید از تلاش های فردی فرهادی هم غافل بود. خیلی از نوجوانان و جوانان به انجمن سینمای جوان اصفهان آمدند، اما اصغر فرهادی یک تلاش و پیگیری و برنامه ریزی داشت که او را به این درجه از هنر رساند. من مطمئن هستم که او برای ۵ سال آینده هم برنامه دارد. همین الان او برای فیلم بعدی خود با ۲ تن از بهترین بازیگران هالیوود قرار داد بسته است. او ذاتا خلاق است و یک هنرمند با برنامه و با هوش و با استعداد است که آینده درخشان تری در انتظارش است.»
اولین فیلم در سن ۱۵ سالگی
اما یکی دیگر از جوانان هنرجوی انجمن سینمای جوان اصفهان «امیر جوزدانی» استاد دانشگاه و یکی از تصویربرداران شاخص کشور است. او اولین کسی بود که فیلم های کوتاه فرهادی را در انجمن سینما جوان اصفهان، فیلمبرداری می کرد. وی درباره سال ۶۶ و انجمن سینما جوان اصفهان می گوید: « به یاد دارم آقای فرهادی در سن ۱۵ سالگی به انجمن سینمای جوان اصفهان آمد. من چندین کار برایشان فیلمبرداری کردم. فیلم های «رادیو»، «جانالی» و… فیلم های داستانی کوتاه بود که ما با هم کار کردیم. از آن زمان هم مشخص بود که ایشان استعداد خاصی در فیلمسازی دارد و می تواند پیشرفت کند. داستان جانالی در مورد نوجوانی بود که پاهایش دچار مشکل بود و با عصا راه می فت. او در یک روستا زندگی می کرد و برای مداوا به شهر می رفت. دوستش برای شفای او در یک امامزاده یک کبوتر نذر می کند و نهایتا متوجه می شود که دوستش برگشته و دیگر عصا زیر بغلش نیست. وی این فیلم را در سن ۱۵ سالگی کار کرد.»
این استاد دانشگاه درباره نقش سینمای جوان اصفهان در هنر کشورمیگوید: «اولین انجمن سینمای جوان ایران در اصفهان در آبان ۱۳۶۲ افتتاح شد و هنوز تهران انجمن سینمای جوان نداشت. در آن زمان چون جوانان تشنه کارگردانی و سینما بودند با مطالعه و علم وارد این هنر می شدند و زیاد کار می کردند. آنها با مطالعه و ابزار محدود ازجمله دوربین های «سوپر ۸» فیلمنامههای خود را ارائه می دادند تا بتوانند فیلم بسازنند. در همچو فضایی آقای فرهادی وارد انجمن سینمای جوان به مدیریت آقای قاسمی شدند ولی در کلاس های انجمن شرکت نکردند. بچه ها این انجمن ۲ دسته بودند. اول بچه هایی که کلاس های را پشت سر می گذاشتند و وارد فضای فیلمسازی می شدند و گروه دوم از بیرون وارد انجمن میشدند و فیلمنامه ارائه می کردند و فیلمنامههای آنها وارد شورای انجمن می شد و فیلمنامه ها رامی خواندند و نهایتا تصمیم می گرفتند که این فیلمنامه کار و یا رد و یا اصلاح شود. آقای فرهادی از جمله کسانی بود که فیلمنامه ارائه می کرد و در انجمن سینمای جوان اصفهان کار کرد.»
منبع: سینت
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- دیدار اصغر فرهادی با علاقهمندان فیلمهایش در استانبول
- با حضور ۵۰۰ هزار تماشاگر در پنج هفته اتفاق افتاد/ استقبال غیرمنتظره فرانسویها از «دانه انجیر معابد»
- سینمای ملی ایران را تعریف کنید و شکل آن را بکشید
- سینماگران ایرانی برای اسکار ۲۰۲۵ چقدر شانس دارند؟
- سینماگران ایرانی در اسکار ۲۰۲۵ چقدر شانس دارند؟
- تمجید مدیر نتفلیکس از فیلم اصغر فرهادی
- فرهادی تجریباتش را در اردن به اشتراک میگذارد
- ترایبکا ۲۰۲۴ برندگانش را معرفی کرد/ انیمیشن ایرانی برنده شد
- فرهادی داور جشنواره ترایبکا شد
- صعود مقاومت ناپذیر و حیرت انگیز آقای کارگردان/ نگاهی به فیلم «چهارشنبه سوری» به مناسبت سالروز تولد اصغر فرهادی
- شهاب حسینی؛ تنوع در پذیرش نقش، تناقض و شتابزدگی در واکنشها
- بزرگداشت اصغر فرهادی در جشنواره کلمبیایی
- دعوت هندیها از اصغر فرهادی
- با حکم دادگاه؛ «قهرمانِ» فرهادی تبرئه شد
- جشنواره بلگراد به اصغر فرهادی جایزه داد
نظر شما
پربازدیدترین ها
- ردپای یک کارگردان مؤلف / نگاهی به فیلمهای کوتاه سعید روستایی
- وقتی زن تبدیل به «ناموس» میشود/ نگاهی به فیلم «خورشید آن ماه»
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- موقعیت فیلمهای ایران و سینماگران فراملی در فرانسه
- با نظرسنجی از ۱۷۷ منتقد فیلم؛ نشریه ایندی وایر برترینهای سال ۲۰۲۴ سینما را معرفی کرد
آخرین ها
- حضور همراه اول با مجموعهای از سرویسهای فناورانه در نمایشگاه تلکام ۲۰۲۴
- بازگشت جنابخان به تلویزیون همراه با محسن کیایی
- «در آغوش درخت» بهترین فیلم بلند سینمای جهان جشنواره هندی شد
- نکوداشت خسرو خسروشاهی در جشنواره فیلم رشد
- «شهر خاموش» و «شناور» در شبکه نمایش خانگی
- به پاس یک عمر دستاورد سینمایی؛ خرس طلایی افتخاری برلین به تیلدا سوئینتون اهدا میشود
- کنسرت نمایش ایرج، زهره، منوچهر / گزارش تصویری
- حقایقی درباره محمد نوری به بهانه سالروز تولد او/ مردی که از شکست هراس نداشت
- ذلت ماندن یا لذت رفتن و رستن!
- جدول فروش سینمای ایران در آخرین روز پاییز/ پنج فیلمی که از ابتدای امسال بیش از ۱۰۰ میلیارد فروختند
- نمایش «دِویل» تمدید شد/ آغاز اجرای نمایش «تشنگان» از ۴ دی
- شایعه فروش آثار تجسمی مربوط به فروغ فرخزاد و سهراب سپهری/ سریال و فیلم مستند سهراب و فروغ به زودی کلید میخورد
- نامزدی یک فیلم کوتاه ایرانی-آمریکایی در جوایز آکادنی فیلم سوئد
- نشست خبری بزرگداشت فروغ فرخزاد / گزارش تصویری
- درباره سه مستند سینماحقیقت/ از جسارت نمایش عریان اعتیاد تا عشق به سینما در اتاق آپارات
- به خاطر نقش برجسته در صنعت سینما؛ کریستوفر نولان و همسرش، شوالیه و بانوی فرمانده شدند
- چرا «لیلی» سریال «داییجان ناپلئون» زشت بود؟/ پاسخ ناصر تقوایی را بخوانید
- «تیآرتی» ترکیه آغاز به کار کرد؛ صداوسیما هنوز در فکر سانسور است
- سیمرغ مردمی به جشنواره فیلم فجر بازگشت
- بستههای ویژه شب یلدای همراه اول با هدیه دیجیتال معرفی شد
- آنونس رسمی عاشقانه «عزیز» رونمایی شد
- با نظرسنجی از ۱۷۷ منتقد فیلم؛ نشریه ایندی وایر برترینهای سال ۲۰۲۴ سینما را معرفی کرد
- احمد رسولزاده و «بنهور» در بیست و هفتمین قسمت «صداهای ابریشمی»
- درباره «بی همه چیز»؛ درامی پیچیده با شخصیتهایی چندلایه
- نشست «شاهد عینی» / گزارش تصویری
- نگاهی به فیلم «هفتاد سی»/ در بستر واقعیت
- موقعیت فیلمهای ایران و سینماگران فراملی در فرانسه
- قهوه دمنکشیده/چرا سریال مهران مدیری نتوانست انتظارات را برآورده سازد؟
- سرقتهای سریالی ۳زن به سبک «تسویه حساب»
- با اعلام آکادمی داوری؛ نامزدهای اولیه اسکار معرفی شدند/ یک انیمیشن ایرانی در میان آثار