روح الله حسینی دبیر نخستین همایش بین المللی «سینما در عصر دیجیتال» جزئیات تازه ای را از محتوای موضوعات، سخنرانی ها و پنل های تخصصی مطرح در این همایش تشریح داد.
به گزارش سینماسینما، روحالله حسینی مدیرعامل مدرسه ملی سینمای ایران و دبیر نخستین همایش بینالمللی «سینما در عصر دیجیتال» درباره چگونگی طراحی موضوعات این همایش گفت: طراحی و برگزاری این همایش محصول جلسات مشترکی است که از مهر تا بهمنماه سال گذشته میان مدرسه ملی سینمای ایران و نمایندگانی از خانه سینما تشکیل شد. این جلسات پیرو تفاهمنامه با خانه سینما و به منظور شناسایی نیازهای آموزشی و پژوهشی فعالان سینمای ایران که عموماً از اعضای صنوف مختلف هستند، برنامهریزی شده بود و همچنان هم ادامه دارد.
وی ادامه داد: طبیعتاً وقتی دو نهاد مهم، در چنین سطحی به تامل و چارهاندیشی پیرامون مسائل سینمای ایران میپردازند، حوزههای کلانتر با ابعاد و تاثیرات گستردهتر بیشتر و زودتر محل مداقه و پژوهش قرار میگیرند. فناوری دیجیتال و تاثیرات شگرف و گستردهاش بر صنعت سینما از جمله این حوزههاست. دست یافتن به این فناوری گرچه خیلی سریع و چه بسا آسان بوده، اما تقریباً هرگز فرصت درک و فهم تجربهای که از خلال این فناوری و استفاده از آن باید حاصل میشده، دست نداده است؛ تجربهای که صرفاً منجر به آسانتر شدن کار فیلمسازی یا تغییر مناسبات اقتصادی نشده، بلکه بر حوزههای فکر و فرهنگ هم تاثیر گذاشته و در جاهایی حتی منجر به توزیع و جابجایی قدرت شده است. درک این تغییرو تحولات و مناسبات، موضوع کلیدی و بنیادی این همایش است.
حسینی با اشاره به حضور رشته های علمی در کنار مباحث مطرح در حوزه سینما در همایش بین المللی «سینما در عصر دیجیتال» بیان کرد: در همین راستا در حوزههای دیگر هنری و علمی مثل ارتباطات، جامعهشناسی، ادبیات یا نقاشی هم به این گفتگو دعوت شدهاند. تعامل میان سینما و ادبیات یا نقاشی و هنرهای دیگر در دوران جدید از جمله موضوعاتی است که در این همایش به آنها پرداخته ایم. تحولات فرهنگ و جامعهای که فیلمساز یا هنرمند ناگزیر از ارتزاق از آنهاست تا اثر خود را خلق کند، تحت تاثیر فناوریها که بارزترین آنها همین فناوری دیجیتال است، از دیگر موضوعات مباحثات و مناظرات در این همایش است. بنابراین سخنرانیهای این همایش از تخصصیترین موضوعات که طراحی کانسپت در سینما یکی از آنهاست تا موضوعی میانرشتهای مانند قصهگویی تعاملی در سینما که محل تلاقی گیم، ادبیات و سینما است را شامل میشود. سخنرانیها عموماً بر مبنای مقالاتی که به دبیرخانه رسیدهاند ارائه میشوند و ماهیتی تخصصیتر و علمیتر دارند. در عوض پنلها با توجه به موضوعات و سیاستهای در دست اجرا و مبتلابه سینمای ایران یا حتی جهان طراحی شدهاند و گرچه ماهیتی کمتر تخصصی دارند لیکن به موضوعاتی حساستر و کلیدیتر میپردازند. مثل اینکه در عصر دیجیتال کنترل و نظارت بر سینما و آثار سینمایی چه شکل و نظامی پیدا کرده است. یا اساساً آیا میتوان مثل گذشته بر تولید و توزیع و نمایش آثار در این عصر نظارت کرد یا خیر؟ و در این موضوعات به تجربه کشورهایی مانند هند و آلمان هم مراجعه میشود. در مجموع نزدیک به ۵۰ شخصیت سینمایی، فرهنگی و علمی در ۶ پنل مجزا و طی بیش از ۲۰ سخنرانی تخصصی تلاش میکنند تصویری تا حد امکان جامع از سینما و شرایط و تحولات آن در عصر دیجیتال ارائه دهند. و این تازه شروع فعالیتهای مدرسه است برای گفتگو درباره سینما و فناوریها در سالهای آتی.
مدیرعامل مدرسه ملی سینمای ایران درباره انتخاب سرفصل موضوعاتی که در همایش مطرح می شود، توضیح داد و گفت: متر و معیار اصلی ما در انتخاب این موضوعات نظر نمایندگان کمیته مشترک خانه سینما و مدرسه ملی بوده، به علاوه اینکه از همان ابتدا و پس از تایید موضوع و عنوان همایش شورایی بزرگ تحت عنوان شورای سیاستگذاری شامل مدیران و سینماگران و استادان دانشگاه تشکیل شد که تکتک محورهای همایش را تعریف و تعیین کردند. محورهایی که چنانکه که گفتم با هدف ارائه تصویری جامع و روشن از اهمیت و جایگاه و تاثیر این فناوری بر سینما، تعریف و تشریح شدند. بعد هم کمیته علمی همایش شکل گرفت که این کمیته کار بررسی چکیدهها و تطابق آنها با ضوابط علمی و محورهای همایش را بر عهده داشت.
وی با اشاره به انتخاب اعضای کمیته مشترک خانه سینما و مدرسه ملی گفت: در انتخاب و تعیین اعضای کمیته علمی تلاش کردیم همان ملاحظهای که در انتخاب محورها و موضوعات همایش به کار گرفته شده بود، برقرار باشد. به این شکل که اعضای کمیته علمی هم با رویکردی میانرشتهای انتخاب شدند. هم از سینما، هم از حوزههای ارتباطات و جامعهشناسی و هم از انیمیشن و ادبیات. وانگهی توجه هریک از دوستان به سینما و همزمان تحولات تکنولوژیک در این انتخاب موثر بود . البته میشد کمی گستردهتر عمل کرد و افراد بیشتری از حوزههای دیگری همچون تئاتر هم که نسبت ویژهای با سینما دارد انتخاب کرد، اما همزمان باید به امکانات اجرایی و زمان کمی که در اختیار داشتیم، توجه میکردیم.
دبیر نخستین همایش بین المللی «سینما در عصر دیجیتال» در پایان صحبت های خود با اشاره به چشمانداز برگزاری این همایش در سال های آینده گفت: به نظر من، برای کشوری مثل ایران که مدتی است در عرصه سینما صاحب نام و جایگاه ویژهای است و بیرون از مرزهای آن، در همه جای جهان به آثار و تولیدات و سینماگران آن توجه میشود، برگزاری مراسمی سالانه که طی آن این سینما خود و شیوهها و نظام کار و تولیدش را مورد ارزیابی و پژوهشی علمی قرار دهد، کاری مفید و چه بسا ضروری است. خوب است که در کنار زمان و مکانی ویژه برای عرضه تولیدات این سینما که جشنواره فیلم فجر نام دارد، زمان و مکانی ویژه هم برای تامل در باب این تولیدات و میزان نسبت و عیار آنها در قیاس با تولیدات جهانی و آخرین شیوهها و تحولات نظام سینما، در نظر گرفته شود. جایی که سینماگران در کنار پژوهشگران و اهل دانشگاه با یکدیگر گفتگو و تبادل نظر کنند و حاصل آن ارتقاء کیفیت آثار سینمای ایران باشد. بر این اساس، استمرار در برگزاری این همایش را موثر و لازم میدانم.
همایش بین المللی «سینما در عصر دیجیتال» با حضور صاحبنظران و استادان حوزه نظری و عملی سینما در حوزه فناوری دیجیتال در عرصه ملی و بین الملل از تاریخ ۲۱ تا ۲۳ آبان ماه در مرکز همایشهای کتابخانه ملی ایران برگزار می شود.
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- در یک نشست فوقالعاده مطرح شد؛ دغدغههای تهیهکنندگان سینمای ایران چیست؟
- با احکامی جداگانه از سوی رائد فریدزاده؛ حسینی و شفیعی معاون شدند/ ایلبیگی به موسسه سینماشهر رفت
- بنیانگذاری جایزه سال پژوهش به زبان فرانسه
- «من هم کورونا گرفتم» برنده جایزه سمپوزیوم شد
- گردهمایی سینماگران ایرانی و خارجی برای بررسی مسایل روز سینمای دیجیتال
- روحالله حسینی: جایزه پژوهش سینمایی در پی حل مشکلات سینماست
- اعلام جزییات آزمون ورودی دوره «مطالعات فیلم» در مدرسه ملی سینما
- کارلوس هردرو منتقد و تاریخدان اسپانیایی برای تدریس مطالعات فیلم به ایران می آید
- جزییاتی درباره فعالیتهای مدرسه ملی سینما/ آموزشهای سینمایی متمرکز شده است
- نخستین کارگاه تخصصی صدا برگزار میشود
- آیا مدرسه ملی سینما در دولت دوازدهم باقی میماند؟
- صدور احکام جدید در سازمان سینمایی
نظر شما
پربازدیدترین ها
- تاریخچه سریالهای ماه رمضان از ابتدا تاکنون/ در دهه هشتاد ۴۰ سریال روی آنتن رفت
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- با موافقت شورای پروانه فیلمسازی؛ مجوز ساخت سینمایی برای ۶ فیلمنامه صادر شد
- «ماهی سیاه کوچولو» نه سفارشی است نه سیاسی/ حاشیهنگاری بر سال ۱۳۶۰
- نگاهی به فیلم پرویز ساخته مجید برزگر / پرویز، مستند یک سقوط پس از هبوط
آخرین ها
- نامزدی دو بازیگر فیلم علی عباسی در اسکار
- یک فیلم از کارگردان ایرانی در ساندنس/ آغاز جشنواره آمریکایی بعد از آتشسوزی لسآنجلس
- با حضور احتمالی دیکاپریو و اسکورسیزی؛ اقتباس سینمایی «شیطان در شهر سفید» جان گرفت
- فیلم رسولاف در میان کاندیداهای نهایی آکادمی/ «دانه انجیر معابد» نامزد اسکار بهترین فیلم بینالمللی شد
- نامزدهای اسکار ۲۰۲۵ اعلام شد/ انیمیشن ایرانی در جمع نامزدهای نهایی اسکار
- معرفی نامزدهای تمشک طلایی؛ «جوکر ۲» با ۷ نامزدی پیشتاز بدترینهای سال شد
- غولی که دنیای سرگرمی را میبلعد/ آیا درآمد نتفلیکس در سال جدید بیشتر از ۴۰ میلیارد دلار میشود؟
- نشریه ورایتی پیشبینی کرد؛ انیمیشن ایرانی نامزد جایزه اسکار میشود
- مراسم رونمایی و اکران فیلم مستند «آواز باد» / گزارش تصویری
- به بهانه سریال «زخم کاری»/ فقط خشونت است و حرص و آز
- فوت برنده جوایز اسکار، کن و سزار؛ برتراند بلیه درگذشت
- نشان ویژه «روابطعمومی پیشگام در کاربرد هوش مصنوعی» به همراه اول اعطا شد
- «جن زدگان» ایبسن روی صحنه تئاتر شهرزاد میرود
- با موافقت شورای پروانه فیلمسازی؛ مجوز ساخت سینمایی برای ۶ فیلمنامه صادر شد
- صداپیشه «مهمونی» به «۱۰۰۱» پیوست
- تنها یک فیلم کوتاه، سهم سینمای ایران در برلین؛ فیلمهای جشنواره برلین ۲۰۲۵ اعلام شد
- جوایز سینمایی لومیر اهدا شد؛ ۵ جایزه به «امیلیا پرز» رسید/ «دانه انجیر معابد» بهترین محصول مشترک اروپا شد
- به بهانه تبلیغات «کیولین» و «بنمانو» در سریال «قهوه پدری» مهران مدیری؛ جایی که برندها به قلب داستان میرسند
- هتتریک دیزنی در ۲۰۲۴/ فروش «موآنا ۲» از مرز یک میلیارد دلار گذشت
- نمایندگان جدید وزارت ارشاد در شورای صدور مجوز ساترا معرفی شدند
- «تاری» در راه لهستان
- نکوداشت خسرو سینایی برگزار شد؛ سینماگری که فردگرا و خودنما نبود
- مراسم جوایز «جوی» برگزار شد/ هاپکینز، فریمن و دیگر ستارهها در عربستان
- هوشنگ مرادی کرمانی: هیچ وقت مُهر سیاسی نخوردم و نمیخورم
- آغاز به کار نخستین نمایشگاه «اهواز پترواکس» با حضور همراه اول
- جزئیاتی درباره «۱۰۰۱ قاب»؛ قصه شهرزاد و هزار و یک شب در جشنواره برلین
- ویژگیهای تفکری که سینما را از بنبست و سکون نجات داد
- «خائن کشی» آنلاین میشود
- مستند «در میان امواج» و روایتی زنانه از جنوب ایران
- جوآن پلورایت درگذشت