در مورد زنده یاد کیارستمیو اتفاقی که برای ایشان افتاد، پزشکان میگفتند جراحی اولی که روی ایشان انجام شد عمل پولیپ روده بود . آیا این جراحی جزو عملهای سخت و حساس به شمار میرود ؟
اجازه بدهید قبل از اینکه در این باره نظرم را بگویم،عنوان کنم که آقای کیارستمیمحبوبیت زیادی در بین جامعه پزشکان داشتند و من به عنوان یک پزشک و به عنوان نماینده پزشکان متاسف هستم که چنین هنرمندی را از دست دادیم. این روزها جامعه پیرامون موضوع فوت ایشان حساس است و ما نیز همراه با خود جامعه ناراحت هستیم که چرا باید یک چنین هنرمند بزرگی را از دست بدهیم. در رابطه با پرسش شما باید بگویم هر کاری که درعرصه پزشکی انجام میشود عوارض شناخته شدهای را به دنبال دارد. یعنی هر جراحی که انجام میدهیم یک عارضه شناخته شده ای در کتب مرجع پزشکی برایش وجود دارد.اگر فرد در مورد پولیپ به پزشک متخصص و فوق تخصص گوارش و یا متخصص داخلی مراجعه کند به وسیله اندوسکوپی میتوان نمونه را ارزیابی کرد و بعد از نمونه برداری اگر کانسر(سرطان ) تشخیص داده شد به متخصص جراح و اگر که کانسر نبود و یک پولیپ ساده بود با همان دستگاه اندوسکوپ میتوان آن را برداشت.پولیپ هم که توسط دستگاه اندوسکوپ برداشته میشود در دو تا سه درصد موارد میتواند باعث پارگی روده شود. منتهی بلافاصله مریض علائمش را نشان میدهد و هم پزشک متوجه موضوع خواهد شد و هم بیمار باید تحت نظر پزشک باشد تا سریعا کارهای اولیه روی فرد انجام شود ولی مرگ و میر آنچنانی برای بیماران به دنبال ندارد.
دقیقا در مورد شخص عباس کیارستمی چه اتفاقی در مراحل درمان شان رخ داد؟
در مورد آقای کیارستمی باید بگویم که روی بیمار کولونوسکوپی انجام گرفت و تشخیص دادند که باید تحت عمل قرار بگیرد که این عمل نیز انجام شد. به اضافه اینکه فقط به وسیله لاپاراسکوپ تحت عمل جراحی قرارگرفته و لاپاراسکوپ عوارض مخصوص به خود را دارد. فضا کوچک است و دستگاهها جدید است و افرادممکن است که مشکلاتی داشته باشند. در این عارضه هنوز کارشناسی کامل و جامع صورت نگرفته که بدانیم علت عارضه اولیه در عمل اول چگونه بوده است و پیشرفت این عارضه چه بوده و چگونه به آن رسیدگی شده است .رسیدگی به این پرونده بایداز طریق گروههای کارشناسی انجام شود.همین چهارشنبه گذشته و دیروز شنبه در سازمان نظام پزشکی جلساتی بود که طی آن کارشناسی اول انجام شد و کارشناسی های بعدی هم انجام خواهد گرفت و بعد پرونده به دادگاه یا هیئت بدوی ارجاع میشود و در آنجا بازبینی وگزارش اولیه داده خواهد شد.منتهی اگر متوجه باشید میبینید که این بیمار در روزهای آخر حال عمومیخوبی داشتند و در خانه بوده و به استراحت میپرداخته. ولی با یک هواپیما به خارج از کشور سفر کردند که در طول پرواز چون چند ساعت در ارتفاع بودند ممکن است دچار آمبولی شده باشند و آمبولی عارضه شناخته شدهای در مسافرتهای هوایی است. البته هنوز هم گزارش رسمیاز نظام پزشکی فرانسه به دست مان نرسیده و نمیدانیم که ایشان توسط چه شخصی و در چه بیمارستانی تحت درمان بودند و آیا خود آن بیمارستان و کادر پزشکی اش برای ما قابل قبول است یا نه.البته ناگفته نماند که علم پزشکی ایران در بعضی از رشتهها در دنیا حرف اول را میزند .باید منتظر باشیم که جواب سوالها و آزمایشاتی که در فرانسه انجام شده به دست مان برسد. نباید در این زمینه پیش داوری کرد. نباید گفت مقصرکیست. تا وقتی کارشناسان کار خود را انجام دهند که این به عهده سازمان نظام پزشکی است و سازمان و یک تیم پزشکی آماده هستند تا این موضوع دقیقا کارشناسی شود.
در ویدئویی که در برخی شبکههای فارسی زبان خارج از کشور منتشر شده از زبان دکتر بریس گایه سرپرست تیم پزشکی کیارستمی در بیمارستان فرانسه از سه عارضه نام برده میشود که همگی در مورد آقای کیارستمی روی داده است: آسیب حالب، عارضه پریتونیت در اثر جراحی کولون و خونریزی. او همچنین معتقد است که برای درمان این عوارض به نحو احسنت عمل نشده است . نظر شما در این خصوص چیست؟
باید منتظر نظر رسمی نظام پزشکی فرانسه باشیم. اینکه به طور دقیق ایشان در کدام بیمارستان مورد عمل قرار گرفته طی چه فرایندی و تحت نظر چه پزشکانی تحت درمان قرار گرفته. فارغ از این موضوع ،تعجب میکنم که شخصی که حالش خوب بهتر شده چرا تصمیم گرفت مجددا برای درمان در خارج از کشور اقدام کند . به نظر بنده نقصی که در این پرونده وجود داشته این است که چرا یک مدیر از ابتدا برای آقای کیارستمی وجود نداشته. اگر از همان اول یک متخصص داخلی پرونده را به دست میگرفت و آن را مدیریت میکرد به نظر میرسیدکه این عارضهها کمتر میشد . باتوجه به اینکه مشاورههای زیاد و داروهای زیادی توسط افراد مختلف نوشته میشد بهتر بود یک متخصص داخلی پرونده درمان را مدیریت میکرد.
تفاوت میان عارضه پزشکی و خطای پزشکی در کجاست ؟چون این روزها سوال بسیاری از برای مردم است.
ببینید عارضهها شناخته شده هستند. وقتی فردی به بیمارستانی مراجعه میکند به عنوان مثال فرض کنید عمل روده انجام میشود ممکن است که یک عارضه ایجاد میشود. اگر کتب مرجع پزشکی را باز کنیم می توانیم این عوارض را بشناسیم و حتی ببینیم در دنیا چند درصد کسانی که این کار را انجام میدهند دچار عارضه میشوند. مهم این است که وقتی عارضه ایجاد شد بلافاصله به بیمار هم برسیم. حتی اگر سهوا یا به علت نادانسته کاری، خطایی روی داد بلافاصله مراقب بیمار باشیم تا جان او را نجات دهیم. در واقع خطای پزشکی، نوعی خطای انسانی است که توسط تیم پزشکی و پرستاری صورت می گیرد و با عارضه پزشکی متفاوت است. بدین ترتیب مشکلاتی که در امور پزشکی رخ میدهد یا از خطای سهوی پزشک بوده یا جزو عوارض ناشی از عمل است. به هر حال چه پای عارضه پزشکی در میان باشد و چه خطای پزشکی رخ داده باشد باید به بیمار رسیدگی شود وگرنه پزشک خطاکار مورد بازخواست قرار میگیرد. این را هم یادآوری می کنم که خوشبختانه آمار خطاهای پزشکی در ایران نسبت به کشورهای دیگر مثل اروپا و آمریکا بالا نیست.
گفته می شود پس از تماس وزیر ارشاد به وزیر بهداشت و ملاقات ایشان از مرحوم کیارستمی تیمی از متخصصان برای درمان شکل میگیرد و گویی روند درمان جدیتر تلقی میشود .به نظر شما وجود چنین ساز و کاری در روند درمان و بهداشت کشور صحیح است؟ آن هم با توجه به اینکه این پیگیریها و حضور شخص وزیر بر بالین بیمار برای همه بیماران صورت نخواهد گرفت؟
هر پزشکی وظیفه دارد که به بیماران رسیدگی کند. حالا این بیمار ممکن است یک فرد عادی، یک پزشک همکار یا دیگر افراد جامعه باشد. بنابراین از لحاظ اخلاق پزشکی مهم نیست شخصی که قرار است تحت عمل جراحی یا داخلی و … قرار بگیرد پزشک، هنرمند، وکیل دادگستری، نماینده مجلس و یا هر فرد دیگری باشد. پزشک باید به وظیفه انسانی و حرفهای خود عمل کند . به نظر بنده ممکن است سفارش آقای وزیر کارساز باشد ولی آنقدر موثر در سیر درمان بیمار نبوده است. به نظر میرسد که باید همه کارها انجام شود و باید بررسی و کارشناسی کرد که قصور انجام شده است یا نه؟ولی هنوز در این مرحله از تحقیقات کارشناسی هنوز پرونده به دستم نرسیده تا مسئول بررسی آن شوم و از این رو چیزی دقیقا مشخص نشده است.
آیا این صحت دارد که آقای دکتر میر (پدر)،مسن هستند و سالهاست عمل جراحی انجام نمیدهند؟
ایشان استاد بنده در ۵۰ سال قبل بودند و در حال حاضر زمین گیر هستند و قادر نیستند که کاری انجام دهند. بنابراین الان بیماری نمیتواند به او مراجعه کند. ولی عمل جراحی آقای کیارستمی توسط پسر ایشان صورت گرفته است که حالا اگر قصوری انجام گرفته کارشناسهای مربوطه باید جواب بدهند. اما معتقدم پیش داوریهای عمومی باعث میشود که مردم و اطرافیان ایشان نگران شوند. بدون شک اگر کسی در این موضوع مقصر است باید بازجویی شود و جواب دهد.
چرا نظام پزشکی پیگیر این پرونده شد؟
خب سازمان نظام پزشکی مسئول این کار است و تمام شکایتها باید از طریق نظام پزشکی بررسی شود. دادگاههای مختلف و دادسراهای مختلف داریم تا هیات بدوی و تجدید نظر. از دو نظر پرونده بررسی میشود. اگر طرف بخواهد که دیه و خسارت بگیرد از طریق دادگستری و اگر بخواهد اخلاق پزشکی و کارهای انتظامی را پیگیری کند باید از طریق سازمان نظام پزشکی باشد.
آنچه در مورد آقای کیارستمی رخ داد به دلیل شهرت ایشان در سطح جامعه مطرح شد و مورد بررسی قرار گرفت و این مسئله در مورد شهروندان عادی رخ نخواهد داد.حال یک شهروند عادی اگر در چنین شرایط مشابهی قرار بگیرد باید چه کند؟ آیا شکایتها نتیجهای در بر خواهد داشت؟
به عنوان رییس هیئت بدوی، هفتهای ۱۰تا ۱۵ پرونده را در این حوزه رسیدگی میکنیم و کسی هم برای مان فرقی نمیکند . حالا وکیل باشد یا وزیر و … کاری به اسم و شهرت افراد نداریم. ما امیدوار هستیم طوری با این پرونده رفتار کنیم که جامعهای که این فرد را دوست داشتند راضی باشند و اگر خطایی هم انجام شده پزشک باید جوابگو باشد. منتها اینکه فکر کنیم در بین هزاران عمل جراحیای که در جهان صورت می گیرد، همه بیماران سالم از بیمارستان بیرون میآیند، اشتباه است، چون تعدادی از آنها دچار عارضه میشوند. منتها در مورد سهل انگاریها باید اذعان داشت که ممکن است یعنی یک نفر در اتاق عمل اشتباهی بکند و همه را تحت تاثیر این سهل انگاری قرار دهد.
پزشکان برای حرفه خود قسم بقراط میخورند، آیا این قسم مسئولیت پاسخگویی در خصوص وضعیت بیمار و یا در دسترس بودن پزشک در تعطیلات را شامل نمیشود؟
ما اعتقاد داریم که باید کارهایی برای بیمار انجام میشد و این آنها هستند که باید بگویند که چرا این عمل را این گونه و در زمان تعطیلات انجام دادند. میتوانستند بگذارند بعد از تعطیلات عید آن را انجام دهند. منتهی ما ایرانیها تمام کارهای مان را می گذاریم در زمان تعطیلات انجام میدهیم و فکر نمیکنیم که امکان دارد پزشک هم مثل هر انسان دیگری به سفر برود و بخواهد استراحت کند. اما در تعطیلات طولانی سال مانند ایام نوروز، میزان خطاهای پزشکی بیشتر بوده است. یعنی جراح بیمار را عمل میکند و ممکن است بعدش به سفر برود. در نتیجه گروه دیگر بیمار را بررسی میکند. اگرچه کادر درمانی بیماران را رها نمیکنند، اما این عوارض غیر قابل پیشبینی است.
پس چرا در زمان تعطیلات پزشکان حاذق کمتری در بیمارستان ها حضور دارند ؟
خب پزشک هم برای خودش در سال باید به مرخصی برود و همانطور که ممکن است کسی ترجیح بدهد در زمان تعطیلات برای عمل جراحی اقدام کند. پزشک و کادر درمان هم به استراحت نیاز دارند. بنده از ساعت ۶ صبح تا ۱۰ شب کار میکنم. هم من و هم خانواده من به استراحت نیاز داریم. اما آنچه که مشخص است اینست که نمیبایست در زمان تعطیلات این عمل روی آقای کیارستمی صورت میگرفت. بعد از تعطیلات زمان مناسبتری بود که باید مدیریت میشد. ضمن اینکه پزشک در بیمارستان هست ولی شخصی که عمل را بر روی این فرد انجام داده مسئول آن بیمار است و باید شرایط ایشان را مدیریت میکرد.
فکر می کنید این پرونده چه زمانی به نتیجه برسد ؟
کارشناسی های اولیه صورت گرفته و به جلسات و کارشناسیهای بعدی نیز نیاز داریم. این پرونده یک کیفرخواست نیاز دارد و با حضور شاکی و خانواده ایشان پرونده رسیدگی خواهد شد. سعی میکنیم در کوتاهترین زمان ممکن جواب مردم را بدهیم. منتها صادقانه از مردم شریفمان میخواهیم متوجه باشند که نظام پزشکی صادقانه میگوید که به این پرونده رسیدگی میکند و اگر قصوری هم صورت گرفته قطعا جواب خواهد داد.
این روزها حتی در شبکه های مجازی هشتگهایی با عنوان قصور پزشکی و عناوین دیگر فعال شده است. این واکنشهای مردمی را چگونه ارزیابی می کنید.
خواهش بنده این است که کمپینها و هشتکهایی که به وجود آمده و صحبتهایی انجام گرفته از سوی شخصیتهای هنری طوری باشد که احترام همه اقشار جامعه حفظ شود. متاسفانه این روزها پیش داوریها در فضای مجازی زیاد است که مشکلاتی را هم به وجود آورده. ما به تمامی هنرمندان احترام میگذاریم و هر کلامی هم که از سوی یک هنرمند پیشکسوت بیان شود مورد احترام جامعه است. بنابراین اگر پیش داوری کنیم و یا اینکه بدون داشتن اطلاعات از جزییات این پرونده در یک جمع قاطعانه صحبت کنیم و کمپینی علیه پزشکان راه اندازی کنیم فقط باعث تشویش اذهان عمومی میگردد و با این کار جامعه را ملتهب میکنیم. ما باید در راه آرامش جامعه قدم برداریم و تمام پروندهها هم باید به همین طریق رسیدگی شوند. هر نوع پیش داوری در مورد مسائل پزشکی کار اشتباهی است . قبل از اعلام نتیجه نهایی نباید قضاوت کرد، چون هیچ فردی جز دادگاه و سازمانهای مربوطه در جایگاه داوری نیست. به همین خاطر از تمامی بزرگان و هنرمندان درخواست میکنم جهت تلطیف فضای جامعه قدم بردارند و به ما در روشن شدن قضایا کمک کنند.
منبع: هنرآنلاین، گفتوگو: نیما نوربخش- مهناز خدادوست
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- نمایش «طعم گیلاس» در قزاقستان
- در بخش ۱۰ فیلم برتر؛ «کلوزآپ» عباس کیارستمی در جشنواره ایدفا اکران میشود
- کیارستمی در آثار خود بیشتر به دنبال راه حل بود/ فرم برای کیارستمی همیشه اهمیت داشت
- معرفی نامزدهای دریافت گیلاس طلای جشنواره فیلم عباس کیارستمی
- افسون «کلوزآپ»/ یادداشت محمد حقیقت به مناسبت زادروز عباس کیارستمی
- در مراسم نکوداشت «عباس کیارستمی» مطرح شد: کیارستمی آبرودار واژه کار بود/ فیلمسازی کیارستمی در مسیر عکاسی او است
- رونمایی از پوستر اولین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه عباس کیارستمی
- باشگاه سینمایی «جاده ابریشم» برگزار میکند؛ بزرگداشت عباس کیارستمی در پاریس
- معرفی هیات داوران اولین جشنواره بین المللی فیلم کوتاه عباس کیارستمی
- عیاری یک شگفتی در سینمای ایران است/ کیارستمی و عیاری پیش از هنر سینما، خود را کشف کردند
- هوتن شکیبا: دوست داشتم به جای همایون ارشادی در «طعم گیلاس» باشم
- تمجید هانکه از سینمای بیهمتای کیارستمی
- نمایش «شیرین» کیارستمی در جادوی سینما بنیاد حریری
- «شیرین»، مثل عشق زنانه
- مستند مرکز گسترش در اکران نوروزی یک پلتفرم/ از کیارستمی تا رزاقکریمی
نظر شما
پربازدیدترین ها
- با حضور ۵۰۰ هزار تماشاگر در پنج هفته اتفاق افتاد/ استقبال غیرمنتظره فرانسویها از «دانه انجیر معابد»
- چند کلمه دربارهی فساد و فحشا و ابتذال و «کیک محبوب من»
- نگاهی به فیلم «کیک محبوب من»/ عشق را در پستوی خانه نهان باید کرد
- «آنها مرا دوست داشتند»؛ گوشهنشینانِ فراموش شده!
- اعضای شورای پروانه فیلمسازی سینمایی معرفی شدند
آخرین ها
- جشنواره فرانسوی به «کشیم عاشق» جایزه داد
- رایان رینولدز و هیو جکمن در یک فیلم غیرمارولی همراه میشوند
- درباره نمایش و اجرای متفاوت «قلاده ای برای یک سگ مرده»
- موسیقی نمایش آوای پارسی / گزارش تصویری
- اکران مردمی فیلم شبگرد / گزارش تصویری
- «آنها مرا دوست داشتند»؛ گوشهنشینانِ فراموش شده!
- بدون حضور جانی دپ؛ دو فیلم جدید از «دزدان دریایی کاراییب» سال آینده تولید میشود
- چند کلمه دربارهی فساد و فحشا و ابتذال و «کیک محبوب من»
- معرفی داوران و آثار راهیافته بخش «هنرهای نمایشی» جشنواره چندرسانهای میراثفرهنگی/ اعلام برنامه بخش بینالملل
- نمایش «آخرین کوسه نهنگ» در جشنواره اسپانیایی
- جایزه طلای جشنواره ژاپنی به «زمین بازی» رسید
- برگزاری نخستین بوتکمپ مدیریت محصول آکادمی همراه اول
- درباره «بازنده» / لبه تاریکی
- نقدی به مدل فیلمسازی در ایران/ سینما بدون ساختار مشخص و قوانین دقیق
- «قهوه پدری» مهران مدیری از در شبکه نمایش خانگی
- «تَرَک عمیق» دو جایزه جشنواره بارسلون را گرفت
- گزارشی از گیشه سینماها؛ «زودپز» صدرنشین فروش فیلمهای هفته گذشته
- ۲ فیلم جدید در راه اکران سینماها
- پیوستن رضا بابک و شیرین اسماعیلی به «با خشم به گذشته نگاه کن»
- با یک کمپین کوچک برای فیلم ایستوود؛ کمپانی برادران وارنر «هیئت منصفه شماره۲» را وارد اسکار میکند
- پیمان معادی بازیگر فیلم جنایی هالیوودی شد
- «نادره رضایی» معاون هنری وزیر ارشاد شد
- اعضای شورای پروانه فیلمسازی سینمایی معرفی شدند
- از ۱۶ آبان؛ «خورشید آن ماه» ساخته ستاره اسکندری آنلاین اکران میشود
- حضور همراه اول در نمایشگاه کیشاینوکس با هدف گسترش فرصتهای جدید سرمایهگذاری
- ادعای سازندگان پربازدیدترین سریال تاریخ نتفلیکس؛ چالشهای فصل دوم «بازی مرکب» جذابتر است
- تهیهکننده سینما مطرح کرد: کوچ سینماگران حرفهای به پلتفرمها و فیلمهایی که تعطیل میشوند
- «فصل فرار اسبها» آماده نمایش شد
- عرضه یک فیلم کوتاه با بازی هوتن شکیبا در شبکه نمایش خانگی
- نگاهی به فیلم «کیک محبوب من»/ عشق را در پستوی خانه نهان باید کرد