نخستین نمایش جهانی فیلم «سوهانک» با ایفای نقش عباس کیارستمی که به جای پرسوناژهای فیلم «طعم گیلاس» در جشنواره تصویر سال به نمایش در میآید.
به گزارش سینماسینما، به نقل از دبیرخانه تصویرسال، سیفالله صمدیان دبیر نمایشگاه تصویر سال و جشنواره تصویر در نشست خبری که سهشنبه ۲۹ بهمن در خانه هنرمندان با حضور اهالی رسانه برگزار شد برنامههای هفدهمین دوره نمایشگاه تصویر سال و جشنواره فیلم تصویر را تشریح کرد.
هفدهمین نمایشگاه و جشنواره تصویر سال با بخش ویژه چهل سال تهران با همکاری سازمان زیباسازی شهر تهران، روز جمعه دوم اسفند ۱۳۹۸ در خانه هنرمندان آغاز میشود.
دبیر نمایشگاه تصویر در این باره توضیح داد: ما در افتتاحیه، نمایش فیلم ویژه خودمان را از میان فیلمهای جشنواره فجر خواهیم داشت.
سورپرایز تصویری از زندهیاد عباس کیارستمی
صمدیان توضیح داد: بهمن کیارستمی فیلم سوهانک را در اختیار تصویر سال گذاشته که تاکنون نمایش داده نشده است. این فیلم را که بهمن فیلمبرداری کرده، تدوین نشده است، اما همچنان از جذایبت و منحصر بودن خاصی برخوردار است. فیلم سوهانک در بهار ۲۰۲۰ در بزرگداشت کیارستمی در ژرژ پومپیدو نمایش داده میشود و پیش از آن برای نخستینبار در جشنواره فیلم تصویر نمایش داده خواهد شد.
آغاز چهل سال تهران از نیمه اسفند
دبیر نمایشگاه تصویر سال و جشنواره فیلم تصویر با اشاره به بخش ویژه چهل سال تهران توضیح داد: یکی از بخشهای جدید و ویژه نمایشگاه تصویر امسال، نمایشگاه چهل سال تهران است که با همکاری سازمان زیباسازی تهران برگزار میشود، در این بخش تصاویری از اتقاقاتی که طی چهل سال در تهران رخ داده، در خانه اتحادیه به نمایش در خواهد آمد.
به گفته صمدیان این بخش، تصاویری از تمام اتفاقات تلخ و شیرین در تهران از اولین روزهایی که راهپیماییها شروع شد تا اتفاقات بعد از آن، رویدادهایی مانند، موشک باران تهران، ۱۳ آبان و تسخیر لانه جاسوسی را نمایش میدهد. در کنار این رویدادها تصاویری از ساخت و ساز شهری، ساخت پارکها و ساختمانها هم در معرض دید قرار میگیرند. در بخش کاریکاتور و کارتون هم آثاری که در مورد زندگی شهری بهویژه در مورد تهران در مطبوعات مختلف منتشر شدهاند یا آثار شخصی کارتونیستها که در مطبوعات انتشار یافتهاند در خانه اتحادیه نمایش داده میشوند.
او اضافه کرد: نمایشگاه چهل سال تهران پوسترهایی را که گرافیستها در مورد شهر تهران طراحی کردهاند هم نمایش میدهد. در حوزه سینما نیز فیلمهای مستندی که درباره تهران هستند یا لوکیشن اصلی آنها شهر تهران است نمایش داده میشوند.
به گفته صمدیان در بخش سینمایی نمایشگاه چهل سال تهران، فیلمهایی از عباس کیارستمی، امیر نادری و هر فیلم دیگری که برای تهران ساخته شده نمایش داده میشوند. بسیاری از این فیلمها جایزه گرفتهاند در زمان برگزاری جشنواره فیلم تصویر سال در تالار ناصری اکران میشود.
صمدیان با اشاره به اینکه هیچ جشنواره و جایزهای کاملتر از نمایشگاه تصویر رویدادها را ثبت نکرده است تأکید کرد: این نه شعار است نه ادعا؛ ما توانستهایم فضاسازی امن فرهنگی ایجاد کنیم و شما در روز آخر، وقتی ببنید به چه کسانی جایزه میدهیم متوجه میشوید برندگان از طیفهای مختلف هستند، آنها قبول دارند که ما داریم کار فرهنگی میکنیم و تاجایی که میتوانیم سانسور سیاسی نمیکنیم.
هفدهسال فارغ از سیاست
او در این نشست با اشاره به هفدهمین سال برگزاری این نمایشگاه، به مسیر طی شده طی این سالها اشاره کرده و گفت: امروز خوشحالیم که به عدد خوشنام و مقدس ۱۷ رسیدهایم. اینکه در این مسیر توانستهایم جوانانی را فارغ از سیاست در یکجا جمع کنیم تا آرامش فکری را تجربه کنند بسیار شیرین است. البته باید گفت که این ۱۷ معنا و شرایط خاص خودش را دارد و این عدد برای ما یک عدد معمولی نیست. با اینکه امسال سال تلخ و سختی داشتیم اما به دلایل مشخص و قطعی نمایشگاه و جشنواره تصویر را در زمان خودش در همان محلی که خانه همیشگی تصویر بوده برگزار میکنیم.
نمایشگاه و جشنواره تصویر سال که امسال از دوم اسفند ساعت ۱۷ در خانه هنرمندان افتتاح میشود دو بخش آزاد و جوانان زیر ۲۵ سال دارد.
صمدیان درباره بخش جوانان زیر ۲۵ سال که رقابتی است توضیح داد: ما از دورهای فکر کردیم که برای تشویق و ترغیب جوانان علاوه بر بخش آزاد یک بخش رقابتی هم داشته باشیم که از هفتمین دوره این بخش را به نمایشگاه تصویر سال اضافه کردیم. این بخش هم به خاطر سقوط هواپیما و درگذشت محسن رسولاف بود و بعد از آن هر سال این جایزه را برگزار کردهایم. سال گذشته در دهمین دوره این اتفاق، به برگزیده برگزیدهها که در شاخههای مختلف تندیس گرفته بودند تندیس برگزیده برگزیدهها اهدا شد.
دبیر نمایشگاه تصویر سال همچنین با اشاره به بخش ایران ما توضیح داد: به جز بخش آزاد و مسابقه جوانان زیر ۲۵ سال، یک بخشی که الان خیلی گرفته و من از دیدن عکسهای خوب این بخش خسته شدهام بخش ایران ماست. این بخش شش سال است برگزار میشود و امیدوارم سالی که میآید کتابش هم منتشر شود. یک کتاب بسیار حجیم و با کیفیت که به علت نداشتن امکانات، به صورت مالتی مدیا با موسیقی فردین خلعتبری اجرا میشود.
عکسهای موبایلی؛ جرقهای که انفجار شد
صمدیان درباره عکسهای موبایلی که انقلاب دیجیتالی در دنیا ایجاد کرده گفت: این بخش که از یک جرقه شروع شده حالا به انفجار رسیده ۳۰۰ و خردهای عکس را امسال نمایش میدهیم.
در نمایشگاه تصویر امسال پروژههای منتخب سال نیز نمایش داده میشود. امسال عکسهای شش پروژه به روی دیوار خواهد رفت. پروژه کره شمالی از نگاه یک عکاس ایرانی عکسهای مجتبی دعایی است که در سفر به کره شمالی گرفته شده است. در این عکسها از معماری تا مناسبات اجتماعی مردم کرهی شمالی نشان داده شده است.
به گفته صمدیان این عکسها ارزش اجتماعی و خبری بسیاری دارند و سعی شده که عکسهایی که نگاه عکاسانهتری دارند انتخاب شوند.
یکی دیگر از پروژههای نمایشگاه تصویر امسال، که صمدیان دربارهی آن توضیح داد درباره دریاچه ارومیه بود که جواد پورصمد از سالها پیش که آب دریاچه بیش از حد بود یعنی از دهه ۵۰ و ۶۰ تا امروز که این دریاچه دارد احیا میشود عکاسی کرده است. نام این پروژه دریاچه ارومیه دیروز و امروز نام دارد.
او افزود: یکی دیگر از پروژهها نگاه یک خلبان است. کار خیلی خاصی شامل فیلم وعکس است. این پروژه عکسهای امیرحسن غروی از خوش ذوقهای عکاسی و تصویربرداری در هواپیمایی است که خود هدایت میکند. او این تصاویر را از روبرو، بغل و فضاهایی که فقط به چشم خلبان میآید گرفته است.
پاریس از نگاه یک عکاس ایرانی اثر زهره خالقی پروژه دیگر نمایشگاه تصویر امسال است. این عکسها هم فضاهای اجتماعی و هم معماری پاریس را در بر میگیرد که همچنین شامل یکسری نگاههای خلاقانه در کارهای یک عکاس است که به گفته صمدیان تنها میتواند نگاه خاص یک ایرانی باشد.
پدرانه پروژه عکاسی دیگری است که مونا علیخواه از دستهای پدرش عکاسی کرده و زندگی او را به عنوان یک بازنشسته تصویر میکند. همچنین نیلوفر شریفی مقیم هلند، پروژه عکاسی مینیمال از ایران تا هلند را به نمایش خواهد گذاشت..
داوران هفدهم و بخش «چهل سال تهران» معرفی شدند
دبیر نمایشگاه تصویر سال همچنین درباره داوران امسال گفت: ما مثل همیشه چند داور ثابت داریم و در بخش تهران دو داور اضافه شده است. تمام کارهای داوری در بخش گرافیک را به عهده انجمن طراحان گرافیگ گذاشتیم، امسال داوران بخش پوستر رضا عابدینی، مسعود سپهر، فرزاد ادیبی بودند که از بین کارهای رسیده آثار را برای بخش آزاد انتخاب کردند که این عکسها روی دیوار میرود. بخش دیگر رقابتی است آثار منتخب جوانان زیر ۲۵ انتخاب میشوند که به آنها تندیس و دپیلم افتخار اهدا میشود.
همچنین در بخش پوستر تهران، فاطمه کرکهآبادی و نوشین ناظمان به جمع داوران اضافه شدهاند. داوران بخش عکس مجتبی آقایی، کیارنگ علایی و آرش خاموشی آثار را داوری میکنند و در بخش ویژه «تهران چهل سال» مجید ناگهی و مجتبی موسوی به جمع داوران اضافه میشوند.
داوران بخش کاریکاتور کامبیز درمبخش، کیارش زندی، مسعود شجاعی طباطبایی هستند و در بخش کاریکاتور چهل سال تهران، جواد علیزاده و آروین به جمع داوران اضافه میشوند.
داوران بخش فیلم رخشان بنیاعتماد، مرتضی پورصمدی، مهرداد اسکویی هستند. در بخش فیلم چهل سال تهران، احمد محیط طباطبایی و علیرضا قاسمخان به جمع داوران اضافه میشوند.
ساعد نیکذات، فائزه عزیزخانی، پیروز کلانتری هیات انتخاب بخش فیلم بودهاند.
جایزه عکاس سال وحید ابد
صمدیان همچنین از اضافه شدن جایزه عکاس سال وحید سهرابی ابد خبر داد و گفت: با همراهی و همکاری خانواده این عکاس یک تندیس و سه میلیون جایزه نقدی به عکاس سال خبری و مستند اجتماعی ایران اهدا میشود.
روایتی از کاریکاتورهای مطبوعاتی
صمدیان درباره بخش کارتونهای مطبوعاتی یادآور شد: سعی کردیم که کارتونهای مطبوعاتی جزو اصل کارمان شود که آروین تمام این کارتونها را در طول سال رصد کرده و سعی کردیم که تا جایی که میشود جناحبندی در انتخاب نداشته باشیم. در این بخش ۱۲۰ اثر را در مالتی مدیا در ورودی گالری ممیز نشان می دهیم.
در بخش گزیده کارتون و کاریکاتورهای مطبوعاتی سال ایران ۱۲۰ اثر از ۵۷ کارتونیست از یازده رسانه است.
همچنین امسال در سالن ناصری بهجز پخش فیلمهای ۴۰ سال تهران، بخش جشنواره جشنوارهها که نخبه فیلمهای یا جایزه گرفتههای جشنوارههاست نمایش داده میشود.
تصویر هفدهم از نگاه آمار
در هفدهمین نمایشگاه تصویر امسال بیش از ۸۵۰ قاب چاپ شده در بخشهای آزاد، جوان و موبایل، گرافیک و کاریکاتور روی دیوار میرود و بیش از ۱۵۰۰ تصویر بهصورت مالتی مدیا در همه بخشها (گرافیک، کاریکاتور و عکس) نمایش داده میشود.
در جشنواره فیلم تصویر در بخش آزاد، از مجموع ۳۱۲ فیلم رسیده ۱۳۵ فیلم به جشنواره راه پیدا کرده است که از این آمار ۳۰ فیلم به بخش تهران اختصاص داشته است. در بخش جوان نیز از مجموع ۱۵۶ فیلم رسیده ۶۱ به جشنواره راه پیدا کرده است.
رونمایی از آخرین شماره تصویر در روز افتتاح نمایشگاه
صمدیان با گلایه از قیمت بالای کاغذ گفت: دو یا سه دوره است که نمیتوانیم نشریه تصویر سال را منتشر کنیم. اما همزمان با افتتاح نمایشگاه از آخرین شماره تصویر سال که شامل آثار برگزیده برگزیدگان برنده جایزه جوانان زیر ۲۵ سال این نشریه در ۲۴۰ صفحه رونمایی میشود و با تخفیف ۲۵ درصدی در طول برگزاری نمایشگاه عرضه خواهد شد.
او درباره تأمین بودجه نمایشگاه تصویر گفت: ما وابستگی مستقیم یا خاصی به بودجههای مصوب دولتی نداریم و با روشهای بدوی خود نمایشگاه تصویر برگزار میکنیم، بعضی اوقات اسپانسر میگیریم و لوگوی آن سازمان را میزنیم. مثلاً از سازمان سینمایی پول ناچیزی گرفته و آرمشان را زدهایم. این را در نظر داشته باشید که ما جشنوارهای هستیم که یک شب هم پول بلیت نمیگیریم و رایگان این فیلمها را نشان میدهیم. انجمن طراحان گرافیک حامیان معنوی همیشگی ما بودهاند. اما اصلیترین حامی ما خانه هنرمندان هست که اگر بخواهیم این مکان را اجاره کنیم باید ۴۰۰ میلیون بدهیم ولی برای یکپارچه بودن هدفمان؛ یعنی برگزاری نمایشگاه تصویر سال و جشنواره تصویر، مجموعه خانهی هنرمندان تصمیم گرفتهاند اینجا را رایگان در اختیار ما بگذارند. اما امسال یک اسپانسر ویژه داشتیم سازمان زیباسازی شهر تهران است که ما را هم در رابطه با بخش سینمایی و هم افتتاح نمایشگاه در خانه اتحادیه حمایت می کنند. هدایایی این نشست هم بهعهده این سازمان است.
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- گزارش سیفالله صمدیان از جشنواره فیلم کن/ از کاپولا تا مریل استریپ و علی عباسی
- مستند مرکز گسترش در اکران نوروزی یک پلتفرم/ از کیارستمی تا رزاقکریمی
- نمایش مستند بهمن کیارستمی درباره «طعم گیلاس»
- مرور آثار نیکی کریمی در ایتالیا
- مردی تحت تاثیر/ نگاهی به فیلم «آتابای»
- «موقعیت مهدی»، «آتابای» و زبان مادری
- «آتابای» از ماه آینده در ترکیه اکران میشود
- معرفی برگزیدگان چهاردهمین جشن منتقدان/ جوایز اصلی به «آتابای» رسید
- «دینامیت» در صدر فیلمهای پرفروش ۱۴۰۰
- نامزدهای بخش مسابقه عکس جشنواره تئاتر فجر معرفی شدند
- برگزاری نکوداشت «اکبر عالمی» با موضوع «آموزش ماندگار در سینما»
- تبریزیهای افراشته در باد/ نگاهی به فیلم «آتابای»
- کارکرد دراماتیک سیگار در فیلم «آتابای»
- «آتابای»؛ فرجام مردی که از عشق تمرد کرد
- اکران مردمی «آتابای» در مشهد + عکس
نظر شما
پربازدیدترین ها
- وقتی زن تبدیل به «ناموس» میشود/ نگاهی به فیلم «خورشید آن ماه»
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- اختصاص سینماسینما/ سه فیلم ایرانی در جشنواره فیلمهای برتر سال ۲۰۲۴ مجله تله راما
- گفتوگو با محمد مقدم درباره سینمای مستند/ فیلم مستند، جهانی است ساختگی؟
- تاریخچه سریالهای ماه رمضان از ابتدا تاکنون/ در دهه هشتاد ۴۰ سریال روی آنتن رفت
آخرین ها
- حضورهای بین المللی فیلم کوتاه تامینا
- گلدن گلوب اعلام کرد؛ وایولا دیویس جایزه سیسیل بی دمیل ۲۰۲۵ را میگیرد
- درباره «قهوه پدری»؛ قهوه بیمزه پدری
- «کارون – اهواز» در راه مصر
- اختتامیه جشنواره «دیدار» ۱۷ دی برگزار خواهد شد
- اختصاص سینماسینما/ سه فیلم ایرانی در جشنواره فیلمهای برتر سال ۲۰۲۴ مجله تله راما
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ «مجمع کاردینالها»؛ موفقیت غیرمنتظره در گیشه و جذب مخاطبان مسنتر
- مدیر شبکه نسیم توضیح داد؛ مهران مدیری، جنابخان، فرزاد حسنی و چند برنامه دیگر
- تاکید بر سمزدایی از سینما و جشنواره فجر/ علیرضا شجاع نوری: ادغام جشنوارهی ملی و جهانی فجر سیاسیکاری بود
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ جادوی «شرور»؛ داستانی از دوستی، تفاوتها و مبارزه با تبعیض
- برای پخش در سال ۲۰۲۵؛ پسر شاهرخ خان برای نتفلیکس سریال میسازد
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ «گلادیاتور ۲»؛ بازگشتی باشکوه به کُلُسیوم و سنت حماسههای سینمایی
- اعلام نامزدهای چهلمین دوره جوایز انجمن بینالمللی مستند/ محصول مشترک ایران و انگلیس در شاخه بهترین مستند کوتاه
- اصغر افضلی و انیمیشن «رابینهود» در تازهترین قسمت «صداهای ابریشمی»
- جایزه جشنواره آمریکایی به پگاه آهنگرانی رسید
- چهل و سومین جشنواره فیلم فجر؛ از فرصت ثبت نام فیلمها تا داوری عوامل بخش نگاه نو
- نمایش بچه / گزارش تصویری
- اهمیت «باغ کیانوش» در سینمای کمدی زدهی این روزها
- برای بازی در فیلم «ماریا»؛ نخل صحرای پالم اسپرینگز به آنجلینا جولی اهدا میشود
- اکران فیلم علی زرنگار از اواخر آذر؛ «علت مرگ: نامعلوم» رفع توقیف شد
- مانور آمادگی همراه اول برای رویارویی با بحران؛ تمرینی برای پایداری ارتباطات
- بررسی هزینه و درآمد تولیدات ۳ سال اخیر؛ حساب کتاب فارابی جور است؟
- در اولین روزهای اکران بینالمللی؛ «گلادیاتور۲»، ۸۷ میلیون دلار فروخت
- اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره فیلم فجر معرفی شدند
- نامزدی ۲ جایزه آمریکایی برای «دوربین فرانسوی»
- «شهر خاموش» بهترین فیلم جشنواره نوستالژیا شد
- فروغ قجابگلی بهترین بازیگر جشنواره ریچموند شد
- «تگزاس ۳»؛ کمدی از نفس افتاده یا موفقیت تکراری؟
- روایتی از سه نمایشنامه از محمد مساوات روی صحنه میرود
- «کارون – اهواز» در مراکش