وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی درحالی این پُست را ترک میکند که همچنان پرونده فیلمهای توقیفی به سرانجام رسمی نرسیده و باز است. حال زمزمههایی به گوش میرسد که در یکی دو روز آینده، تصمیم به تعیین وضعیت این فیلمها اعلام خواهد شد.
به گزارش سینماسینما، این در حالی است که این مقام وقت وزارت ،۱۷ مرداد همزمان با روز خبرنگار در ایسنا وعده داد که بیانیه وضعیت فیلمهای توقیفی بهزودی منتشر میشود. حال باید دید تا مراسم تودیع و معارفه و در آخرین روزهای جابهجایی میز دو وزیر این اتفاق خواهد افتاد یا نه؟!
البته با توجه به وضعیت غیرقابل پیشبینی نمایش فیلمها و اظهار نظرهای برخی که بر ادامه اکران فیلمها تاثیر دارد، سیدعباس صالحی نیز که در مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به تازگی رای اعتماد گرفته است، مهمترین دغدغه و چالش پیش رویش سرنوشت فیلمهای توقیفی است که البته این چالش از ابتدای دولت روحانی گریبانگیر حجتالله ایوبی به عنوان ریاست سازمان سینمایی وقت و پس از آن حیدریان بوده است.
ایوبی در حالی تلاش کرد که در ابتدای ورودش در عرصهی مدیریت سینما، با بازگشایی خانه سینما، سینماگران را به فضای جدید، امیدوارتر کند اما ماجرای فیلمهای توقیفی، خصوصا اکران یک تا دو روزه فیلمهای چون «رستاخیز» و «خانه پدری» و توقیف آنها و نمایش نامناسب «عصبانی نیستم» در جشنواره فجر باعث شد که در زمینهی اعتبار پروانههای نمایش مورد انتقاد قرار بگیرد.
حیدریان نیز در ابتدای ورودش در عرصه مدیریتی سینما که از اواخر سال ۹۵ اتفاق افتاد، با تشکیل کمیته فیلمهای توقیفی تلاش کرد که این مشکل را حل کند.
به هرحال اگر در همین روزها و پیش از تودیع و معارفه هم بیاینه فیلمهای توقیفی طبق وعده وزیر پیشین منتشر شود و تکلیف نمایش آنها مشخص شود، باز هم وزیر ارشاد جدید برای اکران آنها و چگونگی نمایش این فیلمها با وجود برخی فشارهای غیرقانونی خارج از وزارت ارشاد، با برخی چالشها دست به گریبان است.
اما باید امیدوار بود که سرانجام فیلمهایی چون «آشغالهای دوست داشتنی»، «عصبانی نیستم»، «خانه پدری»، « خانه دختر»، «خرس» و… با سعه صدر رنگ پرده را به خود ببینند.
«نمایش هیچ فیلمی انقلابی به پا نکرده است»؛ این جملهای است که بارها از سوی صاحبنظران دربارهی فیلمهای مشکل دار منتشر شده است اما حاشیه برخی فیلمها آنقدر زیاد شده است که قطعا اگر این فیلمها اکران شود، برخی مخاطبان با حیرت به تماشای آن مینشینند و از خود میپرسند که این فیلم چه مشکلی داشت که اینگونه با آن برخورد شده است؟! و شاید بدون حواشی به نمایش درمیآمد، اینگونه مورد توجه قرار نمیگرفت. حاشیهای که به قولی بر اصل موضوع فیلم سایه میافکند.
در ادامه مروری داریم بر برخی اظهار نظرهایی که دربارهی برخی فیلم های توقیفی منتشر شده است.
اولین سینماگرانی که درباره فیلم «آشغالهای دوست داشتنی» به اظهار نظر پرداخت، علیرضا داودنژاد بود. او «آشغالهای دوست داشتنی» را فیلمی هم برای سینمای ملی و هم برای وفاق ملی دانسته و گفته بود: «آدم باید فقط عاشق سینما باشد تا برای فیلم ساختن به چنین ایدهی دشواری پیله کند. ایدهای که امیر یوسفی به خوبی از پس اجرای آن برآمده است، فیلمی هم برای سینمای ملی و هم برای وفاق ملی.»
کارگردان «کلاس هنرپیشگی» با اشاره به مضمون فیلم مطرح کرده بود: «بالاخره جریانات فکری مختلف در ایران باید به خاطر ملت و کشورشان هم که شده روزی بتوانند در کنار هم بنشینند و با هم گفتوگو کنند.»
کیومرث پوراحمد هم با تاکید بر اینکه باید فرصتی فراهم شود تا تجربههای نو و خوش ساختی مثل این فیلم در سینماها اکران شود، گفته بود: «آشغالهای دوست داشتنی» یک فیلم هنرمندانه، جذاب و بکر است.
این کارگردان با اشاره به اینکه تمام مردمی که این فیلم را خواهند دید، تصاویر آن را از نزدیک دیدهاند و با همهی وجود تجربه کردهاند،افزوده بود: «نمیدانم متاسفانه چرا مردم نباید آن را بر پرده سینما ببینند. نمیتوانم درک بکنم، واقعا نمیتوانم درک کنم.»
پوراحمد همچنین گفته بود: «به نظرم نشان دادن این فیلم برای ارشاد بُرد بُرد است، اگر مردم از آن استقبال کنند، بُرد وزارت ارشاد است و اگر هم استقبال نکنند، باز هم بُرد وزارت ارشاد است.»
فریدون جیرانی هم در نوشتاری با عنوان «ما که پیر شدیم،برای جوانها فضای گفتوگو ایجاد کنیم» به تحلیل «نسل تازه و پنجم فیلمسازی، نسلی که در هشت سال گذشته آمده و نسلی که امیریوسفی یکی از آنها است» پرداخته اظهار کرده بود: «این نسل مصحلتاندیشی نسلهای قبلی را کنار گذاشت و بیپرواتر به دغدغه ذهنیش نزدیک شد و صراحت شد ویژگی لحن بیان سینماییاش. حالا در «آشغالهای دوست داشتنی» این بیپروایی در طرح موضوع صراحت در بیان هست اما نه با قهرمان زخمی تک افتاده معترض بلکه با یک مادر. مادری که مجبور میشود با شوهر، پسر و برادرش که مردهاند و تبدیل به قاب عکس روی تاقچه شدهاند و عکس پسر دیگرش که در خارج است حرف بزند. هر عکس یک تفکر را نمایندگی میکند این تفکرات در تاریخ ایران جریانساز بودهاند.»
«خانه پدری» کیانوش عیاری هم از جمله فیلمهایی است که در صدر خبرهای این چند ساله بوده است.
«خانه پدری» یکبار در سالن سینمایی وزارت ارشاد برای خبرنگاران و منتقدان به نمایش گذاشته شد. مسئولان سازمان سینمایی وقت معتقد بودند چند دقیقه اول این فیلم که حاوی صحنههای بسیار تلخ و گزنده کشتن دختر توسط پدر است، باید حذف شود تا این فیلم بتواند روی پرده برود. اما عیاری اصلاحات مدنظر ارشاد را «ویرانگر» توصیف میکند.
و در این سالهای اخیر نیز پای حرفاش ایستاد تا جاییکه این فیلم در گروه هنر و تجربه یک تا نهایت دو روز به نمایش درآمد اما باز هم از پردهی سینماهای محدودی که در اختیار داشت به خاطر فشارهای غیرقانونی پایین کشیده شد.
آخرین پیشنهادی که مطرح شده است و امید میرود مشکل این فیلم برای اکران حل شود،شرط سنی برای تماشای این فیلم است.
«عصبانی نیستیم» رضا درمیشیان نیز با وجود پروانه نمایشی که داشت و ثبت قانونی برای اکران در شورای صنفی نمایش در سال ۹۳ به دلیل فشارهای غیرقانونی خارج از حوزهی وزارت ارشاد،بیش از سه سال است که رنگ پرده را به خود ندیده است.
رضا درمیشیان در اولین اظهارنظرش پس از حواشی که برای فیلمش بوجود آمده بود؛ گفته بود: «من «عصبانی نیستم!» را با بوسه بر خاک «ایران» ، عشق به «ایران» ، برای «ایران» و مردم نازنین «ایران» و نمایش در سینماهای «ایران» ساختهام.
«عاشقانه»ای که از همان ابتدا فیلمی «اجتماعی» بود، «اجتماعی» هست و «اجتماعی» خواهد ماند.
برای نمایش «عصبانی نیستم» هر آنچه در توان داشتم را به کار گرفتم، نهایت تلاش و همراهی را با مسئولان قانونی سینمایی کشورم کردم اما سکوت و تحمل و مدارای من نیز نتوانست در کشاکش تدبیرمداران و سیاست پیشگان به نتیجهای منجر شود.
پس همه آنها که با وعدههای امروز و فردا، یا تهمت و افترا فیلم کوچک مرا مبدل به معضل فرهنگی نمودند به خدا و وجدانشان واگذار میکنم. حکایت تلخ سینمای «مستقل» و «بی پناه» و «یتیم» همین است.
بیصبرانه منتظر نمایش « عصبانی نیستم» در سینماهای میهنم باقی خواهم ماند. به امید آن روز… من آن روز را انتظار میکشم. حتی روزی که دیگر نباشم.»
در سال ۹۳ در خبری که در برخی خبرگزاریها منتشر شد، اعلام کردند که «مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی بر اجتماعی بودن فیلم”عصبانی نیستم” مُهر تایید زده است.»
فیلمهای دیگری همچون «خانه دختر»، «کاناپه»، «خرس»، «صد سال به این سالها»، «این یک رویاست»، «شیفتگی»، «خیابانهای ناآرام» و «رستاخیز» و… هستند که هرکدام با شرایط متفاوتی در راس خبرهای فیلمهای مشکلدار قرار دارند؛ البته طبق اظهارنظری که ابراهیم داروغهزاده مدیر سینمایی وزارت ارشاد داشت؛ «خانه دختر» با فیلمبرداری یک پلان میتواند رنگ پرده را به خود ببیند.
اما گفته میشود که «کاناپه» به دلیل استفاده از کلاهگیس برای بازیگران زن آن به مجوزهای خارج از وزارت ارشاد، نمایشاش موکول شده است.
منبع: ایسنا
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- چند فیلم مجوزدار در صف اکران سینما هستند؟
- امروز، روز ملی سینما نیست!
- ناامنی ۱۰۰ دستگاه در چرخه اکران/ هشدار امنیتی برای سینماها
- سینما با چند فیلم اکران نشده به استقبال نوروز میرود؟
- یک تهیهکننده و پخشکننده فیلم: فیلمهای مهم در حسرت گیشه/ صنوف کم کاری میکنند
- یک تهیهکننده و پخشکننده سینما: اکران جام جهانی به نفع سینماداران است نه سینما
- چاقوکشی برای رسیدن به حق!/ درباره لزوم فاصلهگذاری بین هنرمند و انسان خوب
- سینمای ایران از نفس افتاده است
- از تاریکی گفتن موجب روشنایی نمیشود/ سینمای ایران نیازمند فیلمهایی است با تم امید و جسارت
- چرا سیاهنمایی کارِ سینمای ایران نیست
- معاون نظارت و ارزشیابی خبر داد/ فیلمهای توقیف شده نمیتوانند آنلاین هم اکران شوند
- سینمای ایران به هوای تازه نیاز دارد
- استقبال تماشاگران و منتقدین از یلدا در جشنواره ساندنس
- نکتههای گمشده سینمای ایران/ اهمیت دکور در سینمای دهه ۳۰ + ویدئو
- آزمون بزرگ «خانه پدری»
نظر شما
پربازدیدترین ها
- ردپای یک کارگردان مؤلف / نگاهی به فیلمهای کوتاه سعید روستایی
- وقتی زن تبدیل به «ناموس» میشود/ نگاهی به فیلم «خورشید آن ماه»
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- تاریخچه سریالهای ماه رمضان از ابتدا تاکنون/ در دهه هشتاد ۴۰ سریال روی آنتن رفت
- موقعیت فیلمهای ایران و سینماگران فراملی در فرانسه
آخرین ها
- انعقاد قرارداد سهجانبه همراه اول در حوزه زنجیره تأمین محصولات کشاورزی صادراتی
- همکاری اپلیکیشن «اوانو» و «ازکیوام» در همپذیرندگی کیف پول
- درباره پوستر جشنواره فیلم فجر پوستری که هرساله بحث برانگیز می شود
- اختصاصی سینماسینما/ نامه امیر اثباتی به کمال تبریزی؛ کنجکاوم بدانم قرار است در شورای پروانه نمایش چه گلی به سر سینما بزنید
- با تصویری از فیلم سینمایی «مادر»؛ پوستر چهل و سومین جشنواره فیلم فجر رونمایی شد
- برآیندی از نظرسنجیهای مختلف؛ بهترین فیلمهای ۲۰۲۴ به انتخاب بیش از ۴۰۰ منتقد
- «ژاله علو مرگ ندارد»/ بدرقه پیکر ژاله علو به خانه ابدی
- «دِویل» به ۵ اجرای پایانی رسید/ بررسی نمایش در یک گفتگوی مجازی
- سوینا منتشر میکند؛ ۳ داستان کوتاه با صدای نازنین مهیمنی
- با حکم وزیر ارشاد؛ اعضای جدید شورای پروانه نمایشِ فیلمهای سینمایی منصوب شدند
- رونمایی از دو سرویس همراه اول در بازدیدهای معاون راهبردی رئیسجمهور و رگولاتوری
- هیات امنای انجمن سینمای جوانان ایران منصوب شدند
- کتاب «صحنه عشق من است» رونمایی میشود/ تقدیر از ادنا زینلیان
- خسرو خسروشاهی: کسی دیگر در دوبله نمانده است/ امیدوارم چراغ دوبله خاموش نشود
- نخستین جایزه ملی پویانمایی فراخوان داد
- رونمایی از سرویسهای دیجیتال و هوش مصنوعی همراه اول با حضور وزیر ارتباطات
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ فیلمِ بعدی نولان، اقتباسی از اودیسه است
- چهل و سومین جشنواره فیلم فجر؛ هیأت داورانِ فیلمهای کوتاه داستانی معرفی شدند
- آیا بهروز شعیبی گزینه خوبی برای مدیریت انجمن سینمای جوان است ؟
- همه در اندوه خاموشی صدایی ماندگار/ پیامهای تسلیتی که برای درگذشت ژاله علو منتشر شد
- میزبانی ۱۱ سالن از جشنواره بینالمللی تئاتر فجر
- اعضای آکادمی سینمای مستند ایران انتخاب شدند
- با حکم رئیس سازمان سینمایی؛ بهروز شعیبی مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران شد
- شبنشینی غیرایرانی در هفتِ یلدایی
- جوایز ادبی و دوستان و دشمنان واقعی
- انتقاد نویسنده روزنامه اعتماد از جشنواره سینما حقیقت : اغلب آثار شلخته و پروپاگاندایی بودند
- بلا گردان / در حاشیه مستند «ضد قهرمان»
- کوتاه درباره «ملاقات با جادوگر» لمپنیسم سینمایی!
- بازدید معاون اول رییسجمهور و وزیر ارتباطات از غرفه همراه اول
- پس از ۳۸ سال؛ رئیس فیپرشی استعفا داد