به گزارش سینماسینما، از اواخر تابستان سال ۹۴ بود که زمزمههایی مبنی بر مهاجرت عدهای از بازیگران و کارگردانان ایرانی به ترکیه و فعالیتشان برای شبکه جم شنیده شد.
پاییز همان سال بود که با قوت گرفتن این اخبار نام افرادی که به این شبکه پیوسته بودند رفته رفته منتشر شد. البته که نام چندان شناختهشدهای در بین بازیگرانی که به جم رفته بودند به چشم نمیخورد و بیشتر بازیگرانی در این لیست قرار گرفته بودند یا کسانی بودند که چند سالی بود در ایران به فراموشی سپرده شده بودند، یا آنهایی که چندان شناخته شده نبودند و نقش آنچنان بهیادماندنی را در هیچ فیلم و سریالی بازی نکرده بودند.
چند ماهی که از این اتفاقات و حواشیاش گذشت و تب و تاب مهاجرت، کشف حجاب بازیگران زن و حضور بقیه بازیگران در سریالها فروکش کرد، تمایل مخاطبان ایرانی به پیگیری آثار ایرانیهایی که به آن طرف مهاجرت کرده بودند نیز کمکم، کمرنگ شد. در واقع چون خروجی حاصل از فعالیت این افراد آن چیزی نبود که حتی مخاطب پرو پا قرص سریالهای ترکیهای هم انتظارش را داشت، پروژه پیوستن و فعالیت ایرانیها به جم به پروژهای شکست خورده تبدیل شد که خیلیها از مدتها قبل آن را حدس زده بودند.
در این میان چند بازیگر نیز در مصاحبههایی از ترک وطن و فعالیت در شبکههای بیگانه ابراز پشیمانی کردند و برخی نیز اعلام کردند دوست دارند به ایران برگردند و یکی دو نفر نیز بعد از کش و قوسهای فراوان به ایران بازگشتند و برخی نیز به دلایل مختلف این امکان را پیدا نکردند.
اما تازهترین خبرها حکایت از جدایی یکی دیگر از کسانی دارد که به این شبکه رفته بود. کارگردانی که آخرین ساختهاش در ایران بعد از مهاجرت او به ترکیه و بدون ذکر نامش در سینماها اکران شد؛ مهدی مطلومی.
مهدی مظلومی کارگردان سینما و تلویزیون تاکنون آخرین فردی است که با شبکه جم قطع همکاری کرده است. او در گفتوگو با خبرآنلاین از دلایل جداییاش از این شبکه، ابراز تمایلاش برای بازگشت به ایران و ادامه فعالیتهایش گفته است.
به دلیل تغییر مدیریت از جم جدا شدم
مهدی مظلومی مدتی است از شبکه جم جدا شده است، پیش از او نیز چند هنرمند دیگر که از ایران مهاجرت کرده و به این شبکه پیوسته بودند نیز از جم جدا شدند. او درباره علت جداییاش از این شبکه به خبرآنلاین میگوید: «بعد از اتمام مجموعه طنز «شهر قشنگ»، کارهایی پیشنهاد میشد که ارتباط خوبی با آنها نمیگرفتم، با توجه به این شرایط اصرار من به ساخت سری دوم «شهر قشنگ» بود. اما مشکلاتی که در فضای شبکه وجود داشت امکان شروع سری دوم شهرقشنگ را تقریبا نشدنی کرد. مخصوصاً مواضع مدیر جدید دفتر آنتالیا. به همین دلیل من با توجه به تغییر شرایط همان موقع از گروه جم خارج شدم.»
شدت گرفتن اختلافنظرها
مظلومی به مدت زمان جداییاش از این شبکه اشاره میکند و میافزاید که تقریبا ۸ ماه است از شبکه جم جدا شده است.
جدایی چهرههایی که به شبکه جم پیوسته بودند دلایل مختلفی داشت، به نظر میرسد نارضایتی از این شبکه و نحوه عملکرد آن باعث جدایی بسیاری از این افراد از این شبکه شد. مظلومی در این باره توضیح میدهد: «مشکل من بیشتر مواضع مدیریت جدید دفتر آنتالیا بود که شرایط کار را سخت میکرد و بعد از ترور مدیر جم این مواضع بدتر شد. بهطوریکه اختلاف سلیقه و نظر، کاملاً شدیدتر شد و با توجه به اینکه مدتی بود از گروه جم جدا شده بودم، تصمیم به ادامه فعالیت خارج از جم گرفتم. الان هم مدتی است که بعد از ثبت یک شرکت خصوصی در ترکیه بهطور مستقل استارت فعالیتهای تصویری را زدم و به عنوان اولین کار سریال «شهرقشنگ۲» را جهت پخش از طریق اپلیکیشن شروع کردیم.»
بازیگری به خاطر من به جم نیامد
پس از پیوستن مظلومی به شبکه جم عده دیگری از بازیگران نیز به این شبکه رفتند و فعالیتشان را در آنجا شروع کردند، به نظر میرسد حضور مظلومی در این شبکه پلی برای مهاجرت عده دیگری از بازیگران و هنرمندان بود، اما بعد از مدتی چند تن از بازیگران از پیوستن به این شبکه ابراز پشیمانی کردند و حالا نیز این کارگردان با جم قطع همکاری کرده است.
مظلومی در پاسخ به این سوال که آیا پروژه پیوستن هنرمندان ایرانی را با در این شرایط شکست خورده می داند یا خیر؟ میگوید: «هیچ بازیگری بهخاطر من به جم نپیوست. تنها یک مورد آقای سیرتی بودند که با توجه به اینکه سالها قبل در تئاتر «باغ البالو» آقای رکنالدین خسروی با هم کار کرده بودیم و ایشان از بیکاریشان گفتند، من برای کمک کردن به ایشان، پیشنهاد حضور به صورت پروژهای به مدت ۳ ماه در «شهر قشنگ» را دادم که ایشان هم فوری پذیرفتند و آمدند. اما متأسفانه کیفیت کارشان نظر من را تأمین نمیکرد که تصمیم به حذف و تسویه گرفتیم. اما از علت مهاجرت سایر بازیگران خیلی اطلاع ندارم، چون دلایل مختلف بود. بعضی قصد پناهندگی داشتند، بعضی قصد مهاجرت و بعضی قصد کار موقت و… اما در نهایت با توجه به شرایطی که پیش آمد در واقع حضور بازیگران ایرانی موفقیت خاصی به دنبال نداشت.»
رکود به دلیل اختلاف نظرها
عملکرد شبکه جم نسبت به قبل حتی در جذب مخاطب ایرانی هم دچار رکود شدید شده، افت جدی کیفی آثار تولیدی این شبکه نیز دلیلی دیگر برای ترک کسانی بود که به این شبکه رفته بودند. کارگردان فیلم «سه بیگانه» در اینباره یادآور میشود: «این رکود بهخاطر جدایی من نیست در واقع بهخاطر همان اختلاف نظر و سلیقه بود که من مطمئن بودم نتیجه مطلوبی نخواهد داشت و باعث شد تصمیم به جدایی بگیرم و همچنان معتقدم با همان دیدگاه و سابقه سیر نزولی را ادامه خواهد داد. من نیز معتقدم این عملکرد نسبت به گذشته بسیار افت کرده و بهنظرم افت بیشتری هم خواهد کرد.»
او درباره دلایل این افت و رکود میگوید: «شاید یکی از دلایلش آشنا نبودن مدیریت جدید شبکههای جم با مقوله مدیا(رسانه) مخصوصاً تولید است.»
من به قصد رفتن به جم از ایران نرفتم
خیلی از افرادی که به هر دلیلی از کشور مهاجرت کردند، بعد از مدتی سودای بازگشت به وطن به سراغشان میآید، این اتفاق درباره افرادی که به جم رفتند نیز صدق میکند و برخی از آنها در مصاحبههایشان از مهاجرت و فعالیت در خارج ایران ابراز پشیمانی کردند و کار در این شبکه را به مثابه سرابی دانستند که هیچ سودی برایشان نداشته است. مظلومی اما نظرش را درباره ادامه فعالیت در خارج از کشور و بازگشت به ایران در صورت فراهم شدن شرایط اینطور بیان میکند: «من به قصد کار کردن از کشور خارج شدم نه صرفاً به قصد کار در جم، به همین دلیل اکنون که جم برای من تمام شده به برنامهریزیای که کرده بودم بهطور مستقل ادامه میدهم. بحث برگشتن یا برنگشتن هم مطرح نیست، چون من مملکت خودم را دوست دارم و سعی کردم در خارج از کشور هم کارهایی بکنم که باعث شادی مخاطبان ایرانی باشد. در ادامه هم در همین راستا فعالیت خواهم کرد و قطعاً دوباره به وطن برمیگردم حتی اگر اجازه کار و فعالیت در حوزه تلویزیون و سینما را نداشته باشم.»
فعالیت مستقل من ربطی به جم ندارد
او همچنین در پاسخ به این سوال که اگر به ۲ سال پیش -زمانی که به شبکه جم پیوستید- برگردد باز هم این راه را انتخاب میکند یا خیر، میگوید: «چون قصد تجربه کار در خارج از کشور را داشتم شاید کمی سنجیدهتر و با برنامهریزی بهتری و حتی شکل دیگری عمل میکردم.»
این کارگردان در ادامه اضافه میکند: «فعالیت مستقل من هیچ ربطی به شبکه جم ندارد و مسیر دیگری را طی میکند. کار من ساخت و تولید کارهای نمایشی است و در همین راستا اقدام به ساخت سریال اینترنتی کردم که بهزودی از طریق اپلیکیشن پخش خواهد شد.»
گاهی اوقات تصوراتی که راجع به فعالیت در خارج از کشور در ذهن وجود دارد، با آنچه در واقعیت است متفاوت میشود، و شرایط همانگونه که انتظار میرود فراهم نیست، مظلومی درباره اینکه شرایط کار در شبکه بعد از گذشت این ۲ سال همانگونه است که تصورش را از ابتدا داشته، میگوید: «خیر به هر حال تجربهٔ جدیدی برای مدیران بود و تجربه لازم را نداشتند طبیعی بود که با تصورات من فاصله داشته باشد.»
تمام تلاشم را میکنم تا به فعالیتم ادامه دهم
علاوه بر مسئولان و مدیران، هنرمندان هم نگاه مثبتی به فعالیت شبکههای فارسی زبان خارج از کشور ندارند. سطح کیفی برنامهها و سریالهای شبکهها دلیل اصلی این مخالفت است، ضمن اینکه بسیاری نیز عملکرد این شبکهها را منفی ارزیابی میکنند. همین مسئله در درازمدت ممکن است سبب بیانگیزگی کسانی که آن طرف آب را برای ادامه فعالیت انتخاب کردند شود، مظلومی در توضیح این موضوع بیان میکند: «با توجه به شرایط کار کردن در خارج از کشور و فاصلهای که باعث شده بین سیاستگذاران و حتی مردم شکافی به وجود بیاید، این مسئله را تشدید کرده است، اما من همیشه سعی کردم با غلبه بر مشکلات حس حرکت را در خودم زنده نگه دارم و به همین دلیل، انگیزه و ذوق و شوق قطعاً از بین رفتنی نیست. تمام تلاشم را میکنم که بتوانم به فعالیتم ادامه بدهم، نکته مهم این است که محدود به جای خاصی نشود.»
او در پایان نیز یادآور میشود: «ضمن اینکه واقعیت این است که بیثباتی در تصمیمگیریها و سیاستهای اجرایی فضای سینما و تلویزیون ایران باعث حس ناامنی و بیثباتی میشود که طبیعتا افرادی مثل من را به جستوجوی فضای مناسبتری سوق میدهد، هرچند ممکن است فضا و شرایط جدید نسبت به داخل کشور بهتر نباشد. ایکاش هر چه زودتر این ثبات و شرایط امن کاری در داخل کشور شکل بگیرد که همه دوستان و همکاران در شرایط خوب به فعالیت بپردازند.»
گفتوگو از نژلا پیکانیان، خبرگزاری خبرآنلاین
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- راهکاری برای پایان تبلیغات فیلمها در شبکههای ماهوارهای
- بازیگری که از حضور در شبکه «جم» پیشمان شد
- سخنان محمود گبرلو درباره برنامههای تلویزیون/ صداوسیما مانند شبکه «جم» شده است
- مصاحبه ناصر ملکمطیعی ۵۰۰ میلیون تومان معامله شد؟/ ادعای شهروند درباره «دورهمی» جنجالی
- پخش گفتوگوی ناصر ملکمطیعی و مهران مدیری از شبکه ماهوارهای تپش
- ادامه حواشی حضور کارمند شبکه جم در «پایتخت»/ حذف نام بازیگر از تیتراژ + عکس
- بازی همکارِ زنِ شبکه جِم در «پایتخت ۵»
- عزتالله ضرغامی: رابعه اسکویی دچار سوءتفاهم شده بود
- انتقاد روزنامه جوان از نقش شبکه جم در شهرت بازیگران ترکیهای در ایران
- شیوه جدید شبکه «جم» برای تبلیغ فیلمهای ایرانی/«جم» با تاکتیک جدید آمد
- واکنش عوامل فیلم مهران مدیری به پخش تیزرهای این فیلم از شبکه GEM
- اختصاصی سینماسینما/ GEM که سرابی بود و بس!/ هنرمندانی که بازگشت به ایران را ترجیح دادند
- سخنگوی وزارت خارجه: از دولت ترکیه پیگیر موضوع کشتهشدن رییس شبکه جم هستیم
- نوشته بهنوش بختیاری درباره مدیر شبکه «جم»/ پشت رفته از دنیا حرف نزنید
- پخش سریال «سیگنال موجود است» از تلویزیون
نظر شما
پربازدیدترین ها
- وقتی زن تبدیل به «ناموس» میشود/ نگاهی به فیلم «خورشید آن ماه»
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- اختصاص سینماسینما/ سه فیلم ایرانی در جشنواره فیلمهای برتر سال ۲۰۲۴ مجله تله راما
- گفتوگو با محمد مقدم درباره سینمای مستند/ فیلم مستند، جهانی است ساختگی؟
- تاریخچه سریالهای ماه رمضان از ابتدا تاکنون/ در دهه هشتاد ۴۰ سریال روی آنتن رفت
آخرین ها
- چهاردهمین حضور بینالمللی «آخرین حرکت»؛ فیلم شهاب حسینی در بخش اصلی فستیوال بزرگ سالرنو ایتالیا
- انتخاب هیات رییسه جدید انجمن تهیهکنندگان مستقل سینما
- رقابت ۲۸۵ فیلم در ۳ بخش انیمیشن، مستند و بینالمللی اسکار نود و هفتم
- حضورهای بین المللی فیلم کوتاه تامینا
- گلدن گلوب اعلام کرد؛ وایولا دیویس جایزه سیسیل بی دمیل ۲۰۲۵ را میگیرد
- درباره «قهوه پدری»؛ قهوه بیمزه پدری
- «کارون – اهواز» در راه مصر
- اختتامیه جشنواره «دیدار» ۱۷ دی برگزار خواهد شد
- اختصاص سینماسینما/ سه فیلم ایرانی در جشنواره فیلمهای برتر سال ۲۰۲۴ مجله تله راما
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ «مجمع کاردینالها»؛ موفقیت غیرمنتظره در گیشه و جذب مخاطبان مسنتر
- مدیر شبکه نسیم توضیح داد؛ مهران مدیری، جنابخان، فرزاد حسنی و چند برنامه دیگر
- تاکید بر سمزدایی از سینما و جشنواره فجر/ علیرضا شجاع نوری: ادغام جشنوارهی ملی و جهانی فجر سیاسیکاری بود
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ جادوی «شرور»؛ داستانی از دوستی، تفاوتها و مبارزه با تبعیض
- برای پخش در سال ۲۰۲۵؛ پسر شاهرخ خان برای نتفلیکس سریال میسازد
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ «گلادیاتور ۲»؛ بازگشتی باشکوه به کُلُسیوم و سنت حماسههای سینمایی
- اعلام نامزدهای چهلمین دوره جوایز انجمن بینالمللی مستند/ محصول مشترک ایران و انگلیس در شاخه بهترین مستند کوتاه
- اصغر افضلی و انیمیشن «رابینهود» در تازهترین قسمت «صداهای ابریشمی»
- جایزه جشنواره آمریکایی به پگاه آهنگرانی رسید
- چهل و سومین جشنواره فیلم فجر؛ از فرصت ثبت نام فیلمها تا داوری عوامل بخش نگاه نو
- نمایش بچه / گزارش تصویری
- اهمیت «باغ کیانوش» در سینمای کمدی زدهی این روزها
- برای بازی در فیلم «ماریا»؛ نخل صحرای پالم اسپرینگز به آنجلینا جولی اهدا میشود
- اکران فیلم علی زرنگار از اواخر آذر؛ «علت مرگ: نامعلوم» رفع توقیف شد
- مانور آمادگی همراه اول برای رویارویی با بحران؛ تمرینی برای پایداری ارتباطات
- بررسی هزینه و درآمد تولیدات ۳ سال اخیر؛ حساب کتاب فارابی جور است؟
- در اولین روزهای اکران بینالمللی؛ «گلادیاتور۲»، ۸۷ میلیون دلار فروخت
- اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره فیلم فجر معرفی شدند
- نامزدی ۲ جایزه آمریکایی برای «دوربین فرانسوی»
- «شهر خاموش» بهترین فیلم جشنواره نوستالژیا شد
- فروغ قجابگلی بهترین بازیگر جشنواره ریچموند شد