رأی پرونده درگذشت عباس کیارستمی صادر شد؛ فارغ از محتوای رأی که احتمالا موافقان و مخالفانی خواهد داشت، رسیدگی به چنین پروندهای تا چه حد میتواند آبی باشد بر آتش اختلافات اخیر میان دو صنف و از سوی دیگر، چقدر میتوان امیدوار بود جامعه حواشی مسائل اخیر در حوزه پزشکی را فراموش کند.
مسعود رایگان بازیگر
اعلام حکم پرونده مرحوم عباس کیارستمی، یک نشانه روشن بر رواج پاسخگویی در جامعه است. حال این روند را میتوان با پیداکردن راهی برای آشتی دو قشر درگیر در این پرونده امتداد داد. مرگ عباس کیارستمی، داستانی است که جامعه را جریحهدار کرد؛ بنابراین منطق اینطور حکم میکند که صدور رأی، آبی بر آتش اختلافات تلقی شود و راه آشتی و پایاندادن به حواشی آن آغاز شود. اگرچه نمیتوان از موضوع خطای پزشکی در جامعه چشمپوشی کرد، اما از آن سو، نمیتوان توقع داشت حکمی بیش از آنچه مرجع ذیصلاح تعیین میکند برای متهم پرونده در نظر گرفته شود؛ بنابراین اولین مواجهه شخص من با چنین خبری، ارزیابی مثبت از آن است. مرگ عباس کیارستمی، برای جامعه ما ازدستدادن یک فرهیخته بینالمللی بود و این ضایعه کمی نیست، شاید هزاران بیمار مانند او وجود داشته باشند که بر اثر اشتباهات و خطاهای پزشکی دچار بیماری یا مرگ شوند، اما وقتی این پرونده با صدور رأی همراه میشود، میتوان چنین برداشت کرد که خواسته جامعه مبنی بر برخورد مسئولانه با چنین قصورهایی تحقق پیدا کرده است.
بابک زمانی پزشک
به عنوان یک پزشک که مراجع قانونی شکایات در زمینه پزشکی را میشناسد، باید بگویم این حکم نظر تخصصی چند کارشناس است که بدون کوچکترین جبههگیریای و تنها براساس مستندات هر پرونده پزشکی، رأی خود را صادر میکنند. در قانون دو مرجع «پزشکی قانونی» و «نظام پزشکی» برای طرح شکایات و رسیدگی به تخلفات پزشکی معرفی شدهاند و هر بیمار میتواند شکایتش را از این مراکز پیگیری کند. اما درباره پرونده کیارستمی با توجه به مسائل و حاشیههای فراوانی که در این مدت مطرح شد، جامعه نسبت به صدور این رأی یا هر رأی دیگری اندکی بدگمانی داشت، اما من به عنوان پزشکی که از نزدیک با فرایند بررسی این پروندهها در چنین مراجعی آشنا هستم، میتوانم اطمینان بدهم نظر کارشناسی و مسلطی در این حوزه وجود داشته که تنها براساس مدارک پرونده صادر شده است. البته کاش این شکایت زودتر صورت میگرفت تا پرونده کمتر دچار حاشیه میشد و دو طرف میتوانستند در این زمینه دفاعیات خود را مطرح کنند، اما حالا باید خوشحال بود که چنین مراجعی وجود دارد و میتوان به رأی آنها و کارشناسیبودن نظراتشان اعتماد کرد و امیدوار بود جامعه نیز با عبور از این بحران، روند آشتی خود را با گروههای درگیر در این پرونده طی کند. دراینمیان البته یک نکته را نباید نادیده گرفت و آن این است که این حکم هرچه باشد از حکمی که افکار عمومی براساس اظهارات رسانهها برای متهم پرونده صادر کرده، سختتر و سنگینتر نیست و این نشان میدهد بهتر است در چنین مواردی، پیش از هر اقدامی، از نمایندگان قانون درخواست کرد پا پیش بگذارند و مسئله بهوجودآمده را با نظر کارشناسی خود بررسی کنند.
نعمت احمدی حقوقدان
سرانجام حکم پرونده پزشکی مرحوم عباس کیارستمی صادر شد. صرف نظر از محتوای پرونده، مهم این است که حالا میتوان انتظار داشت ذهنیت افکار عمومی مبنی بر صادرنشدن حکم محکومیت، اندکی زدوده شود. هر چند این رأی هنوز قطعیت پیدا نکرده و قانونا و عرفا نمیتوان مفاد آن را انتشار داد، اما از آنجایی که وکیل خانواده مرحوم کیارستمی مفاد حکم را منتشر کرده، بیان محکومیت دیگر منعی برای دیگران ندارد و اگر تخلفی صورت گرفته، برمیگردد به انتشاردهنده اولیه. آنچه این پرونده را در دایره توجه قرار داد، صرف نظر از شهرت و جایگاه مرحوم عباس کیارستمی، حواشی بهوجودآمده درباره پزشک معالج بود که با اطلاعات جستهوگریخته رسانهای همراه شد. حال آنکه خانواده میر از پزشکان شناختهشده تهران هستند. این پرونده از بدو امر، خصوصا زمانی که عکسی از مرحوم کیارستمی در رسانهها با آن وضعیت خاص چاپ شد، دچار حاشیه شد. بر این باورم که رسانهها به عنوان رکن چهارم آزادی، میتوانند در شفافسازی بسیاری از موضوعات نقش بیبدیل خود را برعهده گرفته و مانع از ناراستی و تخلف شوند، اما اگر موضوعی به صورت ناقص یا یکطرفه رسانهای شد، میتواند اثر منفی بگذارد. جایگاه عباس کیارستمی بر کسی پوشیده نیست و فقدان این هنرمند درد و غمی است که تا همیشه در جامعه هنری باقی خواهد ماند، اما بد مطرحکردن موضوع و در نهایت نوعی تقابل بین جامعه هنری و جامعه پزشکی به صلاح هیچیک از این دو قشر فرهیخته و تأثیرگذار نخواهد بود. به اعتقاد من، با توجه به موقعیت طرفین پرونده (یعنی مرحوم عباس کیارستمی و نیز دکتر احمد میر) و مهمتر از آن، رسانهایشدن موضوع و انتظار افکار عمومی از نتیجه نهایی، طبیعی است که در مدت مقرر ۲۰ روز به این رأی اعتراض خواهد شد. هرچند من بیش از دیگر دوستان از محتویات پرونده اطلاعی ندارم و نمیدانم عناوینی که بار تخلف داشته و در کیفرخواست آمده برمیگردد به تقصیر پزشک یا قصور در پزشکی، اما این رأی تازه آغازی است بر یک رسیدگی ماهیتی دیگر در مرحله تجدیدنظر.
منبع :شرق
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- نمایش «طعم گیلاس» در قزاقستان
- در بخش ۱۰ فیلم برتر؛ «کلوزآپ» عباس کیارستمی در جشنواره ایدفا اکران میشود
- کیارستمی در آثار خود بیشتر به دنبال راه حل بود/ فرم برای کیارستمی همیشه اهمیت داشت
- معرفی نامزدهای دریافت گیلاس طلای جشنواره فیلم عباس کیارستمی
- افسون «کلوزآپ»/ یادداشت محمد حقیقت به مناسبت زادروز عباس کیارستمی
- در مراسم نکوداشت «عباس کیارستمی» مطرح شد: کیارستمی آبرودار واژه کار بود/ فیلمسازی کیارستمی در مسیر عکاسی او است
- رونمایی از پوستر اولین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه عباس کیارستمی
- باشگاه سینمایی «جاده ابریشم» برگزار میکند؛ بزرگداشت عباس کیارستمی در پاریس
- معرفی هیات داوران اولین جشنواره بین المللی فیلم کوتاه عباس کیارستمی
- عیاری یک شگفتی در سینمای ایران است/ کیارستمی و عیاری پیش از هنر سینما، خود را کشف کردند
- هوتن شکیبا: دوست داشتم به جای همایون ارشادی در «طعم گیلاس» باشم
- تمجید هانکه از سینمای بیهمتای کیارستمی
- نمایش «شیرین» کیارستمی در جادوی سینما بنیاد حریری
- «شیرین»، مثل عشق زنانه
- «طعم گیلاس» در سینماتک موزه هنرهای معاصر تهران
نظر شما
پربازدیدترین ها
آخرین ها
- پایان ناامیدکننده سریال مهیار عیار
- یادداشتی به مناسبت زادروز فریدریش دورنمات
- پوستر دوم رویداد فرهنگی-هنری «خوشه پروین» رونمایی شد
- اجتماعی، جنگی، ملودرام/فهرست لورفته از هیأت انتخاب، چه چشماندازی از جشنواره فیلم فجر امسال ترسیم میکند
- برای کامران قدکچیان و روزهای اوجش
- کمدیهای مشنگ سینمای ایران را به کدام سو میبرد؟
- نگاهی به فیلم «هفتاد سی» اولین ساخته بهرام افشاری /تراژدی بیپایان فقر در سینمای کمدی
- «خانه عروسک»؛ خودشناسی، خودباوری و رهایی
- تام فورد از حرفه مد بازنشسته میشود
- برگزاری کنفرانس مدیریت فناوری و نوآوری با حمایت همراه اول
- واکنش حسن فتحی به جنجال تبلیغاتی «ازازیل»
- ثبات فروش گیشه سینماهای ایتالیا در سال ۲۰۲۴
- پروژه آمبولانس متصل در هفدهمین کنگره طب اورژانس ایران رونمایی میشود
- کیمیایی از تجلیل تا تحلیل
- تبری بهرام بیضایی از شبکه من و تو
- تاکید بر اهمیت کپی رایت فیلمهای خارجی؛ طغیان تهیهکنندگان علیه پخش آگهی در پلتفرمهای نمایش خانگی
- راجر پرَت درگذشت
- فوت بازیگر کهنه کار سینما و تئاتر مکزیک/ امیلیو اچواریا درگذشت
- «پسر انسان» نقد و بررسی شد؛ شخصیتهایی که از آگاهشدن دیگران از گذشتهشان، هراس دارند
- تفاهمنامهای برای پیشگیری از تخلفات در سینما
- «بایکوت» ایرانی در راه بلغارستان
- کدام فیلمها برای جشنواره کن ۲۰۲۵ شانس دارند؟
- مراسم رونمایی فیلم سینمایی برکه خاموش / گزارش تصویری
- جزئیاتی از ارقام قراردادهای یک سریال منتشر شد؛ پولپاشی VODها/ با این روند سینما ورشکسته میشود
- هشدار انجمن تهیه کنندگان مستقل سینما؛ نقش فروشی در سینمای ایران غیرقانونی است
- پنج جایزه برای «انتقام تیرهروزان» از جشنواره فیلیپینی
- آغاز دور جدید حراج شمارههای رند همراه اول
- فیلم کوتاه «پیاده»؛ ایکاش وطن جای بهتری برای ماندن بود
- میزبانی جشنواره تئاتر فجر از ۳ نمایش هنرمندان دارای معلولیت
- اکران آنلاین «قیف» از سهشنبه