سینماسینما، نوشتهی آنائیس بورداژ – ۲۵ژوئیه ۲۰۲۳
مترجم: ماریا تابع بردبار
تبلیغات ضد مردانه یا تبلیغات فرصت طلبانه؟ پیام فیلم گرتا گرویگ زمانی قدرت خود را از دست میدهد که بدانی در خدمت شرکتی مانند ماتل است.
چگونه میتوانید به آرمان های فمینیستی خود وفادار بمانید، در حالی که محصولی را تبلیغ میکنید که بیوقفه به دلیل نمایش زیانبخش و محدودش از زنانگی مورد انتقاد قرار میگیرد؟
صدای راوی، هلن میرن، از همان دقایق ابتدایی با لحنی شاد اعلام میکند: «به لطف باربی، همه مشکلات فمینیسم و حقوق برابر حل شد! یا دست کم ما در باربیلند اینطور فکر میکردیم.» این حرف فیلمسازان، گرتا گرویگ و نوآ بامباخ، انتقاداتی را در پی خواهد داشت: نه، امروز همهی نابرابریهای جنسیتی حل نمیشود و قطعاً نه به لطف یک عروسک و نه یک فیلم عامهپسند ساخته شده توسط یک شرکت تولید کنندهی اسباببازی.
در فیلم باربی، که ۱۹ ژوئیه در سینماها اکران شد، عروسک نمادین با بازی مارگو رابی، تفاوتهای ظریف دنیای واقعی، زیانبخش بودن مردسالاری و اهمیت پذیرش خود را درمییابد. فیلم درست مثل اسباببازی پلاستیکیاش که ناگهان زنده میشود، پارادوکسی متحرک است.
این پروژه ۱۴۵ میلیون دلاری توسط استودیو ماتل، بخشی از شرکت عرضه کنندهی عروسکهای باربی تولید شده است. اما گرتا گرویگ (فرانسیس ها، لیدی برد، دختران دکتر مارچ) کارگردان فیلم است و نوآ بامباخ (گرینبرگ، داستان ازدواج) همکار نویسنده و هر دو برخاسته از سینمای آمریکایی فوق مستقل هستند. با فیلمی پرفروش سر و کار داریم که با نگرش خلاقانهی بخصوصی به تصویر درمیآید و پیامی فمینیستی دارد و همزمان شما را به خرید عروسک های باربی متمایل میکند. باوجود تلاشهای فراوان، گرتا گرویگ و نوآ بامباخ هرگز موفق نخواهند شد این تضاد شرمآور را از بین ببرند.
از آرمانشهر زنانه تا تبعیض جنسیتی
هر چند باربی فیلمی عامهپسند است، پیام فمینیستی آن را نمیشود انکار کرد. گرتا گرویگ باربیلند را آرمانشهری معرفی میکند که در آن «همهی مهمانیهای شبانه دخترانه هستند»، آنجا زنان تمام مناصب اداری را در اختیار دارند، هرگز به مهارتهای خود شک نمیکنند و «در نشان دادن احساسات و منطق خود در آن واحد مشکلی ندارند». در آنجا مردان، یا بهتر است بگوییم کِنها، کاملا در حاشیه هستند.
اما سرانجام یک روز، کمال باربیلند از بین میرود. باربی شروع به فکر کردن دربارهی مرگ میکند. چند سانتیمتر سلولیت روی ران او ظاهر میشود و در کمال وحشت، پاهای همواره مایل او ناگهان صاف میشوند (او ناله میکند: «اگر پاهایم به این شکل بود هرگز کفش پاشنهدار نمیپوشیدم!»). عروسک بلوند، وحشتزده از این که دیگر کامل نیست، به راه میافتد تا در دنیای واقعی ما راه حلی پیدا کند، آنجا با واقعیتی روبرو میشود که از آن بی خبر بود: تبعیض جنسیتی.
در حالی که کن از دنیایی که مردان تمام قدرت را در دست دارند شگفت زده میشود، باربی، به نوبهی خود، متوجه استفادهی ابزاری، تحقیر و احساسات متضاد میشود. بدتر از آن، در معاشرت با دختران دبیرستانی، میفهمد که در دنیای واقعی، باربی نمادی از رهایی نیست، بلکه نمادی از تمام دستورات تحملناپذیری است که زنان باید اطاعت کنند.
برای سنتگرایان بیش از حد “ووک” است، اما برای فمینیستهای آگاه کافی نیست
در این صحنه، مانند تعداد معدودی از صحنههای دیگر، گرتا گرویگ مستقیماً با دوگانگی نقش خود مواجه میشود: چگونه میتوان به آرمانهای فمینیستی خود وفادار ماند، در حالی که محصولی را تبلیغ میکند که پیوسته به دلیل نمایش زیانبخش و محدودش از زنانگی مورد انتقاد قرار میگیرد؟
مطمئناً فیلم ارجاعات خاص را (از قرار ملاقات با متخصص زنان تا دیدن بیش از حد مینی سریال غرور و تعصب بیبیسی) بهطرز درخشانی افزایش میدهد. گلوریا، قهرمان انسانی فیلم که در ماتل کار میکند، به نوبهی خود، رویای عروسکهای کمتر صاف و اتوکشیده و حتی تیره پوست را در سر میپروراند: باربی بیمار، باربی با رانهای سلولیتی، باربی شرمگین (توصیه به مدیران ماتل: اگر آنها را به بازار عرضه میکنید، حتما آنها را میخرم.)
فیلمسازان که آزادی کاملی برای نوشتن فیلمنامهی خود داشتند، به محدودیتهای اجتنابناپذیر و تحمیلشده به واسطهی قراردادشان نیز اشاره میکنند؛ باربی با خود تکرار میکند: «من را سرزنش نکن، ماتل را سرزنش کن، آنها قوانین را وضع میکنند». در فیلم باربی ماتل باشگاهی پسرانه معرفی میشود که ادارهاش در دست مردان نالایق و روباتی است. علیرغم این چند اشارهی گزنده، پیام سادهانگارانهای که فیلم از آن دفاع میکند، یعنی «زن بودن سخت است» و «مردسالاری حرف آخر نیست»، در نهایت هرگونه رادیکالیسم احتمالی را مهار میکند.
این گفته زمانی روشنتر میشود که خاطرنشانکنندهی حکمها و دستوراتی است که به مردان داده میشود و همچنین بر راحتی و آسایش آنها تأکید میکند (زمانی که کن و باربی در خیابان عینیت مییابند، کن فریاد میزند: « مردم به من هم زل میزنند، اما من احساس ارزشمندی میکنم و به هیچ وجه احساس خطر نمیکنم!»).
پس از کشف دنیای واقعی، کن اجازه میدهد تا سم مردسالاری در سرش نفوذ کند و بر آن میشود که همان سیستم سلطه را در باربیلند تکرار کند. در سکانسی جذاب، باربیها تصمیم میگیرند حواس تک تک کنها را پرت کنند تا قدرت را به دست آورند. روش آنها؟ روی ویژگی مقاومت ناپذیر «مردفهم کردن» شرط بندی کردند: در حالی که یکی از باربیها وانمود میکند که کار با فتوشاپ را بلد نیست، دیگری از همراهش میخواهد پدرخوانده را برای او توضیح دهد.
در خلال این صحنههای کمیک از روابط جنسیتی، به ظرافت نویسندگی گرتا گرویگ و نوآ بامباخ پی میبریم و به نظرم که گزافه نگفتهام اگر این صحنهها را، در میان سایر صحنههای فیلم، «ضد مرد» یا «خطرناک و منحرف» تلقی کنم. با این وجود، در صحنهای که کن تهدید به پریدن از پشتبام خانهی رؤیایی(دریمهوس) میکند، تلاش و صرف وقت و انرژی باربی برای اطمینان دادن به کن در این باره که فرد مهمی است، ما را کمی امیدوار میکند.
برای سنتگرایان بسیار «ووک» است، برای فمینیستهای آگاه کافی نیست: بنابراین گرتا گرویگ خود را در موقعیتی مشابه با شخصیت خود میبیند و قادر به برآورده کردن همهی انتظارات نیست. با این تفاوت که فیلم او علاوه بر اینکه تقریباً تمام توجه فرهنگی ماههای اخیر را به خود جلب کرده است، از زمان اکران در سینما تاکنون همه رکوردها را شکسته است.
توافق الزاما معنای بدی ندارد
غیرممکن است در باربی نمایش آشکاری از استعداد گرتا گرویگ را نبینیم، اما او طرفدار ترکیب پیشنهاداتی است که در عین عامهپسند بودن، رادیکال هم هستند. کافی است مونولوگ فمینیستی کلیشهای شخصیت امریکا فررا در باربی را با مونولوگ های بسیار پیچیده و مختصر سیرشا رونان یا فلورنس پیو در فیلم دخترهای دکتر مارچ مقایسه کنید. اما آیا واقعاً باید از فیلمی که ماتل تولید کرده است انتظار بیشتری داشت؟
مدت کوتاهی پس از رسیدن به دنیای واقعی، باربی لحظهای حساس را با خانمی مسن در ایستگاه اتوبوس سپری میکند. عروسک به پوست چروکیدهی او فکر میکند و فریاد میزند: «تو زیبا هستی!» بانوی مسن با لبخند بزرگی پاسخ داد: میدانم. صحنه تاثیرگذار، صمیمانه و مانند بقیهی فیلم، نسبتا غیرتهاجمی است. با این حال، کارگردان ادعا میکند که برای اینکه استودیو کارش را متوقف نکند، مجبور به مبارزه بوده است.
در مواجهه با چنین افشاگری، با خود میگوییم که این باربی افراطی، باهوش و شاد به سختی میتوانست جسارت بیشتری داشته باشد و ما این واقعیت را تحسین میکنیم که یک پروژهی عامهپسند که آشکارا دربارهی مردسالاری، افسردگی و مراجعه به متخصص زنان صحبت میکند چنین موفقیتی در گیشه دارد.
درست مثل کمپینهای تبلیغاتی Dove که بیست سال پیش، از تنوع بیسابقهای از بدنها حمایت میکرد. حتی زمانی که تولیدات رسانهای بزرگ هنجارشکنی میکنندِ، بدون نادیده گرفتن ماهیت سرمایهداری و فرصتطلبانه پروژه، میتوانیم خوشحال باشیم.
باربی
ساختهی گرتا گرویگ
با نقشآفرینی مارگو رابی، رایان گاسلینگ، عیسی رائه
مدت زمان: ۱:۵۴
پخش: ۱۹ جولای ۲۰۲۳
https://www.slate.fr/story/250819/barbie-film-feministe-greta-gerwig-sexisme-mattel
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- «درون بیرون ۲» پرفروشترین انیمیشن تاریخ شد/ عبور از «یخ زده ۲»
- زنان در جشنواره کن ۲۰۲۴/ حضور پررنگ در هیات داوران، کم تعداد در میان فیلمسازان
- هیات داوران جشنواره فیلم کن معرفی شدند/ گلادستون، کورئیدا و بایونا در فهرست
- معرفی پروژه جدید کارگردان «باربی»؛ گرتا گرویگ «نارنیا» را میسازد
- نقش زنان فیلمساز در توسعه صنعت سینما/ به مناسبت روز جهانی زن
- اهدا کنندگان جوایز اسکار معرفی شدند
- معرفی برگزیدگان منتقدان لندن/ «منطقه مورد علاقه» فیلم سال شد/ «اوپنهایمر» و «باربی» دست خالی ماندند
- «باربی» سیاسی شد/ ادامه واکنشهای انتقادی به اسکار
- عذرخواهی الیور استون از سازندگان «باربی»
- «اوپنهایمر» پیشتاز نامزدهای اسکار ۲۰۲۴ شد/ انیمیشن ایرانی نامزد شد
- معرفی برندگان گلدن گلوب/ کریستوفر نولان بهترین کارگردان شد/ ۵ جایزه برای «اوپنهایمر»
- یک جایزه برای ژان لوک گدار؛ انتخاب متفاوت انجمن ملی منتقدان فیلم/ «زندگیهای گذشته» بهترین شد
- گزارشی از گیشه سینمای جهان در ۲۰۲۳/ ده فیلم پرفروش سال
- فهرست اولیه نامزدهای ۱۰ بخش جوایز اسکار منتشر شد/ جایگیری انیمیشن ایرانی در لیست
- نولان: حال سینما خوب است/ تماشاگران به سینما برگشتهاند
پربازدیدترین ها
- با موافقت شورای پروانه فیلمسازی؛ ۶ فیلمنامه پروانه ساخت سینمایی گرفتند
- درباره یک خبر بی نهایت وحشتناک و غم انگیز
- یادداشتی بر فلسفه دوستی بر پایه «چشمانت را ببند»/ در جستوجوی دوست
- پس از جنجال حرفهای مدیر جشنواره کمرایمیج؛ استیو مک کوئین رفت/ کیت بلانشت ماند
- با احکامی جداگانه از سوی رائد فریدزاده؛ حسینی و شفیعی معاون شدند/ ایلبیگی به موسسه سینماشهر رفت
آخرین ها
- رونمایی از پوستر انیمیشن «شنگول و منگول» در آستانه اکران
- درباره «اتاق بغلی» اثر پدرو آلمودووار/ مرز باریک دوستی و مرگ زیر جهانی از زندگی و رنگ
- استادان و کارگاههای «سینماحقیقت۱۸» را بشناسید
- بر مبنای آمار سمفا؛ روند صعودی فروش سینماها در هفته گذشته نزولی شد
- محمد شکیبانیا رئیس سیزدهمین جشن مستقل سینمای مستند شد
- گفتوگو با محمد مقدم درباره سینمای مستند/ فیلم مستند، جهانی است ساختگی؟
- با احکامی جداگانه از سوی رائد فریدزاده؛ حسینی و شفیعی معاون شدند/ ایلبیگی به موسسه سینماشهر رفت
- کارگردان «سه جلد»: اقتصاد سینمای ایران را چند سکانس رقص میگرداند
- نمایش دو مستند از ناصر تقوایی در موزه سینما
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ کونان اوبراین، میزبان اسکار ۹۷ام خواهد بود
- «کارمند جماعت» رونمایی میشود
- یادداشتی بر فلسفه دوستی بر پایه «چشمانت را ببند»/ در جستوجوی دوست
- دنزل واشینگتن از دنیای بازیگری خداحافظی میکند
- تاد هینز رئیس هیئت داوران جشنواره فیلم برلین شد
- پس از جنجال حرفهای مدیر جشنواره کمرایمیج؛ استیو مک کوئین رفت/ کیت بلانشت ماند
- ابوالفضل جلیلی مطرح کرد؛ حضور در کلاس بازیگری عامل موفقیت نیست
- نمایش بلندترین سکانس پلان سینمای مستند ایران در آمریکا
- کدام سینما واقعی تر است ؟
- پیدا شدن جسد یک بازیگر در خانهاش
- دیدار اصغر فرهادی با علاقهمندان فیلمهایش در استانبول
- فیلمی که اطلاعاتش مخفی نگه داشته شده؛ لوپیتا نیونگو به فیلم کریستوفر نولان پیوست
- «کتابخانه نیمهشب» روی صحنه میرود
- سه نمایش برای مستند «۹۹-۱۹» در یک هفته
- با موافقت شورای پروانه فیلمسازی؛ ۶ فیلمنامه پروانه ساخت سینمایی گرفتند
- درباره فیلم جدید رابرت زمکیس/ «اینجا»؛ یک قرن را طی می کند، اما بدون حرکت دوربین
- سوینا منتشر میکند؛ نسخه ویژه نابینایان «مورد عجیب بنجامین باتن» با صدای مهدی پاکدل
- «پینگو» بعد از ۱۸ سال بازمیگردد
- جوایز اصلی فستیوال فیلم هانوی به «بی سر و صدا» رسید
- درباره یک خبر بی نهایت وحشتناک و غم انگیز
- نمایش وقتی الاغا عاشق میشوند / گزارش تصویری