سینماسینما، محمدرضا مقدسیان
نیاز به گفتن نیست که گروهی بر این عقیده اصرار دارند برای تحلیل یک فیلم می توان آن را با آثار دیگر کارگردان صاحب اثر مقایسه کرد و برخی هم بر این باورند که اثر را باید مستقل از فیلم های دیگر کارگردان تحلیل کرد و چه و چه. این قلم بر این باور است که نولان یک نمونه خاص از فیلمسازان است که چه دوست داشته باشیم و چه خیر هر اثر تازه ای از او را با خودش و آثار پیشینش مقایسه می کنند و هر تلاشی برای نگاه مستقل به اثر تازه ناگزیر به ورطه به میان کشیدن نام آثار پیشین او می کشانند و کشیده می شود. پس «انگاشته» را نمی توان مستقل از سایر آثار نولان تحلیل کرد چرا که نولان هم نشان داده که آثارش در عین استقلال از یک منطق مشترک تبعیت می کنند و آن تلاش برای نوآوری و تجربه تازه و البته مهمتر از آن بازی با زمان و بر هم زدن نظم خطی شکل گرفتگی دو بعدی ما از مفهوم زمان است.
همین ابتدای کار اعلام کنم که بر این باورم «انگاشته» جزو بهترین آثار نولان نیست اما جزو بهترین های سال سینمایی جهان است. جزو بهترین های نولان نیست چرا که نقطه قوت نولان دست کم در «ممنتو»، «تلقین» و «میان ستاره ای» بر این اصل استوار بوده است که می توان نظم ذهنی مخاطب را بر هم زد، حرفی نو زد اما الکن نبود و شیوا سخن گفت. بر کسی پوشیده نیست که «تلقین» و «میان ستاره ای» فیلم های ساده و سرراستی نبودند اما چنان جا افتاده و شیوا روایت شده بودند که هر مخاطبی با اندکی دقت می توانست چند و چون منطق حاکم بر آن را دریابد. از سوی دیگر منصف اگر باشیم، باید بگوییم «انگاشته» یکی از پیچیده ترین فیلم های نولان است. چرا؟ با این استدلال که هیچ یک از فیلم های پیشین نولان جریان خطی زمان را به این شکل که در «انگاشته» زیرسوال رفته است بر هم نریخته اند. حتی «ممنتو» که در ظاهر اثری است که از انتها به ابتدا حرکت می کند، به شکلی خطی، اما در فرمی غیر خطی روایت شده بود. در واقع روایت از انتها به ابتدای اثر به شکلی منسجم که برای مخاطب قابل درک است، روایت شده بود. در «تلقین»، «بین ستاره ای» و حتی «دانکرک» هم ماجرای تنوع احساس زمان در موقعیت های مختلف و تغییر سرعت گذر زمان بر مبنای نظریات انیشتین به شکلی سرراست و خطی و منطبق بر روان شکل گرفته مخاطب روایت شده بود. در «انگاشته» اما ماجرا به تغییر در سرعت گذر زمان و یا تکمیل پازل حافظه پاک بر مبنای وقایع گذشته در شرایط امروز ختم نمی شود و نولان یک گام به پیش بر می دارد و از اساس زمان را قابل بازگشت به گذشته به شکلی معکوس و نه جهشی تلقی می کند. تا جایی که حتی جریان تنفس در شش ها هم معکوس می شود. تا همینجای کار چه نمونه مشابهی در سینما و یا شکل گرفتگی های ذهنی ما نسبت به زمان و جغرافیا را میتوان نام برد؟ هیچ. پس در تازه و بدیع بودن ایده نولان شکی نیست. نتیجه اینکه احتمال درک نشدگی این روند و یا عدم توفیق کامل در تبیین این منطق در شکل روایی اثر خطری است که از ابتدا این تجربه گرایی تازه نولان و مخاطبان آثارش را تهدید می کرده است. پس به ظن این قلم ترکیب از دافعه برانگیز بودن منطق حاکم بر اثر برای ذهن شکل گرفته مخاطب از یکسو و البته نتیجه نه چندان سر راست نولان در نهایت امر باعث شده تا گروه بزرگی از مخاطبان، این اثر را بد و ضعیف خطاب کنند و از دست نولان دلخور باشند که چرا انتظار آنها را برآورده نکرده است. این قلم اما بر این عقیده است که «انگاشته» از چند ناحیه لطمه جدی خورده است که اگر نبود حالا این فیلم طرفداران بیشتری پیدا می کرد.
اولین پاشنه آشیل فیلم نولان در بخش فیلمنامه رقم خورده است. فیلمنامه «انگاشته» که در ذات بر مبنای یک ایده تازه و ناشناخته برای روان بشر نگاشته شده تنها در یک حالت می توانست همراهی برانگیز تر باشد. نکته مهم در هر فیلمنامه ای (و در اینجا بیش از هر فیلمنامه دیگری)، که باید مورد توجه قرار گیرد، شفاف بودن نیاز، انگیز و هدف قهرمان اصلی فیلم و البته تبیین موانع پیش روی او برای رسیدن به هدف و البته به خطر افتادن هدف نهایی و البته بازشناخت و کاتارسیس نهایی است. این همه اما بر یک مبنای مشخص استوار است. شخصیت پردازی قهرمان. یکی از مشکلات اساسی فیلم «انگاشته» خودی نشدن شخصیت قهرمان و هدفش برای مخاطب است. قهرمانی که خودی نشود، هدفش، انگیزه اش و مشکلاتش برای مخاطب مهم نمی شود و چون این نتیجه حاصل نمی شود، پس دنبال کردن داستان و پیگیری سرنوشت قهرمان برای مخاطب کم اهمیت می شود. اتفاقی که در «تلقین» و «بین ستاره ای» برای دی کاپریو و مک کانهی نمی افتد اما در «انگاشته» برای جان دیوید واشنگتن می افتد. از دیگر سو وجه مهم دیگر برای همراهی مخاطب با اثر درست و همدلی برانگیز درآمدن ماجرای عاطفی میان قهرمان و زن مورد علاقه اش است که اینجا هم به دلیل دوست داشتنی از آب در نیامدن شخصیت پروتاگونیست و در ادامه سست و بی حال بودن رابطه حسی اش با «کت»، بخش زیادی از جان اثر را می گیرد. در نظر داشته باشیم که ایده خلاقانه و علمی و تخیلی حاکم بر فیلم می بایست برای مخاطب مهم شود تا نسبت به آن کنجکاوی به خرج دهد و سعی در فهم آن داشته باشد و این مهم شدن دست نمی دهد مگر با مهم شدن شخصیت ها و سرنوشتشان. نکته دیگری که نقیصه اول را تکمیل کرده است انتخاب عجیب و غلط بازیگران فیلم است. انتخاب جان دیوید واشنگتن به عنوان یک بازیگر سیاه پوست را اگر نخواهیم به ماجرای اصرار هالیوود بر سهم دهی به سیاهان، دگرباشان و زنان در جریان اصلی سینما با هدف حمایت از جنبش های موجود (که در جای خودشان قابل بحث و محترمند) ربط دهیم، چه توجیه دیگری می تواند داشته باشد؟ کیفیت پایین اجرای واشنگتن و شمایل نچسب و بی روح ذاتی او باعث شده تا شخصیت پروتاگونیست که بار اصلی درام بر دوش اوست به شدت غیر قابل همراهی و دوست نداشتنی از آب در آید. از سوی دیگر انتخاب الیزابت دبیکی در نقش «کت» که به شکلی غیر قابل باور بی ربط به فضای فیلم است هم بر بار این نقیصه افزوده است.
شاید بپرسید که خطا در شخصیت پردازی و البته انتخاب بازیگر چقدر می تواند بر سرنوشت یک فیلم نولانی تاثیر گذار باشد؟ باید گفت بسیار زیاد چرا که به راحتی می تواند سرنوشت یک فیلم را دگرگون کند. از نظر دور نداریم که همانطور که در سطور بالا قید شد غالب فیلم های نولان ایده های بدیع و نیاز به توجه بالا برای درک دارند و اگر نباشد فضای داستانی پرکشش و شخصیت پردازی و چینش بازیگران همدلی برانگیز و دل دلی کننده، ممکن است مخاطب عطای کشف و درک مفهوم تازه و تجربی مدنظر نولان را به لقایش ببخشد. تصور کنید تلقین یا میان ستاره ای و یا حتی دانکرک با بازیگرانی غیر از دی کاپریو و مک کانهی و تام هاردی ساخته می شد. نتیجه روشن است.
درست در همین شرایط است که مخاطب ناراضی از اثر به شکلی ناخودآگاه در تلاش خواهد بود تا ایرادی از دل فیلم بیرون بکشد تا خشم درونی اش را توجیه کند. نتیجه اینکه به جای توجه به داستان و سرنوشت قهرمان و تلاشی همدلانه برای درک منطق متفاوت حاکم بر اثر، سراغ ایراد گرفتن از منطق فیلم و پیدا کردن حفره های منطقی و روایی آن می رود.امری که در مورد فیلم «انگاشته» به ضوح در میان مخاطبان قابل ردگیری است.
مخلص کلام اینکه نولان در «انگاشته» نه از ایده بدیع و شاید غیر قابل هضمش بلکه بیش از آن از ضعف در شخصیت پردازی و فیلمنامه نویسی و مهمتر از آن انتخاب بازیگرانش لطمه خورده است.
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- فیلمی که اطلاعاتش مخفی نگه داشته شده؛ لوپیتا نیونگو به فیلم کریستوفر نولان پیوست
- هانس زیمر: خلق موسیقی برای فیلم «بلیتز» و چالشهای نوای جنگ جهانی دوم
- بر اساس یک نظرسنجی؛ «اوپنهایمر» بهترین فیلم دهه ۲۰۲۰ شد
- به مناسبت دهمین سالگرد ساخت؛ «میان ستارهای» دوباره به سینماها بازمیگردد
- ژاپنیها سرانجام «اوپنهایمر» را تماشا کردند/ واکنشهای متفاوت
- برای خدمات ارزنده به صنعت سینما؛ کریستوفر نولان و اما توماس شوالیه میشوند
- معرفی برگزیدگان اسکار ۲۰۲۴/ «اوپنهایمر» بهترین فیلم شد
- تهیهکنندگان هم به «اوپنهایمر» رای دادند/ تجلیل از اسکورسیزی
- سزار فرانسه تاج را بر سر «آناتومی یک سقوط» گذاشت/ معرفی برگزیدگان
- حمایت نولان از ژانر وحشت/ «اوپنهایمر» هم ترسناک بود
- معرفی برندگان گلدن گلوب/ کریستوفر نولان بهترین کارگردان شد/ ۵ جایزه برای «اوپنهایمر»
- تطهیر نه چندان موفق یک اتفاق شوم/ هدف هالیوود از تولید «اوپنهایمر» چیست؟
- نولان: حال سینما خوب است/ تماشاگران به سینما برگشتهاند
- معرفی نامزدهای جوایز گلدن گلوب/ «باربی» در صدر
- پرومتهای در زنجیر نولان/ نگاهی به فیلم «اوپنهایمر»
نظر شما
پربازدیدترین ها
- وقتی زن تبدیل به «ناموس» میشود/ نگاهی به فیلم «خورشید آن ماه»
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- اختصاص سینماسینما/ سه فیلم ایرانی در جشنواره فیلمهای برتر سال ۲۰۲۴ مجله تله راما
- تاریخچه سریالهای ماه رمضان از ابتدا تاکنون/ در دهه هشتاد ۴۰ سریال روی آنتن رفت
- درباره «قهوه پدری»؛ قهوه بیمزه پدری
آخرین ها
- «انسان سالم»؛ زنِ سالم
- «لیلی و مجنون»؛ داستانی که در هر عصر روایان خویش را میطلبد
- جشنواره فیلم جهانی آسیایی به «در آغوش درخت» جایزه داد
- انتشار اولین تصویر سعید آقاخانی و آناهیتا افشار در «خاتی»
- نمایش مستند «کارون – اهواز» در جشنواره نیجریهای
- مراسم رونمایی از کتاب «بیتا؛ درختها ایستاده میمیرند» / گزارش تصویری
- درباره آثار ایرج رامینفر/ تکیه بر پشتوانه نظری، برای رسیدن به نقاط قوت
- در آستانه سالگرد درگذشت بیتا فرهی؛ «بیتا؛ درختها ایستاده میمیرند» رونمایی شد
- پایان کار مجید زینالعابدین؛ سرپرست بنیاد سینمایی فارابی منصوب شد
- موتمن: سردر سینماهای کشور شبیه تئاتر بولینگ عبدو شده است/ فارابی را تعطیل کنید
- مستند لهستانی از جشنواره هلندی جایزه گرفت/ ایدفا برندگان خود را شناخت
- بخش رسمی جشنواره کن شروع به کار کرد
- نکوداشت مقام فرهنگی و هنری علی اکبر صادقی؛ هنرمندی که هنر و اندیشه اش رنگ کهنگی نمی گیرد
- چهاردهمین حضور بینالمللی «آخرین حرکت»؛ فیلم شهاب حسینی در بخش اصلی فستیوال بزرگ سالرنو ایتالیا
- انتخاب هیات رییسه جدید انجمن تهیهکنندگان مستقل سینما
- رقابت ۲۸۵ فیلم در ۳ بخش انیمیشن، مستند و بینالمللی اسکار نود و هفتم
- حضورهای بین المللی فیلم کوتاه تامینا
- گلدن گلوب اعلام کرد؛ وایولا دیویس جایزه سیسیل بی دمیل ۲۰۲۵ را میگیرد
- درباره «قهوه پدری»؛ قهوه بیمزه پدری
- «کارون – اهواز» در راه مصر
- اختتامیه جشنواره «دیدار» ۱۷ دی برگزار خواهد شد
- اختصاص سینماسینما/ سه فیلم ایرانی در جشنواره فیلمهای برتر سال ۲۰۲۴ مجله تله راما
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ «مجمع کاردینالها»؛ موفقیت غیرمنتظره در گیشه و جذب مخاطبان مسنتر
- مدیر شبکه نسیم توضیح داد؛ مهران مدیری، جنابخان، فرزاد حسنی و چند برنامه دیگر
- تاکید بر سمزدایی از سینما و جشنواره فجر/ علیرضا شجاع نوری: ادغام جشنوارهی ملی و جهانی فجر سیاسیکاری بود
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ جادوی «شرور»؛ داستانی از دوستی، تفاوتها و مبارزه با تبعیض
- برای پخش در سال ۲۰۲۵؛ پسر شاهرخ خان برای نتفلیکس سریال میسازد
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ «گلادیاتور ۲»؛ بازگشتی باشکوه به کُلُسیوم و سنت حماسههای سینمایی
- اعلام نامزدهای چهلمین دوره جوایز انجمن بینالمللی مستند/ محصول مشترک ایران و انگلیس در شاخه بهترین مستند کوتاه
- اصغر افضلی و انیمیشن «رابینهود» در تازهترین قسمت «صداهای ابریشمی»