سینماسینما، محمدرضا بیاتی*
طبیعی است اگر قرار بود از بین شش ستون سینمای ایران- عباس کیارستمی، بهرام بیضایی، علی حاتمی، ناصر تقوایی، مسعود کیمیایی و داریوش مهرجویی- یکی را انتخاب کنیم، هرکدام از ما به فراخور خاطره و علاقه و سلیقهی زیباییشناختی و یا برخی عوامل تحلیلی، کنار یکی از این بزرگان میایستادیم. اما آیا میتوان پرسید کدام یک از شش هنرمند ارجمند سینمای ما اثرگذارتر بودهاند؟ مطمئن نیستم این پرسش درستی باشد با اینحال اگر این کنجکاوی را سرکوب نکنیم بنظر میرسد که داریوش مهرجویی بیش از دیگر گرانمایگان در شکلگیریِ آنچه که امروز سینمای قابل تأمل ایران میشناسند اثرگذار بوده و -به باور نگارنده- بسیاری از سینماگران پس از انقلاب را، خودآگاه یا ناخودآگاه، وامدار خود کرده است.
عباس کیارستمی، فیلسوفمنشانه و پژوهشگرانه، سینما را لابراتوری میدید که بکارِ مکاشفهی پرسشهای بصری، زبانشناختی و معرفتشناختی میآمد و هر چند با سینمای لابراتوریِ خود طرحی نو درانداخت و به جایگاهی رفیع در سینمای جهان رسید اما دامنهی تاثیرش به شیفتگاناش محدود ماند. علی حاتمی با نگارگریِ سینمایی خود نقشی نازدودنی بر سینمای ایران برجای گذاشت و ستایشگران بسیار اما رهروان اندکی داشت. بهرام بیضایی با گسترهی بزرگِ دانش فرهنگیاش با سینمای آیینی و تأویلگرا شاید بیش از دیگران به بنبست سوءظنهای بیمارگونهی ممیزی برخورد کرد و کمتر از دیگران باور داشت باید با این مختصات تاریخی سازگار شد؛ بنابراین او هم چندان که شایسته بود جریانساز نشد هرچند با همان چند اثر ماندگارش بسیار به ما آموخت. نسبت ناصر تقوایی با سینمای پس از انقلاب، و موانع فیلمسازی و ناسازگاری با سانسور، شباهتهای زیادی با بیضایی داشت اما برخی معتقدند وسواس و کمال گرایی او فراتر از توانِ نحیف تولید در سینمای ایران بود و – با افسوس و حسرتی جبرانناپذیر- سینما از هنر و دانشاش محروم ماند و نفوذ فرهنگیاش فراگیر نشد. مسعود کیمیایی هم که، پیش از انقلاب، سونامیِ موج نوی سینمای ایران بیشتر با او به عرصهی عمومی کشانده شد و سینمایاش برای برخی هنوز ’کالت‘ (cult) است، پس از انقلاب، بدلایلی نتوانست جایگاه گذشته را بدست بیاورد و گسترهی اثرگذاریاش محدود ماند.
اما سینمای داریوش مهرجویی گرچه با کمدی دلنشین و بیتکرار ’اجاره نشینها‘ و ’هامونِ‘ حیرتافکن بر سر زبانها افتاد با اینحال -به گمان نگارنده- با فیلمهای متفاوتی که در دههی هفتاد ساخت پایهگذار اصلی سنت سینمای معاصر ایران شد. مهرجویی در کوتاهترین و عامترین توصیف، زبان نشانهشناسانهی سینما را به سینمای ایران آموخت. البته نقش دیگر بزرگان و سینماگران و خلاقیت فیلمسازان جوانتر را نیز نمیتوان نادیده گرفت و همهی اعتبار آن را منحصراً به پای مهرجویی نوشت با این وجود بسیاری با این نظر همدلاند که او در این راه پیشتازی تمام و کمال بود. تا پیش از مهرجویی، چه در آثار عامهپسندتر چه اندیشمندترِ سینما، ما با جهانی نمایشی مواجه بودیم. جهان نمایشی به این معنی که گویی این امری پذیرفته و همگانی بود که اگر پای در صحنهی نمایش میگذاری یا در قاب دوربین میایستی باید از قراردادهای آن جهان تبعیت کنی؛ از شخصیتپردازی و گفتگونویسی و بازیگری تا میزانسن. این رویکرد گرچه اقتضائات ناگزیری داشت اما در عمل منتهی به ساخت دیوار حائلی شده بود که مانع ظهور و شکوفایی برخی قابلیتهای نهفتهی این هنر بود. مهرجویی این دیوار را شکست و با فیلمهای سنتسازِ دهی هفتاد خود مرز میان جهان واقعی و نمایشی را از میان برداشت و بدون آنکه در دام وسوسهی فریبندهی واقعگرایی و مستندنماییِ افراطی بیفتد چشم ما را به جهانی از سینما گشود که تا پیش از آن ندیده بودیم. زندگی در مقابل دوربینِ او در عین سادگی سحری رازناک داشت که قابل توصیف نبود. ’لیلا‘ی مهرجویی- با داستانی تکراری، ساده و حتی کلیشهای- شاید اگر ازجان هنرمندانهی او عبور نمیکرد این استعداد را داشت که فیلمی ارتجاعی از کار در بیاید اما هنوز روشن نیست که لیلا چرا تا این حد ژرفنا دارد و حامل سحر ناگفتنی سینما است. در سنت کارگردانی مهرجویی ’مکانشناسی‘، یا انتخاب لوکیشن و میزانسن، جایگاهی ویژه داشت و این خصیصه از آگاهی فلسفی او میآمد و کار و هنرش را -در عمل- به آموزگار بسیاری از فیلمسازان در استفادهی خلاقانه از قابلیتهای نشانهشناسانهی مکان بدل کرد؛ اما شاید سنتسازترین ویژگی کار مهرجویی در بازیگری بود آن چنانکه نقطهی عطفی تمامعیار در سینمای ما شد؛ تمایز مهرجویی تنها به انتخاب شخصیتهای خاصِ جهان داستانیاش مربوط نمیشد بلکه اجرای بازیگرها، سبک بازیگردانی و بازیگیری در فیلمهای مهرجویی را بسیاری سرمشق خود قرار دادند و مقلدان و پیروان خودگاه و ناخودآگاه بسیاری پیدا کرد.
سنتی که مهرجویی پایه گذاشت، که تحلیل مفصل آن کارِ منتقدان حرفهای است، امروز به سادگی بین سینماگران جوان، سینه به سینه و کار به کار، منتقل میشود بیآنکه-برخی- بدانند خالق این آموزهها چه کسی بوده است. گاهی در سالهای اخیر از یاد بردهایم که داریوش مهرجویی که بود و چه کرد و چقدر مرهون او هستیم. گاهی حرمت والای او را ندانستهایم و چند فیلم کمفروغترِ سالهای اخیرش را بهانه کردهایم، و یا واکنش عاطفی اما خشمآلودش به مرگ قصورآمیز کیارستمی و کلمهای که در توصیف برخی پزشکان بکار برد را دلیل آن میدانیم درحالیکه پیکان انتقاد او به ساختار معیوب درمان و بیان نارضایتی عمومی نسبت به خطاهای جامعهی پزشکی بود؛ هرچند کمی بعد صریحاً گفت که مقصودش همهی جامعهی پزشکان نبوده و آن خشم لحظهای، دقت در بیان جملات را مخدوش کرده است. اما نکتهای دربارهی این حادثه وجود داشت که -به گمانم-نادیده گرفته شد؛ آن نکته به زخم کهنه و عمیقی مرتبط میشد که درگذشت نابهنگام ژیلا مهرجویی، خواهرش، در او ریشه دوانده بود. چندین سال پیش از کیارستمی، ژیلا مهرجویی، که سیمرع بلورین بهترین طراحی صحنه و لباس ’بوی کافور عطر یاسِ‘ بهمن فرمانآرا را در کارنامه داشت، در میانسالی، بدون آنکه بیماریاش احتمال مرگ بالایی داشته باشد، در پی یک عمل جراحی از دست رفت تا آنجا که بعدها دخترش مینا در یادداشتی که به یاد مادرِ درگذشتهاش منتشر کرد گفته بود حتی پزشک معالج نمیدانسته دلیل مرگ ژیلا چیست و مات و مبهوت از خانواده مهرجویی خواسته برای کشف علت، اجازه کالبدشکافی بدهند که مورد پذیرش قرار نمیگیرد. هرچند در آن سالها دربارهی خطای پزشکی ادعایی رسمی مطرح نشد اما دور از ذهن و نامعقول نیست که خانوادهی مهرجویی دلیل مرگ ژیلا را قصور پزشکی دانسته باشند. اگر این احتمال درست باشد آنگاه شدت خشم مهرجویی در مرگ کیارستمی همدلانهتر قابل فهم میشود و کمتر به این هنرمند کمیاب سینما بیمهری خواهیم کرد و از قدرشناسان سنّت مهرجویی خواهیم ماند.
در پایان، زادروز ایشان (۱۷ آذر) را گرامی میدارم. باشد که همواره تندرست و شادمان بمانند.
*فیلمنامهنویس و فیلمساز

لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- درنگی بر خارج از متنِ «هامون»/ مهم است این چیزها را بدانیم؟
- وکیل مادر وحیده محمدیفر: پرونده قتل مهرجویی و محمدیفر بسته نشده/ حکم صادره قطعی نیست
- دیوان عالی کشور تایید کرد؛ حکم قصاص و زندان عاملان قتلِ داریوش مهرجویی و وحیده محمدیفر
- «خائن کشی» آنلاین میشود
- ماجرای برخورد کیمیایی با کاپولا و انتقاد کیمیایی از ساخت ادامه پدرخوانده توسط کاپولا
- از «ناییجان» تا «هامون»؛ کاراکترهای ماندگار جشنواره فیلم فجر
- کیمیایی از تجلیل تا تحلیل
- تبری بهرام بیضایی از شبکه من و تو
- لیلا حاتمی در ۵سالگی خیابانهای تهران را خلوت کرد!
- بزرگداشت مسعود کیمیایی برگزار شد؛ «قیصر» سخنگوی جامعه است/ کیمیایی بهزودی فیلم جدیدش را میسازد
- «قیصر»؛ خندقی در گذر زمان
- شبی که بهزاد فراهانی وصیت کرد؛ نکوداشت خسرو حکیم رابط برگزار شد
- همزمان با سالگرد اولین نمایش عمومی «قیصر»؛ بزرگداشت مسعود کیمیایی برگزار میشود
- در مراسم زادروز زندهیاد «داریوش مهرجویی» مطرح شد؛ مهرجویی سهم عمدهای در بخشهای مختلف تاریخ سینمای ایران دارد
- موزه سینما برگزار میکند: «مهرجویی؛ سینماگر فیلسوف»
نظرات شما
پربازدیدترین ها
- معضل پایان باز/ نگاهی به فیلم «شب طلایی»
- تاریخچه سریالهای ماه رمضان از ابتدا تاکنون/ در دهه هشتاد ۴۰ سریال روی آنتن رفت
- «در سرزمین برادران» در فرانسه اکران میشود
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- نگاهی به فیلم «دختر، پدر، دختر» ساخته پناهبرخدا رضایی/ آنچه میبینید، همان است که میبینید!
آخرین ها
- ۲ میلیون تماشاگر طی ۵ هفته؛ آیا گیشه سینماها در اکران نوروزی ناکام ماند؟
- الهه نوبخت آثار جشنواره سوئیسی را داوری میکند
- موفقیت پویش «۱۰۰۱ امید» در آزادی ۱۲۵۴ زندانی جرایم غیرعمد
- انتشار فراخوان پانزدهمین دوره جوایز ایسفا
- مونا فرجاد با «کتابخانه نیمهشب» روی صحنه میرود
- اکران یک فیلم اقتباسی؛ «هنری جانسونِ» دیوید ممت روی پرده میرود
- نقدی علمی بر عملکرد صدا و سیما
- درنگی بر خارج از متنِ «هامون»/ مهم است این چیزها را بدانیم؟
- تازهترین خبرها از جشنواره/ کدام فیلم جشنواره کن را افتتاح میکند؟
- دیدار و گردهمایی بزرگ پخشکنندگان آثار هنر و تجربه در جشنواره کن
- به کارگردانی گرتا گرویگ؛ مذاکره مریل استریپ برای نقش اصلانِ «نارنیا»
- مرگ بازیگر سرشناس هالیوود؛ وال کیلمر درگذشت
- خبرهایی از «جزیره آزاد» و «ذرات آشوب»
- «موسی کلیمالله»؛ دومین فیلم پرفروش اکران نوروزی
- «در سرزمین برادران» در فرانسه اکران میشود
- رکوردشکنی «پایتخت ۷» در تلوبیون؛ ۳۳۰ میلیون دقیقه تماشا و ۶۶۰ هزار کاربر همزمان
- فوت بازیگر آمریکایی؛ ریچارد چمبرلین درگذشت
- بزرگداشت رخشان بنیاعتماد برگزار شد
- نگاهی به فیلم عزیز؛ فیلمی قابل احترام
- عیدی ویژه همراه اول بهمناسبت عید فطر
- پرفروشهای سینما در هفته اول نوروز/ هیچ کدام از فیلمهای نوروزی، یک میلیون تماشاگر نداشتند
- آکادمی اسکار عذرخواهی کرد
- «میراث» در جشنواره هاتداکس رقابت میکند
- تازهترین ساخته هادی محقق به چین میرود/ اولین حضور جهانی «دِرنو» در جشنواره پکن
- یک جایزه برای آیدا پناهنده؛ جشنواره فرانسوی به «در انتهای شب» جایزه داد
- یک واکنش دیرهنگام؛ بیانیه آکادمی داوری در پی خشونت علیه برنده اسکار
- پس از ۴ دهه برگزاری در یوتا؛ جشنواره ساندنس به کلرادو میرود
- فرشته سقوط کرده/ نگاهی به فیلمنامه «هیات منصفه شماره ۲» با بررسی عناصر مشترک درامهای دادگاهی
- «داستان سلیمان»؛ یک داستان واقعی از هزاران پناهجوی جهان
- «یک نبرد پس از دیگریِ» دیکاپریو کوتاهتر شد!
مقاله آقای بیاتی مثل همیشه عالی بود.