سینماسینما، علی اصغر کشانی
جمعه ۱۹ مهرماه پوری بنایی وارد هفتاد و نهمین سال زندگی اش شد. بازیگر پر کار و پر افتخار سینمای ایران که از ۲۳ سالگی پس از بازی در اولین فیلمش عروس فرنگی به مدد توانمندی هایش بازی در انبوهی از نقش های متنوع سینمایی را تجربه کرد. پوری بنایی در طول فعالیت سینمایی اش آنقدر مقبولیت داشت که در تعدادی از مهمترین محصولات مشترک سینمایی ایران در جهان بازیگر نقش اصلی باشد، آنقدر خوش شانس بود که در پرتماشاترین اثر جریان ساز سینما (قیصر) نقش اصلی زن را داشته باشد، آنقدر محبوبیت داشت که سالها با شماری از بهترین ستارگان مرد سینمای ایران همبازی باشد و آنقدر اهمیت داشت که تا آخرین فیلمهایش در نقش اصلی زن ظاهر شود. پس طبیعی است که مروری بر نقش آفرینی های او در کارنامه پر بار سینماییاش در آستانه نهمین دهه زندگی این بازیگر همیشه موفق سینما، خاطراتی ازدوران طلایی سینمای ایران را هم با خود به همراه داشته باشد.
نقش های روستایی، کولی و جنگی و تاریخی او آثاری دیدنی است: نقش شیرین دختری در قبیله کولی ها(خشم کولی)، ریحانه زن کولی متهم به بدقدمی(قایقرانان)، لیلا همسر مرد ساده دل روستایی(زبون بسته)، مریم فرزندِ مادری “خون بها” در ایل لرستان(میراث)، فرشته دختر خان (دزد سیاه پوش)، صفورا دختری که باعث شهرت جوان خوش آواز روستایی می شود(ملاممدجان)، مَلک دختری که با نامزدش علیه قوای بیگانه می جنگد(سرزمین دلاوران)، گلنسا دختر قبیله که در قرعه کشی برنده سفر به پاریس می شود(گلنسا در پاریس) و همچنین نقش آفرینی در نقش همسر مردی که سالها علیه قوای بیگانه متجاوز به ایران مبارزه کرد(عاصی)، زنی که علیه ددمنشی های حاکمی زورگو ایستاد(فرزند شمشیر) و زنی که در کشاکش نبرد قشون و افرادی که در پی گنج هستند سرگردان شد(زنبورک).
نقش آفرینی های او به عنوان زنی در خانواده ای رو به فروپاشی هم قابل توجه است: برای نمونه نقش پوری همسر جوانی ثروتمند و عیاش(گرداب گناه) و عفت همسر و مادر خانواده ای رو به سقوط(پشت و خنجر)
از طرفی نقش های او به عنوان زنی در خانواده ای اشرافی و ثروتمند هم جذاب و ماندگار است: نقش ماندانا دختری اشراف زاده که علی رغم مخالفت پدر دل در گرو جوانی از طبقه پایین جامعه دارد(من هم گریه کردم)، مریم دختر بزرگ خانواده ثروتمندی که پدرش او و دو خواهرش را برای پسر دوستش در نظر گرفته(دیوار شیشه ای)، مهناز دختر ثروتمندی که جوان آس و پاسی برای اخاذی وارد زندگی او می شود(یک خوشگل و ۱۰۰۰ مشکل)، مریم همسر یک وکیل درستکار و نوه یک کارخانه دار(جدایی)، مریم خواهرزاده یک کارخانه دار( دنیای آبی)، مریم همسر مدیرکارخانه(رسوایی)، مهتاب دختر رییس کارخانه(مردی از اصفهان)، مریم دخترِ رییس حسابدار شرکتی که سرقتی را گزارش می دهد(یک جو غیرت) و همچنین نقش همسر فداکار مهندس جوانی که سرمایه خود را وقف ساخت بناهای مسکونی مدرن می کند (قلبهای طلایی).
آثاری از او نیز به چالشها و روابط دختر و پدر بازمی گردد: نقش پروانه دختری که بی اعتنایی پدرش به زندگی، دردسرهایی برای او می آفریند(پدرکه ناخلف افتد) و ژاله دختری که با پدرش در خانه ای پر ماجرا زندگی می کند(خوشگله).
برخی از مهمترین نقش های او پیرامون رقابت عشقی دو جوان بر سر دختر مورد علاقه شان است(اقدسِ کوچه مردها)، (نازیِ برای که قلبها می تپد)، (لعیا قصاص)، (میهنِ مردان سحر)،(ریحانهِ قایقرانان) و(غزلِ غزل) از جمله این نقش آفرینی هاست.
بازی های او در دو نقش متفاوت و همزمان هم تحسین برانگیزاست: نقش پونه و ژاله دو خواهر دوقلو(رودخانه وحشی)، نرگس و زهره همسر و دختر نگهبان درستکار یک کارخانه (شهر گناه) و گلبانو و حوریه زن و دختری که مورد هتک حرمت قرار گرفته اند(شیربها) از جمله این نقشهاست.
برخی از نقشهای او به مسایل مربوط به طلاق و خیانت اشاره دارد: پروین زنی که به همسرش می آموزد خیانت رفتار درستی نیست(خوشگذران)، نقش همسری که سه طلاق شده(زن یکشبه) و نقش همسر مردی چهارزنه(عیالوار) هم از این دست نقشهاست.
چند نقش او نقش دخترانی است که در مظان اتهامِ پاکدامنی قرار دارند: نقش گُلی دختری پاکدامن( زیربازارچه) و رعنا مادری سختکوش(علی سورچی) هر دو از جمله اینگونه از نقشهاست.
پوری بنایی بارها در نقش دختری فریب خورده هم خوش درخشیده است: نقش سیما دختر فریب خورده خوش قلب(سرنوشت) و گیتی دختر فریب خورده ای که سعی در جبران گذشته دارد(جاده تبه کاران) اینگونه اند.
در کارنامه او نقشهای جالب دینی و مذهبی هم هست: نقش مریم دختری که به نوجوانان آموزش قرآن می دهد(بیگانه) و نقش دختری عازم زیارت مشهد که در دل کویر راه گم می کند(جهنم+من)
البته او نقش کارآگاه و پلیس را هم در کارنامه اش دارد: فریده کارآگاهی زبده(دزد شهر) و همچنین نقش پلیسی وظیفه شناس(مردی در قفس)؛
علاوه بر این طبقه بندی پوری بنایی تک نقشهای متنوع دیگری هم در کارنامه بلند بالای خود دارد:
نقش سکینه همسرِکارمند چشم چرانی که عازم ماموریت دولتی به فرنگ است(قربون زن ایرونی)، مهتاب همسرِ مردی که از سوی برادرش آسیب دیده و ندانسته با سرباز وظیفه ای ازدواج می کند(سرباز)، مهری زنی که تصادفا با مرد گل فروشی همراه می شود(مهر گیاه)، جمیله که با نامزدش برای کمک به مهار آتش سوزی چاه های نفت راهی جنوب می شود(آتش جنوب)، مریم سرپرست خانواده ای پرجمعیت که برای سروسامان دادن به زندگی اش دست به سرقت می زند(مریم و مانی)، رعنا دختری که آرزوی داشتن قایق موتوری او را راهی استانبول می کند(خانم دلش موتور می خواد)، شهلا مادری مستاصل( یک قدم تا بهشت)، ماریا عروسی فرنگی(عروس فرنگی)، مینا خواننده ای مشهور(مرخصی اجباری)، شراره دخترعمویی دلسوز(حاتم طایی)، آذر دختر خدمتکارِ نابینا (خداحافظ تهران)، اعظم همسر جوانی انتقامجو(قیصر)، پروین دختری عیاش و خوشگذران(قفس طلایی)، اشرف دختر نجیبی که قصد تجاوز به او دارند ولی او خود را می سوزاند(نانجیب) و همچنین نقش دختری که تبه کاران او را ربوده و به اروپا می برند(دوردنیا با جیب خالی)، نقش همسر مردی در دام قاچاقچیان(موطلایی شهر ما)، نقش نامزدی به قتل رسیده(قهرمانان) نقش نامزدی درست کردار(وسوسه شیطان)، نقش خواهر مرد فرصت طلبی که راه و رسم مبارزه جاهلی را به پهلوانی روستایی می آموزد(تنها مرد محله). پوری بنایی گرچه چهار دهه از نقش آفرینی محروم بود اما حاصل تلاش هایش در طول یک عمر دستاورد هنری بسیار متنوع، درخشان و دیدنی است. او در اغلب ژانرهای فیلمهای فارسی دورانش ظاهر شد و نشان داد تا چه حد می توان جلوی دوربین راحت و مسلط، بازی بازیگر را به زندگی روزمره نزدیک کرد.
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- پردهخوانیِ شیرینِ رنجهای ناشنیده و ناگفته!
- مراسم خاکسپاری نصرتالله وحدت برگزار شد
- عکسی که لاله اسکندری از ناصر ملک مطیعی و پوری بنایی منتشر کرد
- لوکیشن مقدس/ درباره سقاخانهها در فیلمهای سینمایی
- ویدئویی که پوری بنایی از خود منتشر کرد/ او اعلام کرد کرونا نگرفته
- تشییع پیکر شهلا ریاحی / گزارش تصویری
- اکران خصوصی فیلم مطرب / گزارش تصویری
- آخرین خبرها از وضعیت ملکه رنجبر در بیمارستان
- تولد ۷۸ سالگی مسعود کیمیایی / گزارش تصویری
- محمدعلی کشاورز: غلبه نگاه تجاری به خلاقیت هنری در سینما و تئاتر امروز آزارم میدهد
- تازهترین خبر از وضعیت جسمانی بازیگر پیشکسوت
- تصمیم جالب حسین محباهری برای برگزاری جشن یلدا
- واکنش سیاوش طهمورث به شایعه بستری شدنش در بیمارستان
- نکوداشت بازیگر ۸۴ ساله سینمای ایران/ جمشید مشایخی شمایل ماندگار تاریخ
- برگزاری مراسم نکوداشت جمشید مشایخی در سالروز تولدش
نظر شما
پربازدیدترین ها
- ردپای یک کارگردان مؤلف / نگاهی به فیلمهای کوتاه سعید روستایی
- وقتی زن تبدیل به «ناموس» میشود/ نگاهی به فیلم «خورشید آن ماه»
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- موقعیت فیلمهای ایران و سینماگران فراملی در فرانسه
- با نظرسنجی از ۱۷۷ منتقد فیلم؛ نشریه ایندی وایر برترینهای سال ۲۰۲۴ سینما را معرفی کرد
آخرین ها
- دو خبر از جشنواره بینالمللی تئاتر فجر؛ زمان بازبینی حضوری و انتخاب نهایی آثار بخش دیگرگونههای نمایشی/ آغاز ثبتنام اصحاب رسانه و منتقدان
- برگزاری نمایشگاه پشت دریای وهم
- حضور همراه اول با مجموعهای از سرویسهای فناورانه در نمایشگاه تلکام ۲۰۲۴
- بازگشت جنابخان به تلویزیون همراه با محسن کیایی
- «در آغوش درخت» بهترین فیلم بلند سینمای جهان جشنواره هندی شد
- نکوداشت خسرو خسروشاهی در جشنواره فیلم رشد
- «شهر خاموش» و «شناور» در شبکه نمایش خانگی
- به پاس یک عمر دستاورد سینمایی؛ خرس طلایی افتخاری برلین به تیلدا سوئینتون اهدا میشود
- کنسرت نمایش ایرج، زهره، منوچهر / گزارش تصویری
- حقایقی درباره محمد نوری به بهانه سالروز تولد او/ مردی که از شکست هراس نداشت
- ذلت ماندن یا لذت رفتن و رستن!
- جدول فروش سینمای ایران در آخرین روز پاییز/ پنج فیلمی که از ابتدای امسال بیش از ۱۰۰ میلیارد فروختند
- نمایش «دِویل» تمدید شد/ آغاز اجرای نمایش «تشنگان» از ۴ دی
- شایعه فروش آثار تجسمی مربوط به فروغ فرخزاد و سهراب سپهری/ سریال و فیلم مستند سهراب و فروغ به زودی کلید میخورد
- نامزدی یک فیلم کوتاه ایرانی-آمریکایی در جوایز آکادنی فیلم سوئد
- نشست خبری بزرگداشت فروغ فرخزاد / گزارش تصویری
- درباره سه مستند سینماحقیقت/ از جسارت نمایش عریان اعتیاد تا عشق به سینما در اتاق آپارات
- به خاطر نقش برجسته در صنعت سینما؛ کریستوفر نولان و همسرش، شوالیه و بانوی فرمانده شدند
- چرا «لیلی» سریال «داییجان ناپلئون» زشت بود؟/ پاسخ ناصر تقوایی را بخوانید
- «تیآرتی» ترکیه آغاز به کار کرد؛ صداوسیما هنوز در فکر سانسور است
- سیمرغ مردمی به جشنواره فیلم فجر بازگشت
- بستههای ویژه شب یلدای همراه اول با هدیه دیجیتال معرفی شد
- آنونس رسمی عاشقانه «عزیز» رونمایی شد
- با نظرسنجی از ۱۷۷ منتقد فیلم؛ نشریه ایندی وایر برترینهای سال ۲۰۲۴ سینما را معرفی کرد
- احمد رسولزاده و «بنهور» در بیست و هفتمین قسمت «صداهای ابریشمی»
- درباره «بی همه چیز»؛ درامی پیچیده با شخصیتهایی چندلایه
- نشست «شاهد عینی» / گزارش تصویری
- نگاهی به فیلم «هفتاد سی»/ در بستر واقعیت
- موقعیت فیلمهای ایران و سینماگران فراملی در فرانسه
- قهوه دمنکشیده/چرا سریال مهران مدیری نتوانست انتظارات را برآورده سازد؟