اسپانسرهایی که بهدنبال فروش خوب مجموعه فیلمهایی هستند که حتی اگر هم محتوایش چنگی به دل نزند، اما بازی چهرههای پرطرفدار آرزوی پولهای میلیاردی را محقق میکند و در نهایت همین چهرههای سینمایی هستند که با این ترفند، قیمت بازی را آنقدر بالا می برند که کار حتی به محاسبه قیمت به دلار کشیده شده است. اما نکته مهم اینجاست که اگر این سریال ادامه پیدا کند روزی خواهد رسید که سینمای ایران نابود خواهد شد. چرا که تهیهکنندگان مستقل سینما آنها که وقت میگذارند تا با فیلمنامهای خوب و تأثیرگذار و با بودجهای محدود فیلم بسازند از پس این قیمتها برنمیآیند. بازار کاذبی که این چهرهها به راه انداختهاند باعث شده، حتی بازیگران دست دوم و چندم هم گاه تا مرز ۷۰۰میلیون تومان نرخ دستمزدشان را بالا ببرند و اینگونه است که انتهای این سناریو آنقدر تلخ تمام خواهد شد که تهیهکنندگان مستقل دیگر نتوانند فیلمی تولید کنند.
حالا که برخی تهیهکنندگان زبان به اعتراض گشودهاند، سازمان سینمایی و دولت را مسئول رسیدگی به این موضوع میدانند. فاطمه ذوالقدر نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس نیز روز چهارشنبه ۱۱ مهرماه با تأکید بر اینکه باید نظام تهیه کنندگی سینما دستمزدهای بازیگران را تعیین کند از انفعال سازمان سینمایی و خانه سینما انتقاد کرد. این در حالی است که ابراهیم داروغهزاده معاون سازمان سینمایی در این خصوص میگوید: «این موضوع کاملاً صنفی است و دولت از نظر قانونی امکان ورود به قیمتگذاری دستمزد عوامل سینما را ندارد، نظام تهیه کنندگی سینمای ایران بهعنوان صنف کارفرما با هماهنگیهای بیشتر میتوانند در واقعی کردن و منطقی کردن دستمزدها تأثیرگذار باشند.»
پیشتر سید غلامرضا موسوی عضو هیأت رئیسه شورایعالی تهیهکنندگان سینمای ایران گفته بود « با تهیه کنندگانی که دستمزدهای غیرمتعارف پرداخت کنند، بهعنوان متخلف برخورد صنفی خواهد کرد وآنها با انواع جریمههای صنفی روبهرو خواهند شد. حتی در مواردی امکان دارد شورایعالی با هماهنگی معاونت سینمایی اجازه اکران فیلم را طی زمان خاص ارائه نکند یا تهیهکننده برای دریافت پروانه فیلمسازی در هماهنگی با معاونت سینمایی با مشکلاتی روبهرو شود.»
معمولاً در سینمای ایران چیزی پنهان نمیماند
اما سؤال مهمی که ذهنها را به خود مشغول کرده این است که چگونه شورای عالی تهیهکنندگان سینمای ایران میخواهد تهیهکننده متخلف را جریمه کند؟ با کدام مدرک و سند. تهیهکنندهای که یک قرارداد صوری با بازیگرش میبندد با همان قیمت متعارف و در پشت پرده کلید طلایی ماشین مدل بالا یا چکی با رقم نجومی به بازیگر میدهد را چگونه میتوان تخلفش را اثبات کرد؟ تا بشود حتی جریمهاش کرد؟
سید غلامرضا موسوی در پاسخ به این سؤال میگوید:«اساساً تعداد آدم هایی که خارج از عرف دستمزد میگیرند از تعداد انگشتان دست کمتر است. یعنی همه سینماگران میدانند که اگر سینما سرپا نباشد آنها هم نخواهند توانست به شغلشان ادامه دهند. چه بازیگر باشند چه در رستههای حرفهای دیگر سینما باشند. شورای عالی تهیهکنندگان در بررسیهایی که پایان سال ۹۶ انجام داد، اوایل بهار سال ۹۷ اعلام کرد با تهیهکنندگانی که رعایت دستمزدهای عرف را نکنند و مبالغی خارج از عرف بپردازند، برخورد خواهند کرد. این برخوردها شکلهای متعدد و متفاوتی دارند.شاید در کوتاه مدت پیش نیاید و در میان مدت متوجه شویم.»
او در خصوص اینکه چه ساز و کاری میتوان برای راستی آزمایی تعیین کرد؟ میگوید: «معمولاً در سینمای ایران چیزی پنهان نمیماند. یعنی هر زمان هر کاری بکنند بعد از مدتی تقریباً تمامی اهالی سینما و فعالان صنفی میتوانند موضوع را بفهمند. خود بازیگران اولین کسانی هستند که موضوع را در اولین فرصت با تهیهکنندگان دیگر اعلام خواهند کرد.»
موسوی ادامه میدهد:«هدف این است که اجازه داده نشود تا شرایط اقتصادی به گونهای رقم بخورد تا اقتصاد ایران دچار هرج و مرج شود. دستمزدهایی هم که خارج از قاعده پرداخت میشود سرمایهگذارانی دارد که تاوان رفتار تهیهکننده را میدهند. تهیهکنندگانی که این کار را میکنند از جیب دیگری این کار را میکنند. نوع رفتار اینها نوعی سوء استفاده از حرفهشان است. باید منافع سرمایهگذار را حفظ کنند. آنهایی که دستمزد خارج از عرف می دهند به اقتصاد سینمای ایران لطمه میزنند و به دیگر تهیهکنندگان خسارت میزنند، با آنها برخورد میشود و در این زمینه معاونت سینمایی وزارت ارشاد هم حامی صنف برای مبارزه با آنهایی است که رعایت حقوق همکاران خود را نمیکنند.»
با وجود حسن نیت آقای موسوی راستی آزمایی اتفاق نمیافتد
نادر طریقت تهیهکننده و کارگردان در مورد راستی آزمایی قرارداد تهیه کنندگان، میگوید:«چطور میخواهند راستی آزمایی کنند؟ تهیه کنندگانی که پولهای کثیف دارند در چرخه سینما میآورند و پولها را میخواهند تمیز کنند. قراردادی مثلاً ۱۰۰ میلیونی با بازیگری میبندند و بعد پشت پرده ۲۰۰ میلیون دیگر هم میدهند. چه کسی میخواهد ثابت کند که آن ۲۰۰ میلیون گرفته شده است؟ به نظر من با وجود حسن نیت آقای موسوی چنین چیزی اتفاق نمیافتد. بهخاطر اینکه ما خودمان دوست نداریم این قضیه درست شود.»
او درباره راهکار اصلاح این موضوع میگوید: «باید بازیگران دیگر را آورد. من شنیدم بازیگری که من برای نقش دومم هم شاید به زور راضی شوم با او قرارداد ببندم، در جایی دیگر گفته ۷۰۰ میلیون تومان پول میگیرم تا بیایم. چطور جرأت میکند چنین حرفی بزند؟ راست هم میگوید چون من و امثال من که چنین پولهایی نمیدهیم کسی با او قرارداد میبندد که پول کثیف دارد و بابت آن هم کلی پول به جیب میزند. بعضی بازیگران با خودشان اسپانسر میآورند و میگویند من مثلاً ۴۰۰ میلیون پول میگیرم ولی اسپانسر بیارم و ۵۰ درصد پول را هم برمی دارم. یکدفعه میبینیم دستمزد آن بازیگر بالای دو میلیارد تومان میشود. و این یک معضل بزرگ است باید بازیگران جوان و خوب را آورد و نقشهای خوب به آنها داد.»
او در پاسخ به اینکه افزایش بیرویه و بیقاعده دستمزدها چه لطمهای به سینماگران مستقل میزند؟ میگوید:«دستمزدهایی که بیرویه بالا رفته همه به خاطر اشخاصی است که پولشویی میکنند و پولهای کثیفشان را وارد سینمای ایران کردهاند. باعث و بانیاش این افراد و برخی مؤسسات هستند. چون یک فیلمساز مستقل نمیتواند مثلاً ۷۰۰ میلیون تومان دستمزد بدهد و بازیگران را به دستمزدهای بسیار بالا عادت دادهاند.»
طریقت ادامه میدهد:«این پولهای کثیف باعث میشود فیلمهای کثیف با موضوعات سخیف هم ساخته شود. بازیگران کمکم تنبل شدند. مثلاً اکنون که من یک فیلم میخواهم بسازم و فیلمنامه را به چند بازیگر زن دادهام عذرخواهی کردهاند. نه به خاطر فیلمنامه به خاطر اینکه نقش سختی است و اینها به نقشهای آسان عادت کردهاند. اگر هم یک درصد بیایند بهخاطر دستمزدهای آنچنانی ما نمیتوانیم از پس آن بربیاییم. یعنی یک موضوع بغرنجی را در سینما به وجود آوردهاند که به کل سینما لطمه میزند.»
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- امروز، روز ملی سینما نیست!
- چاقوکشی برای رسیدن به حق!/ درباره لزوم فاصلهگذاری بین هنرمند و انسان خوب
- سینمای ایران از نفس افتاده است
- از تاریکی گفتن موجب روشنایی نمیشود/ سینمای ایران نیازمند فیلمهایی است با تم امید و جسارت
- چرا سیاهنمایی کارِ سینمای ایران نیست
- اختصاصی/ کامبیز نوروزی: کسانی که نمیتوانند قدشان را بلند کنند، پای دیگران را کوتاه میکنند!
- سینمای ایران به هوای تازه نیاز دارد
- استقبال تماشاگران و منتقدین از یلدا در جشنواره ساندنس
- نکتههای گمشده سینمای ایران/ اهمیت دکور در سینمای دهه ۳۰ + ویدئو
- آزمون بزرگ «خانه پدری»
- بیماری مانع حضور رضا رویگری در «دلباخته» شد
- گزارش سازمان سینمایی از وضعیت سالنهای سینمای کشور
- حجازیفر: پول سینما را در تئاتر خرج میکنم
- ساختار «خانه سینما» پیر شده است/ صنف نباید نیازمند پول دولت باشد
- چرا ما دیگر به کمدیهای وطنی نمیخندیم؟
نظر شما
پربازدیدترین ها
- وقتی زن تبدیل به «ناموس» میشود/ نگاهی به فیلم «خورشید آن ماه»
- چهره تلخ عشق یک سویه/ نگاهی به فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟»
- اختصاص سینماسینما/ سه فیلم ایرانی در جشنواره فیلمهای برتر سال ۲۰۲۴ مجله تله راما
- گفتوگو با محمد مقدم درباره سینمای مستند/ فیلم مستند، جهانی است ساختگی؟
- تاریخچه سریالهای ماه رمضان از ابتدا تاکنون/ در دهه هشتاد ۴۰ سریال روی آنتن رفت
آخرین ها
- رقابت ۲۸۵ فیلم در ۳ بخش انیمیشن، مستند و بینالمللی اسکار نود و هفتم
- حضورهای بین المللی فیلم کوتاه تامینا
- گلدن گلوب اعلام کرد؛ وایولا دیویس جایزه سیسیل بی دمیل ۲۰۲۵ را میگیرد
- درباره «قهوه پدری»؛ قهوه بیمزه پدری
- «کارون – اهواز» در راه مصر
- اختتامیه جشنواره «دیدار» ۱۷ دی برگزار خواهد شد
- اختصاص سینماسینما/ سه فیلم ایرانی در جشنواره فیلمهای برتر سال ۲۰۲۴ مجله تله راما
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ «مجمع کاردینالها»؛ موفقیت غیرمنتظره در گیشه و جذب مخاطبان مسنتر
- مدیر شبکه نسیم توضیح داد؛ مهران مدیری، جنابخان، فرزاد حسنی و چند برنامه دیگر
- تاکید بر سمزدایی از سینما و جشنواره فجر/ علیرضا شجاع نوری: ادغام جشنوارهی ملی و جهانی فجر سیاسیکاری بود
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ جادوی «شرور»؛ داستانی از دوستی، تفاوتها و مبارزه با تبعیض
- برای پخش در سال ۲۰۲۵؛ پسر شاهرخ خان برای نتفلیکس سریال میسازد
- ترجمه اختصاصی سینماسینما/ «گلادیاتور ۲»؛ بازگشتی باشکوه به کُلُسیوم و سنت حماسههای سینمایی
- اعلام نامزدهای چهلمین دوره جوایز انجمن بینالمللی مستند/ محصول مشترک ایران و انگلیس در شاخه بهترین مستند کوتاه
- اصغر افضلی و انیمیشن «رابینهود» در تازهترین قسمت «صداهای ابریشمی»
- جایزه جشنواره آمریکایی به پگاه آهنگرانی رسید
- چهل و سومین جشنواره فیلم فجر؛ از فرصت ثبت نام فیلمها تا داوری عوامل بخش نگاه نو
- نمایش بچه / گزارش تصویری
- اهمیت «باغ کیانوش» در سینمای کمدی زدهی این روزها
- برای بازی در فیلم «ماریا»؛ نخل صحرای پالم اسپرینگز به آنجلینا جولی اهدا میشود
- اکران فیلم علی زرنگار از اواخر آذر؛ «علت مرگ: نامعلوم» رفع توقیف شد
- مانور آمادگی همراه اول برای رویارویی با بحران؛ تمرینی برای پایداری ارتباطات
- بررسی هزینه و درآمد تولیدات ۳ سال اخیر؛ حساب کتاب فارابی جور است؟
- در اولین روزهای اکران بینالمللی؛ «گلادیاتور۲»، ۸۷ میلیون دلار فروخت
- اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره فیلم فجر معرفی شدند
- نامزدی ۲ جایزه آمریکایی برای «دوربین فرانسوی»
- «شهر خاموش» بهترین فیلم جشنواره نوستالژیا شد
- فروغ قجابگلی بهترین بازیگر جشنواره ریچموند شد
- «تگزاس ۳»؛ کمدی از نفس افتاده یا موفقیت تکراری؟
- روایتی از سه نمایشنامه از محمد مساوات روی صحنه میرود