سینماسینما، بهرنگ ملکمحمدی:
*روزی که میرزا ابراهیمخان عکاسباشی به دستور شاه ناخوشاحوال قاجار دستگاه سینماتوگراف را به ایران میآورد، هرگز تصور نمیکرد صد و اندی سال بعد به عنوان اولین مستندساز تاریخ ایران از او یاد شود. فیلمی درباره روز جشن گل و پس از آن درباره اتفاقاتی در تهران آن روز که ملک سلطنتی بود و باید در تاریخ ثبت و ضبط میشد. همین اتفاق بهسادگی نشان میدهد سینمای مستند از همان اولین روز تا کنون به دو اصل اساسی نیاز دارد؛ نخست سفارشدهنده و پس از آن جایی برای نمایش.
اگر ابراهیمخان عکاسباشی، روسیخان و خانبابا معتضدی فیلمهایشان را برای دربار و اوامر ملوکانه میساختند و به نمایش درمیآوردند، در روزگار معاصر فیلمساز مستند ایرانی باید به دنبال ارگان یا شخصی برای سرمایهگذاری و از همه مهمتر محلی برای نمایش فیلمهایش باشد؛ اتفاقی که تا امروز میتوان گفت قسمت اولش به شکل قابل اعتنایی رخ نداده و مستندسازی در ایران یکی از نامطمئنترین گونههای فیلمسازی از نظر امنیت شغلی است.
*به گمانم تعداد جشنوارههای فیلم در ایران بیش از توان مدیریتی و تولید سینمای ایران است و توازنی میان جشنوارهها و موضوعات هم در سینمای ایران وجود ندارد و به همین دلیل تنها یک جشنواره مهم و ملی در حوزه سینمای مستند برگزار میشود؛ جشنوارهای با نام سینما حقیقت که نامش را از نظریه ژیگا ورتوف وام گرفته است. فیلمسازی که با مستند «مردی با دوربین فیلمبرداری» در سال ۱۹۲۹ و نمایش زندگی و کار کارگران شوروی پس از انقلاب بلشویکی نظریه سینما چشم یا سینما حقیقت را ارائه میکند و هنوز هم این شیوه مستندسازی بیواسطه با تکنیک چشم به مثابه دوربین فیلمبرداری یکی از تکنیکهای بسیار مهم و تاثیرگذار در فیلمسازی مستند است؛ سینمایی که قرار است به دنبال حقیقت محض در جهان واقع باشد، حال آنکه از نظر تکنیکی دیگر مستندسازی صرفا تصویری از حقیقت نیست و میتواند با درام و موقعیتافزایی دراماتیک همراه باشد، بیآنکه به ذات مستندگونهاش خدشهای وارد شود.
به نظر، بسیاری از فیلمسازان مستند در ابتدای ورود سینما به ایران همان راهی را رفتهاند که ژیگا ورتوف در شوروی تجربه میکند و شاید اولین گرایشات چپگرایانه در ایران را بتوان ناشی از تماشای همین فیلمها دانست؛ گرایشاتی که توجه به جنبشهای کارگری در آن یکی از مهمترین ایدههاست.
*گروه سینمایی هنر و تجربه در کنار تلویزیون، در حال حاضر مهمترین فضای نمایش آثار مستند در ایران را فراهم کردهاند؛ فضایی که همیشه برای سینمای مستند ایران رویا بوده و حالا میتوان بسیاری از فیلمهای مستند سینمای ایران را مانند همتای داستانی در سینماها و با همان کیفیت دید؛ کیفیتی که بسیار به رونق اقتصادی سینمای مستند کمک میکند. البته در چند سال گذشته هم در اکران فیلمهای مستند در سینماهای هنر و تجربه اتفاقات بیبدیلی رخ داده است؛ سالنهای مملو از تماشاگر برای فیلمهایی که روزگاری با یک تصور غلط از اکران محروم میماندند و به نظر حالا این فرضیه مطلقا اشتباه دیگر استنادی در بحثهای کلان سینمای ایران ندارد.
«بزم رزم»، «سفر سهراب»، «فرشاد آقای گل»، «در جستوجوی فریده»، «رزم آرا؛ یک دوسیه مسکوت» و مستندهایی مانند این در زمان اکران در گروه سینمایی هنر و تجربه گاه به نمایش فوقالعاده رسیدهاند؛ اتفاقی که به باور بسیاری در یک دهه پیش غیرممکن مینمود، اما نسل جدید مستندسازان ایرانی با دنبال کردن ایدههایی که دغدغه آن را دارند، به بخش مهمی از سینمای آلترناتیو و تجربی ایران تبدیل شدهاند.
*اشکال جدی جشنوارههای فیلم در ایران تغییر کاربری آنها از امکانی برای کشف استعداد و معرفی فیلمسازان جوان به محلی برای نمایش آثار مختلف فیلمسازانی است که به واسطه سابقه و احتمالا لابیهای مختلف فضاهای متفاوت و گستردهای را در اختیار دارند. این اتفاق عموما به این دلیل رخ میدهد که تعداد سالنهای خوب برای فیلمهای تجربی و مستند بسیار کمتر از چیزی است که باید باشد و حیرتانگیز اینجاست که همین تعداد اندک هم داد سینمای تجاری و منتفعان آن را درآورده است.
جشنواره سینما حقیقت به عنوان مهمترین جشنواره سینمای مستند در ایران به نظر باید از یک جشنواره مانند دیگر جشنوارههای فیلم در ایران به امکانی برای تولید و ارائه فیلمهای مستندی تبدیل شود که حالا یک گروه سینمایی را به عنوان اکرانکننده در اختیار دارد؛ اتفاقی که باید بسیار پیش از این رخ میداد، اما هنوز هم میتوان امیدوار بود این فضا به کل سینمای مستند کمک کرده و نمایش فیلمهای مستند را از انحصار تلویزیون خارج کند.
*سینمای مستند امروز بیش از آنکه به نظریهپردازی و بازی با کلماتی مانند حقیقت نیاز داشته باشد، به کار اجرایی احتیاج دارد. کاری از جنس حمایت از نسل جدیدی از فیلمسازان مستند که به کلی با نسلهای قبل از خود متفاوتاند. اینها حالا به موضوعاتی میپردازند که
شاید برای اساتید کنونی این حوزه در روزگاران دور اهمیتی نداشته و عموما زاویه دید منحصر به خود را دارند. نگاهی متفاوت با سرعتی بسیار به دنیای پیرامون که به ذات سینما بسیار وفادار است.
* چند سال قبل و در راه بازگشت از جشنوارهای در مشهد با مهرداد اسکویی همسفر شدم. طبیعتا من بهخوبی او را میشناختم و این مستندساز گیلانی هم بزرگوارانه با من همکلام شد. پس از چند دقیقه از اسکویی سوالی پرسیدم که بهانهای شد برای درددلهای بسیار در حوزه سینمای مستند ایران…
پرسیدم چرا شما این همه در تمام جشنوارهها و ورکشاپها و موقعیتهایی از این دست حضور پیدا میکنید؟ مگر شما فیلمساز نیستید؟ مگر شما چهره فرهنگی سال یونسکو نیستید؟ به نظرم کار و رسالت اصلی شما فیلمسازی است، نه داوری در جشنوارههای مختلف. و اسکویی با همان مهربانی و صمیمیت ذاتیاش برایم توضیح داد که چرا این اتفاق در سینمای مستند ایران میافتد. چرا سرمایههای سینمای مستند مجبورند برای تداوم فیلمسازی رو به فعالیتهایی اینچنینی بیاورند و در جشنوارهها و حتی مراکز مدیریتی و تصمیمگیری حضور داشته باشند؛ اتفاقی که در میانههای دهه ۸۰ به واسطه ارتباطم با بسیاری از مستندسازان از نزدیک شاهد آن بودم و صحبتهای مهرداد اسکویی مهر تاییدی بر مشاهداتم بود. یک ساختار خردهمافیایی که حتی به درون تنها نهاد حمایتکننده از سینمای مستند و تجربی هم نفوذ کرده بود و بسیاری از فیلمسازان مستعد و جویای نام شهرستانی نمیتوانستند وارد فضای جدی فیلمسازی مستند شوند. اتفاقی که خود گاه سوژه میشود و نمونه آن فیلمی به نام «راننده و روباه» ساخته آرش لاهوتی است که اتفاقا امسال یکی از داوران جشنواره بوده و امیدوارم به آدمهایی مانند راننده فیلم کمک کرده باشد؛ کاری که میتواند مسیر زندگی یک فیلمساز گمنام را بهکلی دگرگون کند.
*در میانههای اعتراضات مردمی سال ۱۳۵۷ جوانی ایلیاتی با دوربینی در دست وقایع را بیآنکه کسی از او بخواهد و بر اساس قریحه ذاتیاش بدون هر گونه دخل و تصرفی ثبت میکند. حاصل این کنش هوشمندانه فیلمی میشود به نام «برای آزادی» ساخته حسین ترابی که در یک نظرسنجی معتبر به عنوان یکی از ۱۰ مستند تاثیرگذار قرن از آن نام برده میشود؛ مستندی که جشنواره امسال با آن افتتاح شده است؛ جشنوارهای که حالا جوانهای شرکتکننده در آن میتوانند امیدوار باشند جایی برای دیده شدن فیلمهایشان وجود دارد؛ سالنهایی که هنر و تجربهگرایی در آن همه چیز است…
منبع: ماهنامه هنروتجربه

لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- چهار مستند ایرانی در جشنواره هات داکس
- بازگشایی سامانه ثبت طرح مرکز گسترش از اردیبهشت ۱۴۰۳
- معرفی نامزدهای بخش مستند جشنواره فیلم فجر
- چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛ اعلام اسامی آثار راه یافته به بخش کوتاه و مستند
- معرفی فیلمهای ۳ بخش از جشنواره «سینماحقیقت»
- با معرفی هیات انتخاب و داوری؛ آثار مستند راهیافته به چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران اعلام شد
- ۶۱۵ مستند ایرانی متقاضی حضور در هفدهمین جشنواره «سینماحقیقت»
- یک ایرانی نامزد دریافت پاندای طلایی چین شد
- در یک نشست رسانهای مطرح شد؛ دغدغه کارگردان باید فقط ساخت یک فیلم خوب باشد/ ما در قبال این فرهنگ مسئولیم
- فصل تازه «مستندات یکشنبه» در سینماتک خانه هنرمندان ایران
- رونمایی از مستند «سبز بن دار»
- کتاب «حاشیه همان متن است» منتشر شد
- با معرفی هیات انتخاب و داوری؛ آثار راهیافته به بخش مستند بلند جشنواره چهل و یکم فیلم فجر اعلام شد
- آغاز نمایش فیلمهای مستند در سینماتک/ ماجراهای میدان التحریر در خانه هنرمندان ایران مرور میشود
- «قورقوشوم» در میان پنج فیلم برتر یک جشنواره لهستانی
نظر شما
پربازدیدترین ها
آخرین ها
- بزرگداشت فرهنگ جولایی در فرهنگسرای ارسباران
- یادبود «منوچهر والیزاده» در خانه هنرمندان ایران
- «چای با نویسنده» پل میان نویسندگان و مخاطب
- همایون اسعدیان مطرح کرد؛ «پیر پسر» پروانه نمایش دارد ولی قراردادی در شورای صنفی نمایش ندارد
- به یاد آرش کوردسالی؛ فیلمساز نجیبی که جوانمرگ شد
- نگرانی انجمن تهیهکنندگان مستقل از حکم قضایی فیلم «کیک محبوب من»
- «جگر هندی»؛ نمونهای از یک بازآفرینی موفّق نمایشی
- حضور فیلم کارگردان ایرانی در بخش جنبی جشنواره کن
- نگرانی خانواده از تصمیم کیت بلانشت/ آیا برنده دو اسکار از بازیگری خداحافظی میکند؟
- با حضور پنهلوپه کروز؛ انتشار اولین تصویر از جانی دپ در «بادهنوش روز»
- گیشه سینماها در اردیبهشت؛ فیلمهای رضا عطاران، امین حیایی و پیمان معادی اکران میشوند
- راهیابی «گوسفند» به جشنواره «بوسان»
- «خانه دوست کجاست» در تازهترین قسمت سینماماجرا
- بیانیهی صنفی اعلام حداقل دستمزد نگارش فیلمنامه در سال ۱۴۰۴
- با حضور اما کورین و اولیویا کولمن؛ یوروس لین «غرور و تعصب» را میسازد
- نزدیک به ۷۲ میلیارد تومان فروش آنلاین سینمای ایران در نوروز ۱۴۰۴
- فرهاد آییش «ونگوگ» میشود
- راهیابی «پس از پدر» به جشنواره روسی
- ۱۱ فیلم اعلام شد؛ «منفعت آدام» بخش هفته منتقدان کن را افتتاح میکند
- فوت برنده جایزه نوبل ادبیات؛ ماریو بارگاس یوسا درگذشت
- واکنش نماوا به اظهارات حسن فتحی؛ کلیه تعهدات سریال «ازازیل» انجام شده/به دنبال ایجاد وفاق بین تهیهکننده و کارگردان هستیم
- مرگ بازیگر شرور سینما؛ نیکی کَت درگذشت
- دومین نمایشگاه «چند تکه آینه» با آثار تجسمی سینماگران این بار در شیراز
- با حکم رئیس سازمان سینمایی؛ حامد جعفری مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی شد
- نمایش و نقدِ «چاقوکشی» در سینما اندیشه
- آغاز داوری پانزدهمین جشن بزرگ منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران
- تاریخ نمایش فیلم جعفر پناهی در فرانسه مشخص شد
- برای آرش کوردسالی/ «نفت» از آن سوی «دیوار»
- ای مرگ بیا که زندگی کشت مرا؛ سریال «ازازیل» و آغازی بر یک پایان
- با انتشار یک متن گلایهآمیز؛ حسن فتحی از «ازازیل» خداحافظی کرد