«از «قطار زمستانی» که سخن میگفت، چشمانش روشنتر میشد. انگار امید در جانش شعله میکشید اما نشد که بسازدش و همانطور که جسمش رو به ضعف و ناتوانی میرفت، امیدش هم به ساخت آن کمتر میشد. حالا دیگر این فیلم را در ذهن خود به جهانی دیگر برده است و این حسرتی بزرگ برای من و ماست.»
به گزارش سینماسینما اینها را مهرداد اسکویی میگوید با صدایی که از هنوز رنگی از بغض دارد. خسرو سینایی برای او پدری معنوی بوده نه فقط یک معلم خوب یا دوست نزدیک. او برای اسکویی پشت و پناهی مطمئن بوده است.
این مستندساز که شاگرد سینایی بوده، در گفتگویی از خسرو سینایی با تمام ویژگیهای انسانیاش، تمام رنجها و آرزوهایش سخن گفت.
اسکویی که هنوز صدایش گرفته و بغضآلود است، در خلال این گفتگو بارها گفت مرا به خاطر حال بدم ببخشید.
رفتن خسرو سینایی و درگذشت بدرالزمان قریب که با فاصلهای اندک رخ داده است، او را غصهدار کرده بود و در جایجای این گفتگو از پدرش و پدرهمسرش ، نصرت کریمی هم یاد کرد.
خسرو سینایی اولین هنرمندی نیست که ناکام از دنیا رفته است. از شاهین سرکیسیان تا حمید سمندریان و بسیاری دیگر، آرزوهای بسیاری را به جهان دیگر بردهاند و سینایی هم همقطار تازه آنان است.
اسکویی درباره این ناکامی میگوید: نشد به اندازه تواناییهایش برای فرهنگ ایران کاری کند. یک هنرمند در دو دهه پایانی زندگیاش به پختگی میرسد و کولهباری از تجربه دارد که میتواند آن را به خلق هنری تبدیل کند اما آن طور که باید، از خسرو سینایی حمایت نشد و در حسرت فیلمی رفت که یک دهه آرزوی ساختنش را داشت.
او ادامه میدهد: به کسی خرده نمیگیرم ولی در این سالها پولهای کمی برای ساخت فیلم خرج نشده ولی به او کمکی نشد تا «قطار زمستانی» را بسازد. او این فیلم را در ذهن خود داشت و آن را با خود برد و حال آنکه این اثر میتوانست یادگار خوبی برای مردم بماند.
اسکویی از شوق سینایی برای ساخت این فیلم یاد میکند: از «قطار زمستانی» که سخن میگفت، چشمانش روشنتر میشد. انگار امید در جانش شعله میکشید اما نشد که بسازدش.
سازنده فیلم «رویاهای دم صبح» از یک رویداد تلخ سخن میگوید؛ اینکه هنرمند ممنوعالفعالیت نباشد ولی نتواند کار کند.
او توضیح میدهد: تلخ است که هنرمندی ممنوعالفعالیت نباشد ولی مثل ممنوعالفعالیتها با او برخورد شود.
اسکویی از حمایتهای عاطفی سینایی هم میگوید: سینایی همیشه از پدر همسرم نصرت کریمی حمایت کرد. بعد از درگذشت پدرم و پدر همسرم مدام با من تماس میگرفت و با وجود شرایط سخت جسمانیاش در تمام لحظات سختی که داشتم، کنارم بود.
او اضافه میکند: من یک مستندساز کوچک این سرزمین، بسیار خوشبختم که نزدیک ۲۵ سال از زندگیام با چنین استادی تعامل داشته و شاگرد او بودهام. همیشه پشتم بود و به من دلگرمی میبخشید. چنین چیزی، کمنعمتی نیست در کشوری که آدمها چشم دیدن یکدیگر را ندارند و متاسفانه با افزایش تنگناهای اقتصادی، این شرایط هم هر روز بدتر میشود.
اسکویی میگوید: همیشه این پرسش را داشتم چطور میشود کسی این اندازه از یک جوان حمایت کند. هر زمان که از کنایهها و تمسخرها آزرده میشدم، همه درد دلهایم را گوش میکرد و میگفت مسیرت درست است. او در معلمی هم به کمال بود و برای شاگردانش این گونه وقت میگذاشت و حال آنکه ما دیگر حوصله نداریم این چنین برای نسل جوانتر از خود وقت و انرژی بگذاریم. همه نومید شدهاند و در غار تنهایی خود خزیدهاند و منتظر ماندهاند تا کی نوبتشان برسد.
او از امیدوار ماندن سینایی در سختترین شرایط هم سخن میگوید: او همیشه به دیگران امید میداد، به روشنی به فردا.حتی در اوج بیماری، همه حرفهایش بوی امید میداد. چنین بزرگانی این گونه زیستند و این چنین بود که هر یک از فرزندانش آرتیست یا چهره علمی شدند.
اسکویی ابراز تاسف میکند: یک آقا را از دست دادیم؛ کسی که به معنای واقعی کلمه آقا بود در انسانیت، هنر. هم مدرن بود و متفکر و هم جست و جوگر و دارای فهم عمیق فرهنگی. کمتر کسی را داریم که چند زبان بداند. به روز و مهربان و پذیرا باشد. کسی که در فیلمهایش همواره به حقوق انسانی باور دارد . همچنانکه مستندهایش گزارشی از مهمترین اتفاقات دوره خود را به ما ارایه میدهد.
این هنرمند اما از یک دلخوشی آرامشبخش هم صحبت میکند: او همانطور که دوست داشت، زندگی کرد. در هر زمینهای، اگر چیزی با باورهایش مغایر بود، به آن میتاخت ؛ از شعر و رمان و فیلم و موسیقی و نقاشی… او یک هنرمند چند وجهی بود.
او با ابراز تاسف از اینکه این روزها همه چیز به سرعت به سمت سطحی شدن پیش میرود، درگذشت چهرههایی مانند خسرو سینایی، بدرالزمان قریب، نصرت کریمی و … را اتفاقاتی غمانگیز میداند و می گوید: این افراد به این آسانی به دست نمیآیند.
اسکویی که شعرهای سینایی را در کتاب گویایی با نام «یادگاری» دکلمه کرده، این تجربه را یکی از اتفاقات مهم زندگیاش می داند و میگوید: روزی در خانهاش بودیم و شعرهایش را برایم خواند. پرسیدم چرا نسخه صوتی اینها را منتشر نمیکنید. به این قضیه فکر نکرده بود. همان جا با ناشرم تماس گرفتم و بسیار استقبال کرد و شعرهایش را همراه با موسیقی که خودش ساخته بود، اجرا کردم و این آخرین یادگاری شد که برای مردم بر جای گذاشت.
این هنرمند اضافه میکند: راستش با اسم این مجموعه و همینطور عکسی که برایش انتخاب کرده بود، موافق نبودم. ولی میگفت کارهایم را کردهام و میخواهم یک یادگاری بگذارم و این عکس که پرندهای در غروب از دریا میگذرد، به حس این روزهای من خیلی نزدیک است.
اسکویی با حسرت ادامه میدهد: آن روز نمیفهمیدم چه میگوید. آدمها فکر میکنند پدر و مادرشان، معلمشان همیشه در کنارشان میمانند. در ۲۵ سال گذشته از چند صد نفر از هنرمندان بزرگ این کشور عکاسی کردهام . هرگز فکر نمیکردم وقتی به ۵۰ سالگی برسم، نظارهگر کوچ تک تک آنان باشم. آدمی فکر نمیکند کسی که کنارش نشسته و با هم چای و قهوه مینوشند، روزی میگذارد و میرود . رفتن هر یک از آنان داغی است بر گوشه قلبم که هیچ کاری نمیتوانم برایش انجام بدهم.
او رفتن سینایی را داغی بر فرهنگ ایران میداند و میافزاید: با این همه خوشحالم آن قدر که توانست برای فرهنگ کشورمان کار کرد. خوشحالم به خاطر همه سفرها و گفتگوهایمان. او گوشی بود که همیشه میتوانستی رویش حساب کنی. وقتی بیپناه میشدی، وقتی مورد هجوم قرار میگرفتی، میدانستی که همیشه هست. همیشه به تو گوش میسپارد و هرگز حرف بیهودهای به تو نمیزند. او همیشه درست حرف میزد.
اسکویی اما برای نسل جدید نگران است: متاسفانه چندان هم امیدوار نیستم چون ما جوری بزرگ شدهایم که منافع کوتاهمدت را به همه چیز ترجیح میدهیم و در فضای مجازی به مقولات سطحی و حاشیهای توجه نشان میدهیم و به این ترتیب، بخش مهمی از حافظه ملیمان و بخش بزرگی از انرژی روانیمان را دور میریزیم. میترسم آنقدر در حاشیه بمانیم که مفهوم اصلی چیزی به نام فرهنگ از دست برود و مثل باتلاق مدام فرو برویم.
این مستندساز در پایان سخنان خود میگوید: سینایی کسی بود که وقتی میخواستیم به باتلاق فرو برویم، وقتی در تاریکیها گم میشدیم، دستی بود که از باتلاق بالا میکشاندمان و نوری بود که راه را نشانمان میداد.
خسرو سینایی روز یازدهم مرداد ماه بر اثر عفونت ریه و کرونا چشم از جهان فرو بست.
منبع: ایسنا
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- در شب «مهرداد اسکویی» چه گذشت؟
- در نکوداشت زنده یاد «خسرو سینایی» مطرح شد: سینایی در سینما شرافتمندانه زیست/ سینایی بنیانگذار مستند پرتره بود
- نکوداشت زنده یاد خسرو سینایی در موزه سینما
- داوری مهرداد اسکویی در جشنواره مستند میلنیوم
- انتشار کتاب صوتی «هرگز نیفت» پاتریشیا مک کورمیک با صدای مینا عبدی
- به یاد خسرو سینایی؛ پخش «مرثیه گمشده» از شبکه مستند
- اعلام سه نکوداشت دیگر در «نقش ماندگار» چهلمین جشنواره فیلم فجر/ آغاز بلیت فروشی سینماهای مردمی از صبح فردا
- آهوان گم شدند در شبِ دشت…*/به یاد خسرو سینایی در دومین زادروز بیحضورش
- گرامیداشت یاد کارگردان فقید «عروس آتش» در سینماتک خانه هنرمندان ایران/ سینایی، اصیلترین فیلمسازی که میشناسیم
- نسخه مرمت شده «عروس آتش» در سینماتک خانه هنرمندان ایران
- داوران ایرانی بخش بینالملل جشنواره کودک معرفی شدند
- معیریان در آستانه روز ملی سینما با موزه سینما مطرح کرد/ حاتمی میگفت عبدالله اسکندری و جلالالدین معیریان شمس و مولانا هستند
- «نان مقدس» در رقابت اصلی «زاگرب داکس»
- حقایقی درباره جزیره رنگین خسرو سینایی به بهانه نمایش آن از شبکه چهار
- به شخصیتهای فیلمتان نزدیک شوید/ توصیههای «مهرداد اسکویی» درباره مستندسازی
نظر شما
پربازدیدترین ها
- با حضور ۵۰۰ هزار تماشاگر در پنج هفته اتفاق افتاد/ استقبال غیرمنتظره فرانسویها از «دانه انجیر معابد»
- چند کلمه دربارهی فساد و فحشا و ابتذال و «کیک محبوب من»
- نگاهی به فیلم «کیک محبوب من»/ عشق را در پستوی خانه نهان باید کرد
- اعضای شورای پروانه فیلمسازی سینمایی معرفی شدند
- اکران مردمی فیلم زودپز / گزارش تصویری
آخرین ها
- موسیقی نمایش آوای پارسی / گزارش تصویری
- اکران مردمی فیلم شبگرد / گزارش تصویری
- «آنها مرا دوست داشتند»؛ گوشهنشینانِ فراموش شده!
- بدون حضور جانی دپ؛ دو فیلم جدید از «دزدان دریایی کاراییب» سال آینده تولید میشود
- چند کلمه دربارهی فساد و فحشا و ابتذال و «کیک محبوب من»
- معرفی داوران و آثار راهیافته بخش «هنرهای نمایشی» جشنواره چندرسانهای میراثفرهنگی/ اعلام برنامه بخش بینالملل
- نمایش «آخرین کوسه نهنگ» در جشنواره اسپانیایی
- جایزه طلای جشنواره ژاپنی به «زمین بازی» رسید
- برگزاری نخستین بوتکمپ مدیریت محصول آکادمی همراه اول
- درباره «بازنده» / لبه تاریکی
- نقدی به مدل فیلمسازی در ایران/ سینما بدون ساختار مشخص و قوانین دقیق
- «قهوه پدری» مهران مدیری از در شبکه نمایش خانگی
- «تَرَک عمیق» دو جایزه جشنواره بارسلون را گرفت
- گزارشی از گیشه سینماها؛ «زودپز» صدرنشین فروش فیلمهای هفته گذشته
- ۲ فیلم جدید در راه اکران سینماها
- پیوستن رضا بابک و شیرین اسماعیلی به «با خشم به گذشته نگاه کن»
- با یک کمپین کوچک برای فیلم ایستوود؛ کمپانی برادران وارنر «هیئت منصفه شماره۲» را وارد اسکار میکند
- پیمان معادی بازیگر فیلم جنایی هالیوودی شد
- «نادره رضایی» معاون هنری وزیر ارشاد شد
- اعضای شورای پروانه فیلمسازی سینمایی معرفی شدند
- از ۱۶ آبان؛ «خورشید آن ماه» ساخته ستاره اسکندری آنلاین اکران میشود
- حضور همراه اول در نمایشگاه کیشاینوکس با هدف گسترش فرصتهای جدید سرمایهگذاری
- ادعای سازندگان پربازدیدترین سریال تاریخ نتفلیکس؛ چالشهای فصل دوم «بازی مرکب» جذابتر است
- تهیهکننده سینما مطرح کرد: کوچ سینماگران حرفهای به پلتفرمها و فیلمهایی که تعطیل میشوند
- «فصل فرار اسبها» آماده نمایش شد
- عرضه یک فیلم کوتاه با بازی هوتن شکیبا در شبکه نمایش خانگی
- نگاهی به فیلم «کیک محبوب من»/ عشق را در پستوی خانه نهان باید کرد
- با حضور ۵۰۰ هزار تماشاگر در پنج هفته اتفاق افتاد/ استقبال غیرمنتظره فرانسویها از «دانه انجیر معابد»
- راهیابی «بی سر و صدا» به جشنواره ویتنامی
- فیلم کوتاه «برادر» واجد شرایط اسکار شد