سینماسینما، علی اناری- جشنواره فیلم فجر از بهمن ماه امسال وارد سی و چهارمین سال فعالیت خود میشود. به گزارش سینماسینما، طی سی و سه دوره گذشته دهها سیمرغ بلورین، دیپلم افتخار و تقدیرنامه در بخشهای مختلف از کارگردانی گرفته تا جلوههای ویژه تصویری و میدانی، به بهترینهای هر بخش اهدا شده است که تعداد زیادی هرگز، برخی یک و اندکی بیش از یک بار این جایزه را در شب اختتامیه جشنواره با خود به خانه بردهاند. در این گزارش ضمن احترام به آنانی که هنوز تندیس این پرنده قاف نشین را در آغوش موفقیت نگرفتهاند و دیگرانی که اندک باری به وصالش رسیدهاند، به آنانی پرداختهایم که ویترین افتخارات سینماییشان دیگر جایی برای حتی یک سیمرغ اضافه هم ندارد؛ بله درست حدس زدید: «رکوردداران دریافت سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر» در سی و سه دوره گذشته منظور نظرمان است. این گزارش پیشتر توسط صاحب این قلم در ویژهنامه جشنواره سیام مجله فیلم به چاپ رسیده است که حالا با اضافه شدن اطلاعات ۴ جشنواره بعد از آن، به روز شده و اینک در اختیار شما قرار دارد.
رکوردار دریافت سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی
رکورددار دریافت سیمرغ بهترین کارگردانی در ۳۳ دوره گذشته جشنواره فیلم فجر کسی نیست جز مجیدی مجیدی، کارگردان شهیر سینمای ایران که آثارش علاوه بر جشنوارههای داخلی، در بسیاری از جشنوارههای معتبر بینالملی نیز موفق به کسب جوایز متعدد شدهاند. مجیدی از جمله هنرمندانی است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی با ورود به حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی، این مکان را محملی مناسب برای بروز افکار و عقاید ایدئولوژیک خود در قالب هنر تشخیص داد. مجیدیِ دهه ۶۰ که هنوز سودای کارگردانی در سر ندارد تمام وقت خود را به بازی در آثار دیگر دست پروردههای حوزه هنری چون محسن مخملباف، حمیدرضا آشتیانیپور و محمد کاسبی صرف کرد. حاصل این دهه در کارنامه مجیدی ۱۰ فیلم «توجیه»، «مرگ دیگری»، «دو چشم بی سو»، «استعاذه»، «بایکوت»، «تیرباران»، «قاصد»، «در جستجوی قهرمان»، «شنا در زمستان» و «تا مرز دیدار» است. دهه ۷۰ و ۸۰ اما حکایتی دیگر برای این بازیگر پرکار دهه ۶۰ داشت. مجیدی در این دهه جای خود را از جلوی دوربین به پشت آن تغییر داد و با «بدوک» ورود به دنیای کارگردانی سینما را جشن گرفت. «بدوک» در دهمین جشنواره فیلم فجر سیمرغ بلورین بهترین فیلم اول را برای مجید مجیدی به ارمغان آورد. قسمت این بود که مزه سیمرغ «بدوک» تا مدت ۲۰ سال از زیر زبان کارگردانش خارج نشود چه آنکه مجیدی از «بدوک» به بعد ۶ فیلم دیگر نیز مقابل دوربین برد که هر ۶ تا سیمرغهایی رنگارنگ از جایزه بهترین کارگردانی گرفته تا بهترین فیلم را برایش در پی داشتند. از این میان ۴ سیمرغ بلورین برای فیلمهای «بچههای آسمان» (جشنواره پانزدهم)، «باران» (جشنواره نوزدهم)، «بید مجنون» (جشنواره بیست و سوم) و «آواز گنجشکها» (جشنواره بیست و ششم) مجیدی را به نفر اول جدول رکوردداران دریافت سیمرغ در بخش بهترین کارگردانی تبدیل ساختند.
رکوردار دریافت سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه
در بخش رکورداران دریافت سیمرغ بهترین فیلمنامه اما با داستانی متفاوت از سیمرغ بهترین کارگردانی مواجه هستیم زیرا در این بخش هیچ کس به مفهوم مطلق کلمه صدر جدول را نتوانسته از آن خود کند. در این بخش چند نام داریم از جمله داریوش مهرجویی، رخشان بنی اعتماد و کامبوزیا پرتوی که هر کدام موفق به دریافت ۲ سیمرغ بلورین جشنواره فجر برای بهترین فیلمنامه شدهاند. دهه ۶۰ فیلمنامهنویسان بیشک به داریوش مهرجویی تعلق دارد که با فیلمهای «هامون» و «سارا» ۲ سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه را با خود به خانه میبرد. پس از مهرجویی نوبت به رخشان بنیاعتماد میرسد؛ نتیجه تلاش یکی از مشهورترین کارگردانهای زن سینمای ایران در وادی فیلمنامهنویسی همانند مهرجویی ۲ سیمرغ است که یکی در میانه دهه ۷۰ و برای فیلم «روسری آبی» و دیگری در نیمه دهه ۸۰ خورشیدی با «خونبازی» محقق میشود. ضلع سوم رکوردداران دریافت سیمرغ بهترین فیلمنامه از جشنواره فیلم فجر را کامبوزیا پرتوی کامل میکند. پرتوی که برخلاف ۲ ضلع قبلی این مثلث اول فیلمنامهنویس است و بعد کارگردان، با کارنامهای کاری مشتمل بر ۲۰ فیلمنامه، که شروعش از نیمههای دهه ۶۰ کلید میخورد روندی آهسته و پیوسته را طی کرده و عاقبت در اعوان دهه ۸۰ با ۲ فیلم «من ترانه ۱۵ سال دارم» و همچنین «کافه ترانزیت»، ۲ سیمرغ باقی مانده جدول فیلمنامهنویسان رکورددار را از آن خود میکند.
رکوردار دریافت سیمرغ بلورین بهترین چهره پردازی
در بخش سیمرغ بلورین بهترین چهرهپردازی یا همان گریم سابق ۲ چهرهپرداز از ۲ نسل متفاوت گوی سبقت را از دیگر همکاران ربوده و رکورددار دریافت این جایزه هستند. عبداله اسکندری و سعید ملکان هر کدام با دریافت ۴ سیمرغ در این بخش مکانی ثابت را در جدول رکوردداران از آن خود کردهاند. عبداله اسکندری، پیر دیر عرصه چهرهپردازی سینمای ایران اولین سعی خود در صید سیمرغ را با فیلم «ناصرالدین شاه آکتور سینما» به بار نشاند و دومین سیمرغ این بخش را ۳ سال بعد برای دو فیلم «آخرین بندر» و «روز واقعه» دریافت کرد. سیمرغهای سوم و چهارم اسکندری در ۲ فیلم از داود میرباقری یعنی «ساحره» و «مسافر ری» به پرواز درآمده و بر دستان آقای چهرهپرداز آرام گرفتند. سعید ملکان دیگر رکورددار دریافت سیمرغ بهترین چهرهپردازی از جمله شاگردان خلف استاد بیژن محتشم است که موفق شد در ۲۱ سالگی و برای فیلم «زیر نور ماه»، اولین کاندیداتوری خود جهت دریافت جایزه بهترین چهرهپردازی در جشنواره نوزدهم را به ثبت برساند. اما اولین سیمرغ بلورین او در جشنواره بیست و ششم و برای فیلم «آواز گنجشکها» رقم خورد. «وقتی همه خوابیم» این فرصت را مهیا ساخت تا ملکان دومین سیمرغ خود را طی اولین همکاری با بهرام بیضایی بدست آورد. «ملک سلیمان» سومین جایزه را در دستان گریمور جوان قرار داد و حسن ختام بازی رکوردشکنی با چهارمین سیمرغی که در جشنواره بیست و نهم برای فیلمهای «فرزند صبح» و «آلزایمر» به ملکان داده شد رقم خورد.
رکوردار دریافت سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه و لباس
در بخش طراحی صحنه و لباس همانند بخشهای فیلمنامهنویسی، چهرهپردازی و احتمالاً آهنگسازی بیش از یک رکوردشکن داریم. ایرج رامینفر با جایزهای که در جشنواره بیست نهم برای فیلم «جرم» دریافت کرد با یک جهش خود را به امیر اثباتی رساند تا هر ۲ با سابقه ۴ بار دریافت سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه و لباس جشنواره فیلم فجر، در صدر لیست جدول رکوردداران این بخش قرار بگیرند. از امیر اثباتی شروع میکنیم که اولین سیمرغ خود را سال ۱۳۷۵ و در جشنواره پانزدهم برای فیلم «سرزمین خورشید» از دستان هیئت داوران دریافت کرد. اثباتی برای دومین سیمرغ خود چندان انتظار نکشید و آن را یک سال بعد با «بانوی اردیبهشت» مال خود ساخت. «دوئل» احمدرضا درویش سومین جایزه را در جشنواره بیست و دوم به او داد و این پرونده با سیمرغ چهارم و فیلم «خیلی دور خیلی نزدیک» بسته شد. اما برخلاف امیر اثباتی، ایرج رامینفر کمی بیشتر برای به دست آوردن اولین سیمرغ بلورین زندگیاش انتظار کشید و ۴ سال بعد از او جایزه بهترین طراحی صحنه و لباس را در جشنواره نوزدهم برای فیلم «سگ کشی» دریافت کرد. فاصله رامینفر تا صید دومین سیمرغ بلورین مسافتی بود از «سگ کشی» بیضایی تا «شاهزاده ایرانی» محمد نوریزاد. ۲ سیمرغ بلورین آخر او طی همکاری با ۲ کارگردان قدیمی سینمای ایران حاصل شد. «وقتی همه خوابیم» ساخته بهرام بیضایی و «جرم» اثر مسعود کیمیایی سومین و چهارمین سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه و لباس را برای رامینفر به ارمغان آوردند و این پرونده نیز بدین سان به بایگانی خاطرهها رفت.
رکوردار دریافت سیمرغ بلورین بهترین صدابرداری و صدا گذاری
بعد از معرفی رکوردشکنهای شریکی و نصفه و نیمه نوبت رسید به رکورددارهای واقعی و بیرقیبی که تعقیب کنندگان خود را با سه چهار پله فاصله پشت سر گذاشته و به تنهایی در صدر جدول جاخوش کردهاند. با اینکه بخشهای صدابرداری و صداگذاری در سینما هیچ ربطی به هم ندارند و در جشنواره نیز جایزههایشان جدا جدا اهدا میشود ما این بخشها را در هم ادغام کرده و به معرفی ۲ رکورددار بیرقیب این ۲ عرصه یعنی جهانگیر میرشکاری و محمدرضا دلپاک همت میگماریم. ابتدا از صدابرداری شروع میکنیم و جهانگیر میرشکاری که با دریافت ۵ سیمرغ بلورین از جمله بزرگ سیمرغداران ۳۳ دوره جشنواره فیلم فجر است. میرشکاری اولین سیمرغ خود را در جشنواره پنجم برای دو فیلم «اجارهنشینها» و «خانه دوست کجاست» دریافت کرد. «زیر بامهای شهر»، «هنرپیشه»، «سرزمین خورشید» و «متولد ماه مهر» دیگر فیلمهایی هستند که میرشکاری را به مرد ۵ سیمرغه جدول بهترین صدابرداران جشنواره فیلم فجر بدل ساخته است. در بخش صداگذاری نیز محمدرضا دلپاک با دریافت ۸ سیمرغ بلورین رکوردی جالب و عجیب از خود به جای گذاشته است. او اولین سیمرغ بلورین خود در این بخش را با فیلم «تولد یک پروانه» به سال ۱۳۷۶ صید کرد و تا سال ۹۱ بیش از ۷ سیمرغ بلورین دیگر با فیلمهای «رنگ خدا»، «باران»، «سفر به فردا»، «زمان میایستد»، «قاعده بازی» «خرس» و «برلین۷» به دست آورد. بهروز معاونیان و اصغر شاهوردی با ۳ سیمرغ از جمله نزدیکترین رقیبان دلپاک در جدول رکورداران دریافت سیمرغ بهترین صداگذاری در جشنواره فیلم فجر هستند که بعید است بتوانند تا سالها بعد جایگاه او را مورد تهدید قرار دهند.
…ادامه دارد
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- سخنگوی قوه قضاییه اعلام کرد؛ ابعاد پرونده قتل داریوش مهرجویی روشن است
- پایان کار جشنواره فیلم کوروش با معرفی برگزیدگان
- مراسم سالگرد قتل داریوش مهرجویی و همسرش برگزار شد؛ دادخواهی دوباره در سالگرد «شب هولناک سینمای ایران»
- بزرگداشت داریوش مهرجویی در جشنواره کوروش
- کانون کارگردانان سینما برگزار میکند؛ مراسم اولین سالگرد قتل داریوش مهرجویی و وحیده محمدیفر
- نمایش «بانو» در جشنواره فیلمهای ایرانی کوروش/ برگزاری یادبود داریوش مهرجویی در تورنتو
- سینمای ملی ایران را تعریف کنید و شکل آن را بکشید
- اختتامیه پاسداشت فرهنگی روز ملی سینما؛ یادبود کیومرث پوراحمد و داریوش مهرجویی برگزار شد
- تحولات سیاسی و جریان موسوم به موج نو در سینمای ملی/ بهمناسبت روز ملی سینما
- برگزاری مجدد دادگاه متهمان قتل داریوش مهرجویی و وحیده محمدیفر
- هارون یشایایی: مهرجویی خیلی اهل مدارا بود
- معرفی فیلمهای راه یافته به مرحله دوم جایزه ایسفا
- وکیل متهم ردیف اول: شاید هیچ وقت ابهاماتِ پرونده قتلِ مهرجویی و همسرش حل نشود
- دیوان عالی کشور ایرادات پرونده را پذیرفت/ احتمال وجود شخص یا چاقوی دیگر در پرونده قتل مهرجویی و همسرش
- صدور احکام بدوی ۴ متهم پرونده قتل داریوش مهرجویی و وحیده محمدیفر
نظر شما
پربازدیدترین ها
- با حضور ۵۰۰ هزار تماشاگر در پنج هفته اتفاق افتاد/ استقبال غیرمنتظره فرانسویها از «دانه انجیر معابد»
- چند کلمه دربارهی فساد و فحشا و ابتذال و «کیک محبوب من»
- نگاهی به فیلم «کیک محبوب من»/ عشق را در پستوی خانه نهان باید کرد
- اعضای شورای پروانه فیلمسازی سینمایی معرفی شدند
- اکران مردمی فیلم زودپز / گزارش تصویری
آخرین ها
- موسیقی نمایش آوای پارسی / گزارش تصویری
- اکران مردمی فیلم شبگرد / گزارش تصویری
- «آنها مرا دوست داشتند»؛ گوشهنشینانِ فراموش شده!
- بدون حضور جانی دپ؛ دو فیلم جدید از «دزدان دریایی کاراییب» سال آینده تولید میشود
- چند کلمه دربارهی فساد و فحشا و ابتذال و «کیک محبوب من»
- معرفی داوران و آثار راهیافته بخش «هنرهای نمایشی» جشنواره چندرسانهای میراثفرهنگی/ اعلام برنامه بخش بینالملل
- نمایش «آخرین کوسه نهنگ» در جشنواره اسپانیایی
- جایزه طلای جشنواره ژاپنی به «زمین بازی» رسید
- برگزاری نخستین بوتکمپ مدیریت محصول آکادمی همراه اول
- درباره «بازنده» / لبه تاریکی
- نقدی به مدل فیلمسازی در ایران/ سینما بدون ساختار مشخص و قوانین دقیق
- «قهوه پدری» مهران مدیری از در شبکه نمایش خانگی
- «تَرَک عمیق» دو جایزه جشنواره بارسلون را گرفت
- گزارشی از گیشه سینماها؛ «زودپز» صدرنشین فروش فیلمهای هفته گذشته
- ۲ فیلم جدید در راه اکران سینماها
- پیوستن رضا بابک و شیرین اسماعیلی به «با خشم به گذشته نگاه کن»
- با یک کمپین کوچک برای فیلم ایستوود؛ کمپانی برادران وارنر «هیئت منصفه شماره۲» را وارد اسکار میکند
- پیمان معادی بازیگر فیلم جنایی هالیوودی شد
- «نادره رضایی» معاون هنری وزیر ارشاد شد
- اعضای شورای پروانه فیلمسازی سینمایی معرفی شدند
- از ۱۶ آبان؛ «خورشید آن ماه» ساخته ستاره اسکندری آنلاین اکران میشود
- حضور همراه اول در نمایشگاه کیشاینوکس با هدف گسترش فرصتهای جدید سرمایهگذاری
- ادعای سازندگان پربازدیدترین سریال تاریخ نتفلیکس؛ چالشهای فصل دوم «بازی مرکب» جذابتر است
- تهیهکننده سینما مطرح کرد: کوچ سینماگران حرفهای به پلتفرمها و فیلمهایی که تعطیل میشوند
- «فصل فرار اسبها» آماده نمایش شد
- عرضه یک فیلم کوتاه با بازی هوتن شکیبا در شبکه نمایش خانگی
- نگاهی به فیلم «کیک محبوب من»/ عشق را در پستوی خانه نهان باید کرد
- با حضور ۵۰۰ هزار تماشاگر در پنج هفته اتفاق افتاد/ استقبال غیرمنتظره فرانسویها از «دانه انجیر معابد»
- راهیابی «بی سر و صدا» به جشنواره ویتنامی
- فیلم کوتاه «برادر» واجد شرایط اسکار شد