سینماسینما، آرامه اعتمادی:
چیـست آدم؟ تــجـلـی ادراک/ یـعنـــی آن فــهم مـعنی لـولاک
انسانها گوناگوناند و زیبایی و چشمنوازی طبیعت و جهان هستی در تفاوت همین شکلها و رنگها و خصوصیات فردی است. «مانکنهای قلعه حسنخان» مستندی است بر پایه این دیدگاه قدیمی و احتمالا تکراری. گرچه فیلم درباره سرنوشت متفاوت بشر است، اما این مستند از این مفهوم کلیشه و تکراری تا حدی دور میشود.
سام کلانتری بهعنوان کارگردان سعی کرده تا عروسکهایی بزرگتر نه فقط به جهت ظاهر و اندازه، بلکه به واسطه جایگاه اجتماعیشان را برای نمایش قصهاش به کار گیرد؛ عروسکهایی که پیش از این کمتر سراغ آنها رفتهاند، گرچه در سینمای بلند داستانی ایران و جهان نمونههایی قصهگو و موفق ساخته شدهاند، مثل فیلم «خواب سفید» یا «لارس و دختر واقعی»، اما همچنان در سینمای مستند و داستانی انتخاب مانکنهای بیجان و بیروح میتواند نشانهای تقریبا نو و دستنخورده با جای کار زیاد برای انتقال مفهوم و پیامی باشد.
در صحنههای ابتدایی فیلم، مخاطب با تصاویری دقیق و هنرمندانه در فیلمبرداری و استفاده از نماهایی تمیز و چیدهشده، از پایه و اساس شکلگیری مانکنها با آنها آشنا میشود تا پیام فیلم از همان ابتدا در شباهت با زندگی انسان رخنمایی کند. مانکنها مثل آدمیزاد و خلقتش، قدرت انتخاب برای شکل و سر و ظاهر و رنگ پوست و سلامت یا ناقص و معلول بودنشان ندارند. آنها حتی نمیتوانند خانه و خانوادهشان را انتخاب کنند، اما کاملا بدیهی است که برخلاف آدمیزاد مانکنهای قلعه حسنخان بیاراده و فاقد قدرت تصمیمگیری برای ادامه و انتخاب مسیر زندگی و راهشان هستند. حضور آنها در فیلم اشارهای است به زندگی اکتسابی و شاید اجباری انسان.
از دیدگاه برخی فلاسفه، روح و قلب، رسالت وجودی انسان و وظیفه مهمی را که برای آن سر از این دنیا درآورده، به سرانجام میرسانند و جسم و کارکردش در طبیعت و ماهیت زندگی، جزئی از لایههای بیرونی ذات بشرند که همه در خدمت او هستند. وجدان، عقل و منطق و هوش به کمک روح و جان میآیند تا شکل زندگی ناخواسته و انتخابنشده را تغییر دهند و به همین دلیل واضح و روشن آدمیزاد میتواند مسیر زندگیاش را به انتخاب خودش تغییر دهد. مانکنهای قلعه حسنخان، عروسکهای بیادراک و بیاراده هستند که در همین حال هم بیشباهت به بشر امروز نیستند، و مخاطب بهراحتی میتواند مفهوم بسیار ساده و آشکار فیلم را لمس کند و تقدیر رقمخورده این عروسکها را درک کند.
از دیدگاهی دیگر همه اقشار بشر از یک واحد خلق شدهاند و ریشهشان یکی بوده، اما پس از جدا شدن از یکدیگر و مهاجرت به سرزمینهای مختلف، صفات ژنتیکی بهعنوان صفات برتر و فائق بر دیگر موارد پدید آمدهاند (!) و ژنهای دیگر در آن مناطق امکان بقا و رشد پیدا نکردهاند. محیط و منطقه زندگی، که به مرور زمان با تکثیر نسل بشر، با آن اُنس گرفتهاند، سبب تفاوت آدمیزاد شده است، همانگونه که در کتابهای دینی و رسالههای قابل استناد و از همه مهمتر قرآن و انجیل هم آمده و به آن اشاره شده است. برای مثال در سوره روم گفته شده از نشانههاى قدرت خالق هستی اختلاف زبانهاى شما و رنگهاى شماست. برخی از مفسران در تفسیر این آیه نوشتهاند: «بیشک زندگی اجتماعی بشر بدون شناخت افراد و اشخاص ممکن نیست. اگر یک روز همه انسانها یک شکل و یک قیافه و دارای یک قد و قواره باشند، در همان یک روز شیرازه زندگی به هم میریزد. نه پدر و فرزند و همسر از بیگانه شناخته میشوند و نه مجرم از بیگناه، یا بدهکار از طلبکار، یا فرمانده از فرمانبر و رئیس از مرئوس و میزبان از مهمان، چنانکه دوست از دشمن شناخته نمیشود و جنجال عجیبی برپا خواهد شد.» همانگونه که فخر رازی این را نشانه عظمت پروردگار میداند.
در فیلم سام کلانتری هم با تاکید بر این تفاوت، یکی سیاه میشود، یکی سفید، یکی دست و پایش ایراد دارد و دیگری خوشتراش و مناسب است. قالبریزی مانکنها متفاوتاند و همین تغییر ساختاریشان باعث شده آنها سر از جاهای مختلف درآورند؛ یکی میشود ویترین لباسهای گرانقیمت و مجلل یک فروشگاه لوکس در یک مرکز خرید مدرن و دیگری گوشهای از خیابان در کنار یک مغازه کوچک لباسهایی ازمدافتاده و ارزان میپوشد. چند مانکن دیگر که اتفاقا سر و شکلشان خیلی هم تر و تمیز و شسته و رفته نیست، سر از کارگاه یک هنرمند درمیآورند تا نماینده هنر آن هنرمند و گروهش باشند و در یک گالری با عزت و احترام رونمایی شوند و پیامهای متعدد و انتزاعی را به مخاطبان منتقل کنند. اتفاقا همانها هم مثل همان مانکنهای لوکس فروشگاه مدرن، با عزت و احترام بهروز یا کهنه و سوخته (!) میشوند، یا مفهوم خالق و هنرمند به آنها سنجاق میشود تا تابلویی دیدنی برای مخاطبانی خاص شوند. اما همین مانکنهای سانتیمانتالشده هم توانایی مقابله با بلایایی را که به سرشان میآید، ندارند، که این روایت تصویری در فیلم کلانتری، در مفهوم، آنها را بیشباهت نمیکند به انسانهایی که معلول در استفاده از داشتهها و موقعیت خود هستند و همچون یک عروسک مسکوت و نابینا و ناشنوا زندگی را میگذرانند.
یکی از دلایل دیدنی شدن «مانکنهای قلعه حسنخان»، نماها و زاویه دوربین مناسب برای نشان دادن حالتهای این عروسکهاست که استفاده درست از نورهای تیره و روشن یا قرار گرفتن به جای چشم یکی از مانکنها و دنبال کردن کارگر کارگاه در دورترین نقطه شهر تا مرکز و بالای شهر، نگاه خوب رضا تیموری را بهعنوان فیلمبردار نشان میدهد که احتمالا تجربه سام کلانتری بهعنوان کارگردانی که تجربه عکاسی حرفهای داشته، در آن بیتاثیر نبوده و استفاده پلانها و سکانسهای تیموری زیر قیچی بهاندازه و بهجای روزبه فرازمند فیلم را با پیام و مفهومش همراه کرده است. درمجموع «مانکنهای قلعه حسنخان» مستندی نیمهبلند با کشش و ریتمی مناسب و چفت و بستی محکم است که نهتنها مخاطب خاص و عامش را بیحوصله و کلافه نمیکند، بلکه او را به فکر وامیدارد.
ماهنامه هنر و تجربه
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- اکران «آخرین عاشقانه» از فردا/ «نهنگها» به زودی به سینما میآید
- رونمایی از فیلم مستند ساموئل خاچیکیان با پیام مسعود کیمیایی
- «اتاق فرار» پرمخاطبترین بسته فیلم کوتاه «هنر و تجربه»
- این هنر و تجربه آنتی ویروسی ست بر فیلم های به هرقیمت مسخره
- اکران «ایساتیس» در «هنر و تجربه» از ۲۲ دی
- شهاب حسینی: میخواهم فیلمی اقتباسی از ساعدی بسازم
- آغاز اکران یک مستند سیاسی در هنر و تجربه
- اکران «آویختگی» در سینماهای هنر و تجربه
- اکران چهار فیلم جدید در گروه سینمایی هنر و تجربه در آذر ماه
- رونمایی از تیزر مجموعه انیمیشن «رویاهای رنگی»
- تحقق آرزوی چندساله فعالان انیمیشن در هنرو تجربه
- «پسر انسان» پرفروشترین و پرمخاطبترین فیلم هنروتجربه شد
- شهاب حسینی با «مقیمان ناکجا» به هنر و تجربه میآید
- در نشست نقد و بررسی فیلم سینمایی «پسر انسان» مطرح شد: هیچکدام از شخصیتها ضدقهرمان نیستند/بحران خانواده اهورا به عدم پذیرش جامعه برمیگردد
- «پسر انسان»؛ سوژهای که جایش در سینمای ایران خالی بود
نظر شما
پربازدیدترین ها
- با موافقت شورای پروانه فیلمسازی؛ ۶ فیلمنامه پروانه ساخت سینمایی گرفتند
- درباره یک خبر بی نهایت وحشتناک و غم انگیز
- فشار سیاسی و خروج یک فیلم از داوری آکادمی؛ موافقت اردن با درخواست آذربایجان برای خروج «سرزمین شیرین من» از اسکار
- پس از جنجال حرفهای مدیر جشنواره کمرایمیج؛ استیو مک کوئین رفت/ کیت بلانشت ماند
- شکستِ دنباله «جوکر»؟ «جوکر: جنون مشترک» به نقطه صفر رسید
آخرین ها
- یادداشتی بر فلسفه دوستی بر پایه «چشمانت را ببند»/ در جستوجوی دوست
- دنزل واشینگتن از دنیای بازیگری خداحافظی میکند
- تاد هینز رئیس هیئت داوران جشنواره فیلم برلین شد
- پس از جنجال حرفهای مدیر جشنواره کمرایمیج؛ استیو مک کوئین رفت/ کیت بلانشت ماند
- ابوالفضل جلیلی مطرح کرد؛ حضور در کلاس بازیگری عامل موفقیت نیست
- نمایش بلندترین سکانس پلان سینمای مستند ایران در آمریکا
- کدام سینما واقعی تر است ؟
- پیدا شدن جسد یک بازیگر در خانهاش
- دیدار اصغر فرهادی با علاقهمندان فیلمهایش در استانبول
- فیلمی که اطلاعاتش مخفی نگه داشته شده؛ لوپیتا نیونگو به فیلم کریستوفر نولان پیوست
- «کتابخانه نیمهشب» روی صحنه میرود
- سه نمایش برای مستند «۹۹-۱۹» در یک هفته
- با موافقت شورای پروانه فیلمسازی؛ ۶ فیلمنامه پروانه ساخت سینمایی گرفتند
- درباره فیلم جدید رابرت زمکیس/ «اینجا»؛ یک قرن را طی می کند، اما بدون حرکت دوربین
- سوینا منتشر میکند؛ نسخه ویژه نابینایان «مورد عجیب بنجامین باتن» با صدای مهدی پاکدل
- «پینگو» بعد از ۱۸ سال بازمیگردد
- جوایز اصلی فستیوال فیلم هانوی به «بی سر و صدا» رسید
- درباره یک خبر بی نهایت وحشتناک و غم انگیز
- نمایش وقتی الاغا عاشق میشوند / گزارش تصویری
- تریلر قسمت هشتم منتشر شد؛ «مامویت غیرممکن» با تام کروز پایان مییابد؟
- ستاره اسکندری: ساخت «خورشید آن ماه» مسئولیت اجتماعی من بود
- «سودابه»؛ فیلمی برخلاف ذائقهسازی مرسوم سینمای ایران
- سیزدهمین جشن مستقل سینمای مستند به شیوه «آکادمی» داوری میشود
- یادداشتی کوتاه در مورد تئاترِ ناصدا..
- درباره ساخته جدید علی عباسی/ امتحان نهایی «شاگرد»
- زندگینامه بیتا فرهی منتشر میشود
- هانس زیمر: خلق موسیقی برای فیلم «بلیتز» و چالشهای نوای جنگ جهانی دوم
- شکستِ دنباله «جوکر»؟ «جوکر: جنون مشترک» به نقطه صفر رسید
- فشار سیاسی و خروج یک فیلم از داوری آکادمی؛ موافقت اردن با درخواست آذربایجان برای خروج «سرزمین شیرین من» از اسکار
- رالف فاینز و ژولیت بینوش بار دیگر همبازی می شوند