ساسان گلفر – انتخاب موومان اول سونات پیانو در دو مینور، اپوس ۱۳ بتهوون بهعنوان مقدمه فیلم «خماری»-محصول ۱۳۹۴ ایران به کارگردانی داریوش غذبانی – انتظار رویارو شدن با وقایع بیش از حد تلخ و تیره و تاری را در تماشاگر پدید میآورد.
به گزارش سینماسینما٬ این حس خصوصا برای تماشاگر آشنا با موسیقی که میداند سونات شماره ۸ بتهوون نام دیگر «پاتتیک» به معنی «حزنآور» را نیز بر خود دارد، تشدید میشود و شنیدن مقدمه کُند و باوقار دارای ضرباهنگ نقطهدار کشیده-کوتاه متناوب آن انتظار مضاعفی در او ایجاد میکند. متاسفانه یا خوشبختانه، طولی نمیکشد که این حس از میان میرود.
تصمیم فرهاد توحیدی فیلمنامهنویس برای آنکه نوعی کمدی باوقار را جایگزین شرایطی ماهیتا تراژیک و اغلب توأم با پیامدهایی تلخ کند و رویکرد کارگردان که به این تصمیم فیلمنامهنویس توانا و کارکشتهاش وفادار میماند، برای تماشاگر خسته از دیدن این همه تلخی در دنیای واقعی و بر پرده سینما، تسکینبخش است و خوشبختانه جواب میدهد. اما متاسفانه بهنظر میرسد عامل دیگری نیز وجود دارد که علاوه بر این حس تراژیک، حس کمدی اثر و بهطور کلی روال داستان را مختل میکند. این عامل که گویی از بیرون به اثر تحمیل میشود و ملاحظاتی دیگر را جانشین تلاش فیلمنامهنویس و کارگردان و بازیگران و سایر عوامل میکند، در دو فید بیمقدمه و آشفتهکننده، یکی در اواخر فیلم و دیگری در پایانبندی خود را نشان میدهد. فیدها که غیر از تیتراژ اول فیلم معادل دیگری ندارند، به جای آنکه بر گذشت زمان، تغییر فضا یا گذار به موقعیتی دیگر و در انتها، به پایانی باز و الزامی دلالت داشته باشند، از اجبار به ناگفته گذشتن از کنار برخی مسائل خبر میدهند. انگار تدوینگر که سیر داستان و کنشها را تا نزدیک به پایان داستان در پیوستاری درست پیش برده، ناگزیر به گفتن یک «بگذریم…» بسنده کرده است.
صبح روز امتحان است و پاشا، پیانیست جوان آیندهداری که قصد دارد با کمک پدر همسرش بورسیهای بگیرد و برای ادامه تحصیل و احیانا درخشیدن در دنیای موسیقی به خارج از کشور برود، به موفقیت در این آزمون نیازمند است. ورود بیمقدمه برادر معتاد و مطرودی که همسرش اقدام به خودکشی کرده، دختر کوچکش روی دستش مانده و در ظاهر مصمم به ترک مواد مخدر و آغاز زندگی تازهای است و فعلا حال و وضعی بحرانی دارد، همه برنامههای پاشا را بر هم میریزد. اکنون او به جای آنکه انرژی خود را صرف خلاقیت هنری کند، وارد ماجراهایی ناخواسته میشود و در زمان کوتاهی که در اختیار دارد، مادر و همسر و برادرزادهاش را نیز در دنیای ناآشنای مراکز ترک اعتیاد و دارودستههای قاچاق مواد مخدر با خود همراه میکند.
نویسنده فیلمنامه بهانه مناسبی برای پا گذاشتن شخصیتها به دنیایی کاملا متفاوت با زندگی روزمرهشان پیدا کرده است. چنین رویکردی زمینه و دستمایه خوبی برای خلق فضای کمدی در اختیار کارگردان و بازیگران میگذارد. بااینحال در «خماری» اغلب سعی شده که خیلی از محدودههای امکان واقعنمایی پا فراتر گذاشته نشود و فقط گاهی لبخندی بر لب تماشاگر بیاید و تا اندازهای از شدت نگرانی او برای شخصیتها کاسته شود. دیالوگها نیز علاوه بر خلق موقعیتهای طنزآمیز، در مواردی امکان بهکارگیری چاشنیهای کلامی برای بازیگران و بهکارگیری نوعی گویش متعلق به خردهفرهنگ خاصی را بهویژه برای نادر فلاح بازیگر نقش هرمز و برادر دوقلویش فراهم آورده که اغلب درست اجرا شده و لحظههای جذابی به وجود آورده است. سایر بازیگران نقشهای اصلی، بهویژه لیلی فرهادپور در نقش مادر و کاظم سیاحی در نقش پوریا، نیز خوب در قالب نقششان فرو رفتهاند و مهرداد صدیقیان و سوگل خلیق در حدی که از بازیگران دو نقش اصلی مرد و زن فیلم انتظار میرود، موفق ظاهر شدهاند. بااینحال در مواردی میشد از بازیگران نقشهای فرعی بازیهایی بهتر، چه از جنبه حسی و چه از لحاظ آکسانگذاری دیالوگهای فیلمنامه، توقع داشت.
داریوش غذبانی بعد از کارگردانی چندین فیلم کوتاه، ازجمله «حنانه»، برنده جایزه بهترین کارگردانی جشنواره مس سورر بارسلونا در اسپانیا، و بازی در فیلمهایی مانند «آن سه» (به کارگردانی نقی نعمتی)، فیلم «خماری» را بهعنوان اولین فیلم بلند خود کارگردانی کرده است. او بهعنوان اثر اول فیلمی ساخته که دستکم از لحاظ همراه نگه داشتن تماشاگر تا پایان زمان نمایش تقریبا ۷۵ دقیقهای کاملا موفق است. «خماری» در بخش نگاه نو جشنواره سیوچهارم فجر به نمایش درآمده و نوروز ۹۶در بخش هنر و تجربه اکران شده است.
مدیریت فیلمبرداری «خماری» را مرتضی پورصمدی بر عهده داشته که از نامهای مطرح سینمای مستند و عکاسی مردمنگار است و فیلمبرداری آثاری سینمایی مانند «دایره زنگی»، «گیلانه»، «تهران، ساعت هفت صبح» و «هیس! دخترها فریاد نمیزنند» و همچنین تصویربرداری سریالهایی مانند «مدار صفر درجه» را در کارنامه دارد. انتخاب و ساخت موسیقی متن فیلم «خماری» نیز بر عهده بهرام دهقانیار بوده که اگرچه در سالهای اخیر بعد از یک دوره پربار از سینما فاصله گرفته، همچنان در تلویزیون و ترانهسازی فعال است. شاید اگر او سونات شماره ۲۳ یا «آپاسیوناتا»ی بتهوون را به جای «پاتتیک» انتخاب میکرد، که تا پایان فیلم و در کنار قطعات پیانویی دیگر همراه با تماشاگر باشد، لااقل به لحاظ معنای ضمنی اثری نزدیکتر به روح فیلم برگزیده بود. بتهوون در پاسخ به آنتون شیندلر درباره معنای سونات «آپاسیوناتا» گفته بود: «توفان شکسپیر را در این قطعه بیابید.» فارغ از جنبههای فلسفی اثر شکسپیر، بهعنوان اثری با وجوه کمدی درباره یک توفان خوشخیم در زندگی یک زوج، جای مقایسه بیشتری با توفان «خماری» وجود میداشت؛ گرچه این توفان در فید پایانی گم میشود و راه به جایی نمیبرد.
منبع: ماهنامه هنر و تجربه
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- این هنر و تجربه آنتی ویروسی ست بر فیلم های به هرقیمت مسخره
- تحقق آرزوی چندساله فعالان انیمیشن در هنرو تجربه
- جعفر صانعی مقدم: گسترش فعالیتها در سینمای «هنر و تجربه» بستگی به تامین نیازهای مالی دارد
- همان همیشگی/ نگاهی به فیلم «آنا»
- فیلمی متفاوت نه البته بینقص/ نگاهی به فیلم «گزارش یک قتل»
- گروتسک، مرزها، محدودهها و همپوشانیها/ معرفی کتاب گروتسک فیلیپ تامسن
- واقعا چه کسی این فیلم را ساخت؟/ «مرد سوم» از هر منظری فیلمی متفاوت است
- گوتیک آمریکایی/ نگاهی به فیلم «مادر» ساخته دارن آرنوفسکی
- من اقیانوسی را دوست دارم که تو را آفرید/ نگاهی به فیلم «سولاریس»
- خوشه های خشم/ نگاهی به فیلم «تاریخ خشونت»
- اسلحه ایستوود در دستان فلینی!
- انتشار تیزر هفته فیلم ایتالیا + ویدئو
- اسامی فیلمهای حاضر در هفته فیلم ایتالیا اعلام شد/ از آثار مورتی تا برتولوچی
- هفته فیلم ایتالیا ۱۱ آذر آغاز میشود/ نمایش آنلاین و رایگان فیلمها
- مواجه شدن با خود در برابر اتاق آرزوها/ درباره «استاکر» ساخته آندری تارکوفسکی
نظر شما
پربازدیدترین ها
آخرین ها
- معرفی نامزدهای جوایز انجمن بازیگران آمریکا؛ نامزدی بازیگر فیلم علی عباسی/ پیشتازی «شرور» و «شوگان»
- معرفی نامزدهای جوایز ۲۰۲۵ انجمن کارگردانان آمریکا
- معرفی بخشی از فیلمهای جشنواره برلین
- چهل و سومین جشنواره فیلم فجر؛ معرفی آثار راهیافته به بخش مسابقه سینمای ایران
- چهل و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر؛ پوستر جشنواره رونمایی شد/ نشان جشنواره عنواندار میشود
- پایان ناامیدکننده سریال مهیار عیار
- یادداشتی به مناسبت زادروز فریدریش دورنمات
- پوستر دوم رویداد فرهنگی-هنری «خوشه پروین» رونمایی شد
- اجتماعی، جنگی، ملودرام/فهرست لورفته از هیأت انتخاب، چه چشماندازی از جشنواره فیلم فجر امسال ترسیم میکند
- برای کامران قدکچیان و روزهای اوجش
- کمدیهای مشنگ سینمای ایران را به کدام سو میبرد؟
- نگاهی به فیلم «هفتاد سی» اولین ساخته بهرام افشاری /تراژدی بیپایان فقر در سینمای کمدی
- «خانه عروسک»؛ خودشناسی، خودباوری و رهایی
- تام فورد از حرفه مد بازنشسته میشود
- برگزاری کنفرانس مدیریت فناوری و نوآوری با حمایت همراه اول
- واکنش حسن فتحی به جنجال تبلیغاتی «ازازیل»
- ثبات فروش گیشه سینماهای ایتالیا در سال ۲۰۲۴
- پروژه آمبولانس متصل در هفدهمین کنگره طب اورژانس ایران رونمایی میشود
- کیمیایی از تجلیل تا تحلیل
- تبری بهرام بیضایی از شبکه من و تو
- تاکید بر اهمیت کپی رایت فیلمهای خارجی؛ طغیان تهیهکنندگان علیه پخش آگهی در پلتفرمهای نمایش خانگی
- راجر پرَت درگذشت
- فوت بازیگر کهنه کار سینما و تئاتر مکزیک/ امیلیو اچواریا درگذشت
- «پسر انسان» نقد و بررسی شد؛ شخصیتهایی که از آگاهشدن دیگران از گذشتهشان، هراس دارند
- تفاهمنامهای برای پیشگیری از تخلفات در سینما
- «بایکوت» ایرانی در راه بلغارستان
- کدام فیلمها برای جشنواره کن ۲۰۲۵ شانس دارند؟
- مراسم رونمایی فیلم سینمایی برکه خاموش / گزارش تصویری
- جزئیاتی از ارقام قراردادهای یک سریال منتشر شد؛ پولپاشی VODها/ با این روند سینما ورشکسته میشود
- هشدار انجمن تهیه کنندگان مستقل سینما؛ نقش فروشی در سینمای ایران غیرقانونی است