مهرزاد دانش منتقد سینما در نقد «آگوست اوسیج کانتی» بیان کرد که این فیلم غافلگیریهای پی در پی دارد؛ درست مثل همان فرمولی که در «درباره الی» به کار رفته است.
به گزارش سینماسینما، پانصد و بیستمین برنامه سینماتک خانه هنرمندان ایران روز گذشته ۲۱ شهریور به نمایش فیلم سینمایی «آگوست اوسیج کانتی» ساخته جان ولز اختصاص داشت.
در این نشست سامان بیات به عنوان مجری-کارشناس و مهرزاد دانش به عنوان منتقد سینما حضور داشت.
دانش در ابتدای این نشست با اشاره به حرکت آرام و روان فیلم در نیمه اول گفت: نیمه اول فیلم با آنکه یک سری نشانهها مبنی بر «آتش زیر خاکستر بودن» موقعیتها دارد، اما در عین حال فیلم، آرام و روان حرکت میکند. ما شخصیتهای جذابی را میبینیم که باعث همراهیمان با فیلم میشوند و به تدریج با تکتک آدمهای خانواده آشنا میشویم. مثلا فیلم صحنهای دارد که این خانواده شام میخورند و اتفاقا یک صحنه پر تنش است. این صحنه مربوط به میانه فیلم میشود اما رفته رفته همه چیز عیان میشود؛ به شکلی که انگار «آگوست اوسیج کانتی» به دو پرده تبدیل شده است. گویا به تدریج همه ظرفیتهای شخصیتی فیلم که در نیمه اول فیلم ترسیم شده در نیمه دوم تخریب و کم کم نابسامانیها عیان میشود. از آنجا بحث واگرایی آغاز میشود، یعنی اگر در ابتدای فیلم همگرایی خانواده را داریم، در نیمه دوم همه چیز معکوس میشود.
این منتقد بیان کرد: شما میبینید که حتی در فضای بصری فیلم هم این نکتهها وجود دارد و یک جور فروپاشی خانواده را میبینیم. «آگوست اوسیج کانتی» یک جور بحث ارزشهای از دست رفته خانواده آمریکایی را بیان میکند که البته این موضوع را در بسیاری از فیلمهای آمریکایی میبینیم. جالب است که بدانید جان ولز امسال یک سریال با نام «خدمتکار» را کارگردانی کرده که روایتگر داستان دختری است که از همسرش جدا میشود؛ میخواهم بگویم عمدتا تمرکز جان ولز روی همین مسائل است گرچه او فیلمهای زیادی نساخته اما معمولا روی این موضوعات تمرکز دارد. این فیلم هم سعی میکند موقعیتهای مختلف را نشان بدهد، بدون اینکه یکی بر آن دیگری تحمیل شود مثلا یک جاهایی دراماتیک و یک جاهایی به تراژدی ختم میشود، انگار همه خطاهای دیگران روی سر افراد بیگناه خراب میشود و آنها را از سرنوشتی که ترسیم کردند، دور میکند.
دانش در ادامه درباره خستهکننده بودن فیلم گفت: من خستهکنندگی را در این فیلم مشاهده نکردم، جان ولز سریالی با عنوان «شیملس» در مقام تهیهکننده دارد که گرچه روایتگر یک خانواده فروپاشیده است اما موقعیتهای کمیک دارد پس وجه مشترک هر دو اثر فروپاشی خانوادههاست. اینکه میگویم «آگوست اوسیج کانتی» خستهکننده نیست به این خاطر است که فیلم بر مبنای اتفاقات غافلگیر کننده شکل گرفته است مثلا شخصیتها رازهایی داشتهاند که به یکباره عیان میشود و ما غافلگیر میشویم. غافلگیریهای پی در پی دارد مثلا «درباره الی» خودمان هم به همین شکل است در «آگوست اوسیج کانتی» هم همان الگو به کار رفته است و این غافلگیریها باعث میشود فیلم یکنواخت نشود.
این منتقد درباره اقتباسی بودن فیلمنامه این اثر بیان کرد: این اقتباسی از یک نمایشنامه سه ساعته است که نمیشود همه آن را در فیلم آورد، اما تلاشی که کارگردان و فیلمنامهنویس برای حفظ اثر کردهاند، قابل توجه است. با این حال برخی موضوعات مطرح شده در فیلم، اصلا در نمایشنامه نیست؛ البته پیشزمینههایی داریم برای اینکه بتوانیم با فیلم ارتباط برقرار کنیم.
دانش با اشاره به بازی مریل استریپ و سایر بازیگران «آگوست اوسیج کانتی» اظهار کرد: در ابتدای فیلم، مریل استریپ فضای مسلطی دارد حتی میزانسنها هم این تسلط را نشان میدهد؛ یعنی محوریت با مریل استریپ است. در واقع کمتر نمایی هست که ما چهره یا اجزای او را نبینیم، انگار در همه نماها خودش یا بخشی از وجودش حضور دارد تا زمانی که جولیا رابرت به او حمله میکند و بعد میبینیم که جولیا رابرت محوریت فیلم میشود. انگار او میخواهد تعیینکننده ماجرا باشد. این موضوع در نمایشنامه صرفا با اکت بازیگر شکل گرفته است اما در اینجا دوربین هم همراهی میکند.
وی در بخش دیگر از صحبتهای خود گفت: شاید برایتان مبهم باشد که چرا در این فیلم شخصیت سرخپوست نسبت به کاراکتر بچه حساس است اما در نمایشنامه این موضوع باز شده و مشخص است بین این دو ارتباط صمیمانه شکل گرفته اما در فیلم برای حفظ اختصار این جزئیات حذف شده و به نظرم کمی به فیلم لطمه زده اما فیلم در بقیه اجزا به خوبی عمل کرده و آن فشردگی برای اقتباس سینمایی را رعایت کرده است.
دانش درباره اینکه نقش بازیگر در موفقیت فیلم چقدر بوده است، گفت: این فیلم اساسا یک فیلم بازیگرمحور است؛ به طوری که ما خیلی تنوع و تعدد لوکیشن نداریم یا درام بیرون از متن و بطن بازیگر نیست پس میتوانم بگویم این فیلم یک کلاس بازیگری است که بازیگران بنا به موقعیتهای مختلف بازیهای مختلف از خود نشان میدهند. درامها عمدتا بر عهده بازیگران است و اگر بازیگران کمترین نقصانی داشتند، فیلم نابود میشد.
این منتقد درباره میزان نقش زنان در نمایشنامه و فیلم گفت: تا جایی که یادم است در نمایشنامه هم نقش زنان پررنگ بود، اتفاقا در فیلم برخی از فضاهای زنانه حذف شده تا ریتم آن حفظ شود. در عین حال «آگوست اوسیج کانتی» دغدغههای زنانه را بیشتر مطرح میکند، بازیهای پینگپنگی بین سه زن بیشتر جریان دارد و انگار مردها کنشپذیر هستند.
وی درباره پررنگ بودن اقتباس در سینمای آمریکا گفت: بحث اقتباس در سینمای آمریکا یک بحث مهم و پررنگ است؛ بهطوری که میتوانیم بگوییم چهل درصد فیلمهای آنها اقتباسی است و ارزش، قوام و دوام فیلمهای آنها بسته به همین اقتباس است.
دانش درباره منفی بودن همه شخصیتهای فیلم گفت: در «آگوست اوسیج کانتی» به جز آن دو شخصیت بیگناه که اتفاقا قربانی کارهای دیگران میشوند، انگار اصراری مبنی بر این وجود داشته است که همه شخصیتهای داستان نکته منفی داشته باشند حتی پزشک فیلم هم همینگونه است، انگار این موضوع در راستای جهان اصلی اثر بوده، فیلم میخواسته است بگوید این دنیا، دنیای عوضیهاست و اتفاقا بیگناهان آسیب میبینند.
دانش درباره پررنگ بودن نقد خانواده و اجتماع در فیلمهای آمریکایی اظهار کرد: در ایران هرچند وقت یکبار وقتی فیلمی در نقد اجتماع، نقد خانواده و … ساخته میشود به سرعت از سوی مسئولان و منتقدان به آن انگ سیاهنمایی زده میشود، اما پیشنهادم این است که دوستان فیلمهای انتقادی آمریکا را ببرند و به مسئولان ما نشان بدهند بلکه متوجه ماجرا شوند چون یکی از موفقیتهای آن جوامع همین خودانتقادی است که باعث پوستاندازی میشود.

لینک کوتاه
مطالب مرتبط
- بررسی «جانوران» در سینماتک خانه هنرمندان ایران/ روایتی از مقاومت جهان کهنه در برابر جهان نو
- برنامههای آخر هفته سینماتک خانه هنرمندان ایران؛ «بلفاست» و «زنده باد زاپاتا» نمایش داده میشوند
- چهار فیلم کوتاه در «یک سهشنبه کوتاه» نمایش داده میشود
- «جانوران» در سینماتک خانه هنرمندان ایران
- در سینماتک خانه هنرمندان ایران مطرح شد: مهاجرت در عصر مدرن تبدیل به یک پدیده سیاسی شده است
- دو فیلم در مستندات یکشنبه بررسی شد؛ تاثیر انقلاب مخملی در سینمای چک
- برنامه ادامه اکران «اتاق مهمان» در سینمابدیل
- اعلام برنامههای آخر هفته سینماتک خانه هنرمندان ایران/ «تِنِت» و «بانی و کلاید» نمایش داده میشوند
- دو مستند در مستندات یکشنبه/ «یک زندگی بهتر» در سینماتک خانه هنرمندان ایران
- نمایش و بررسی «نه» در سینماتک خانه هنرمندان؛ روایتی از به صحنه آمدن جامعه خاموشِ شیلی که پینوشه را سرنگون کرد
- واحد آموزش خانه هنرمندان ایران برگزار میکند؛ «پارادایم اصلی در فیلمنامهنویسی»
- آیین بدرقه پیکر شمس آقاجانی برگزار شد/ او نگهبان زبان بود و شعر معشوق اصلیاش به شمار میآمد
- بدرقه پیکر شمس آقاجانی از خانه هنرمندان ایران
- نامه سرگشاده ۱۲ صنف هنری به وزیر علوم/ اعتراض مدنی دانشجویان شایستهی تمجید است، نه عتاب
- «رکوئیم برای ویچاشاواکان» در مستندات یکشنبه و «نَه» در سینماتک خانه هنرمندان ایران
نظر شما
پربازدیدترین ها
آخرین ها
- همزمان با هفته دفاع مقدس؛ اکران رایگان ۴ فیلم سینمایی در بوستان آب و آتش
- کسب نخستین مدال طلای کاروان کشورمان در هانگژو با حمایت همراه اول
- تکسواران کُرد/ نگاهی به مستند «سرپتیها»
- حفاظت امنیتی برای ورود به زادگاه؛ واکنش سیاسی به فیلمی درباره مهاجران/ لهستان «مرز سبز» را به اسکار نفرستاد
- اسکورسیزی: سینما به پایان راه رسیده است
- اعلام اسامی فیلمهای سه بخش جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان
- صدور پروانه ساخت سینمایی برای پنج فیلمنامه
- بررسی «جانوران» در سینماتک خانه هنرمندان ایران/ روایتی از مقاومت جهان کهنه در برابر جهان نو
- جایزه یک عمر فعالیت هنری به بهزاد فراهانی اهدا میشود
- رونمایی از پوستر «ایلستان» همزمان با اتمام تولید فصل اول
- در آستانه اکران در سینماها؛ پوستر «هتل» رونمایی شد
- نگاهی تحلیلی به سینمای رسول ملاقلیپور در موزه سینما
- ۶۱۵ مستند ایرانی متقاضی حضور در هفدهمین جشنواره «سینماحقیقت»
- هفت پروانه ساخت غیرسینمایی صادر شد
- برنامههای آخر هفته سینماتک خانه هنرمندان ایران؛ «بلفاست» و «زنده باد زاپاتا» نمایش داده میشوند
- نامزدی جنگ جهانی سوم در سه رشته در دومین دوره جوایز سپتیمیوس آمستردام
- «بی سر و صدا» ساخته شد/ رونمایی از نخستین تصویر پیمان معادی با گریم متفاوت
- چگونه مبارزات چپ به محاکمه کشیده میشود/ نگاهی به فیلم «محاکمه گلدمن»
- رهایی در اوهام/ نگاهی به فیلم «تفریق»
- حمله دولت لهستان به فیلم برنده جشنواره ونیز
- اعتصاب هالیوود یک جشنواره دیگر را لغو کرد
- در مراسم رونمایی رمان «شاهزاده» مطرح شد /من با این قصه زندگی کردم
- چهار فیلم کوتاه در «یک سهشنبه کوتاه» نمایش داده میشود
- حسن شرفالدین درگذشت
- از سجاده آتش تا کارو با احمد مرادپور در موزه سینما
- فراخوان نمایشنامهخوانی در عمارت نوفل لوشاتو برای فصل پاییز
- رونمایی از «تهران عاشق» در کاخ ملت؛ تهران ارزش عاشق شدن را دارد
- راهنمایی همراه اول در خصوص مشکل احتمالی در ساعت برخی گوشیهای تلفن همراه
- جایزه بهترین فیلمبرداری جشنواره فیلم گلدن پاندا چین به «یدو» رسید
- نماینده فرانسه در اسکار معرفی شد/ تریه از رقابت برای اسکار بینالمللی باز ماند